Evet yazdıklarınız doğru. Tepki süresini düşürmek istiyorum diye yanlış yazmışım malesef forum düzeltme seçeneği sunmadığı için düzeltemedim. Bu overdrive seçeneği ile monitörün tepki süresini
yükseltilip, ghosting seviyesini arttırılabilir ve
Inverse Ghosting (bana problem olan durum) seviyesini düşürülebilir. Bunlar birbirine zıt olan şeyler. Arada denge olması lazım. Eğer çok hızlı olursa arkasında iz bırakır, eğer çok yavaş olursa tekrar eden veya blurlu gir görüntü oluşur. Burada sizin bilmediğiniz
veya atladığınız konu ise "Ghosting ve Inverse Ghosting" arasındaki temel fark. Düz ghosting dediğimiz şey yavaş tepki süresiyle olur. Inverse ghostingde ise panel(çoğunlukla VA), her renk seviyesinde eşit seviyede tepki süresine sahip olmadığı için bazı renklerin yavaş dönüşümü sonucu arkasında
hale görünümlü beyaz iz bırakır. Bu iz blur veya ortalama tepki süresinin kötü olmasından kaynaklanmıyor. Tam aksi tepki süresini düşürünce ortaya çıkıyor.
Bakın bu siteyi elbet görmüşsünüzdür. Bu adamlar her "overdrive" seçeneği için tepki süresi var overshoot derecesini göstermek adına her renk dönüşümünü tablo şeklinde açıklıyorlar. TV için yapmadıkları için monitörden örnek vereceğim. Bu sitede herhangi bir monitör incelemesine gidip "Response time" bölümüne inin. Orada "normal, fast, extreme" gibi farklı overdrive kademelerinin testlerini görürsünüz. Bu overdrive seçenekleri soldan sağa doğru tepki süresini düşürür. Tepki süresi düştükçe overshoot artar. Bunu kendi cihazlarıyla ölçüp tabloya döküyorlar.
Örnek bir test:
The Dell S2722QC is a 27-inch, 4k monitor aimed at productivity. It's an updated version of the Dell S2721QS with a different selection of inputs. This monitor h...
www.rtings.com