Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Banka Kredi Sigortası

odyolog21

Yeni Üye
Yeni Üye
Herkese merhabalar. Başımdan geçen bir olayı anlatmak istiyorum.

2 sene önce bir ev aldım. Evi alırken ziraat bankasından kredi kullandım. Krediyi çekerken: Bes, hayat sigortası, konut sigortası ve dask yapıldı. Bunların zorunlu olduğunu söylediler.
Hayat sigortası tek seferlik zaten, Dask da olması gerekir Türkiye şartlarında.

Bes için istediğin zaman iptal edebilirsin dedi banka çalışanı. Krediyi çektikten 5-6 ay sonra besi iptal etmek istediğim zaman, zorunlu kalma süresi olduğunu öğrendim. Masraflar falan derken hiçbir ödeme alamadım. İlk 3 ay içinde iptal edilince iade yapılıyormuş. 1 ay da olabilir orasını tam hatırlamıyorum. Sonrasında 5 sene dolmadan iptal edilince ciddi bir kesinti yapıyorlar. Tüketici hakem heyetine ve cimere başvurdum fakat herşeyin yasal olduğunu, bir yanlış olmadığını söylediler. İmzalanan sözleşmede yazıyormuş detaylar. Bankacı sözleşmeyi okumadınız mı ? Okusaydınız keşke dedi. Okumamak benim hatam fakat yanlış yönlendirme onun bilerek yaptığı birşey.
Güncel konuya gelecek olursam.
Konut sigortası
Geçen yıl konut sigortası otomatik yapıldı banka tarafından. Birkaç ay önce bir arkadaşım bunu dışarıdan daha uyguna yapabileceğimi söyledi. Şimdi yenilenme tarihi geldi. Banka yine otomatik olarak hesaplamış. Yenilenme tarihi 27 Mayıs. Fakat bugün sabah dask parasını kesmiş, sigorta parası hesapta olmadığı için çekememiş. Harekete geçtim. Sigortacı bir arkadaşımı aradım ve fiyat vermesini istedim.
Bankanın Türkiye hayat emeklilik aracılığıyla belirlediği fiyat : 5958₺ tek çekim şeklinde.
Arkadaşım ak sigortadan : 2915₺- 5 taksit şeklinde fiyat teklifi verdi bana.
Banka ile görüştüm dışarıdan yaptırmak istediğimi söyledim. Bana aldığım teklifi göndermemi söylediler. Gelen fiyat teklifini ilettim ve 1 saat sonra bankacı beni aradı.
Türkiye sigortanın 2926₺- 5 taksit şeklinde fiyat verdiğini söyledi. Bu şekilde yapalım mı dedi. Daha fazla uğraşmak istemediğim için kabul ettim.
Başta neden 2 kat fiyat veriliyor diye sorduğumda, sigorta böyle yapıyor en üst fiyattan yapıyor müdahale edemiyoruz dedi.

Adem hocayı 4-5 senedir takip ediyorum. Biz vatandaşlar için verdiği çabaya gönülden teşekkür ederim. Benim durumumda olan, konuyu bilmeyenler varsa faydası olur diye paylaşmak istedim. Hukuka uygun şekilde vatandaşı alanen dolandırıyorlar.
Okuduğunuz için teşekkür ederim

2 evimiz var. 2 sini de Vakıfbank'tan konut kredisi çekerek aldık. 2 sine de her yıl DASK ve Konut sigortası yaptırdık banka üzerinden kredi taksitleri bitene kadar. Bankalar mı desem sigortacılar mı desem uyanıklar maalesef bu konularda.

Aynı olay taşıt sigortasında da var hemen her türlü sigortada var. Liste fiyatı yüksek fakat kota durumu var. Kota dolmamışsa yarı fiyatına bile indiriyorlar. Çok saçma bir sistem ama durum bu. Kasko ayrı bir durum onun şartları farklı fakat dask'ta ev aynı şartlar aynı sigorta bedelleri çok farklı çıkabiliyor. Soygun mu? Bence soygun.

Selamlar aynı şeyi ben de yaşadım krediyi çekerken bes, hayat sigortası dask ve konut sigortasını mecburi gibi sundular besi istediğin zaman iptal edebilirsin dendi ama sonradan kesintiyle uğraştım asla iade de alamadım.

Konut sigortasında da ilk fiyat uçuktu, dışarıdan teklif alınca banka anında alıyorlar hiç Allah korkusu yok bunlarda zaten konut kredisi faiz oranları bu kadar yüksekken bir de bu tür masraflar kitliyorlar bizde insanız ama yani

Bankalar her şubeye yüksek hedefler koyar. Şube müdürleri o hedefleri tutturmak için banka çalışanlarına acayip baskılar yapar. Çalışanların çoğu da mutsuzdur. Fırsatı olsa kaçar çoğu. Mobing yüksektir bu sektörde. Kredinin yanında bes aslında yasal olarak zorunlu olmamasına rağmen mecburen insanları kandırarak zorunluymuş gibi gösterirler. Yapmazsan kredi vermemekle tehdit ederler. Zorunlu olmadığını aslında istersen çıkabilirsin demesinden de anlayabilirsiniz. Tıpkı genç mezunların sokakta kart satma taktikleri gibi. Istersen kartı kullanma önemli değil n'olur kotamı doldurmam lazım derler onlar da. Beste de girdikten sonra çıkarsan zarar edeceğini bildiğin için çıkamazsın da. Diğer sigorta meselesinde de denildiği gibi dikkat etmek lazım.

banka üzerinden kredi taksitleri bitene
Konu geçmişte kalmış ama yinede bilgilendirme amaçlı yorum yapayım. Kredili araba veya ev fark etmez kredinin ilk birinci yılı yaptırmak zorundalığı var. 1 yıldan sonrası zorunlu değilsiniz. Poliçelere zeyil yaptırarak süreç aynı şekil devam edebilir. Bunun detaylı bilgi için hem tecrübeli sigortacınızdan ve aranız iyiyse banka memurdan yardım alarak yapablirsiniz. Malum banka sigorta kasko piyasaya göre çok pahalı oluyor.

Örnek de vereyim dayıma araba aldık sıfır mercedes iş bankasından kredili 1 yıl bitti. 2 ay önce başka yerde yaptırdık zeyil yaparak mümkün. Ama bazen banka dışarıda yaptıracağınızı duyunca ciddi oran da indirim yapıyor oda kullanılabilir.

Ülkemizde hemen her konuda halk olarak resmen soyuluyoruz.Ne tam adaletli kanun,yönetmeliklere uyan var,ne kanunu,yönetmelikleri tam uygulayan.Adalet,hak hukuk tam olmadığı için herkes tutturmuş bir yol gidiyor. :ok

Banka açısından bakarsanız Kredi aldığınız ev üzerinde ipotekleri var ve eve yada size birşey olursa kendilerini korumaları gerekir dolayısıyla Dask, Konut (Dask ın geri ödemesi yetersiz olduğu için) ve Hayat sigortası (Size birşey olursa konutun parasını kurtarmak için) yaptırmaları çok mantıklı ama BES tamamen yakaladım öptüm durumu.

Selamlar aynı şeyi ben de yaşadım krediyi çekerken bes, hayat sigortası dask ve konut sigortasını mecburi gibi sundular besi istediğin zaman iptal edebilirsin dendi ama sonradan kesintiyle uğraştım asla iade de alamadım.

Konut sigortasında da ilk fiyat uçuktu, dışarıdan teklif alınca banka anında alıyorlar hiç Allah korkusu yok bunlarda zaten konut kredisi faiz oranları bu kadar yüksekken bir de bu tür masraflar kitliyorlar bizde insanız ama yani

Dask harici hiçbir sigorta mecburi değil.Bankanıza iptali için mail atın.Gelen mail büyük ihtimal olumsuz olacaktır.Daha sonra thh ye başvurup iptal ettirebilirsiniz.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu madde 38
Ayrıca kredi kullandırırken farklı bir ürün alma (sigorta gibi) zorunluğu yaptıramaz gibi madde vardı.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri