Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Satın Alma Önerisi YENİ TELEVİZYON ALIRKEN BU TESTİ MUTLAKA YAPIN! (hatta monitör/ Laptop alırken de)

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

xyzTR

Yeni Üye
Yeni Üye
Bütçe
15k-55k
Marka Model Bilgisi
TÜM MARKALAR
Merhaba, bu siteden de yaptığım araştırmalarda biraz da aceleyle bir TV aldım ve televizyonu aldıktan sonra fark ettiğim önemli bir TEST önerisini buraya da yazmak istedim:

Ne yazık ki televizyon aldıktan sonra, televizyon vb özellikle büyük ekranlarda gözlerimi rahatsız eden en önemli şeylerden birinin gerçek nedenini buldum:
  • EKRAN TEPKİME SÜRESİ !
    (aslında bununla beraber TAZELEME HIZI'na da dikkat etmek lazım. Ama yeni cihazlarda zaten 60 Hz (gerçek) değerin altında artık piyasada yok diye biliyorum o yüzden üstünde çok durmuyorum)

EKRAN TEPKİME SÜRESİ; ekranda herhangi bir cisim bir taraftan diğer tarafa doğru hareket ederken, ya da bir insan kafasını çevirdiğinde, ya da belgeselde kamera bir manzaranın üzerinde bir yöne doğru kayarak ilerlerken vb bir çok temel hareketli sahnede çok çok çok önemli !!
(Öyle olağanüstü hareketli filmler/sahneler falan değil bahsettiğimiz, gayet sıradan görüntülerdeki gayet sıradan hareketler) Tepkime süresi ne kadar kötü (yüksek) ise o kadar arkasında gölge ya da iz bırakarak ilerliyor diyebiliriz kabaca. Yani ekranın değişen görüntüyü verebilmek için eski görüntüyü silmekte ve yeni görüntüyü oluşturmada geç kalması, iz bırakarak bunu yapması. Bu durum hareketli cisimlerin bulanıklaşmasına (ekrana doğru dönen bir yüzün hatlarının, ağzının burnunun kaymasına) ve yer değiştiren görüntünün arkasında bulanık renklerde bir gölge bırakarak ilerlemesine neden oluyor.
Bu durum özellikle televizyonlarda GÖZÜ RAHATSIZ EDİYOR ve izleme keyfini kaçırıyor resmen. Bu durumdan ve TV alırken yapılabilecek çok çok basit aşağıdaki testlerden yeterince vurgulanarak bahsedilmemiş Türkçe kaynaklarda. (Bunlar Tazeleme hızının asgari yeterlilikte olduğu yani gerçek 60 Hz ve üstü olduğu durumlarda geçerli, yoksa tazeleme hızı zaten kötü ise tepkime süresine baktığımızda da gözle görülür kötü olacağı için pek bir anlamı kalmıyor.)

Türkiye’de sürekli ya sabit resimlerle ya da çok yavaş değişen görüntülerle renklerin ne kadar canlı ve parlak göründüğü üzerinden bir pazarlama politikası izleniyor. Bunun için ekranda gayet yavaş şekilde hareket eden renk karışımları ve manzara resimleri kullanılarak televizyon tanıtımları yapılıyor, özellikle de teknoloji mağazalarında.

Fakat o TV'de herhangi bir hareketli görüntü izlerken gözümün odaklandığı noktada ya da doğrudan bakmasa bile ekranın diğer taraflarında bir cisim ekranda ilerlediğinde adeta titreye titreye bir görüntünün ilerlediğini ya da bir kafanın ekrana doğru çevrildiğini görmek kadar rahatsız edici bir şey yok! (Not: Videonun/Yayının kendisinden kaynaklanan ya da çok kalitesiz cihazlarda görülen panel hatalarından bahsetmiyoruz.)

Bu sitede ve şimdiye kadar incelemeye çalıştığım birçok profesyonel Türkçe kaynakta bununla ilgili yeterli şekilde vurgulamanın yapılarak "mutlaka şu testi yapın" denmemesi çok ilginç.

Bahsettiğim çok basit İşte şu aşağıdaki testler; televizyon monitör hatta Dizüstü bilgisayar almak isteyen birisinin ekrana önem veriyorsa ve ekranda hareketli görüntü izleyecekse (izlemeyen mi var, TV'yi bekleme salonunda ya da güvenlik kamerası takibinde kullanmayacaksa hemen herkes için) , alacak kişinin kafasındaki alternatif modeller arasında en iyisini aldığına emin olması için mutlaka yapılması gereken testler: (Her iki testi de mümkün olan en yüksek çözünürlükte ve youtube video kalitesi en yüksekte (en az 60 Hz) yapmak lazım)

(Burada bakmanız gereken, dönen kare şekiller ve kayan yazıdaki bozulmalar ile şekillerin düzgünlüğü ve yazının okunabilirlik oranının ne kadar etkilendiği. Bu iki durum bize ekranın gerçekteki tepkime kalitesi hakkında fikir veriyor.)

(Burada ise dönen çubuğun saatin bütün saniyelerine uğraması lazım. Eğer arada atladığı saniye varsa bu çok fazla inceleme istemeden zaten hemen dikkatinizi çekiyor merak etmeyin. Atlama varsa bu ekranın gerçekten 60 Hz desteği olmadığını gösteriyor. Tepkime kalitesi için ise çubuk dönerken arkasında bıraktığı izlerin sayısı söylenebilir; ne kadar fazla iz bırakıyorsa o kadar kötü tepkime süresi şeklinde kıyaslama yapabilirsiniz.)

Ben herhangi bir teknoloji editörü ya da televizyon tavsiyesi veriyor olsam bu ve bunun gibi testleri mutlaka uygulayın diye bastıra bastıra yayınlardım. Özellikle benim gibi teknoloji mağazalarında almanız mümkün olan modelleri yan yana görüp kıyaslama imkanınız varsa rahatlıkla yapılarak size çok önemli fikirler verebilecek testler bunlar.

Bu testleri şimdiki aklım olsa yeni cihaz alırken mutlaka yaparak aklımdaki modelleri birbiriyle kıyaslardım ama muhtemelen benim gibi siz de bu testi kendi cihazlarınız arasında yapınca oldukça ilginç sonuçlar alacaksınız... Kağıt üzerinde üreticilerin verdiği bilgiler de çoğu zaman fikir verici olsa da sahte rakamlar ve ıvır zıvır (gimmick, sahte) teknolojilerle aldatıcı olabiliyor. İmkanınız varsa kafanızdaki modellerin ekranına mağazada bu testi yapıp gözünüzle görmek gibisi yok!

NOT: Bu testi özel hazırlanmış ve en az 60 Hz videolarda yapmak önemli. Çünkü bu şekil bozulmaları ve arkada gölge bırakan görüntü bozulmaları, video formatının ya da televizyon yayının kötü olması durumunda da olan şeyler. Ancak bunlar yeterli kalitede iken bile ekranın bunları gösterememesi durumunu tespit ediyor bu testler. Ben şimdiki aklmla televizyon alacak olsam OLED, QLED, IPS, boyut ve hatta parlaklık gibi önem vemiş olduğum birkaç özellikten feragat eder ama bundan etmezdim muhtemelen...

Son düzenleme:
Başka güzel testler de buraya eklenebilir:

RTINGS Motion Blur Test (measures HDTV pixel response times) 60 fps

• Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini ayarlamak üzere izninize ihtiyacımız olacak.
    Daha ayrıntılı bilgi için çerezler sayfamıza bakın.
Bunda da akan görüntüyü durdurursanız aslında görünmesi gerekeni görebilirsiniz, videyou tekrar devam ettirince gördüğünüz şeyin arasındaki fark size fikir verecektir. Bu testler tek başına da yapılabilir ama daha çok kafanızdaki modeller arasında kıyaslama yaparken daha da kullanışlı olacaktır.

NOT: Ayrıca televizyonunuzun(cihazınızın) görüntü iyileştirme ayarları (Motion blur için vb) test sonuçlarını çok hafif olumlu ya da olumsuz etkileyebilir, ancak muhtemelen ayarları oynayarak öyle müthiş bir fark falan oluşmaz, ekran/cihaz kalitesi yine neyse onu görebilirsiniz bu testlerde.

Son düzenleme:
Bilgiler için teşekkür ederiz. Akşam inşallah deneyeceğim.

Bir kriter daha var. Sağlıklı bir göz ve görüş mesafesi.

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Trend içerikler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri