Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Klima İç ve Dış Ünite Yer Seçimi

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın
Bu alana arkalı önlü montaj yapılabilir durumda mı ? Dış cephesi sanırım balkondan çalışılabilir gibi geldi bana

Ekli dosyayı görüntüle 7146
Adem bey bu nokta için ideal elektrik nereden çekilmeli? Masanın arkasında priz var. Oradan iç üniteye çekilebilir. Bir de masanın solunda balkona çıkış var sağ duvarda priz var. Oradan balkondan dış üniteye mi çekilse uygun olur?

Adem bey bu nokta için ideal elektrik nereden çekilmeli? Masanın arkasında priz var. Oradan iç üniteye çekilebilir. Bir de masanın solunda balkona çıkış var sağ duvarda priz var. Oradan balkondan dış üniteye mi çekilse uygun olur?
Dış üniteye sadece kablo girişi yapılacak. Bakır boru ile kendi içinden çıkan kablo çekilecek.

Yani iç ünitenin oraya çekeceğiz öyle mi?
Ev içi tesisattan prizden olsun, buattan olsun girecek elektrik dış ünüteye bağlanacak
lg-klima-montaji-kablo-baglantisi.JPG

Oturma grubunu siz mi yaptınız? tasarımda farklı yaklaşımlar var.

Eğer montalama üzerinden geçecek kablo taşınacaksa maket bıcağı ile hafif kanal açıp, kabloyu doşeyip, depoda da sıvası varsa kapatabilirsiniz.

Genelde işlem sonrası depoda torba bırakılır.

Ekli dosyalar

• IMG_20230904_192546.jpg
    IMG_20230904_192546.jpg
    70.4 KB · Görüntüleme: 14
Son düzenleme:
Oturma grubunu siz mi yaptınız? tasarımda farklı yaklaşımlar var.

Eğer montalama üzerinden geçecek kablo taşınacaksa maket bıcağı ile hafif kanal açıp, kabloyu doşeyip, depoda da sıvası varsa kapatabilirsiniz.

Genelde işlem sonrası depoda torba bırakılır.
Oturma takımını arkadaşım yaptı hobi işi.

Arçelik'e gittik. 10 günden önce montaj yapamayız dediler. Vestel'e gittik. Aynı cevabı aldık. Media Markt'ten Bosch aldık. 1 hafta sürer kurulumu dediler. Biz de bekleriz dedik.

Bir gün sonra kurulumu yapıldı. Sırt sırta kurdurduk. Balkona kurulu. Tek olumsuz yanı şu: Balkon cam balkon. Servis elemanı klimayı çalıştırdığımızda en az 1 tane camı açmamız gerektiğini söyledi. Klimayı her çalıştırdığımızda birbirimize "Balkonda cam açık. Değil mi" diye soruyoruz.

Arçelik'e gittik. 10 günden önce montaj yapamayız dediler. Vestel'e gittik. Aynı cevabı aldık. Media Markt'ten Bosch aldık. 1 hafta sürer kurulumu dediler. Biz de bekleriz dedik.

Bir gün sonra kurulumu yapıldı. Sırt sırta kurdurduk. Balkona kurulu. Tek olumsuz yanı şu: Balkon cam balkon. Servis elemanı klimayı çalıştırdığımızda en az 1 tane camı açmamız gerektiğini söyledi. Klimayı her çalıştırdığımızda birbirimize "Balkonda cam açık. Değil mi" diye soruyoruz.
Bir cam da yetmeyebilir bütün camları açmanız daha iyi olacaktır. Cam balkonun dezavantajı bu.

Bende de durum aynı. Balkon azıcık güneş görsün fırın. Öyle tek camını vs açmak hayatta kurtarmaz. Dış ünite o sıcakta boğulur performansı düşer. Ayrıca balkona çıkınca insanı daha da rahatsız eder. Bu yüzden ben dışarı astırmaya çalışacağım.
Ayrıca balkonda çamaşır kurutuluyor tam orada hiç uygun olmaz. İnsan oturayım dese çok ses olur, çıkan hava rahatsız eder.
Bence o sıcakta kompresör kartlar vs hepsi ömründen daha çabuk yer.
Bir sürü dezavantajı var.

Mutlaka biliyorsunuzdur ancak yine de yazayım, 1 cam yerine mutlaka daha fazla sayıda cam açınız klima çalışıyorken.
Bu durumun size oluşturduğu dezavantaj elektrik faturanızı da belli oranda yükseltebilir.
Aynı durum ısıtmada kullananlar içinse aslında avantaja dönebiliyor.

Mutlaka biliyorsunuzdur ancak yine de yazayım, 1 cam yerine mutlaka daha fazla sayıda cam açınız klima çalışıyorken.
Bu durumun size oluşturduğu dezavantaj elektrik faturanızı da belli oranda yükseltebilir.
Aynı durum ısıtmada kullananlar içinse aslında avantaja dönebiliyor.
Adem abi.
En az 3 cam açıyoruz. Servisçi bir cam da açsanız yeter dedi ama biz ona bakmadık. 3 tane garanti. :)

Adem abi.
En az 3 cam açıyoruz. Servisçi bir cam da açsanız yeter dedi ama biz ona bakmadık. 3 tane garanti. :)
Abi bugün evinize servis kıyafeti ile YETKİLİ sıfatıyla giren arkadaş muhtemelen geçen ay tabelacı veya kamyon şoförüydü yani artık bu markaların evlerimize YETKİLİ diye yolladıkları kişilere de itimadımız yok zira az önce söylediğim meslek grubunda arkadaşları ben bile YETKİLİ diye servisimde çalıştırdım çünkü YOK abi ne yazık ki artık vasıflı eleman yok.

Bak işinin uzmanı bile demiyorum yani belli başlı bir vasfı olsun istiyoruz ki o dahi yok artık.

Bu nedenle sen bakma onun 1 dediğine, en doğrusunu yapmışsınız gönlünüze sağlık. :ok

Abi bugün evinize servis kıyafeti ile YETKİLİ sıfatıyla giren arkadaş muhtemelen geçen ay tabelacı veya kamyon şoförüydü yani artık bu markaların evlerimize YETKİLİ diye yolladıkları kişilere de itimadımız yok zira az önce söylediğim meslek grubunda arkadaşları ben bile YETKİLİ diye servisimde çalıştırdım çünkü YOK abi ne yazık ki artık vasıflı eleman yok.

Bak işinin uzmanı bile demiyorum yani belli başlı bir vasfı olsun istiyoruz ki o dahi yok artık.

Bu nedenle sen bakma onun 1 dediğine, en doğrusunu yapmışsınız gönlünüze sağlık. :ok
Beko kurutma makinesi almıştım. Ekip geldi. Dedim biraz teknik sohbet edip makine ile ilgili bilgi alayım. Abi bilgimiz yok biz sadece kuruyoruz dedi :)
Sorularımı uzaya negatif mesaj olarak ilettim :)
Yani çok detay bir soru olur anlarım. Adam belki de hayatında kurutma makinesi kullanmadı sanırım.
Arçelik-Beko servisinde işe giriyorsun. Sadece dendiği ya da kendi düzeninde makine kuruyorsun ne kurduğunu bilmeden.

Beko Servis 18000'liğe illa 20 diye tutturur mu?
Yani amaç eğer ''Burada yetkili benim, o yüzden benim dediğim olur'' dayatması ise tutturabilir elbette.

Fakat biz olaya egolardan değil bilimden bakacak olursak şu şekilde bir hesaplama da yapabiliriz.

Elinizdeki klimanın saatte 2000 ila 2200watt dolaylarında güç çekeceğini düşünelim. hadi biz ortalamasını 2100watt olarak değerlendirelim.
Elimizde güç değeri var.
Diğer yandan çalışacağı şebeke geriliminin de TS-EN50160 sayılı Standart gereği 230VAC olduğunu biliyoruz ki günlük duruma göre bu değer tabi ki değişkendir o yüzden sonuç ta her il ilçe bölgede farklı çıkar.

Bu işin hesaplama kanunlarına bakarsak formülümüz I = P / V
Burada I amperi, P gücü yani Watt değerini, V ise Şebeke gerilimini ifade eder.
I=P/V yani I= 2100/230
2100/230=9,130
Yani ihtiyaç duyulan amper değeri 9.1 amper ki sizin de klimaya 10 yazdıklarını belirtmiştiniz.

Demeraj akımı konusu inverter teknolojilerde Easy Start özelliğinin devreye girmesi ile artık büyük oranda ortadan kalktı bu nedenle eskiden olduğu gibi gereğinden daha yüksek amper değerinde sigortalara veya gecikmeli sigortalara ihtiyaç yoktur. Aradaki olası demeraj yani anma akımı için gerekli olan tolerans da zaten 10 ile 16 arasında yeterince mevcuttur.

Tabi burada aslında istense itiraz edilebilir zira watt değeri, akım ve gerilim değerlerinin çarpımından elde edilir. Dolayısıyla, watt değerini volt değerine bölerek amper değerini bulmak, akımın gerilimden bağımsız olduğu anlamına gelir. Bu ise gerçekte mümkün değildir.

Amper gerilimden bağımsız değildir. Eğer çekilen güç sabitse, gerilimin düşmesi amperin yükselmesine neden olur bu nedenle bizim hesaplama şeklimizde biz şebeke gerilimini sabit kabul ettik ki temelde bu da mümkün değil. Abonelerin trafoya oplan uzaklığı, elektrik dağıtım şirketinin altyapı yeterliliği vey ayetersizliği her zaman için şebeke geriliminin değişmesine neden olur.

Daha farklı bir senaryo ile de konuya yaklaşabiliriz. Değerler değişebilir ancak formül değişmez.

Yine I = P / V diyelim fakat burada V yi 195VAC kabul edelim yani çok kötü bir bölgede elektrik alıyor olsun tüketici.

O halde I yı bulmak için yine P yi yani Watt değerini V ye yani şebeke gerilimine bölelim.
2100 / 195 = 10.769
Kötü senaryoda dahi 16 amperlik sigorta bu klima için gayet yeterli görünüyor.

Uzun yıllar önce bütün toplumun 220V AC olarak bildiği şehir şebeke geriliminin 2011 yılından beri 230V AC olmasının altında yatan nedenlerden birisi de güce duyulan ihtiyaçtır. Gerilim yükseldikçe çalışma şekli rahatlar.

Mesela benim evde şebeke gerilimi sürekli olarak 245 250VAC dolaylarında.

Demek ki benim evde olsa sizin klima, 2100 / 245 desek 8.57 Amper ile çalışırmış klima.

Beko kurutma makinesi almıştım. Ekip geldi. Dedim biraz teknik sohbet edip makine ile ilgili bilgi alayım. Abi bilgimiz yok biz sadece kuruyoruz dedi :)
Sorularımı uzaya negatif mesaj olarak ilettim :)
Yani çok detay bir soru olur anlarım. Adam belki de hayatında kurutma makinesi kullanmadı sanırım.
Arçelik-Beko servisinde işe giriyorsun. Sadece dendiği ya da kendi düzeninde makine kuruyorsun ne kurduğunu bilmeden.
Ben artık suçlamıyorum o kişileri. bıraktım. Suçladıkça sanki sebebi de bizmişiz gibi davranıyor insanlar. Uzun yıllardır ve hatta Donanımhaber yıllarımdan beri bu işin buralara geleceğini binlerce kez yazmışımdır.

Teknisyenleri HAMAL yaptıkları gün kaybettiler onlar fakat halen farkında değiller.

Burada konu HAMALLIK sektörünü küçümsemek değil, herkesin emeğine iş gücüne saygı duyarım o ayrı konu fakat sen yıllarını soğutma teknolojileri üzerine eğitim almaya harcamış adamı bzudolabı taşıyıcısı yaparsan o adamı 2 ay ezer 3 üncü ay bulamazsın.

Bir düşünün bakalım, özellikle Vestel efendide her ilde bir elin 5 parmağını geçmeyecek sayıda kıymetli dostlarımız haricinde neden hiç kalifiye personel yok?

Asgari ücret 11K. Adam sabah 9 da iş başı yapıyor , özellikle yaz mevsiminde işler yetişmediği için gece 10 11 de evin yolunu zor görüyor.
Teknisyen adam sabah 9 dan gece 10 11 e kadar hamallık yapınca 3 ay sonra kafaya dank ediyor ve diyor ki ''Delimiyim ben yahu?''

Hooop hemen kendisine bir otel buluyor, teknik personel olarak işe giriyor. sabah 9 akşam 5 havuz kenarında bir otur, git arada 1-2 atan sigortaya bak, birkaç akıtan lavabo tamir et tamam.

Bunlar benim uydurduğum veya öyle olur sanırım gibi tahmin ettiğim değil bildiğim gerçekler zira kendi personelimi çalıştığı otelde ziyaret ettim ben. kendisine ayrılan odayı gördüm, çalışma şeklini gördüm, yazın ortasında adam bize soğuk içecek ikram etti havuz başında.

Altında şortu, ayağında parmak arası terlikleri ile gün içerisinde olası aksaklıklara müdahale etmek dışında yaptığı hiçbir iş yok. Ne alıyor? Asgari ücret 11K alıyor.

Şimdi servislere bakıyorum, çalışanlarla da sürekli sohbet ediyorum, asgari ücretin 1-2 bin üstünü verip EŞŞEK gibi çalıştıracam diye uğraşıyorlar, kim neden çalışsın ki zorunluluğu olup da hiç iş bilmeyenler dışında?

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Trend içerikler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri