Herkese selam. Uzun süredir forumlara bakmıyorum. Yeni gözdem artık Telegram benim.
Konuya şöyle bir göz attım.
@dost arkadaşın yaşadıkları malesef TR de 3-5 klima markası dışında bir çok markada yaşanıyor. Bunun en büyük nedeni ise ithalatçı firmaların ülke genelinde bayi servis yapılanmalarını doğru düzgün olmaması. Asıl amaç malı sat bitsin. Belki bir çok elektrikli araç için sattın mı çok servis işi olmuyor arıza yapana kadar. Ama klima öğle değil. Klima ilk kurulumla başlayan profesyonel bir hizmet bekliyor. İşi yapacak elemanda belli bir beceri bilgi ile donanmış olmalı. İşte işin patlak verdiği nokta burası .Artık belli bir iş yetisi olan adam kalmadı nerede ise . Olanı da herkes doyuramıyor .İşin patlama noktası da bu zaten .
İthalatçı veya imalatçı işini düzgün yapan bir ekip ile düzenli çalışabilmesi hizmet alabilmesi için o ekibi doyurması gerekir. Tabi öğle işlerin hit yaptığı 3 ay değil 12 ay ama az ama çok iş olanağı sağlaması lazım ki , gerektiği zamanda hizmet alsın o ekipten ,oda sattığı malı alan müşteriye hizmet sağlasın. Bunun içinde yapması gereken asıl iş adam gibi bayi ağı oluşturmak. Sağlam oturmuş bir bayi ile çalışmanın koşulu ise ,o bayiyi internette mal devirene ezdirmeyeceksin. Siz tüketiciler olarak buna karşı çıkabilirsiniz. Fiyat uygun satan varsa ondan alırım da dersiniz. O zaman da hizmeti beklemeyin. Klima da bu işi çözmüş ilk marka ME dir. Siz hiç internette ME satan gördünüz mü. Hatta ME bayi bir ilden başka ile bile proje dışında klima satamaz. Fiyat istikrarı vardır. Hizmet servis istikrarı da vardır. Bayi yanlış yaparsa müşteriye ,ithalatçının o bayiye yaptırımı var, çünkü bayi ithalatçıdan vaz geçemez onun malını satarak istikrarlı olarak para kazanıyor .İthalatçı da bir kalemde o bayiyi silmez, çünkü oda kendinden istikrarlı bir şekilde mal alır. Bu marka tek değil tabi bu konuda . MHİ de buna yakın hizmet var. Çinli de de Gree TLC klima bu işi en iyi yapandır. TLC ME Klimaplus ın eski ana ortağıdır ,kurucusudur. Aynı düzen TLC de devam ediyor. Tabelalı bayisi servisi her ilde mevcut. Bayisini korur. İnternette mal satılmaz ,satışta gördükleriniz TLC tarafından satılır, alıcını olduğu adrese en yakın bayi ye kazandırılır o satışın pirimi. Yani ekmek yersen hizmet veririsin.
Midea ve bir çok marka bu işi bir türlü tutturamadı gitti. Malı bayiye satmak ile iş bitmiyor malesef. Her klima ile bir Adem Helvacı abi mi gönderecekler , Adem Helvacı abisi olmayan ne yapacak. Tama teşekkür ederiz Turgut beye de , bu kervan böyle de yürümez. FG grup min 20 yıldır Türkiye de ,oluşum için geç kalınmış bence .
Bu yazdıklarımın hepsi bu sektöre emek vermiş ,işini severek yapmış birinin bu mesleğin yerde sürünmemesi için bir serdelişi dir Hiç bir markayı hedef almadım
Herkesin çarşısı pazar olsun.