Onvo OV98500 modeli, Türkiye’de 98” sınıfında ilk defa Webos işletim sistemi ve %25 oranlı MAT PANEL ile tüketiciye sunuldu. Mehmet Atmaca Elektronik tarafından üretilen ve Türkiye’de 24” ile 110” arasında ürün yelpazesi bulunan tek üretici markası olan ONVO daha önce de Webos işletim sistemini ONVO OV65500 modeli altında HIKEEN anakart ve BOE Display panel ile tüketicilerine sunmuş, büyük beğeni almıştı. Gerek fiyat performans ve gerekse fiyat fayda yönünde son kullanıcının kurtarıcısı olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Mehmet Atmaca Elektronik; ONVO, SABA, NORDMENDE markaları ile son 2 yıldır sektörde ciddi adımlar atmış, GFK listelerinde bu adımların neticesi %100 atılım ile 2021 de 12 inci sıradan, 2022 Yılında 6. sıraya sıçramıştır. Bu konu ile ilgili detayları şu yazımızda bulabilirsiniz. ”GFK Nedir?” diye merak edenler de şu yazımızı okuyabilirler.
Teknik Detaylar
Türkiye’de 24” ile 110” arasında ürün segmenti bulunan tek üretici olan Mehmet Atmaca Elektronik tarafından üretilen 98” yani 244 Ekran bu televizyonun biraz da teknik detaylarına bakalım.
98’’ 248 EKRAN (98×2,54=248,92cm)
3840 x 2160 ULTRA HD
DAHİLİ UYDU ALICISI
WEBOS SMART
SİHİRLİ KUMANDA (Air Mouse + Türkçe Sesli Komut)
4 ÇEKİRDEKLİ İŞLEMCİ
8 GB ROM / 1.5 GB RAM
DAHİLİ WİFİ / BLUETOOTH (5.0)
1000 HZ Fake Refresh Rate
DVB-T2/C YAYIN DESTEĞİ
HDR10 TEKNOLOJİSİ
3 x HDMI (2.0)
2 x USB GİRİŞİ ( 3.0 )
AV-ETHERNET GİRİŞLERİ
KULAKLIK-OPTİCAL SES ÇIKIŞLARI
2 x 15 W SES ÇIKIŞI
DOLBY AUDİO
HDR10+
Google Asistant
Amazon Alexa
ThinQ AI
Olarak görülen bu üründe 2005 yılında kurulmuş olan ve yüksek teknoloji ile elektronik çözümler sunan Anakart ve dokunmatik panel üreticisi HI KEEN anakart kullanılmış durumdadır. ONVO OV98500 modelde kullanılan Panel ise BOE Display tarafından üretilmiş ADS yapı tipinde IPS tabanlı bir teknolojidir. BOE Display Kimdir? ve ADS Panel Nedir? diye merak edenler sitemizdeki açıklamaları okuyabilirler. Bu paneli Ülkemizdeki binlerce üründen farklı kılan en önemli özelliği ise MAT PANEL ile üretilmiş olmasıdır. Bildiğiniz üzere bugüne kadar incelediğimiz ürünlerde sizlere paylaştığımız antiglare oranı %1 %3 %5 gibi değerlerde ve %5 üstünde bugüne kadar hiçbir ürün görmemiş olmamıza rağmen ONVO OV98500 modelinde kullanılan panelin antiglare oranı %25 gibi çok iddialı bir değerdedir. Aşağıdaki görselde mat panel ile parlak panel arasındaki fark görülebilir. Sağdaki ürün tahmin edebileceğiniz üzere ONVO OV98500 modelidir.
3840×2160 yani Ultra HD çözünürlüğe sahip olan panelin PPI değeri 45.
Görüntüleme alanı 2158,85 x 1214,35
Anahat ölçüleri 2171,85(G)×1232,35(Y) ×1,34(D) mm
G to G değeri 8ms
Tipik Kontrast oranı 1300:1
Polarizer geçirgenlik oranı %5,2
Donanımsal yenileme hızı 60hz
Dahili Chip On Film Sayısı 16 Adet
Antiglare oranı %25
Sadece panelin kendi ağırlığı 6kg
En boy oranı 16:9
Renk desteği 8bit+Hİ FRC yani 10 bit. 1,07 Milyar renk desteği sunabiliyor.
Koli ölçüleri 236 x 29.8 x 139.5
Koli Ağırlık Net: 68kg Gross: 84kg
Ürün Ölçüleri Stand Hariç Şekilde 2193.4 x 90 x 1255.3
Vesa Ölçüsü 1000 x 400
Desi değeri 327 Desi
Genel Görüşlerim
Tüm bu teknik detaylara ilaveten OV serisi 65500 modelini aylarca bizzat test etmiş bir Webos kullanıcısı olarak bu ürünü iade etmemeyi düşünecek kadar beğendiğimi takipçi dostlar hatırlayacaktır. Webos işletin sistemi ile gelen Air Mouse’un sunduğu kolaylık, Türkçe sesli komutun verdiği rahatlık, Youtube – Netflix – Amazon Prime Video gibi uygulamalarda lisans sorunu yaşamamanın verdiği keyif ile bu ürünü aylarca evimde test etmiştim. ONVO OV65500 de en çok üzen taraf panelin antiglare oranının düşük olması nedeniyle gündüz izleme koşullarında izleyiciyi bir tık üzmesi olmuştu ki şu görseli hatırlayanlar buradaki ürünün Glare panel ürün olduğunu hatırlayacaktır.
Elbette ki bu detaya takılı kalmayan ve biz söylemesek farkında olmayacak birçok kullanıcımız olduğunun da farkındayız. CRT yani gerçek CAM olan tüplü TV yıllarından beri bu parlak ekran olayı hayatımızın bir parçası. Günümüz OLED QLED QNED tv lerde ve en büyük diye bildiğimiz markalarda dahi panellerin artık hep parlak olması nedeniyle özel kullanıcıların dikkatini çekecek olan bu modelin mat panel üretim olduğunu üstüne basa basa vurgulamak istedim.
Aşağıdaki görselde bir teknoloji mağazasında bilinen tüm markaların ürünlerinin sergilendiği bu alanda göreceğiniz tüm TV lerin parlak panel olduğunu da hatırlatmak isterim. Mağazanın aydınlatma spotlarının tamamını tüm ürünlerde görebilirsiniz. Bu nedenle ekranın yansıma yapmasını bir KUSUR olarak değil, Ekranın yansıma yapmamasını bir ÖZELLİK olarak sizlere aktarma gereği duyuyorum.
Sonuç olarak ülkemizdeki üretim/montaj sektörünün gün geçtikçe gelişmesi ve ilerlemesi yurt içi kullanıcıya ciddi bir fiyat faydası sağlamaktadır. Bu faydanın fiyat ile paralel teknolojik büyüme olarak da yansımasını görmeyi umut ediyor, yerli üreticilerimize gönülden başarılar diliyoruz.
Mat panellerde kontrast oranının yüksek olması gerekir mi? Panelin mat olması görüntünün ve renklerin soluk olmasına sebep olur mu?
Mat panel ile kastedilen renklerin matlığı değildir. Ekranda ne kadar yansıma gördüğünüz ile ilgilidir. Ekrana bir katman eklenerek ekranın dış kaynaklardan gelen ışığı ve/veya görüntüyü yansıtmasını engelleme amaçlanır. Bunun sonucunda renkleri ve görüntüyü çok daha net çok daha canlı görebilirsiniz. Özellikle gündüz koşullarındaki izlemelerde yansımalar azaldığı için görüntü çok daha net ve canlı hale gelecektir. İlk nesil mat panellerde lumen değerinin düşük olması, TN panellerin yoğun kullanımı kaynaklı olarak bahsettiğiniz dezavantajlar vardı ancak günümüz üretimlerinde nasıl ki VA panelin yan açı etkisi ve IPS panelin siyah sorunu ortadan kaldırılmaya yakın derecede geliştirilmiş ise, mat panel başarısı da o derece yukarı taşınabilmiş durumdadır bu nedenle görüntüde renk zenginliği ve kontrast kaybı hissedilmemektedir.