Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Yüksek voltaj nedeniyle yanan laptop'um

Calypso

Yeni Üye
Yeni Üye
Merhaba

Acer nitro 5 an545-15 cihaza sahibim. Cihazım planlı elektrik kesintisinin olduğu bir gün yüksek gerilim nedeniyle kısa devre yapıp yandı.

Şimdi yanan laptop'um ile ilgili ayedaş'a hasar tanzimi için bir kayıt oluşturdum. 10 iş günü içerisinde dönüş sağlanacağı iletildi.

Lakin malum Türkiye şartlarında tüketiciyi haksız çıkarmak için ellerinden gelen herşeyi yapan firmalarımız mevcut.

Sorum şudur. Elimde servis raporu ile birlikte ayedaş dışında nerelere taşıyabilirim ve bu konudaki haklarım nelerdir ?

Doğru yönlendirme ile hareket etmek istiyorum. @Adem Helvacı

Konuyu yanlış yere açtıysam şimdiden özür dilerim.1723456818517.png

Merhaba

Acer nitro 5 an545-15 cihaza sahibim. Cihazım planlı elektrik kesintisinin olduğu bir gün yüksek gerilim nedeniyle kısa devre yapıp yandı.

Şimdi yanan laptop'um ile ilgili ayedaş'a hasar tanzimi için bir kayıt oluşturdum. 10 iş günü içerisinde dönüş sağlanacağı iletildi.

Lakin malum Türkiye şartlarında tüketiciyi haksız çıkarmak için ellerinden gelen herşeyi yapan firmalarımız mevcut.

Sorum şudur. Elimde servis raporu ile birlikte ayedaş dışında nerelere taşıyabilirim ve bu konudaki haklarım nelerdir ?

Konuyu yanlış yere açtıysam şimdiden özür dilerim.Ekli dosyayı görüntüle 19016
Elektrik ile ilgili konunun yaşandığı gün laptop üzerinde adaptör jack hariç bir kablo bağlımıydı?

Burada akla yatkın olmayan bir kaç durum var. Sizi daha iyi anlayabilmek adına şu soruların cevaplarını alabilir miyim.

-Ruby Elektronik kim ? Acer yetkili teknik servis mi ? yoksa mahalle arası kısmen kurumsal bir firma mı ?
-Laptop adaptörü orijinal mi ?
-Laptop pili takılımı ? takılı pil orijinal mi ? malum minumum 3-4 senelik bir cihaz sanırım
-Laptop herhangi bir sebepten işlem görmüş bir cihaz mı ? (temizlik, ram yükseltme, macun yenileme vs)
-Bu cihazın bakımları hiç yapıldı mı ?
-Bina da benzer sorun yaşayan başka kişi veya kişiler var mı ?
-Laptop dışında evde başka bir cihaz hasar gördü mü ?

Kusura bakmayın lütfen, bunları şundan dolayı soruyorum; elektrik konusunda cihaza ekstra bir müdahale yoksa, en zor bozabileceğiniz cihaz LAPTOP olur. Hatta en son cihaz olur.

Önce adaptörün yanması gerekir, hadi bir şekilde adaptörü atladık(farklı adaptör kullanımı), sonra 19v giriş portu yanar (daha önceden belki müdahale var), hadi orayı da geçti diyelim. Batarya 19 volta e üzerinde devreyi keser(muadil batarya kullanıyorsun diyelim). Orayı da geçse CHIP sete gelene kadar kaç tane diyot ve direnç patlar. Ya onu da geçti diyelim şans ya bu :D GPU ya gelene kadar o laptop buhar olur.

Son düzenleme:
Sarja bağlıydı. Home ofis çalışırken kesinti olursa full sarj olarak yedek bilgisayardan devam edeyim diye bırakmıştım. :(
Sonuçta adaptör dışında bir şey bağlı değildi.

Şimdi sizin için bir kısa deney yapıp videoya çekip atmak şart oldu.

Giden cihaza mı yanayım. Yoksa emek verip kredi taksit falan aldık ona mı yanayım. Sağlığa birşey olmasın derlerde malda canın yongası bu engelli halimle çalışıp zor bela aldık. Bir anda cihaz elde patladı. :(

Bi saniye ????

rapor başka bilgisayara ait.

Siz an545-15 bilgisayarım demişsiniz bu bilgisayar nispeten güncel bir bilgisayar. Fakat raporda bulunan N20C1 nerden baksanız 3-4 senelik bir cihaz olması lazım...

Hangisi doğru bilgi ? Bir de Ruby elektronik e baktım, resmi bir servis değil. Cep telefonu ve bilgisayar tamircisi olarak geçen bir iş yeri. Bilirkişi olarak tayin edilmediği sürece veya markanın yetkili servisi olmadığı sürece, verdiği veya vereceği raporların bir geçerliliği olmayacaktır.

Son düzenleme:
Bi saniye ????

Siz an545-15 bilgisayarım demişsiniz bu bilgisayar nispeten güncel bir bilgisayar. Fakat raporda bulunan N20C1 nerden baksanız 3-4 senelik bir cihaz olması lazım...

Hangisi doğru bilgi ? Bir de Ruby elektronik e baktım, resmi bir servis değil. Cep telefonu ve bilgisayar tamircisi olarak geçen bir iş yeri. Bilirkişi olarak tayin edilmediği sürece veya markanın yetkili servisi olmadığı sürece, verdiği veya vereceği raporların bir geçerliliği olmayacaktır.

Faturayı kontrol ettim bir sorun gözükmüyor. nc20c1 Acer nitro 5 olarak çıkıyor cihaz. Servis konusunda ise ben öncesinde ayedaş ile görüşme sağladım. Eğer resmi servis raporu istiyorsan oraya götüreceğim. Bana yetkili acer servisi olması şart olmadığını iletti. Yani 3 gün sonra resmi servis değil derlerse iki taraf içinde yorucu bir süreç olacağı düşüncesindeyim. Şuan için thh tarafına konu intikal etmedi. Eğer oraya intikal ederse ona göre de adım atacağım. Evet cihaz ortalama 3 senelik bir cihaz. Miningin popüler olduğu covid belasının oldugu dönemde almıştım.

Merhaba

Konuyu yanlış yere açtıysam şimdiden özür dilerim.Ekli dosyayı görüntüle 19016
1723469763755.jpeg Yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermemek adına cihaz arkasında yazan seri ve belirttiğim model hepsini ekledim. Faturayı kontrol ettiğimde orası ile de uyuşuyor.

Bi saniye ????

benimde merakım var. yetkili servis anakart temin edilmiyor ile özel servisin temin edemesi arasında fark nasıl sonuçlanacak.
ve evdeki veya aparmandaki tek bozulan cihazın olması eletkrik şirketi nasıl davranacak?

benimde merakım var. yetkili servis anakart temin edilmiyor ile özel servisin temin edemesi arasında fark nasıl sonuçlanacak.
ve evdeki veya aparmandaki tek bozulan cihazın olması eletkrik şirketi nasıl davranacak?

Bende merak ediyorum. Laptop yandı ama onun yanında 1-2 tane adaptör güç kablosu falanda gitti. Tabi maddi boyutu büyük olmadığı için bir detay olarak belirtmedim.Hani şimdi adet sayıya bakarsak bu işin sonu yok ki elektrik kaçağından evin yanmamış bile diyebilir. Bakalım nasıl bir karar çıkacak.

Burada akla yatkın olmayan bir kaç durum var. Sizi daha iyi anlayabilmek adına şu soruların cevaplarını alabilir miyim.

-Ruby Elektronik kim ? Acer yetkili teknik servis mi ? yoksa mahalle arası kısmen kurumsal bir firma mı ?
-Laptop adaptörü orijinal mi ?
-Laptop pili takılımı ? takılı pil orijinal mi ? malum minumum 3-4 senelik bir cihaz sanırım
-Laptop herhangi bir sebepten işlem görmüş bir cihaz mı ? (temizlik, ram yükseltme, macun yenileme vs)
-Bu cihazın bakımları hiç yapıldı mı ?
-Bina da benzer sorun yaşayan başka kişi veya kişiler var mı ?
-Laptop dışında evde başka bir cihaz hasar gördü mü ?

Kusura bakmayın lütfen, bunları şundan dolayı soruyorum; elektrik konusunda cihaza ekstra bir müdahale yoksa, en zor bozabileceğiniz cihaz LAPTOP olur. Hatta en son cihaz olur.

Önce adaptörün yanması gerekir, hadi bir şekilde adaptörü atladık(farklı adaptör kullanımı), sonra 19v giriş portu yanar (daha önceden belki müdahale var), hadi orayı da geçti diyelim. Batarya 19 volta e üzerinde devreyi keser(muadil batarya kullanıyorsun diyelim). Orayı da geçse CHIP sete gelene kadar kaç tane diyot ve direnç patlar. Ya onu da geçti diyelim şans ya bu :D GPU ya gelene kadar o laptop buhar olur.

Acer ile bir bağlantısı var mı bilmiyorum. Fakat eski samsung servisinden arkadaşım olur.

Laptop adaptörü orijinaldir.

Laptop pili takılı. Pil zaten kasanın içerisinde çentiği olup çıkarılabilen bir pil değil.

Cihaza 1-2 kere temizlik ve genel bakım yaptırıldı sonrasında garantisi bitti. Tabi o temizlikte 1.5 sene önce falan yapıldı.

Buna benzer sorun yaşayan bir arkadaşım daha var.

Laptop dışında 1 tane üçlü priz birde digitürk hasar gördü. 1-2 Cihazında kesintilerden sonra bir kaç kere stabilizasyonu bozuldu diyebilirim sonrasında normale döndü ama sonuçta anormal bir durumdu. Tabi 2 monitör 1 iş laptopu 1 3d yazıcınında hasar görmemesi ayrı bir şans o kısım bambaşka bir durum.En sonunda inler cinler yaptı diyeceğim o olacak. :D

İşin diğer ilginç yanı ise, Adaptörde herhangi bir koruma vs. yok muymuş? Yani gelen elektrik düşük-yüksek olduğunda bunu dengeleyecek, daha ileri durumlarda olursa da enerjiyi geçici süreli veya tamamen kesecek bir düzenek yok muymuş?

Elektrik sıkıntılarını hepimiz biliyoruz evet, fakat bir adaptöre gelen güç yüzünden laptopun yanması da yerinde değil. Adaptör üretirken bunları düşünmemişler demek ki.

Sonuçta adaptör dışında bir şey bağlı değildi.

Şimdi sizin için bir kısa deney yapıp videoya çekip atmak şart oldu.
Abi çok garip. Şimdi notebook adaptörlerinde hatta çoğu adaptörde zaten girişte baya bir koruma elemanı var. Hele acer muhtemelen liteon yada delta markadır yani kötü de değil globalde neredeyse her notebook'un yanında verilen adaptörlerin üreticisi bu adamlar, e şimdi 220'den kısadevre yada yüksek akımda anında devreyi keser. Yanar ama cihaza zarar verecek kadar akımı asla iletmez. Ki cihazın servis raporu zaten saçmalıklar ötesi. O cihaza ben eminim yetkili servisin dahi yetkisinin olmadığı konularda yorum yapmış görünüyor. Açıp kontrol etsem girişten ölçsem mosfet yada vrm birkaç tane diyot sigorta bunlar ennnnnn fazla yanmıştır kısadevredir. Ki herifler cpu gpu demişler falan tamamen cahil yorumu yani kusurabakmasınlar. En temel elektronik bilgisi olan adam bile oturup elde multiyle ölçse zaten bulacak neyi sorunlu neyi kısadevre falan. Bunlar hiç ölçmemişler öyle ezbere rapor tutmuşlar geçmişler.

Abi çok garip. Şimdi notebook adaptörlerinde hatta çoğu adaptörde zaten girişte baya bir koruma elemanı var. Hele acer muhtemelen liteon yada delta markadır yani kötü de değil globalde neredeyse her notebook'un yanında verilen adaptörlerin üreticisi bu adamlar, e şimdi 220'den kısadevre yada yüksek akımda anında devreyi keser. Yanar ama cihaza zarar verecek kadar akımı asla iletmez. Ki cihazın servis raporu zaten saçmalıklar ötesi. O cihaza ben eminim yetkili servisin dahi yetkisinin olmadığı konularda yorum yapmış görünüyor. Açıp kontrol etsem girişten ölçsem mosfet yada vrm birkaç tane diyot sigorta bunlar ennnnnn fazla yanmıştır kısadevredir. Ki herifler cpu gpu demişler falan tamamen cahil yorumu yani kusurabakmasınlar. En temel elektronik bilgisi olan adam bile oturup elde multiyle ölçse zaten bulacak neyi sorunlu neyi kısadevre falan. Bunlar hiç ölçmemişler öyle ezbere rapor tutmuşlar geçmişler.
Vakit bulup varyak bağlayıp laptop adaptörüne 330VAC dayayıp çıkış geriliminin sabit kaldıını gösteremedim video ile, çok yoğunuz Orçun yetişemiyoruz ama sonuçta burada ciddi bir yalan döndüğü gerçeğini de belirtmeden geçemeyiz.

Bazı ÖZEL koşullar oluşmadan arada ADAPTÖR olan bir laptoğun GPU MPU hikaye yani.
O özel koşullar söz konusu olduğunda da bir laptop ile bırakmaz.

Vakit bulup varyak bağlayıp laptop adaptörüne 330VAC dayayıp çıkış geriliminin sabit kaldıını gösteremedim video ile, çok yoğunuz Orçun yetişemiyoruz ama sonuçta burada ciddi bir yalan döndüğü gerçeğini de belirtmeden geçemeyiz.

Bazı ÖZEL koşullar oluşmadan arada ADAPTÖR olan bir laptoğun GPU MPU hikaye yani.
O özel koşullar söz konusu olduğunda da bir laptop ile bırakmaz.
Abi dediğin gibi bir alavere dalavere var bu işte. Elimde birsürü hurda yedek parçalık casper anakartları bile var. Bunları çinde en alelade firmalar üretiyor garip garip çin markası ama bunların bile en kötüsünde dc giriş kısmında 40 50 tane envai çeşit koruma var. Bilmemne kapasitörü işte sigortası entegresi ıvır zıvırı tonla birşey var. Hani bunları aşacakta gpu veya cpu tarafına gidip onları yakacak falan yok ya öyle bir dünya. Ha çatıya yağmurlu günde kablo çekersin notebook'a direkt bağlarsın beklersin yıldırım düşsün diye anca öyle yakarsın. :D

benzer durum başıma geldi önce buzdolabı gitti , anakart tam defrost sinyali gönderirken darbeye yakalanmış ve çıkamamış buzdolabı sürekli sr uyarısı veriyordu kendini defrostta sanıyordu ama soğukluk normaldi anakart değişti sorun çözüldü.parası servis rapor vermediği için alamadım

2. ci olarak asansörün inverteri gitti.Ama bu sefer çok sıkı hazırlandım trafodaki yangından tutun da sürekli gel git olması bakım mesajları, akıllı prizden kesinti kayıdı görsellerini dosyaya koyunca mecbur ödemeyi yaptılar.

Şimdi elektrik mühendisi tanıdık bir abimizin elektrik kesintileri yada anlık darbeleri şu şekilde benzetiyor, ucu açık olan bahçe hortununa basınçlı su verip nereye gideceğini tahmin edemeyiz.

bu tarz durumlarda laptop bozulur mu bilemem ama 18 yıllık bir bilgisayarcı olarak dükkanda çalışırken benzer durumlar başıma geldi.Buzdolabına bağlı üçlü prize bağlı iken çalışmayan kasamı dersiniz,dükkana gelince çalışan eve gidince çalışmayan kasa , evde titreme yapan monitör vs. En son kiracımızın tv led ampülü açarken ekran kapanıyordu sorun HDMI kablodan çıktı parazit yapıyormuş😀

üstatlar tabi ki daha iyi bilir ancak bana göre imkansız değil özellikle bu gibi durumları senarize edemeyiz bence.

Abi dediğin gibi bir alavere dalavere var bu işte. Elimde birsürü hurda yedek parçalık casper anakartları bile var. Bunları çinde en alelade firmalar üretiyor garip garip çin markası ama bunların bile en kötüsünde dc giriş kısmında 40 50 tane envai çeşit koruma var. Bilmemne kapasitörü işte sigortası entegresi ıvır zıvırı tonla birşey var. Hani bunları aşacakta gpu veya cpu tarafına gidip onları yakacak falan yok ya öyle bir dünya. Ha çatıya yağmurlu günde kablo çekersin notebook'a direkt bağlarsın beklersin yıldırım düşsün diye anca öyle yakarsın. :D
çatı dedin de başıma iki şey geldi çatıdan geçen cat6 kablo yarılmış içine giren su fotokopisi makinasının ethernet ucuna kadar akmış anakartı yanmıştı.

yine catıdan geçen koaksiyel anten kablosu yarılmış içinden geçen su uydu alıcının tunerini kısa devre yapmıştı.

üniversitemizin kırsal da yer alan yerleşkemizde 2 paratoner olmasına rağmen aynı anda 3 yıldırım düşmesi ve birinin ağaça denk gelmesiyle bizim 48 port switch lerimiz ve birkaç tane bilgisayar ve telefon santrali yanmıştı.🥴

bunların hepsi başıma gelen olaylar.Ben arkadaşın yaşadığı durumu imkansız görmüyorum.İlla elektriksel olarak değil manyetik etkisine de bakmak lazım.yani voltaj yükselmesi sonucu bir parça arızlanıp ardında bulunan parçanında arızaya sebep olup yüksek voltaj göndermesine sebep olmuş olabilir.Bazen detaylı düşünmek te lazım.bizim inverter öyle gitmiş mesala 2 ayrı firmanın görüşü aynen böyleydi.Gelen yüksek voltaj sebebiyle filtre ve parazit giderici,voltaj düşüren elemanların arızalanıp sonrasında bulunan devre elamanlarına değerinin çok üstünde akım ve voltaj gitmesi sebebiyle arızalanmıştır şeklinde belirtiler bana.

....

Şimdi elektrik mühendisi tanıdık bir abimizin elektrik kesintileri yada anlık darbeleri şu şekilde benzetiyor, ucu açık olan bahçe hortununa basınçlı su verip nereye gideceğini tahmin edemeyiz.

....

Bu yaklaşımın doğru yanlışı da var.

Trafoya aynı hat üzerinde olan en yakın yüksek voltajdan daha çok etkilenir.

Hortuma basınçlı su verildiğinde dipten ziyade uca doğru yılan dansı yapar. 20 metre bahçe hortumunda dip yani musluk tarafı daha sabit kalır.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri