Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Soru Cevap Duvar - Sıva Zımpara

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Murkit

İnce Eleyen
Araştırmacı
Evi komple tadilata sokacağım için bütçeyi dikkatli kullanmam gerekiyor. Bu yüzden de duvarlara alçı sıva fazla masraflı geliyor. Çözümü eksantirik zımpara makinesi alıp uygun 320- 400 arası kum zımpara ile çözmeyi düşünüyorum. Bu fikirden beklediğim pürüzsüz duvar sonucunu almam mümkün mü?

Bilgi ve fikirleri ile katkı sağlayacak arkadaşlara ihtiyacım var. Özelikle @evrenatabek bu tür yapı işlerinden anladığını gözlemledim forum genelinde.
Makine muhtemelen Makita BO5041 modeli olur. Bosch GEX serisinde çok iyi aletler var fakat TR'de satışları kalmamış 150 professional olanın.

Şuanki duvar, klasik boyalı kara sıva. O sıvalı yeri alçı sıva gibi pürüzsüz hale getirmek istiyorum.
Zımpara makinesinden çok motorlu ürün olarak harç karıştırma gerekecek

Endüstriyel talaş toplayıcı süpürge makine olmaz ise zımpara makinesi çalışma mekanızı maffeder. Makine ile işin hızlı olacağını düşünmeyin.

Sopaya takılan sarhoş zımpara takozu ile karasıvadaki taneler dökülür. Portakal kabuğu görünümü alır.

Keser ile çentikler açarsınız

Sıva alçısı ile saten alçısını %50 karıştırıp sürdükten sonra takoz zımpara ile yoklama yapılıp

her katta saten miktarını arttırıp tahmini 4 katta tamamen pürüzsüz yüzey elde edersiniz

Ustalar 2 kişi 2 günde yapar siz 1haftadan fazla sürer. Malanın kol hareketleri yorucu ve tabaka kalınlığını ayarlamaktır önemli olan
Kuruma zamanını ayarlamak için usta kartonpiyer alçısınıda karıştırır ilk katta

Toplamda yapacağınız alçı 3mm bile olmayacaktır.

Çalışma süresü boyun ca kombi, elektrikli ısıtıcı yanması gerektiği gibi pencelere de açık olup cerayan kalacak. Hava akımıyla birlikte çabuk kurusun

Boya öncesi süt kıvamında olan ( Weber Weberprim 7X Konsantre Şeffaf Astar ) sürün ki az boya ile alçıyı kapatın
Astar 5 kapak gibi birşey kullanırsınız. Galon olarak almayın. Bu astarı çabuk sürmek için akülü boya tabancası olsa rahat ilerlersiniz

Bunlar he duvardı.

Tavanı yapmak için iyi kıvam ayarlamak ve malayı iyi kullanmak yanında platform üzerinde çalışmak gerekir.
Merdivenle in çık ile olacak iş değildir.

Bir öneride
Pencere, kolan, sütun, kapı için döşeyeceğiniz çıta (köşe profil) 3-4 kat alçıyı yaptıktan sonra

1 günlük usta çalıştırmada aklınızda olsun
Son kat yoklamayı duvarda yapar, tavanıda halleder.

Zımpara makinesinden çok motorlu ürün olarak harç karıştırma gerekecek

Endüstriyel talaş toplayıcı süpürge makine olmaz ise zımpara makinesi çalışma mekanızı maffeder. Makine ile işin hızlı olacağını düşünmeyin.

Sopaya takılan sarhoş zımpara takozu ile karasıvadaki taneler dökülür. Portakal kabuğu görünümü alır.

Keser ile çentikler açarsınız

Sıva alçısı ile saten alçısını %50 karıştırıp sürdükten sonra takoz zımpara ile yoklama yapılıp

her katta saten miktarını arttırıp tahmini 4 katta tamamen pürüzsüz yüzey elde edersiniz

Ustalar 2 kişi 2 günde yapar siz 1haftadan fazla sürer. Malanın kol hareketleri yorucu ve tabaka kalınlığını ayarlamaktır önemli olan
Kuruma zamanını ayarlamak için usta kartonpiyer alçısınıda karıştırır ilk katta

Toplamda yapacağınız alçı 3mm bile olmayacaktır.

Çalışma süresü boyun ca kombi, elektrikli ısıtıcı yanması gerektiği gibi pencelere de açık olup cerayan kalacak. Hava akımıyla birlikte çabuk kurusun

Boya öncesi süt kıvamında olan ( Weber Weberprim 7X Konsantre Şeffaf Astar ) sürün ki az boya ile alçıyı kapatın
Astar 5 kapak gibi birşey kullanırsınız. Galon olarak almayın. Bu astarı çabuk sürmek için akülü boya tabancası olsa rahat ilerlersiniz

Bunlar he duvardı.

Tavanı yapmak için iyi kıvam ayarlamak ve malayı iyi kullanmak yanında platform üzerinde çalışmak gerekir.
Merdivenle in çık ile olacak iş değildir.

Bir öneride
Pencere, kolan, sütun, kapı için döşeyeceğiniz çıta (köşe profil) 3-4 kat alçıyı yaptıktan sonra

1 günlük usta çalıştırmada aklınızda olsun
Son kat yoklamayı duvarda yapar, tavanıda halleder.
Çok değerli bilgiler. Yakın zamanda tadilata girme düşüncemiz var. Aklımın bir köşesine not ettim ben de, teşekkür ederim.

Bu örneğini yazdığım makinede çok iyi çalışan toz torbası var ve artı olarak elektirikli süpürge hortumu takviyesi de yapılabiliyor. Benim buradaki amacım ek bir harç malzemesi ve usta işçilik ücreti kısmına girmemek. Daha konuşmadım, köşe kartonpiyer yapılacak zaten ama anlaşma salanırsa belki düşünürüm ama bana komple ev için 100 bine kadar tutar denildi alçı sıva. Açıkçası o masrafa girmem şuan. Şunu sormak istiyorum, bu orta profesyonel makine ile uygun zımpara numarası (araştırmama göre 320 kum ve üstü) kullanarak pürüzü yok etmem mümkün değil mi demek istiyorsunuz?

Masif ile alçı malzemesi makinede aynı davranmaz.

Ev süpürgesine yazık olur.

125 150 çap zımpara kağıt ölçüsü duvara dalmalara sebep verir. Hele güçlü makine ile çalışmak, toz rahat toplansın diye yüksek devirde kullanmak dalmalar ile duvarda dalgalanma olur.

Eğer zımpara makine ile yapılacak ise
ve daha ucuz ürün kullanılabilir.

Kaba sıvalı yerin ilk yüzey hazırlığını pürüzsüz yapayım derseniz, yanlış olur.
Alçının tutunacağı bir girinti çıkınlılar olması gerekiyor. Girintilerin içinde boya olması sorun değil. Duvar da yağ, pas (demir tozu) varsa kusma yapar. Alçıdan önce sünger zımpara ile çizikler ve ıslatacağınız için onlarda gidecektir.

Armut uygulamasından aracıları çıkarıp doğrudan evinden gelen ustalar oluyor. Tekliflerini alabilirsiniz.

Ben dekorasyoncuya vereceğim parayı makineye veririm. gerekirse 2. el olarak satarım. düşüncesi vardır.

Abi cevaplar muhteşem gerçekten ama bende alçı sıva olmayacak. Ben normal boyalı ev duvarını zımpara yapmak istiyorum.
Amacım da alçı sıva ayarını yakalamak. Linkini eklediğiniz makine veya benim söylediğim makineyi alıp yapmam mantıklı sizce?

125 150 çap zımpara kağıt ölçüsü duvara dalmalara sebep verir. Hele güçlü makine ile çalışmak, toz rahat toplansın diye yüksek devirde kullanmak dalmalar ile duvarda dalgalanma olur.
Bir yerde önce 200 veya altı zımparalarla hazırlayıp sonra 320 kum zımparaya geçmem söylendi. Bu doğru mu?

Abi cevaplar muhteşem gerçekten ama bende alçı sıva olmayacak. Ben normal boyalı ev duvarını zımpara yapmak istiyorum.
Amacım da alçı sıva ayarını yakalamak. Linkini eklediğiniz makine veya benim söylediğim makineyi alıp yapmam mantıklı sizce?
portakal kabuğu yüzeyi elde edersiniz.
Bu yüzeye bana yeter derseniz zımparalanır.
Bu yüzeye duvar kağıdı uygulamasını şirketler yapmıyor.

Kaba sıva zımparalamasında kum kireç ve cimento karma sırasında tanecik boyutları farklı. Hiç biri saten alçısı kadar küçük tanecikli değil. O yüzden de pürüzsüz duvar elde edilemiyor. Saten alçı yapılmadan istediğiniz yüzey olmayacağını düşünüyorum.

El zımparama ile duvarın ufak bir yerinde denemesini yaparsınız. Portakal kabuğu yüzeyi tercih ederseniz olur.

Kaba zımpara yüzeyi zımpalama portal kabuğu
Alçı sıva yüzeti zımparalama limon kabuğu tabirleri kullanılır.

Bir yerde önce 200 veya altı zımparalarla hazırlayıp sonra 320 kum zımparaya geçmem söylendi. Bu doğru mu?
ince ve kalın kumlu olmasına göre kara sıvanın başlanacak kumu değişir

Eğer duvara kolunuz sürttüğünde ciltte çizik oluşuyor ise kalın kumda sıva bırakılmıştır. 120 kumdan başlamak
elle fazla tırtıklı gelmiyor ise 180 kumdan başlanır.
ZImpara kağıtları kahverengi olmalıdır
siyah, mavi, yeşil ve sarı renkliler daha az keskinlikte olduklarından ( genelde boya zımparasında kullanılır) değil. keskin taneli olan kahverengi tercih edilmeli

portakal kabuğu yüzeyi elde edersiniz.
Bu yüzeye bana yeter derseniz zımparalanır.
Bu yüzeye duvar kağıdı uygulamasını şirketler yapmıyor.

Kaba sıva zımparalamasında kum kireç ve cimento karma sırasında tanecik boyutları farklı. Hiç biri saten alçısı kadar küçük tanecikli değil. O yüzden de pürüzsüz duvar elde edilemiyor. Saten alçı yapılmadan istediğiniz yüzey olmayacağını düşünüyorum.

El zımparama ile duvarın ufak bir yerinde denemesini yaparsınız. Portakal kabuğu yüzeyi tercih ederseniz olur.

Kaba zımpara yüzeyi zımpalama portal kabuğu
Alçı sıva yüzeti zımparalama limon kabuğu tabirleri kullanılır.
Mükemmel anlatım. :clap2

ince ve kalın kumlu olmasına göre kara sıvanın başlanacak kumu değişir

Eğer duvara kolunuz sürttüğünde ciltte çizik oluşuyor ise kalın kumda sıva bırakılmıştır. 120 kumdan başlamak
elle fazla tırtıklı gelmiyor ise 180 kumdan başlanır.
ZImpara kağıtları kahverengi olmalıdır
siyah, mavi, yeşil ve sarı renkliler daha az keskinlikte olduklarından ( genelde boya zımparasında kullanılır) değil. keskin taneli olan kahverengi tercih edilmeli
Konuyla ilgili son sorum olsun, 6 odalı bir alana kaç tane zımpara gider makinede? Sadece tek numara üzerinden.

Naçizane tavsiyem sakın böyle bir işe girmeyin.

Çok boş vaktiniz vardır ve boş daire olsa bir nebze böyle bir işle uğraşılabilir. Fakat komple bir evin duvarlarını pürüzsüz hale getirmek neredeyse imkansız. Çıkacak tozdan bahsetmiyorum bile. aylarca eşyaların içinden toz temizlersiniz. Naylon, muşamba hiç bir işe yaramaz

Bir de kara sıva üzeri boya durumu söz konusu ise, siz zımparaldıkça kum gibi dökülmeler olacaktır. Boyadan önce mecbur duvarı temizlemeniz ve tozlardan arındırmak gerekecek, bu esnada kara sıvadan yine tanecikler dökülecek ve tekrar pürüzlü gözenekli bir yüzey oluşacak.

Tüm duvarlarda işlem yapılacaksa, öncesinde çok iyi planlama yapmak gerekir, Elektrik hatlarında değişiklik yapılacak mı, priz yerleri değişecek mi, yeni priz yerleri gerekecek mi iyi hesaplanmalı.

bahsettiğiniz zımpara aleti bu işe dayanmaz, zımpara kağıdına alet kadar para verirsiniz.

Bunun yerine 100 tane alçıpan alıp, hatta duvar ile alçıpan arasına minumum kalınlıkta yalıtım malzemesi alıp evin ısı yalıtımını da yapsanız daha az masraflı olacak (alçıpan 50-60 TL ). Hem istediğiniz pürüzsüz yüzey oluşacak, hem de kısa vadede ısınma-soğuma da tüketim maliyetini düşürmüş olacaksınız ( elektrik %25 zam geldi)

Başka bir alternatif ise Mat beyaz duvar kağıdı düşünebilirsiniz.

Kısaca iyi bir fizibilite yapılıp belki ekstra 10-15 bin TL masraf ile çok çok daha iyi hem görsel hem konfor anlamında rahat edebilirsiniz.

NEREDEN BİLİYORUM ; bahsi geçen olayı balkonumuz için denedim ve maalesef yeterli sonuç alamadım. Eğilip kalkmaktan ve kollarımı zımpara için kullanmaktan dolayı 1 hafta acı içinde kıvrandım.

Çok boş vaktiniz vardır ve boş daire olsa bir nebze böyle bir işle uğraşılabilir. Fakat komple bir evin duvarlarını pürüzsüz hale getirmek neredeyse imkansız. Çıkacak tozdan bahsetmiyorum bile. aylarca eşyaların içinden toz temizlersiniz. Naylon, muşamba hiç bir işe yaramaz
Ev boş olacak. Kiracının çıkmasını bekliyorum 3 aydan fazla zaman verdim dün ev bulmuş.

NEREDEN BİLİYORUM ; bahsi geçen olayı balkonumuz için denedim ve maalesef yeterli sonuç alamadım. Eğilip kalkmaktan ve kollarımı zımpara için kullanmaktan dolayı 1 hafta acı içinde kıvrandım.
Ben de makine olacak olursa zaten ama kafam karıştı ve planladığım gibi olmayacak sanırım.

Açıkçası söylediğiniz alternatif yollar dikkatimi çok çekti. Başka neler yapabilirim onları düşünüyorum. Duvardaki sıva noktacıklarını yok etmek için kağıttan önce şilte tarzı birşey yapıştırıp mat beyaz kağıdı boyamak olur mu acaba? Ya da buna benzer bir fikir..
Sizce 100 mt kare bir evin alçı sıvası ne kadar olmalı maksimum?

Ev boş olacak. Kiracının çıkmasını bekliyorum 3 aydan fazla zaman verdim dün ev bulmuş.

Ben de makine olacak olursa zaten ama kafam karıştı ve planladığım gibi olmayacak sanırım.

Açıkçası söylediğiniz alternatif yollar dikkatimi çok çekti. Başka neler yapabilirim onları düşünüyorum. Duvardaki sıva noktacıklarını yok etmek için kağıttan önce şilte tarzı birşey yapıştırıp mat beyaz kağıdı boyamak olur mu acaba? Ya da buna benzer bir fikir..
Sizce 100 mt kare bir evin alçı sıvası ne kadar olmalı maksimum?
Kara sıva üzerine duvar kağıdı uygulayabilirsiniz. Ama duvar kağıdı seçimini doğru yapmanız gerekir. Yeni nesil duvar kağıtları maalesef boyamaya pek elverişli değil, üzerlerinde ekstra PVC kaplama ile geliyor. Bu PVC kaplı duvar kağıtları 1-2mm kalınlığında olduğu için duvardaki pürüzleri de yok etmiş olacaktır. İlla ki piyasada PVC kaplı duvar kağıdını boyamanızı sağlayacak bir SIVI ASTAR malzeme vardır.

Bir de duvar kağıdı olayında artık çok fazla desen model ve renkte ürünler mevcut. Tüm ev bile düşünülebilir. Burada işin içine maliyet hesabı da girer. Maalesef çok çok büyük kazançlarınız yok ise kimse yeni ev alamıyor. Bu sebeple mevcutta ki evi yenilemek ve en iyi hale getirmek daha az masraflı duruma geldi.

PVC kaplı olmayan duvar kağıtları ise uygulamadan 2-3 gün sonra boyamaya elverişli hale gelir.

Ama dediğim gibi önce çok iyi planlama yapmak gerekir. yerleştikten sonra uzun bir süre tadilat yapma şansınız olmayabilir. İhtiyaçlar, konfor, görsel duygunluk çok önemli konular. Mesela yerler düzgün mü, parke veya granit döşenmesi gerekli mi ? Pencere ve kapılar yeni mi ?

1 ay sonra keşke alçıpan tavan yaptırıp gizli ışık dönseydim demek zorunda kalmazsınız. Mesela evde klima olacaksa önceden boruları hazır edip gömdürebilirsiniz bile.

Kara sıva üzerine duvar kağıdı uygulayabilirsiniz. Ama duvar kağıdı seçimini doğru yapmanız gerekir. Yeni nesil duvar kağıtları maalesef boyamaya pek elverişli değil, üzerlerinde ekstra PVC kaplama ile geliyor. Bu PVC kaplı duvar kağıtları 1-2mm kalınlığında olduğu için duvardaki pürüzleri de yok etmiş olacaktır. İlla ki piyasada PVC kaplı duvar kağıdını boyamanızı sağlayacak bir SIVI ASTAR malzeme vardır.

Bir de duvar kağıdı olayında artık çok fazla desen model ve renkte ürünler mevcut. Tüm ev bile düşünülebilir. Burada işin içine maliyet hesabı da girer. Maalesef çok çok büyük kazançlarınız yok ise kimse yeni ev alamıyor. Bu sebeple mevcutta ki evi yenilemek ve en iyi hale getirmek daha az masraflı duruma geldi.

PVC kaplı olmayan duvar kağıtları ise uygulamadan 2-3 gün sonra boyamaya elverişli hale gelir.

Ama dediğim gibi önce çok iyi planlama yapmak gerekir. yerleştikten sonra uzun bir süre tadilat yapma şansınız olmayabilir. İhtiyaçlar, konfor, görsel duygunluk çok önemli konular. Mesela yerler düzgün mü, parke veya granit döşenmesi gerekli mi ? Pencere ve kapılar yeni mi ?

1 ay sonra keşke alçıpan tavan yaptırıp gizli ışık dönseydim demek zorunda kalmazsınız. Mesela evde klima olacaksa önceden boruları hazır edip gömdürebilirsiniz bile.
Alçı dekorasyon yapılacak, parke yapılacak, ana giriş ve oturma odası gizli ışık olacak, çözemediğim konu olarak sadece duvarlar nasıl olacak konusu. Aklıma ilk gelen zımparaydı ama o da bence öyle olmaz desem de içimden işin ustası portakal kabuğu gibi olur dediği için soğudum. Şuan kirada olduğum evde alçı sıva olduğu için göz alışkanlığından sanırım biraz kafaya takmış durumdayım. Kendi evime de yapmak istiyorum fakat işçilik vs 100 bin diyorlar. O yüzden alternatif yollar benim içiğn daha uygun. Bu kağıt işini iyice sorgulayayım bakalım.

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri