Google TV ve Android TV Arasındaki Fark – Google Tv Nedir? Başlıklı yazımızda sizlere son zamanlarda birçok markada ve üründe gördüğümüz işletim sistemlerinden olan Google Tv ve Android Tv arasındaki farklardan bahsedeceğiz.
Google TV, Google firmasının 6 Ekim 2010’da piyasaya sürdüğü, Intel, Sony ve Logitech firmalarıyla ortak geliştirdiği, Android tabanlı bir akıllı tv platformudur. Android TV ise hali hazırda Google‘ın teknoloji ekosistemine mobil işletim sistemi olarak kazandırdığı Android tabanıyla geliştirilmiş bir akıllı tv platformudur.
Çıkış yılı 2010 olmasına rağmen o dönemde ciddi bir atılım yapamadı. 2014 yılında Android TV‘nin ortaya çıkışıyla da bu proje askıya alındı.
Zaten Android TV platformu varken neden başka bir arayüz tekrar öne çıkarılmaya çalışılıyor?

Google Tv Nedir?
Öncelikle Google TV bir arayüzdür, yani Android işletim sistemi üzerine inşa edilmiştir. Dolayısıyla her Android TV temelde Google TV‘ye yükseltilebilir. Tabi bu yükseltme işlemi üreticinin Google ile anlaşmasıyla mümkündür. Buradan da anlaşılacağı üzere Android TV bir çekirdek sürüm gibidir. Nasıl ki telefonlarda saf Android sürümü kullanmak mümkünken firmalar Samsung One UI gibi arayüzler geliştirip kullanıcılarının deneyimlerini bir üst seviyeye taşımak istiyorsa, Google da Android TV arayüzünün ötesinde kişiselleştirilmiş ve kolay erişimi mümkün kılan bir deneyim sunmayı amaçlıyor. Televizyon kullanıcıları Android TV‘den aşina oldukları uygulamaları da bu arayüzde bulabileceklerdir. Fakat Google, akış arayüzleri ve keşfet sekmesi ile daha da bütünleşik bir deneyim sunduğunu vurgulamak istiyor.
Yakın zamanda çıkan TiVo OS işletim sistemi de Google TV ve Android TV gibi Linux tabanlı bir arayüz olmasına rağmen açık kaynaklı olmayışı geliştiriciler için bir handikap.

Google TV’nin Sunmuş Olduğu Bu Kişiselleştirilmiş Deneyimi Biraz Daha Açıklamak Gerekirse:
En dikkat çekici taraflarının; yayın akış platformları, popüler uygulamalar ve haberleri tek ekranda sunması, Google Tv Chromecast ile tam uyumlu çalışması, telefon-tablet-bilgisayar gibi diğer bütün akıllı cihazlarla sorunsuz bağlantı gerçekleştirebiliyor olması diyebiliriz. 2021 TechRadar “En İyi Akıllı TV Platformu” ödülünü kazanmış olmaları da bu konuda ne kadar iddialı olduklarını göstermektedir.
Yazımızı Google TV Kıdemli Direktörü Shalini Govil-Pai‘nin açıklamaları ile bitirelim :
“Google TV, Android TV üzerine kuruludur. Android TV, tüm farklı cihazlarımızda işletim sistemimiz olmaya devam ediyor. Bu arayüz ile getirdiğimiz deneyim, bir bütün olarak Google ile çok daha uyumlu. Google TV terimi, kişiselleştirilmiş öneriler, arama ve keşif, dünyadaki içeriğin parmaklarınızın ucunda entegrasyonu açısından Google misyonuyla çok uyumlu olduğu için geldi.”
Google Tv ve Android Tv Açıklamalı Video :
Google Tv Kullanan Markalar Hangileridir?
Google TV işletim sistemli modeller üreten ilk markalar Sony ve TCL olsa da zamanla Philips, LG, Samsung dahil olmak üzere birçok marka Google TV işletim sistemli modelleri piyasaya sürmeye başladı. Birkaç sene önce sadece Sony ve TCL modellerinde gördüğümüz bu işletim sisteminin yerli üreticiler dahil olmak üzere birçok firmada görüleceğine dair elimizde bilgiler olduğunu yine ilk biz iletmiştik.
Google TV İşletim Sistemli TCL, Philips, Vestel, Arçelik ve Daha Birçok Marka
Son zamanlarda Philips, Vestel, Arçelik, Sunny, Onvo, Next ve daha birçok markanın Google TV işletim sistemli modellerini piyasaya sürdüğünü görmüştük. Bu ürünler piyasada arttıkça Google TV ile Android TV arasındaki fark da daha fazla merak edilmeye başlandı. Biz de zamanla bu yazımızı düzenli olarak güncelliyor ve yeni bilgileri de sizlere sunmaya çalışıyoruz.
Google Tv Nedir?
Google firmasının 6 Ekim 2010’da piyasaya sürdüğü, Intel, Sony ve Logitech firmalarıyla ortak geliştirdiği, Android tabanlı bir akıllı tv platformudur. Android TV ise hali hazırda Google‘ın teknoloji ekosistemine mobil işletim sistemi olarak kazandırdığı Android tabanıyla geliştirilmiş bir akıllı tv platformudur.
Google Tv vs Android Tv?
Android TV bir çekirdek sürüm olarak düşünülebilir. Bu yüzden üretici firma neyi mümkün kılarsa o özellik aktif edilebilir. Google TV ise Android çekirdek sürümü üzerine zenginleştirilmiş ve kişiselleştirilmiş bir arayüzdür. Örneğin Samsung firması Android telefonlar üretirken Samsung UI arayüzü ile çok daha zengin ve özelleştirilmiş bir deneyim sunuyor. Buna benzetilebilir.
Google Tv Televizyon Markaları Hangileridir?
TCL ve Sony hali hazırda ürünlerinde Google Tv kullanmakta. Ancak yakın zamanda yerli üreticilerin de bu konuda bir girişimi olacağına dair bilgimiz var.
Google TV ve Android TV Arasındaki Fark Nedir?
Temelde büyük farklar olmamakla birlikte Google TV işletim sistemi kullanan bir televizyonda arayüz kullanımı çok daha kolaydır. Birçok uygulamanın ve içeriğin tek bir arayüz üzerinden kolayca kontrol edilebilmesi söz konusudur. Ek olarak firmaların arasındaki anlaşma ölçüsünde ayarlarda detaylar artabilmektedir.
5 yıldır philips android tv kullanıyorum. Tv lerin ömürleri ve güncellemeleri daha uzun soluklu olmalı bence. Philips 3 yıl güncelleme verdi sonrasında güncelleme yok. Tv haliyle yavaşlamaya başladı. Webos, Tizen gibi seçeneklerde kullanım ömürleri nedir bilmiyorum. 5 yılda kullandığımız tv yi çöpe atacak duruma gelirsek sıkıntı. Benim bir tv hayalim var şöyleki, hiçbir işletim sistemi olmayacak, 4k hdr-hdr+, dolby, dts gibi özellikleri yani güncel ne varsa destekleyecek (hdmi aracılığı ile). Bu gibi özellikler illa işletim sistemleriyle mi mümkün hale geliyor bilmiyorum. Hatta mümkünse uydu alıcısı bile koymasınlar. Böylelikle güncellemeler daha kolay olur diye düşünüyorum. Ben akıllı tv işini android tv box’a, apple tv’ye, fire tv’ye yaptırıyayım.