MacBook'lar Air ve Pro olarak ikiye ayrılıyor. İki model de güzel, fakat kullanım alanları farklı. Air tamamen fansız bir iç tasarıma sahip. Şahsi görüşüm, normal kullanımda hiçbir fark yaratmadığı. Fakat,
Adobe programlarını kullanırken, özellikle video düzenleme yaparken bilgisayar uzun süre yük altında kalacaktır. Bu da doğal olarak ısınma anlamına gelir. Fansız bir sistem belli bir zamandan sonra ısıyla baş edebilmek için kendini yavaşlatacak, bu da performans düşüklüğüne yol açacaktır.
Ben de yaklaşık 1 senedir M2 Pro MacBook Pro kullanıyorum. Ondan önce M1 MacBook Air kullanıyordum taşınabilir bilgisayar olarak. Premiere Pro kullanıyorum ben genelde, performansından çok memnunum. Günlük kullanımda da hem çok hızlı, hem de en az 12 saat pil ömrüne sahip. Ofise gidecek olursam yanıma şarj aleti almıyorum bile.
Gelelim kötü yanına: fiyatı. Şu anda apple.com.tr'de en ucuz 14" MacBook Pro 68000TL'ye satılıyor. Bunu da önerebilirdim fakat yalnızca 8 gigabyte RAM var. Günlük kullanımda işinizi görür, fakat yine Adobe programları RAM kullanmayı sever, o yüzden ben olsam almam.
Tabi 8 gigabyte RAM "dolduğu" zaman "harç bitti, yapı paydos" diyip bilgisayar kilitlenmiyor. SSD depolama alanının bir kısmını RAM olarak (basit anlatımla) kullanmaya başlıyor. Bu da normal kullanımda kullanıcının yavaşlama vs. yaşamasını engelliyor.
Fakat ne olursa olsun RAM çipleri, SSDden hızlıdır. 68000TL verdiğiniz bir bilgisayarda RAM eksikliğinden dolayı video "export" ederken yavaşlama yaşamak istemezsiniz. RAM ve SSD arttırılamıyor zaten maalesef.
Bu tarz cihazları ikinci el almak hem riskli hem de "bu kadar parayı ikinci el cihaza mı vereceğim?" dedirtir, ama ilk elden yine profesyonel işler için kullanılmış bir MacBook bulabilirseniz işinizi görebilir. Bendeki MacBook da ikinci el, ve gayet memnunum.
Sıfır alacaksanız en azından 16 gigabyte RAM öneririm ben, o şekilde de cihazın fiyatı 76000TL'ye çıkıyor.
Notlar:
1) Apple, MacBook'larda yanlış hatırlamıyorsam 2020'de yavaş yavaş Intel yerine kendi işlemcilerini kullanmaya başladı. Performans konusunda ciddi bir artış gördük, ama artık Windows kurulamıyor.(kurulur da sıkıntılı)
2) Eğer Adobe programlarına para ödemiyorsanız MacBook'lar (macOS cihazları genel olarak) için bu programları bulmanız zor olabilir. Ama zaten bu tarz güçlü bir bilgisayar alacaksanız Adobe Creative Cloud'a üye olmanızı tavsiye ederim, en son aylık 100TL gibi bir ücreti vardı.
@Adem Helvacı düzenleme için teşekkürler. Eğer bir kusurum olduysa affola.
Covid zamanı kendi akıllı termostatımı yapmıştım. Bilgisayar mühendisliği derslerinden kalan birkaç board vardı evde. Bir de eski bir sıcaklık sensörü vardı. Sıcaklık sensörünü board'da kullanabilmek için BASIC'de uzun süre çalışmam gerekmişti. Uğraştırdı baya, ama sonunda olmuştu. Taşınırken yanıma almamıştım, aklıma geldikçe hala üzülürüm.