Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Teknik Soru Konut İçin Parafudr, Kaçak Akım Koruma Rölesi Kapasite ve Sınıf Seçimi Hakkında

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

yusuftolga

Araştırmacı
Araştırmacı
Marka Model Bilgisi
Legrand
Merhaba,

Dairemizde elektrik tesisatında iyileştirmeler yapmaktayız. Kullandığımız eşyalara ve toplam yüke göre sigorta sistemini de elden geçiriyoruz. K.A.R ve sigortalar ile ilgili hem soru işaretlerimizi kaldırmak hemde ileride ihtiyacı olacak arkadaşlara bir faydamız olsun istiyorum.

Dairemiz ebat olarak küçük boyutlarda ancak elektrik tüketimimiz fazla olacak gibi görünüyor. Mevcut elektrik sistemimiz monofaze (Daireye 3x6 mm2 monofaze hat gelmekte - sigorta kutusundan 3x2,5 mm2 şeklinde dağıtım mevcut ve Tesisatı trifaze sisteme dönüştürme gibi bir imkanımız bulunmuyor şuan için)

Mutfak Hattında led aydınlatma, klasik bulaşık makinesi, fırın, davlumbaz, bolca priz ve "İndüksiyonlu Ocak" (Tek başına ayrı hat ve B25 A Sigorta talep edildi 🙃 ) mevcut.
Salonda 12000Btu Kaira Klimamız, Klasik Tv, PC gibi ekipmanlarımız mevcut.
Genel Kullanım olarak Çamaşır makinesine ek olarak ısı pompalı Kurutma makinemiz ve standart bir kombimiz mevcut.

Normal bir daireden farklı olarak İnsüksiyonlu ocağımız ve ısı pompalı kurutma makinemiz var. Sigorta panomuzda yeterli boş alan var, mevcut K.A.R 40A AC Tip 30mA hassasiyette normal bir ürün, ben bunu değiştirmeyi düşünüyorum.
- Sınıf olarak A, F ve B tipleri karşıma çıkmakta, sizce bu ürünlerin tüketimine karşılık ideal koruma sağlayacak f/p sınıfı hangisidir?
- Kapasite olarak sadece ocak 25A civarı tüketimi olacağı için K.A.R 40A yeterli olacak mıdır, yoksa 63A 30mA bir röleye geçmek daha mı mantıklı bir seçim olacaktır?
- Dairemiz çarşı merkezde ve çokça dükkan/ofis bulunan bir konumda, ancak ana sayaca (Bina Sayacı) baktığımızda herhangi bir Parafudr göremedim. Daire panosuna uygun tipte bir parafudr konulması yeterli korumayı sağlar mı?
- Sigorta panosuna takılan, hem Faz hem Nötr kesme özelliğine sahip Wifi'li bir gerilim koruma rölesi sipariş ettim, hem akıllı priz özelliğinde olduğu gibi tüketim ve anlık Voltaj Akım bilgilerini görebileceğim, hemde "Umuyorum 🙃 " belirlenen Voltaj limitleri dışındaki bir akımla karşılaştığında şebekedeki elektriği geçici süreli kapatacaktır. Bu ürünle ilgili düşüncelerinizi de merak etmekteyim.
- Bu güvenliklerin haricinde önerebileceğiniz (Akım Koruma Prizi vs gibi) ek koruma yöntemlerine de açığım. (Malesef sigorta panosunun olduğu alanda On-line UPS ve regülatör koyacak yerimiz bulunmamakta)

Uzun bir açıklama oldu, ancak umuyorum ki bu konudan çıkacak düşünceler birçoğumuz için faydalı olacaktır :) Herkese şimdiden çok teşekkür ediyorum.

Son düzenleme:
Merhaba
Geçen aylarda yaptığım uygulama: Yazlık için ulaşılması kolay, koruma önlemlerin yüksek olduğu bir elektrik panosu.

Öncelikle otomatik sigortaların üzerinde yazam 3000, 4000, 9000 gibi rakamlara göre hat üzerinde sıralama yapmalısınız.
Apartman panosunda 7500-9000 geçikmeli
Daire için giriş 4500-6000
indiksiyon ocağı, termosifon, ani su ısıtıcının yanına konan 3000 değerinde olmalıdır.
Duş ani su ısıtıcısı kısa devreden attığı zaman sadece yanındaki atar, dairenin diğer odalarında elektrik kesintisi olmaz.
Apartman panosuna inip sigortayı açma işlemi yapmaya gerek kalmaz.

Parafudr değeri, voltaj rölesinin çalışma gerilimine göre seçmek gerekir. röle 274V kesme cihazın 280V kadar çalışma ve sonrasında yanıyorsa "275v"luk olan seçilmeli. 275V sonrasını toprak hattına verebilmesli

300V 400V gibi değerde hat kesimi yapan parafudr seçerseniz röleniz yanacaktır.

Yazlığın olduğu bölgede elektrik malzemesi araması zor olacağından yurtdışı getirttim.
Lengrad Nilüfer ticaret Huzur elektrik ve sokağından ürün çeşitlili ile temin edilebilir

Daha ayrıntılı pano yazımı yazamadım. Kabaca böyle

Ekli dosyalar

• elektrikpano270.jpg
    elektrikpano270.jpg
    60.4 KB · Görüntüleme: 8
  • elektrikpano271.jpg
    elektrikpano271.jpg
    53.9 KB · Görüntüleme: 9
  • elektrikpano272.jpg
    elektrikpano272.jpg
    48.8 KB · Görüntüleme: 8
  • elektrikpano273.jpg
    elektrikpano273.jpg
    54 KB · Görüntüleme: 11
kaçak Akım Rölesi ( RCCB ) Performans ve ömür olarak Siemens tercih ederim. F/P ürünü değildir.
TIP A ile evdeki cihazlarınız için daha uygundur,
A TİPİ

A tipi kaçak akım koruma şalteri, alternatif ve doğru akımın birlikte kullanıldığı sistemlerde kaçak akıma karşı koruma sağlar. Genel kullanım alanları; yeni nesil asansörler, UPS sistemler, güç kaynakları, vb. aygıtların korunmasında kullanılmaktadır.

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri