Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Tüketici Hakları Yetkili Servis Yönetmeliği için Bir Başvuru Daha Yaptım

Adem Helvacı

Everybody Lies
Yönetici
Administrator
Yaklaşık 3 yıl aradan sonra Türkiye Büyük Millet Meclisine bir başvuru daha yaptım. Başvurumda belirttiğim hsusuları aşağıya yazıyorum, yıllar sonra ''Hiç bir şey değişmemiş'' demek için ekleyelim de şurada dursun.

1741774543414.webp

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ DİLEKÇE KOMİSYONU BAŞKANLIĞI’NA

KONU:
Yetkili Servislerin Denetimi ve Yasal Sorumluluklarının Düzenlenmesi Hakkında

Sayın Başkanlık,

Ülkemizde yetkili servis hizmetlerine ilişkin yasal mevzuatta ciddi eksiklikler bulunmakta olup, yetkili servislerin faaliyetlerini denetleyen ve fiyatlandırma politikalarını düzenleyen herhangi bir devlet birimi mevcut değildir. Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği 12 ve 13’üncü madde hükümleri servisler tarafından uygulanmamakta ve uygulamadıklarında bir cezai işleme tabi tutulmamaktalar.
Yetkili servisler bağımsız ve tarafsız kuruluşlar olmayıp, markaların veya ithalatçı firmaların sözleşmeli iş ortakları konumunda faaliyet göstermektedirler. Bu durum, tüketici mağduriyetlerine yol açmakta ve servis hizmetlerinde yüksek maliyetler ile karşılaşılmasına neden olmaktadır.

Özellikle klima, cep telefonu ve kombi sektöründe yetkili servislerin tüketiciyi yanıltıcı ve aldatıcı uygulamalarda bulunduğu, hizmet bedellerinin piyasa koşullarına göre haksız bir şekilde yüksek tutulduğu ve garanti süreçlerinin keyfi şekilde ihlal edildiği yönünde çok sayıda şikâyet bulunmaktadır. Kendilerine verilen yetkiyi suistimal eden servisler ise bağlı oldukları ana firmalar tarafından görmezden gelinmektedir. Bu bağlamda, aşağıda belirtilen hususlarda gerekli yasal düzenlemelerin yapılması elzem hale gelmiştir:

1. Yetkili Servislerin Müteselsil Sorumluluğu
    • Mevcut mevzuatta yer alan "Yetkili servislerin müteselsil sorumluluğu yoktur" hükmü kaldırılmalıdır. Bu hüküm sadece ÜRÜN ayıplı olduğu zaman geçerli olmalıdır, aksi halde ürün ile ilgili suistimal girişiminde bulunan servisin ceremesini satıcı ve ithalatçı çekmektedir ancak suistimal girişiminde bulunan ve ürün değişimine alenen neden olan servise hiçbir yaptırım uygulanamamaktadır.
    • Tüketicinin zarar göreceği şekilde hareket eden servislerin sorumluluğu yalnızca ithalatçı, satıcı ve sağlayıcılara yüklenmemeli, doğrudan servis işletmeleri de bu sorumluluğu taşımalıdır.
  2. Denetim Mekanizması Kurulması
    • Ülke genelinde yetkili ve yetkisiz servislerin denetimini sağlayacak bir devlet kurumu veya bağımsız bir denetim birimi oluşturulmalıdır.
    • Servis hizmetlerinin kalitesini ve tüketici haklarını koruyacak yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
  3. Servis Faaliyetlerinin Kamera ile Kayıt Altına Alınması
    • Cep telefonu servislerinde yaygın olan "Yetkisiz müdahale" gerekçesiyle garanti dışı bırakma uygulamasına son verilmesi için yüksek çözünürlüklü tezgâh kameraları ile kayıt tutulması zorunlu hale getirilmelidir.
    • Bu kayıtlar, tüketici ile yaşanacak olası ihtilaflarda delil niteliği taşımalıdır.
  4. Mesleki Yeterlilik Şartı Getirilmesi
    • Klima, kombi ve cep telefonu gibi teknik uzmanlık gerektiren sektörlerde faaliyet gösterecek servislerin, ilgili mesleki yeterlilik belgelerine sahip olmaları zorunlu kılınmalıdır. Özellikle ‘’tehlikeli sınıf’’ iş kollarında faaliyet gösteren meslek gruplarında vergi daireleri, MYK belgesi ibraz edilmeyen mükelleflerin işyeri açılışlarını onaylamamalıdır.
    • Örneğin, 19UY0401-5 Sayılı "Florlu Sera Gazlı Cihazlar Teknik Personeli Ulusal Yeterlilik Belgesi" bulunmayan kişilerin klima sektöründe faaliyet göstermesi engellenmelidir.
    • Yetkisiz işletmelerin, eksik belgeleri tamamlanana kadar faaliyetleri askıya alınmalıdır.
  5. Yetkili ve Yetkisiz Servislerin Kayıt Altına Alınması
    • Daha önce Cimer’den talep etmiş olduğum bilgiye istinaden anlaşılmaktadır ki, Devletin kayıtlarında bu Ülkede kaç adet yetkili ve kaç adet yetkisiz servis işletmesi bulunduğuna dair veri bulunmamaktadır. Ülkedeki yetkili ve yetkisiz teknik servis sayıları kayıt altına alınmalı ve kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşılmalıdır.
    • Kayıtsız bireylerin kaçak faaliyet göstermesinin önüne geçilmesi için düzenli denetimler artırılmalıdır. Sadece vergi dairesi açılışı yapıp EVİNDEN faaliyet gösteren ve kamuoyunda ÇANTACI olarak bilinen kişilerin, Kira, stopaj, Elektrik, Su, İnternet, tabela vergisi gibi birçok yükün altında olmadan yani bu ek giderleri ödemeden, Tüm bunları ödeyen ESNAF ile aynı kazancı elde edip, fatura kesmeden iş yapmasının ve vergi kayıplarının önüne geçilebilmeli, bu yönde faaliyet gösteren bireylere cezai işlem uygulanabilmelidir.
Bu çerçevede, yetkili servislerin tüketici haklarını ihlal eden uygulamalarını engellemek ve denetlenebilir bir servis hizmeti sunulmasını sağlamak amacıyla gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını saygı ile arz ediyorum.

Tabiki ilk baktığım yer imzaya açılmış mı?

Galiba ilk imzalı dilekçede sayfa hatası vermişdi. birkaç deneme yaptığımda birşeyler olmuştu.

Tabiki ilk baktığım yer imzaya açılmış mı?

Galiba ilk imzalı dilekçede sayfa hatası vermişdi. birkaç deneme yaptığımda birşeyler olmuştu.
Hocam imzaya açık yayınlayacaktım hatta kutucuğu da işaretledim ama sonra geçmiş girişimlerinde sizin gibi duyarlı sadece 6 kişi çıkınca kimseyi de töhmet altında bırakmamak için sayfada geri dönüp tiki kaldırdım.

Bugün birkaç DM aldım ''Biz de bireysel başvuralım, metni bize paylaşır mısın'' minvalinde, bir reels paylaşıp metni de ekleyip şinki de ekleyeceğim en azından 3-5-10 kişi dahi olsa AYNI konuya dair farklı başvurular olması belki bu sefer dikkatlerini çeker bilemedim.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri