Beko Servis 18000'liğe illa 20 diye tutturur mu?
Yani amaç eğer ''Burada yetkili benim, o yüzden benim dediğim olur'' dayatması ise tutturabilir elbette.
Fakat biz olaya egolardan değil bilimden bakacak olursak şu şekilde bir hesaplama da yapabiliriz.
Elinizdeki klimanın saatte 2000 ila 2200watt dolaylarında güç çekeceğini düşünelim. hadi biz ortalamasını 2100watt olarak değerlendirelim.
Elimizde güç değeri var.
Diğer yandan çalışacağı şebeke geriliminin de TS-EN50160 sayılı Standart gereği 230VAC olduğunu biliyoruz ki günlük duruma göre bu değer tabi ki değişkendir o yüzden sonuç ta her il ilçe bölgede farklı çıkar.
Bu işin hesaplama kanunlarına bakarsak formülümüz I = P / V
Burada I amperi, P gücü yani Watt değerini, V ise Şebeke gerilimini ifade eder.
I=P/V yani I= 2100/230
2100/230=9,130
Yani ihtiyaç duyulan amper değeri 9.1 amper ki sizin de klimaya 10 yazdıklarını belirtmiştiniz.
Demeraj akımı konusu inverter teknolojilerde Easy Start özelliğinin devreye girmesi ile artık büyük oranda ortadan kalktı bu nedenle eskiden olduğu gibi gereğinden daha yüksek amper değerinde sigortalara veya gecikmeli sigortalara ihtiyaç yoktur. Aradaki olası demeraj yani anma akımı için gerekli olan tolerans da zaten 10 ile 16 arasında yeterince mevcuttur.
Tabi burada aslında istense itiraz edilebilir zira watt değeri, akım ve gerilim değerlerinin çarpımından elde edilir. Dolayısıyla, watt değerini volt değerine bölerek amper değerini bulmak, akımın gerilimden bağımsız olduğu anlamına gelir. Bu ise gerçekte mümkün değildir.
Amper gerilimden bağımsız değildir. Eğer çekilen güç sabitse, gerilimin düşmesi amperin yükselmesine neden olur bu nedenle bizim hesaplama şeklimizde biz şebeke gerilimini sabit kabul ettik ki temelde bu da mümkün değil. Abonelerin trafoya oplan uzaklığı, elektrik dağıtım şirketinin altyapı yeterliliği vey ayetersizliği her zaman için şebeke geriliminin değişmesine neden olur.
Daha farklı bir senaryo ile de konuya yaklaşabiliriz. Değerler değişebilir ancak formül değişmez.
Yine I = P / V diyelim fakat burada V yi 195VAC kabul edelim yani çok kötü bir bölgede elektrik alıyor olsun tüketici.
O halde I yı bulmak için yine P yi yani Watt değerini V ye yani şebeke gerilimine bölelim.
2100 / 195 = 10.769
Kötü senaryoda dahi 16 amperlik sigorta bu klima için gayet yeterli görünüyor.
Uzun yıllar önce bütün toplumun 220V AC olarak bildiği şehir şebeke geriliminin 2011 yılından beri 230V AC olmasının altında yatan nedenlerden birisi de güce duyulan ihtiyaçtır. Gerilim yükseldikçe çalışma şekli rahatlar.
Mesela benim evde şebeke gerilimi sürekli olarak 245 250VAC dolaylarında.
Demek ki benim evde olsa sizin klima, 2100 / 245 desek 8.57 Amper ile çalışırmış klima.