Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Teknik Soru Su geçirmez cihazlarda su geçirme sorunu

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan ilsimsek
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

ilsimsek

Yeni Üye
Yeni Üye
Marka Model Bilgisi
Akıllı Saat Huawei
Ben bir konuda bilgi almak istiyorum. Genel olarak almış olduğumuz su geçirmeyen bir ürün ( gopro, akıllı saat vb.) garanti süresi bittikten sonra su geçirirse nasıl bir hakkımız var. Bu konuda bilgisi olanlar arkadaşlar aydınlatırsa sevinirim.
Not : Akıllı saatim garantiden sonra su geçirdi. Servis ücret istiyor tamiratı için. Oysaki yüzme de bir egzersiz sayılıyor ve saatin bu egzersizi takip özelliği var.

Ben bir konuda bilgi almak istiyorum. Genel olarak almış olduğumuz su geçirmeyen bir ürün ( gopro, akıllı saat vb.) garanti süresi bittikten sonra su geçirirse nasıl bir hakkımız var. Bu konuda bilgisi olanlar arkadaşlar aydınlatırsa sevinirim.
Not : Akıllı saatim garantiden sonra su geçirdi. Servis ücret istiyor tamiratı için. Oysaki yüzme de bir egzersiz sayılıyor ve saatin bu egzersizi takip özelliği var.
Burada su geçirmezlik fazla geniş bir kavram olduğu için IP seviyesi önemli.

Bazıları sıçramaya karşı olan seviyeyi bile SIZDIRMAZLIK olarak kabul edebiliyor.
Geçenlerde baktım, bir akıllı saat ile ilgili şikayet dosyasında firma avukatı ''Bu üründe zaten su geçirmezlik yok ki' minvalinde savunma yapmış, ürüne bakıyorum öyle veya böyle vatandaşa satarken ''Sıçramalara karşı'' diye bir vaatte bulunmuşlar.

Çok enteresandır ki bu sıçrama seviyesini kim belirleyecek ve nasıl tespit edecek.

''Abi iki kere sıçrasa korurdu da, seninki 3 kere sıçramış'' mı diyecekler.

5 metreye kadar dayanıklı diye sattıkları saatin 4 metrede mi yoksa 6 metrede mi su sızdırdığını kim nasıl tespit edecek acaba?

Gerçek bir su geçirmez cihaz IP68 olmalıdır. Diğer tüm sınıflar öyle ya da böyle firmanın inisiyatifine kalmış durumda. IP67 bir cihazda havuz içi egzersiz belirtilse bile "Sen kolunu 30 dakikadan fazla su içinde tutmuşsun, olmaz." diyebilirler.

Ayrıca, cihaz IP68 sınıfında dahi olsa yüzme egzersizi var bile dense bu su geçirmezlik tatlı su için geçerlidir. Tuzlu suyun korozyona yol açması sebebiyle bu sınıflarla değerlendirilemez. Siz tuzlu suda kullanırsanız ve korozyon sebebiyle cihaz su almaya geçerse, bu tespit edilebilir.

Gerçek bir su geçirmez cihaz IP68 olmalıdır. Diğer tüm sınıflar öyle ya da böyle firmanın inisiyatifine kalmış durumda. IP67 bir cihazda havuz içi egzersiz belirtilse bile "Sen kolunu 30 dakikadan fazla su içinde tutmuşsun, olmaz." diyebilirler.

Ayrıca, cihaz IP68 sınıfında dahi olsa yüzme egzersizi var bile dense bu su geçirmezlik tatlı su için geçerlidir. Tuzlu suyun korozyona yol açması sebebiyle bu sınıflarla değerlendirilemez. Siz tuzlu suda kullanırsanız ve korozyon sebebiyle cihaz su almaya geçerse, bu tespit edilebilir.

Adem Hocam ve Beril Hanım teşekkürler bilgilendirme için. Siz yazınca benim de mantığıma yattı dedikleriniz. Ama gerçekten çok esnek bir konu. Deselerki sen 60 metrede kullanmışsın bişey kanıtlayamam. Ama yine de bir şansımı deneyeyim. Sitelerinde şöyle bir açıklamaya rastladım. Bu görüntüyü de ekleyip THH bir başvuruda bulunayım. Cevap ne gelecek. Bilgilendirma yaparım buradan. :)

1701189403387.png

Ekli dosyalar

• Resim1.png
    Resim1.png
    43.7 KB · Görüntüleme: 9
Adem Hocam ve Beril Hanım teşekkürler bilgilendirme için. Siz yazınca benim de mantığıma yattı dedikleriniz. Ama gerçekten çok esnek bir konu. Deselerki sen 60 metrede kullanmışsın bişey kanıtlayamam. Ama yine de bir şansımı deneyeyim. Sitelerinde şöyle bir açıklamaya rastladım. Bu görüntüyü de ekleyip THH bir başvuruda bulunayım. Cevap ne gelecek. Bilgilendirma yaparım buradan. :)

Ekli dosyayı görüntüle 9945
Garantisi bittiği için reddedilir yine bir sansınızı deneyin thh garanti sonrası için fazla yardımcı olmuyor..

Aslında şöyle ki su sızdırmaz, su geçirmez, suya dayanıklı vb diye reklam edilen ürünlerde sıvı teması garanti dahilinde bile olsa kullanıcı hatası olarak kabul ediliyor ve ücretli tamir ediliyor.
Cihaz ister bir telefon ister bir akıllı saat olsun suya karşı dayanıklı diye satılsa da herhangi bir sıvı temasında garanti dışı bırakılıyor.
Belli bir koruma sertifikaları olabilir ama yine de bunlar yüzde yüz koruma garanti etmez bundan dolayı sıvı temasından her zaman kaçınılmalı diye düşünüyorum.
Örneğin bir grupta bir kişi paylaşmıştı direkt sporculara, yüzücülere özel tasarlanan ve ona özel modları olan saat su geçirdi diye servis kullanıcı hatası diyerek garanti dışı bırakmıştı. E adam yüzme modu var diyor, sporcuya özel kullanımı var ben de bununla kullandım diyor ama yine de su aldı diye garanti dışı kalıyor.
Reklamlarda büyük harflerle süslü kelimelerle suya dayanıklı diye lanse edilse de ne yazık ki bunun güvencesini, garantisini vermiyorlar.
Keşke bu konuyla ilgili düzenlemeler olsaydı. Mesela su sıçramalarına dayanan ürün suya sokulduğu belli olursa garanti dışı kalsın. Veya birkaç metre suya dayanıklı sertifikası olan bir ürünü derin havuza sokmayın diye uyarsınlar vb ama bu işin sonu yine denetlemeye, tespite, incelemelere bağlı kalır diye düşünüyorum ve yine servisler de bu konuda yine mağdur ederler. Çözümü zor bir konu gibi.

Her su geçirmez cihazın kullanma kılavuzunda "su geçirmezdir fakat kalıcı değildir zamanla azalabilir" yazar, istediği kadar sertifika alsın, 50 metrede 30 dk 3 metrede 60 dk falan filan test edip alıyorlar belgeleri, gerçek kullanıcı verileri değiller. O yazıya dayanıp eeee su geçirmez ama siz basınçlı suda kullanmışsınız deseler nasıl kanıtlanacak. Ondan su geçirmez yazsa bile haşır huşur cihazı suya sokmam.

Son düzenleme:

Ekli dosyayı görüntüle 9945
Keşke 60 metre deseler, kesin kanıtlarsınız. 60 metreye profosyonel serbest dalışçı olmayan kişi dalamaz. Sualtı federasyonundan bir yazı alıp kayıtlı olmadığınızı ispatlarsınız :)

Saatin garantisi bittiyse birşey kazanamazsınız bence, ayrıca bu saatler (profosyonel dalış saatleri ve apple watch ultra hariç) suda dalış ve yüzmek için dayanıklı değiller.

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Trend içerikler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri