Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Klima patlaması neden olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan ismai.l
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ismai.l

Araştırmacı
Gold Üye
Katılım
13 Haz 2023
Mesajlar
139
Az önce önüme çıktı korkuttu açıkcası. Bunun sebebi ne olabilir nelere dikkat etmeliyiz yaşanmaması için? Tavsiyelerinizi bekliyorum değerli büyüklerim.
IMG_9925.jpeg
 
Bakımı yapılmayan, akşama kadar güneşin altında duran eski sistem klimalardandır.
 
İç ünitede patlayacak bir şey olacağını düşünmüyorum.

Muhtemelen kompresör ya da gazdan kaynaklı bir durumdur. Buzdolabı, su sebili gibi cihazların aksine klimanın kompresörü dış ortamda, açık havada bulunuyor. Her türlü riske açık, bu yüzden bakımları aksatılmadan düzgün şekilde yapılmalı, ilk olarak buna dikkat edilmeli.

Klimanın uyumlu olduğu gaz haricinde farklı gazlar basılmamalı.
 
Gaz basılırken patlamış. Adem abi müsait bir zamanında video çekecek klima patlar mı sorusunun cevabı olacak şekilde.
 
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini ayarlamak üzere izninize ihtiyacımız olacak.
Daha ayrıntılı bilgi için çerezler sayfamıza bakın.
 
Hiç şaşırmadım niyeyse hayatınız pamuk ipliği üzerinde. Dikkat etmek, gerekli bakımları yaptırmak lazım. Denizlide çok pis sıcağı nemi ve soğuğu olan bir yer. Allah Muğlaya gidiş dışından yolumu düşürmesin, amin ?
 
Günlük kullanım esnasında dış veya iç ünitenin patlama ihtimali var mı hocam ?
Bunlar abartılı haberler. Köpek adamı ısırdı haberinin çok ta bir sözü edilmez. Ama adam köpeği ısırdı haberi olursa, günlerce konuşulur olay olur.
Adam köpeği ısırdı ne kadar olası ise, klima patlamadı da o kadar olası olabilir. 35 senelik meslek hayatımda 2 kere yaşadım bu tarz, vaka. Biri dış ünite deki kompresör çürğmesşnden kaynaklı, basınç ile yarışan kompresör, yerinden fırladı. Ama yangın vs yok. Zatennklşmaladskş gaz, yanıcı değil.
İkinci vakada iç ünite deki distribütör dediğimiz boru girişini, serpanrtğnlere dağıtımı yapan parçada kaynak işçilik hatasından dolayı ısıtma da yüksek basınç ile çok hızlı gaz kaçağı olmuş. Gaz kaçarken sistemdeki yağda kaçar. Basınçlı püskürmede yağ buharı kaplamış tüm evi. Müşteri duman sanmış. Bu olayda da yangın vs yok. Sesli bir posss sesi ve göz gözü görmez yağ buharı.
Belki elimizden 10 - 15 bin klima geçti. Yani 10 binde 2 olasılık diyelim.
Klimalarda olabilecek en büyük risk, kablo bağlantı noktaları gevşeme. Kablo da yapılan beklemede gevşeme, doğru izolasyon yapmama. Ve klimanın kapasitesine uygun kesştte kablo seçimde yapılan yanlışlar. Bu dediklerimiz de aslında her elektrikli cihaz için geçerli. Yanlış olan şu, işi yaoan adsmlar doğru adam değil.
Klima dan çıkan yangın haberleri olur zaman zaman. Klima değil yangını çıkaran, klima besleme kablosundan kaynaklı aşırı ısınma veya ekte oluşan tutulma alevlenmenşn perde vs tekstil ürününe sıçraması sonucu olay büyür. İtfaiye raporda klima dan çıkan yangın yazar. Suçlu klima.
Benim tavsiyem klimanın temaz, edeceği perde vs tekstil ürün olmasın yakınında.
 
Bu konuya ben yıllar önce dikkat çekip, uyarmıştım. Hatta bu konuda bu ürünün üreticisi olan Arçelik firmasına mail de atmıştım. Bu olayların yaşanabileceği yönünde.
 
Royary kompresörler in, diğer sistemlerde ki kompresörler den bir farkı vardır. Normal kompresörler basınçla, sıkıştırdılar gazı, bir boya basar pşstondan çıkışta. Boru çapı küçük olmasından dolayı yüzey alanı küçüktür. Royary kompresörler de ise durum biraz, farklı. Kompresör basınçlı gazı kompresör gövdesine basar. Yani kompresör gövdesi kompresör çalıştığı sürece yüksek basınca maruz kalır. R 22 de bu basınç 17 - 25 bar arasında iken, R410 ve R32 de basınç 40 barlara kadar çıkabilir. Kompresör gövde çapı bir boruya göre çok çok büyük olduğu için, kompresör gövde yüzey alanı da çok geniştir. O nedenle kompresör gövdesindeki olası zayıflama vs de anlık patlama olabilir.
Kamyon lastikleri bazen öğle patlar ki ortalık ayağa kalkar. Bunun da nedeni yük için yüksek basınç, o basınç üzerindeki yük ve zayıflamış bir lastik yapısıdır.
 

Trend içerikler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri