Su arıtma cihazlarında en çok rahatsız eden konuların başında su israfı herkesin dilinde ve haklılar , asla itiraz etmem fakat diğer yandan bazı söylenmeyen gerçeklere de dikkat çekmek isterim.
Öncelikle su arıtma cihazı kullanan birisi olarak biz atık su işini bahçemizi sulamaya kanalize edip sözdük yani bizim arıtıcıdan çıkan atık su bahçe toprağına gidiyor.
Buna da itiraz ediliyor ''onda vitamin mineral kalmamıştır'' şeklinde yalnız DOĞA ile biraz içiçe olanlar bu suyun da o toprak için bir nimet olduğunu gayet iyi biliyorlar.
Dikkat çekilmesi gereken husus ise DAMACANA suların yıkanması esnasında tüketilen su.
Evet bu damacanalar dolum tesislerine gittiklerinde makinelerdne geçiyor yıkanması için. Sizce her bir damacananın gerçek anlamda steril halen ulaşması için ne kadar su tüketiliyordur ve bu sizce sadece sumudur? Dezenfekte etmek için kimyasal da dahil edilen bu suların geri dönüşümü mümkünmüdür? Bu atık sular doğaya salındığında içerdiği kimyasallar nedeniyle yine çevre için olumsuz bir etki değilmidir?
Bu damacanaları evlerimize getirmek için kullanılan motor ve arabaların yaktığı şey petrol değilmidir?
Petrol yakıp gereksiz sıcaklık ve sera gazı üretmiyormudur?
Damacanaların kendisi Plastik olduğuna göre bu da bir çevresel atık değilmidir?
Damacanaların serin ortamlarda beklemediğini bildiğimize göre yeri geliyor 50 derece güneş altınd abekleyen damacanaların temas halinde olduğu plastik bizi zaman içerisinde Kanser etmiyor mu?
Kanser tedavisi için harcanan milyon dolarları bir kenara bırkatım, o ilaçların üretimi için kimya tesislerinde milyonlarca galon dünya temiz su kaynaı heba edilmiyor mu?
Sakın bana ''yahu altı üstü bir damacana suyu nereye bağladın'' demeyin dostlar, bira zoturıp düşündüğünüzde şuraya benim yazdığımın iki katı olumsuz etki bulursunuz o su israfı denen atık suyu düşünene kadar.
Geçen hafta su arıtma cihazının analizini Çevre Sağlığı Merkezine teslim ettik. Birkaç güne kadar sonuçlarını sizlere paylaşacağız.