Şimdiden hayırlı olsun. Kesinlikle en doğru zaman diyebilirim.
Kombi seçiminden önce proje çıkartılması gerekir. Ona göre kaç kw alınması gerektiği belirlenir.
Evin kendi eviniz olduğunu varsayarak önünüzde 3 alternatif mevcut.
-sıva üstü
-sıva altı
-yerden ısıtma.
Sıva üstü; en kolay en az masraf en az kirlilik demek.
Sıva altı; maalesef yerler ve duvarlar kırılıyor. Pislik ve tozun haddi hesabı yok. Sonrasında alçı sıva, yerler fayans/granit/parke döşemesi, ardından duvarların boyanması var. Duvar boyama işinde proje firması radyatör sök-tak işinden para almıyor çoğu zaman.
Yerden ısıtma; duvar kırma yok ama yere döşeme sonrasında şap dökülmesi ve üzerine yine fayans/granit/parke uygulanması gerekir. Şap dökümü olacaksa oda kapıları frezeye gidip 2 santim kısaltılmalı.
Bazı firmalar özel makine ile yerleri kazıyor ve boru kanalları açıyor. Bunda şapa gerek kalmıyor. Onu araştırmak gerekir.
Sıva altı ve yerden ısıtma fiyatları birbirine çok yakın. Sıva üstü görece daha ucuz.
En az 3-5 firmadan proje ve fiyat teklifi alın. Aradaki farkları görünce inanamayacaksınız.
Mümkünse tüm işlemleri yapacak firma aynı olsun. Genelde adamları oluyor. Bu şekilde usta peşinde koşmazsınız.
Evde güneş enerjisi varsa hatları birleştirmesini belirtin ve ona göre borular çekilsin. Sıcak su için yazın kombiye ihtiyaç olmasın.
Petek olarak kaç metre petek gidecek, evin ısı kaybı ne durumda bu kriterlere bakıp 20-24-28 artık ne ise ona göre kombi seçimi yapabilir.
Petek olarak demirdöküm veya ECA iyidir. Yine kombi seçiminde baymak, demirdöküm, airfel/daiken markaları seçilebilir.
Not: her markanın peteği farklı olur. Kendi içinde de farklılık olabilir. Hangi ürün kullanılacaksa teknik dökümanı incelenip en iyi giriş ve çıkış vanası belirlenmesi gerekir.
Oda termostatı olayı bulunduğunuz bölge ile alakalı bir durum. Ben ihtiyaç duymadım. Onun yerine termostatik vana kullanmadım. Gündüzleri 3.5 Kademe, geceleri 3 kademeye alıyordum. Kombi de 46 derecede ayarlı kalıyordu. Ulaşımı kolay bir yerde olduğu için çok çok soğuk günlerde 3-4 derece arttırıyorum