Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Teknik Soru Klima çalışma prensibi hakkında

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Tarıkk

Yeni Üye
Yeni Üye
Marka Model Bilgisi
Haier Expert 12000 Btu
Selamlar herkese,

Mart 2025 tarihinde Haier Expert 12000 btu model klimamı satın aldım ve 2 hafta sonra kadar servis kurulumunu yaptı. Son 15-20 gün öncesine kadar çok sıcaklar başlamadığından sadece deneme amaçlı kısa bir süre çalıştırmıştım ama tam anlamıyla 15 gündür özellikle öğlen saatlerinde soğutma modunda kullanıyorum. Çalışma prensibi biraz garip geldi gerçi çok fazla tecrübem yok belkide normaldir bilemiyorum ama kıyaslamada yapamıyorum çünkü ailemin evinde eski tip on-off tarzı bir klima kullanmıştım. Şöyle; klimayı ilk açtığımda dış ünite çalışmaya başlıyor aynı anda da iç ünitede üflemeye başlıyor. İlk 1-2 dakika dış ünite normal bir devirde çalıştıktan sonra devir biraz artıyor ve ortalama 7-8 dakika dış ve iç ünite çalışmaya devam ediyor ( 21 m2 oda ve 25 derecede otomatik fan ayarlı) Sonrasında dış ünite tamamen duruyor ancak iç ünite 4-5 dakika bir tık düşük hızda çalışmaya devam ediyor ve dış ünite kapandığı için üflediği soğuklukta düşüyor. Sanırım inverter klimalarda dış ünite kapatıyor ve iç ünite düşük devirde çalışmaya devam ediyor bu normal sanırım. Ama 4-5 dakika sadece iç ünite üfledikten sonra iç ünitede de duruyor ve bu şekilde de ortalama bi 6-7 dakika hem dış ünite hemde iç ünite durmuş bir vaziyette bekliyor. Bu süre sonunda tekrar dış ve iç ünite çalışmaya başlayıp soğutuyor ve döngü bu şekilde devam ediyor.

1) Dış ünitenin tamamen durması ve bir süre iç ünitenin çalışmaya devam etmesi normal mi?
2) Bir süre sonra iç üniteninde durup hem dış hemde iç ünitenin çalışmadan 5-6 dakika beklemesi normal mi? Dış ve iç ünite tamamen durunca içeride sıcaklığın arttığını bariz şekilde hissedebiliyorum ve tam o aralarda tekrar devreye giriyor klima. Bunu bana hissettirmemesi gerekmiyor mu? yani içerinin ısısının arttığını hissetmemem lazım gibi düşünüyorum.

Tabi her marka model klimanın çalışma mantığı birbirinden farklıymış araştırdığım kadarıyla. Bununla alakalı olabilir mi? yoksa bu bi sorun mu veya sorun değil klimalar için normal bir çalışma şekli mi? Konu hakkında yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Herkese iyi günler..

Sensörde de bir sorun olabilir veya çalışma mantığı da öyle olabilir. Bu sensörlerin verimli çalışıp çalışmadığını pek bilmiyoruz fazla klimada olmadığından kıyaslayamıyoruz. Mantık olarak siz odanın içindeyken hareketsiz de olsanız algılayabilmesi lazım ama orda bir sorun var. Eğer kapanabiliyorsa ve klima düzgün çalışacaksa sensörü bosverin çok da önemli bir özellik değil. Fonksiyonu kapatabiliyor musunuz? Eğer kapatamıyorsanız test etmek için mesela her 3-4 dk da bir odanın içinde biraz yürüyün bakalım dur kalk yapacak mı?
Baktım ve klima açıldığında eco sensör kapalı oluyor ben kumandadan basdığımda açılıyor. O yüzden eco sensör ile alakalı değildir diye düşünüyorum. Bide eco sensörü açıp bakayım 2 farklı eco sensör modu var. İkisini de deneyecem ama eco sensörlük durmuyor gibi

En garanti5 yöntem i feel benzeri özellik varsa kumandayı uzak köşeye koyarak kumandadan aldığı sıcaklık değeri ile soğutma yapmasını sağlamak mantıklı. İç ve dış ünite montaj yeri gayet güzel.

Baktım ve klima açıldığında eco sensör kapalı oluyor ben kumandadan basdığımda açılıyor. O yüzden eco sensör ile alakalı değildir diye düşünüyorum. Bide eco sensörü açıp bakayım 2 farklı eco sensör modu var. İkisini de deneyecem ama eco sensörlük durmuyor gibi
O zaman o Eco tuşu sensörle alakalı da olmayabilir normal diğer klimalardaki gibi kompresörü limitliyor olabilir sadece. Bir yabancı forumda kapatmak için şöyle yazmışlar. Kumandada HEALTH tuşu varsa deneyebilirsiniz.

Mod seçiminde soğutma yani cool değil de "Auto" modda → Health tuşuna 6 kez hızlıca bas → 2 bip sesiyle eco modu devre dışı kalır (4 bip = aktif olur)

Bu da olmazsa servis incelemeli artık pek yapacak birşey kalmıyor.

En garanti5 yöntem i feel benzeri özellik varsa kumandayı uzak köşeye koyarak kumandadan aldığı sıcaklık değeri ile soğutma yapmasını sağlamak mantıklı. İç ve dış ünite montaj yeri gayet güzel.
i feel de deneyim yok, içerisi belirli bir soğuğa geldiğinde dış ünite kapattı kendini. Bu sefer iç ünite daha uzun süre üfledi ama bir yerden sonra oda aynı şekilde kapattı ve şuan dış/iç ünite kapalı konumda bekliyorum :) içerideki ısı artıp konforumu bozmasa sorun yapmayam duruyor mu kalkıyor mu ama klimanın bi konforu kalmıyor bu şekilde

O zaman o Eco tuşu sensörle alakalı da olmayabilir normal diğer klimalardaki gibi kompresörü limitliyor olabilir sadece. Bir yabancı forumda kapatmak için şöyle yazmışlar. Kumandada HEALTH tuşu varsa deneyebilirsiniz.

Mod seçiminde soğutma yani cool değil de "Auto" modda → Health tuşuna 6 kez hızlıca bas → 2 bip sesiyle eco modu devre dışı kalır (4 bip = aktif olur)

Bu da olmazsa servis incelemeli artık pek yapacak birşey kalmıyor.
aynen bencede sensörlük değil üstadım. İrfan arkadaşın dediğini de denedim yani i feel özelliğini ama yine belirli bir soğukluğa ulaşınca dış/iç ünüte kapatıyor değişen birşey yok.

Dediğin oto mod'da health 6 kere basıp eco modu devre dışı bırakmayı yapsam daha sonra aynı şekilde geri alabilirim dimi? artık bu son çare olacak yoksa servis kaydı açtıracağım.

Klima çok şık, kağıt üstünde de özellikler iyi, çok kısa sürede de buz gibi yapıyor ama şu dış/iç ünite kapatma olayı ne alaka anlamadım, çok sinirimi bozmaya başladı :) resmen kaç gündür huzurumu kaçırdı bide yetmiyor hatun canıma düştü resmen :))) bozuk klima aldın deyip duruyor :)

aynen bencede sensörlük değil üstadım. İrfan arkadaşın dediğini de denedim yani i feel özelliğini ama yine belirli bir soğukluğa ulaşınca dış/iç ünüte kapatıyor değişen birşey yok.

Dediğin oto mod'da health 6 kere basıp eco modu devre dışı bırakmayı yapsam daha sonra aynı şekilde geri alabilirim dimi? artık bu son çare olacak yoksa servis kaydı açtıracağım.

Klima çok şık, kağıt üstünde de özellikler iyi, çok kısa sürede de buz gibi yapıyor ama şu dış/iç ünite kapatma olayı ne alaka anlamadım, çok sinirimi bozmaya başladı :) resmen kaç gündür huzurumu kaçırdı bide yetmiyor hatun canıma düştü resmen :))) bozuk klima aldın deyip duruyor :)
Eco sensörü olup olmadığını kesinleştirmek için 3-4 dk da bir hareket ederek 1 saat kadar gözlemeniz lazım. Sık sık hareketliyken uzun süre durmuyorsa sensör vardır sorun ondandır servis de sorunu tespit edemezse oraya yönlendirirsiniz servisi. 6 kere basma olayı da geri alınabiliyordur illaki.

Kapı açık kullanmayı denediniz mi?

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Trend içerikler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri