Bunları görünce aklıma çok şey geliyor ama buraya yazamıyorum.
Ah be hocam ah, tekrar tekrar aynı şeyleri yazmak istemiyorum ama bu inşaatlara klima işi o kadar sorunlu ki anlatamam size.
Şimdi bakın olayı şöyle değerlendirin.
1 adet klima satıldığında, o klimayı takacak olan servise 1 işçilik ödenir değil mi mantıklı olarak?
Doğal olarak da yetkili servis 1 gidişte bütün işi bitirip sonraki işine geçmesi gerekir. Yetkili servise ödenen o 1 bedel içerisinde yetkili servisin emek+zaman+yol+gıda vs gibi masrafları vardır ki bunları çıkınca kalanı servisin hanesine kâr olarak geçer.
Bu karaktersiz omurgasız bazı inşaatçı ve otelciler (Bazı diyorum hepsi değil) tüketicinin 30 bine aldığı klimayı, TOPLU ALIM gücüyle zaten dibine vuruyor oradan satıcıya bir kâr kalmıyor. Yetmiyor bir de montajdan feragat istiyor oradan da fiyatı indiriyor mesela ürün başı sallıyorum 4bin olan montaj bedelini de 2500 e indiriyor.
Sonra ne oluyor biliyor musunuz?
Bu omurgasızlar anlaşma bitip sözleşme imzalanıp para aktarıldıktan sonra omurgasızlıklarını hatırlıyor ve inşaata hemen ekipleri istiyor.
Ne için? ''Siz şimdi bu klimaların ayaklarını takın gidin, ben duvara mantolama yaptıracağım''
Aradan haftalar aylar geçiyor beyzade yine arıyor, ''Siz şimdi gelin boruları çekin ben iç kaplamaları çektireceğim''
Aradan haftalar geçiyor arıyor, ''Siz şimdi dış üniteleri takın''
Aradan haftalar geçiyor ''Siz şimdi iç üniteleri takın ama elektrik yok sonra devreye alırsınız''
Aradan haftalar geçiyor ''Gelin klimaları devreye alın''
Yani size 1 işçilik bedelinin neredeyse 5 de 3 ünü ödeyen bu omurgasız sizin ona 5 ayrı zaman diliminde 5 kere yol yapıp , 5 kere plan bozup, 5 kere tüm ekplerinizi oraya ayırmanızı istiyor.
Neden? Çünkü kendisi , kendisini çok önemli birisi zannediyor, 20 30 50 100 klima aldı ya o bakımdan.
ben esnaf dostların yerinde olsam bu fiyatları da kabul etmem, bu ii de yapmam.
Yukarıda yazdığım sıralamanın tamamını Aşağılık bir şirket bana 8 ayın 5 ayı boyunca uyguladı.
Düşünsenize, 300 ürünün kutusunu açıp, içinden sadece konsollarını alıp sonra gidip konsol montajı yapıyorsunuz, hem de vinç ile, hem de o vinç size sıra geldiği kadarıyla çünkü 300 dairelik sitede 2 vinç var ve bütün işçiler duvarcısı boyacısı sıvacısı elektrikçisi vs vs bu vinçler ile iş yetiştirmeye çalışıyor.
Bu mallara, bu işten anlamaz sığırlara bğin kere söyledim ve yazılı rapor ile itiraz ettim ''Bu klimaların projesi hatalı, bunlar böyle olmaz, düzgün çalışmaz'' diye.