Mikrodalga Fırın Nasıl Çalışır? Çelik Hazneli Mikrodalga Fırın Nedir?

Hand and microwave

Mutlaka ki her yerde bir ”Mikrodalga fırın nasıl çalışır?” sorusunun cevabını okumuşsunuzdur ancak genellikle kopyala yapıştır içerikli olan bu yazılar yerine biz kendi görüş ve yorumlarımızı paylaşmayı tercih ettiğimizden dolayı forumumuzdaki Mühendis dostlarımızdan olan sevgili Aeronics Okan’ın kendi klavyesinden mikrodalga fırın, mikrodalga fırınların iç yapısının çelik olması, çeliklerin kendi aralarındaki farklılıkları ile ilgili detayları da sizlere paylaşmak istedik.

Mikrodalga Fırın İçin Hangi Çelik Türleri Kullanılır?

Aslında bu biraz karmaşık bir konu gibi gözükse de “paslanmaz çelik” denilen malzeme üç tiptir.

Austenitic Stainless Steel (Östenitik Paslanmaz Çelik)
Manyetik olmayan tek paslanmaz çelik türüdür. Östenitik paslanmaz çelik, paslanmaz üretiminin çoğunluğunu oluşturur. Östenitik yapıyı korumasına izin veren nikel seviyesi ile yüksek düzeyde korozyon (paslanma) direnci sunar.

Ferritic Stainless Steel (Ferritik Paslanmaz Çelik)
Krom seviyesi sayesinde korozyona dayanıklı olmasına rağmen nikel içermediği için östenitik paslanmaz çeliğe göre korozyona daha az dayanıklıdır.

Martensitic Stainless Steel (Martensitik Paslanmaz Çelik)
Yüksek karbon seviyesi ile martensitik paslanmaz mukavemet açısından güçlüdür, ancak düşük krom konsantrasyonları nedeniyle korozyona karşı daha az dirençlidir.

Bu nedenle bu tür mutfak aletlerinde ferritik veya martensitik paslanmaz çelik kullanıldığında manyetik alan korunumunu sağlarken standart karbon çeliklerinin paslanma derdinden kurtulabiliyorsunuz.

Mikrodalga Fırın Nasıl Çalışır?

Mikrodalga fırın özelinde konuşursak üzerindeki kaplamanın EMD üzerinde hiçbir ehemmiyeti yoktur. Mikrodalga fırının çalışma mantığı magnetronun oluşturduğu elektromanyetik dalgaların (radyo dalgası) frekansının su moleküllerinin doğal frekansına eşit olmasıdır. Bu şekilde rezonansa giren su molekülleri titreşerek ısınır ve içerideki yemek ısınmış olur. İçerideki bu kutunun özelliği Faraday Kafesi oluşturarak oluşturulmuş olan bu dalgaların dışarıya çıkmasını engellemektir. Aksi takdirde ulaştığı noktalardaki su moleküllerini de rezonansa sokarak onların da ısınmasına neden olacaktır.

Mikrodalga içine metal koyulamamasını nedeni metallerin çok büyük bir kısmı elektriksel olarak iletkendir. Bu durumda Manyetik Alan Teorisi bize der ki “manyetik alanda hareket etmekte olan bir iletkenin üzerinde elektrik akımı oluşur.” Bununla aynı etkiyi manyetik alanı değiştirip iletkeni sabit tutarak da elde edebiliriz. Bu nedenle mikro dalga fırının içine konulan ve Faraday Kafesi özelliğini sağlayamayan iletkenler üzerinde elektrik akımı oluşacak ve açık uçlar arasında atlamalar yaparak kıvılcım oluşturacaktır.

İşte bu yüzden “mikrodalga fırın içine metal koymamak gerekir” denir ancak günümüzde her ne kadar günlük kullanımda olmasa da elektrik iletkenliği gayet iyi olan plastikler de mevcut. Bu tip plastiklerin de mikrodalga fırın içine konmaması gerekiyor.

Metallerin hepsi radyo dalgalarını yansıtma özelliği vardır. Hatta en iyi yansıtıcı özellik alüminyumda diyebiliriz ancak metal olmayan bir malzeme olan melaminin radyodalgası yansıtma yeteneği alüminyuma çok yakındır.

Mikrodalga fırın tercih ederken ve kullanırken bu bilgilere sahip olmanız size fayda sağlar :)

Mikro dalga Fırın Nasıl Çalışır?

Mikrodalga fırının çalışma mantığı magnetronun oluşturduğu elektromanyetik dalgaların (radyo dalgası) frekansının su moleküllerinin doğal frekansına eşit olmasıdır. Bu şekilde rezonansa giren su molekülleri titreşerek ısınır ve içerideki yemek ısınmış olur. İçerideki bu kutunun özelliği Faraday Kafesi oluşturarak oluşturulmuş olan bu dalgaların dışarıya çıkmasını engellemektir.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık