Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Soru Cevap Klima ara bglanti kablosu, vakum, şebeke girişi enerji kablosu, dış ünite takoz ayak

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

txx

Yeni Üye
Yeni Üye
Merhaba herkese iyi günler.
Bir kaç sorum olacak bilgi sahibi olan yardımcı olabilirse memnun olurum.
Bugün Midea xtrema save 12000btu klima montajı yapıldı.
(Satın alma, montaj talebi, montajlama hakkındaki konuları ve görselleri müsait olduğum zamanda foruma yükleyeceğim)

1-Klimanın döküm kılavuzunda ara kablo damarı 5x1.5 yazıyor. Montajdan sonra farkettim çektiğim resimde gördüğüm kadarıyla ara kabloda 4 kablo montajlandı. Renkleri farklı biri toprak için ama onunda anladigim kadarıyla sıralı olarak montajlayıp toprak bağlantısı yapılmadı. 5. Kabloyu göremedim olsa toprak olarak biri bağlanacaktı.
Bu sorun oluşturur mu? Şuan oturduğum evde eski yapı olmasından kaynaklı topraklama hattı yok. Farklı bir eve taşınmamız durumunda bu bağlantı şekli bize sorun yaratır mı?(Ara kabloda toprak hattının bağlanmaması)

2- Oturmakta olduğumuz şuandaki ev eski yapı ev hattında topraklama yok. Bu şekilde klimanın çalışmasında olumsuz bir durum olur mu?

3- klima dış üniteye elektrik vermek için 3x2.5 kablo ve 16 amper sigorta denildi elektrikçi bağlantısını yapacak. elektrik buatindan veya sigorta kutusunda kablo çekilecek. Sigorta degeri 16 amper olacak ama A B C klimada farkedermi ne almamız lazım.

4- Vakumlama toplamda 3 dk yapıldı. Aslında 1.5 , 2 dk kadar. Vakuma bağlı ölçüm yapan elektronik cihazın. 99 değerine ulaştığını belirtiler "(cihaz 1 den başlayıp 97 değerine kadar gittiğini gördüm ne olduğunu anlamadım.)" şuan bile tamam vakum işlemi denildi ara bağlantı kablosunu yaparken 3 dk toplamda vakum oldu. Cihaz üzerinde -1.00 bar yazıyordu. Bir süre o şekilde kaldı. Bar değerinin iyi olduğunu belirttiler. Hatta hava olmadığını cihaz gösteriyormuş. Uzun süre vakum yapmaya gerek olmadığını uzun hatlarda 20 m 30 m gibi hatlarda 30,40,50 dk vakumun yapıldığı belirtildi. Bizim hat 2 m idi aşağı yukarı toplamda vakum bar ölçüm değerinin görsel resmini eklerim
Acaba daha fazla Vakumlamaya ihtiyaç varmıydı.

5- Bakır boru 4 metre kadar ücretsiz denildi. Klimayı iç ve dış üniteyi yakın mesafeye kurdurdum. 2 metre boru kullanıldı. 4 metre boru kullanılıp kalan kısmı 2 metre kadar fazlalığıda yanına arkasına bırakılmıyor mu? Sordum yok denildi. Satıcıyı ve teknik servis planlaması yapan kişiyi hemen aradım. montaj ekibide yamındayken telefonda görüştüm. Hepsi 4 metreye kadar belirtti 4 metre bırakma zorunluluğu yokmuş. 1.5, 2, 3 metre ile montaj tamamlanıyorsa borulama yeterli ise 4 metreye tamamlamak için fazla bakır boru bırakılması mecburi değilmiş.
Arkadaşım iklimsa dan Sigma comford klima aldı. 5 metre bakır borunun kalan kısmını halka yapıp(bilezik şeklinde yapıp. bantlayıp, klipsleyip) bırakıp gittiler.
Sorum şu
4 metre bakır boru bırakılması veya bırakılmaması doğru mu?

6- Midea klimanın kutusunda dış ünite takoz ayakları yokmuş çıkmadı. Montajdaki arkadaşa takoz ayakların konulması gerektiğini belirttim.Bu şekilde gürültülü ve sesli çalışma yapar dedim. Bazı klimaların kutu içerisinde varmış. Bazılarında olmadığını belirtti. Servis araçında vardır dediler biz takarız yinede sorun olmaz dediler. Baktılar araçda bulamadılar. Takoz ayak kalmamış. Düz kavucuk tarzı 2,3 mm bir parçayı kare şeklinde 4 parça yapıp takoz ayakların yerine gelecek şekilde koydular.
Bu dış ünite takoz ayaklarının takılması zorunlu değil mi?

Herkese şimdiden teşekkürler ederim. Hayırlı günler herkese

Ekli dosyalar

• SAVE_20250703_172718.webp
    SAVE_20250703_172718.webp
    110.9 KB · Görüntüleme: 66
  • SAVE_20250703_172614.webp
    SAVE_20250703_172614.webp
    68.6 KB · Görüntüleme: 65
  • IMG_20250703_173457.webp
    IMG_20250703_173457.webp
    180.5 KB · Görüntüleme: 63
  • IMG_20250703_120439.webp
    IMG_20250703_120439.webp
    29.5 KB · Görüntüleme: 56
  • IMG_20250703_120229.webp
    IMG_20250703_120229.webp
    240.1 KB · Görüntüleme: 53
  • IMG_20250703_120204.webp
    IMG_20250703_120204.webp
    292.9 KB · Görüntüleme: 53
  • IMG_20250703_111450.webp
    IMG_20250703_111450.webp
    176.4 KB · Görüntüleme: 70
Midea da vakumda böyle yapıyorsa artık... 5 dk ya bile hiç yoktan iyidir şükür diyorduk düşürdükçe düşürüyorlar bazıları, 2 dk nedir. Yakında 30 sn yeterli derler. Bari şunu 5 dk yapsaydı da motoru bağladıklarına değseydi. Göstermelik yapmış işte. Gree'de hiç bu kadar az vakum süreleri okumadım galiba. Topraklama olsa tabiki iyi olur. Klimaya bahçeden bir metal kazıkla topraklama çektirirsiniz isterseniz. Takozu da tekrar çağırıp yaptırmanız daha iyi olur. Sesin yanında titreşimi de sönümler. Fazla uzun boru bırakması iyi değil katlayıp arkaya saracak hava akışını kısıtlayacak, hatta bunu bile uzun bile bırakmış yine, gerek yok.

• Beğen
Tepkiler: txx
Merhabalar, öncelikle klimanız hayırlı olsun diyerek sorularınıza tek tek cevap vermeye başlayayım:

1 - Olması gereken 5 x 1,5 mm² kablodur. Benzer sorunu yaşayan bir başka üyemiz de olmuştu. Aşağıdaki konuyu incelemenizi öneririm:

https://inceleriz.com/forum/konular...opraklama-hatti-cekmemis-sorun-olur-mu.11536/

2 - Topraklama önemli bir unsurdur. Yine aynı konu içerisinde bu detaya da yer verilmiş:

https://inceleriz.com/forum/konular...atti-cekmemis-sorun-olur-mu.11536/post-168174

3 - B tipi, gecikmesiz bir sigorta alırsanız işinizi görür. 3 x 2,5 mm² kablo kesiti de fazlasıyla yeterli olur.

4 - Vakum süresini uzun tutmak kendi ellerinde olan bir durum aslında. Manometre üzerindeki değer -1 bara hemen ulaşıyor zaten ama emin olmak adına 10 - 15 dakika kadar yapılsa daha iyi olurdu. Sistem içerisindeki oksijen ve nemin olabildiğince uzaklaştırılması gerekir çünkü.

5 - Bakır boru mesafesinin minimum 3 metre olması gerektiği yönünde bir bilgi hatırlıyorum ama bu bilginin netliği için montaj kılavuzunu da bakabilirsiniz. Hatta dış ünite arkasına da bir tur sarım yaparak montaj yapmanın daha sağlıklı olduğu söylenir.

6 - Takoz ayaklarının mutlaka takılması gerekir. Montaja gelmeden önce akıllarına gelmemiş mi bu servis personeli arkadaşların?

İşin özeti: Montajınız hatalarla dolu. Gördüğüm hataları tek tek sıralıyorum:
  • İç ünite ile tavan arasındaki mesafe çok az görünüyor. Cihazın verimli çalışabilmesi için bu boşluğun en az 15 cm olması gerekiyor.
  • İç üniteden çıkan borulara yeterince eğim verilmemiş. Bu boruların arasında drenaj borusu da olduğu için drenaj ile ilgili sorun yaşayabilirsiniz. Buna bağlı olarak iç üniteniz su damlatabilir. Drenaj sağlıklı şekilde gerçekleşmediği için de çok kısa sürede koku problemi yaşayabilirsiniz. Çünkü, drenaj tavası ıslak kalacağı için bakteri, küf ve mantar üremesi çok hızlı gerçekleşecektir.
  • Dış üniteye bağlanan bakır boruların sargısı düzgün yapılmamış ve tamamı kapatılmamış. Bu bir sorun teşkil etmez ama görüntü açısından yapılabilirdi.
  • Dış ünite ile askı aparatları arasına düzgün bir takoz koyulması gerekirdi. Bu da ses konusunu doğrudan etkileyen bir unsurdur.

Zaman ayırıp geri dönüş yaptığınız için teşekkür ederim.
Vakumlama 3 dk oldu vakum cihazinı (motorunu) cıkardilar. Manometre 2 -3 dk kadar kaldı onuda çıkardılar. Tesisata gaz verildi. Kontrol amaçlı klima seyyar kablo ile montaj ekibi tarafından 10 dk ya yakın kontrol amaçlı çalıştırıldı.
Vakumda En az 10 15 dk konusundaki hassasiyetinizi dikkate alarak. Biz bu klimayı fiyatına oranla enerji tüketimi verimliliğinden tercih ettik. Vakumlamanın kısa süreli yapılması yada tam olarak gerektiği kadar yapılmaması enerji tüketimi verimliği konusunda ve dış ünite kompresörü konusunda sorun yaratır mı?
Ne yapmamız gerekir.

5x 1.5 kablo kulanılmaması büyük eksiklik olmuş haklısınız.

İç ünitenin yüksekliğinden, çalışmasında veya bakımında sorun olur diye sordum. Olmaz cevabını aldım.

Drenaj borusu eğimi konusunda bizde terazide oldu gibi (öyle oldu nerdeyse) eğimi yok su nasıl gidecek. Geri taşma yapar mı? Diye aklımız takılmıştı. Olmamış; koku, bakteri, küf olarak düşünmemiştik haklısınız .

Takoz ayakları özellikle belirttim. Kutuda yok çıkmadı. arabada yanlarında hiç yok. (Başakşehir den Beykoz a gelmişler.)

Bakır borunun dış yalitım kısmı neden kısa kesilip bırakılır anlamadım.

Elektrikçi çagırıp elektirik bağlantısını yapmadık. Onlar kontrol amaçlı çalıştırdı (10dk yakın). Dış ünitede vakumlama ve vakumlama süresinde sorun olur mu?

Elektrik kablosu ve sigorta konusunda belirttiklerinizi dikkate aldım teşekkür ederim.

Eksik,yanlış hatalı yazmış olabilirim kusura bakmayın.

Zaman ayırıp geri dönüş yaptığınız için teşekkür ederim.
Vakumlama 3 dk oldu vakum cihazinı (motorunu) cıkardilar. Manometre 2 -3 dk kadar kaldı onuda çıkardılar. Tesisata gaz verildi. Kontrol amaçlı klima seyyar kablo ile montaj ekibi tarafından 10 dk ya yakın kontrol amaçlı çalıştırıldı.
Vakumda En az 10 15 dk konusundaki hassasiyetinizi dikkate alarak. Biz bu klimayı fiyatına oranla enerji tüketimi verimliliğinden tercih ettik. Vakumlamanın kısa süreli yapılması yada tam olarak gerektiği kadar yapılmaması enerji tüketimi verimliği konusunda ve dış ünite kompresörü konusunda sorun yaratır mı?
Ne yapmamız gerekir.

5x 1.5 kablo kulanılmaması büyük eksiklik olmuş haklısınız.

İç ünitenin yüksekliğinden, çalışmasında veya bakımında sorun olur diye sordum. Olmaz cevabını aldım.

Drenaj borusu eğimi konusunda bizde terazide oldu gibi (öyle oldu nerdeyse) eğimi yok su nasıl gidecek. Geri taşma yapar mı? Diye aklımız takılmıştı. Olmamış; koku, bakteri, küf olarak düşünmemiştik haklısınız .

Takoz ayakları özellikle belirttim. Kutuda yok çıkmadı. arabada yanlarında hiç yok. (Başakşehir den Beykoz a gelmişler.)

Bakır borunun dış yalitım kısmı neden kısa kesilip bırakılır anlamadım.

Elektrikçi çagırıp elektirik bağlantısını yapmadık. Onlar kontrol amaçlı çalıştırdı (10dk yakın). Dış ünitede vakumlama ve vakumlama süresinde sorun olur mu?

Elektrik kablosu ve sigorta konusunda belirttiklerinizi dikkate aldım teşekkür ederim.

Eksik,yanlış hatalı yazmış olabilirim kusura bakmayın.
Rica ederim, mesajı cevaplayarak yazmadığınız için bildirim gelmedi ve cevap yazdığınızı da tesadüfen gördüm. Konumuza dönecek olursak; vakumun süresi, kullandıkları vakum pompasına ve boru uzunluğuna göre de değişebilen bir durumdur. Burada yazdığım süre farazi aslında. Manometre üzerindeki değer ''-1'' olduğu için sorun yok gözüküyor. Tabii sürenin uzun tutulması sizin açınızdan avantaj olurdu.

Bence konu ile ilgili kafanıza takılanları ve hatalı yapılan işlemleri fotoğraflarıyla beraber FG Europe Müşteri Hizmetleri'ne iletin. Bu sayede gördüğümüz hatalar düzeltilir ve kurulum olması gerektiği gibi yapılmış olur. Siz de gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Merhaba,
Öncelikle hayırlı olsun, güzel günlerde kullanın.

1- İç ünite ile dış ünite arasındaki 5x1.5mm2 olan kablo haberleşme kablosu diye tanımladıkları; iç ünite ile dış ünite arasındaki haberleşmeyi ve iç ünitenin çalışması için ihtiyacı olan eneriyi dış üniteden iç üniteye aktaran kablodur. Her elektrikli cihazda olması gereken topraklama hattı da 5inci kablo ile dış üniteden iç üniteye aktarılmaktadır. Sizin sorun 5inci kablonun olmamasından önce, dış üniteye topraklama bağlanmamasından kaynaklanıyor. Dış üniteye topraklama verilmedi ise doğal olarak iç ünitede de topraklama yok. Beyaz eşyalar başta olmak üzere fişinde, besleme klemensinde toprak ucu olan her cihaz topraklama olmadan çalıştırılmamalı. Bunun 2 çok büyük riski var. 1- toprakalama olmayan makinada kaçak var ise insan teması esnasında çarpılma (aşşırı izolasyon sağlayan kauçuk bir ayakkabı/terlik yok ise ayağında) kaçınılmazdır. 2- Bunu çok göz önünde bulundurmazlar ama bu göz ardı edilen bir gerçek topraklama ihtiyacı olan ve topraklama bağlantısı yapılan her cihaz yanmaya (arızalanma manasında) mahkumdur. Çünkü her cihazın fabrikasyon bir kaçak değeri vardır ve bu kaçak değeri topraklama ile deşarj edilip cihaz stresten uzaklaştırılır (insan gibi düşün toprağa basınca rahatlar). Ama toprak yoksa o fabrikasyon kaçak cihazda strese sebep olup motorlu bir ürün ise önce motorda yoksa muhakkak elektronik devrede mcu'yu sapıttırıp bozar. Öncelikle bence hemen başta insan koruması için bir elektrikçi çağırıp şuanki evinize bir topraklama kazığı çaktırıp tüm prizlere/cihazlara topraklama çektirin. Panonuza bir kaçak akım (mümkünse siemens) taktırın. İç ünite <> dış ünite arasındaki kabloyu 5x1,5mm2 ye çevirttirip eksiksiz bağlantı yaptırın. Başka eve yarın taşındınız ve topraklama bağlantısı var yeni evin diyelim. O zaman cihazın dış ünitesine topraklı bir besleme veriyorsunuz, iç-dış ünite arası kabloyuda 5x1.5mm2 yaptırıyorsunuz cihazınızın ömrünü + kendinizi çarpılmalardan koruyorsunuz.

2- Olur. Ben size şu kadar net söyliyim, ben topraksız o makinaya start bile vermezdim. Dokunmayıp çarpılmamanın önüne geçsem bile makinama o eziyeti yapmazdım.

3- Kablo kesitiniz uygun. Mesafe kısa ve iç mekanda çekilecek ise ttr kablo olur ama dış ortam veya uzun mesafe çekilecekse antigron kablo tercih etmenizi öneririm. Sigorta olarak da A tipi aşşırı hassas ürünlerde kullanılır evde kullanımına rastlamazsınız, B tipi klimalar için idealdir, C tipi de demeraj akımı olan cihazlar için daha uygun olur. Siz B tipi sigortadan ilerleyin. Mümkünse siemens kullanın.

4- Vakumun yapılması mümkünse uzun süre yapılıp hattaki tüm nem'in tamamen kurutulması gerektiğini biliyorum ama süresi için o kadar uzmanlığım yok.

5- Ben 5inci maddede olaya maddiyata değil teknik detaya takıldım biraz. Şimdi baştan ifade ediyim soğutmacı değilim branşım elektrik-elektronik-otomasyon üzerine. Ama klima boru metrajı ile ilgili şu bilgi kalmış aklımda; ürün içinde gelen gaz miktarı fabrika tarafından tanımlanmış boru metrajı kadar basılıyor. Günümüzde bu genellikte 4 metre. Bu aşşırı hassas birşey değil yani 4,3 metre olursa gaz yetememe olmaz veya 3.8 metre olursa gaz fazla gelme olmaz ama, 4 metrelik boru için hesaplanmış gazı 2 metre boruda döndürürsen bi sıkıntı olabilir. Mantıken daha performanslı çalışır gibi geliyor insanın aklına ama öyle işlemiyor sistem. Klima düşük basıncta performanssız çalıştığı için yüksek basınçtada içindeki expansion valf, drayer vs. bunlardan etkileniyor. Hesabın büyük ölçüde dışına çıkılmasını sevmiyor bu ekipmanlar diye biliyorum. Yanlışım varsa soğutmacı arkadaşlar düzeltsin. Bence olaya siz 2 metre borumu indire-gandi yaptılar açısından değilde bu açıdan bakın. Hatta o verdiğiniz örneklerde mesafe 4 mtre altında olan montajlarda servisin boruyu kısaltmayıp circle yapmasının sebebi de tamda bu uygun hesaba göre çalışmayı bozmak istememeleri için. Tam tersinde 4 metreden fazla olan montajlarda da örneğin 7 metre klavuzunda yazan tablo kadar paketinden yeni açılmış makınaya ekstra gaz basmak gerekiyor.

6- Tokoz önemli. Yüksek devirlerde vibrasyon olmasa bile düşük devirlerde kompresör titreme yapıyor. İnsanlar duvardan gelen sese odaklanıp rahatsız olmalarının yanı sıra vibrasyon uzun vadede bu vibrasyon cihaz sağlığı içinde iyi değil. Genellikle bu alanda uzman olan forumdaşlarımız yuvarlak takozun performansının daha iyi olduğu için onu önerirler. Cihaz içinden çıkmamış olabilir ama taktırmanız faydası muhakkak olur.

Rica ederim, mesajı cevaplayarak yazmadığınız için bildirim gelmedi ve cevap yazdığınızı da tesadüfen gördüm. Konumuza dönecek olursak; vakumun süresi, kullandıkları vakum pompasına ve boru uzunluğuna göre de değişebilen bir durumdur. Burada yazdığım süre farazi aslında. Manometre üzerindeki değer ''-1'' olduğu için sorun yok gözüküyor. Tabii sürenin uzun tutulması sizin açınızdan avantaj olurdu.

Bence konu ile ilgili kafanıza takılanları ve hatalı yapılan işlemleri fotoğraflarıyla beraber FG Europe Müşteri Hizmetleri'ne iletin. Bu sayede gördüğümüz hatalar düzeltilir ve kurulum olması gerektiği gibi yapılmış olur. Siz de gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Benim hatam olmuş atlamışım. Kusura bakmayın. Dün Sizin cevabınızdan önce 14:30 sıralarında Midea fg europe dispitörünü aradım. Teknik servis hizmetler müdürü Turgut beyle görüştüm. Sağolsun ilgiliydi konuyu hassasiyetle dinledi. Teknik servis hizmetini saglayan yerdeki sorumlu kişinin ismi verdi. Kendisine bu aksaklikları iletin Benim ile iletişim kurduğunuzu belirtin yardımcı olacaklardır. Turgut beyi bende arayıp aldığım notları ileteceğini belirtti. Teknik servisde servis takip planlamasını yapan kişiyi aradım (o an ulaşamadım. daha sonra dönüş yaptı). Saat 16:00 sıraları teknik servis sorumlusu dönüş yaptı. Yapılan aksaklıkları benden de dinleyip not aldı.
Yapılacaklar olarak.
-Klima gazını tekrardan dış üniteye toplayıp. 10-15 dk tekrardan vakum yapılıp . Gaz eksilmesi tamamlayıp(az miktarda ilave gaz galiba eklenecekmiş. Eksilme oluyormuş heralde). Tekrardan gazı hatta vereceklerini belirtti Vakumlama işlemine bu şekilde bir işlem yapılacakmış.
-Dış ünitenin drenaj hortumu bağlanacak.
-Dış ünitenin vibratör takoz ayakları takılacak.
-Dış ünitede kısa kesilen bakır boru izalosyon malzemesini servis gelince tamamlattıracağım (olmazsa yalıtım malzemesinden buldum kendim halledeceğim).
-Klima iç ünitesinin drenaj hortumunun eğimi verilecek. Duvar aşağıya doğru biraz kırılacak.
-İç ve dış ünite arası toprak kabloyu +1 kablo çekerek çözelim dediler. Onunda kötü görüneceğini belirttiler. Şuanda aktif topraklama olmadığından bunu bende istemedim. Yakın bir zamanda konut değiştire bilirim ozaman 5x 1.5 yeni bir kablo taktıracağım.
Saat 17:46 da servis planlaması yapan arkadaş dönüş yaptı. Servis sorumlusunun kendisi ile görüştüğünü belirtti. Yapılması gerekenleri eksik olan işleri tekrar anlattım. Önümüzdeki hafta içi servis planlaması yapıp bana uygun olan gün ve saatte servis göndereceklermiş.
Bu durumdan ötürü klima elektirik bağlantısını yapmadığımı belirttim. Eksik kalan işlemler tamamlandıktan sonra elektrikçi çağırıp bağlantısını yaptıracağımı belirttim.

Bilgi olsun diye iki konuyu aşağıya ekliyeyim.
Gelen servis Mitsubishi elektrik,Midea,Airfel bir kaç klimanın daha servisini yapıyormuş. Konuşmada geçen konu şu şekilde:

Mitsubishi klimaların ara kablosu 4 damarmış. Mide hariç bir çok klima bu şekildeymiş. Beş kablo genelde takılmadığından montaja gelenlerde 5 damarlı (5x1.5) yokmuş. Benim Anladığım.
Takoz ayaklar yerine konulan parçalar (tabla ayakmış) tabla şeklinde alınıp kesilen titreşim engelleyiciymiş. Mitsubishi klima montajlarında bunları kullanıyorlarmış. Ben istemedim değişmesini talep ettim.

Bakır boru 4 metre kadar ücretsiz denildi. Klimayı iç ve dış üniteyi yakın mesafeye kurdurdum. 2 metre boru kullanıldı. 4 metre boru kullanılıp kalan kısmı 2 metre kadar fazlalığıda yanına arkasına bırakılmıyor mu? Sordum yok denildi. Satıcıyı ve teknik servis planlaması yapan kişiyi hemen aradım. montaj ekibide yamındayken telefonda görüştüm. Hepsi 4 metreye kadar belirtti 4 metre bırakma zorunluluğu yokmuş. 1.5, 2, 3 metre ile montaj tamamlanıyorsa borulama yeterli ise 4 metreye tamamlamak için fazla bakır boru bırakılması mecburi değilmiş.
Hayırlı olsun, bol bol serinletsin
Yakın bir zamanda konut değiştire bilirim ozaman 5x 1.5 yeni bir kablo taktıracağım.
Taşındığınızda servis demontaj ve montajını yapmadığında garantisinin biteceğini
Yeni mekanda büyük ihtimal 4 metre olarak kullanılacak. Şimdiki konum yerine zemine doğru dış ünite indirilse ve 4 metreniz korunsaydı.
Yeni montajda yetmez ise ilave boru ücreti isteyecekler. Ek boru ve kablo doğal olarak piyasadan pahallıdır.
Şimdi iç üniteyi mekanın daha ortasına ( daha iyi fan üflemesi için) konumlandırma bahanesi ile tam 4 metre olarak kullanmaya çalışılabilir.

Genel olarak servislerin dış üniteye rulo halinde boruyu bırakma nedenleri
Yer değişiminde hazır boruları kullanmak
boruyu kısalttıkları kadar içindeki gaz miktarını ayarlamakla uğraşmak istemediklerinden.
Eğer klimanın kurulumunda 2 ile 10metre olsada gaz gramı değiştirmeye gerek yoktur fabrika ibaresi var ise boru kesilse bile dokunulmaz.

Benim hatam olmuş atlamışım. Kusura bakmayın. Dün Sizin cevabınızdan önce 14:30 sıralarında Midea fg europe dispitörünü aradım. Teknik servis hizmetler müdürü Turgut beyle görüştüm. Sağolsun ilgiliydi konuyu hassasiyetle dinledi. Teknik servis hizmetini saglayan yerdeki sorumlu kişinin ismi verdi. Kendisine bu aksaklikları iletin Benim ile iletişim kurduğunuzu belirtin yardımcı olacaklardır. Turgut beyi bende arayıp aldığım notları ileteceğini belirtti. Teknik servisde servis takip planlamasını yapan kişiyi aradım (o an ulaşamadım. daha sonra dönüş yaptı). Saat 16:00 sıraları teknik servis sorumlusu dönüş yaptı. Yapılan aksaklıkları benden de dinleyip not aldı.
Yapılacaklar olarak.
-Klima gazını tekrardan dış üniteye toplayıp. 10-15 dk tekrardan vakum yapılıp . Gaz eksilmesi tamamlayıp(az miktarda ilave gaz galiba eklenecekmiş. Eksilme oluyormuş heralde). Tekrardan gazı hatta vereceklerini belirtti Vakumlama işlemine bu şekilde bir işlem yapılacakmış.
-Dış ünitenin drenaj hortumu bağlanacak.
-Dış ünitenin vibratör takoz ayakları takılacak.
-Dış ünitede kısa kesilen bakır boru izalosyon malzemesini servis gelince tamamlattıracağım (olmazsa yalıtım malzemesinden buldum kendim halledeceğim).
-Klima iç ünitesinin drenaj hortumunun eğimi verilecek. Duvar aşağıya doğru biraz kırılacak.
-İç ve dış ünite arası toprak kabloyu +1 kablo çekerek çözelim dediler. Onunda kötü görüneceğini belirttiler. Şuanda aktif topraklama olmadığından bunu bende istemedim. Yakın bir zamanda konut değiştire bilirim ozaman 5x 1.5 yeni bir kablo taktıracağım.
Saat 17:46 da servis planlaması yapan arkadaş dönüş yaptı. Servis sorumlusunun kendisi ile görüştüğünü belirtti. Yapılması gerekenleri eksik olan işleri tekrar anlattım. Önümüzdeki hafta içi servis planlaması yapıp bana uygun olan gün ve saatte servis göndereceklermiş.
Bu durumdan ötürü klima elektirik bağlantısını yapmadığımı belirttim. Eksik kalan işlemler tamamlandıktan sonra elektrikçi çağırıp bağlantısını yaptıracağımı belirttim.

Bilgi olsun diye iki konuyu aşağıya ekliyeyim.
Gelen servis Mitsubishi elektrik,Midea,Airfel bir kaç klimanın daha servisini yapıyormuş. Konuşmada geçen konu şu şekilde:

Mitsubishi klimaların ara kablosu 4 damarmış. Mide hariç bir çok klima bu şekildeymiş. Beş kablo genelde takılmadığından montaja gelenlerde 5 damarlı (5x1.5) yokmuş. Benim Anladığım.
Takoz ayaklar yerine konulan parçalar (tabla ayakmış) tabla şeklinde alınıp kesilen titreşim engelleyiciymiş. Mitsubishi klima montajlarında bunları kullanıyorlarmış. Ben istemedim değişmesini talep ettim.
Estağfurullah, sorun değil. Konuya Turgut Bey el attıysa hızlı şekilde çözüm sağlanacaktır zaten.

- Sistemde kaçak yoksa gaz eksilmez. Kafalarına göre de gaz basma işlemi yapamazlar. Kaç gram gerekiyorsa o kadar gaz basılır, eksilme yoksa hiç basılmaz.
- Dış ünitenin drenaj bağlantısı da eksikmiş, siz söyleyince fark ettim. İç üniteden gelen boruya, T veya Y boru ile ek yapılarak düzgün bir görüntü verilebilir. Ayrı ayrı boru çekmelerine gerek yok.
- Boru izolasyonu en son derdiniz olsun. O boru açıkta dursa da olur. Önceliğiniz montaj hatalarının giderilmesi olsun.
- Eğim konusu önemli, atlanmaması iyi olmuş.
- Topraklama işini acilen çözmeniz gerekiyor. Bu şekilde kullanım yapmanızı tavsiye etmem.
- Tüm bu eksikliklere ek olarak iç ünitenin yerini de değiştirtmenizi tavsiye ederim. Biraz daha sola doğru ve tavan ile arasında en az 15 cm bırakılarak montaj yapılırsa daha iyi olur.

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri