COF nedir? Panelde COF sayısı (Adedi) Neden Önemlidir?

cof1

COF nedir? Panelde COF sayısı (Adedi) Neden Önemlidir? yazımızda sizlere başlıktan da anlaşılacağı üzere sitemizde tv panel detaylarını sizlere paylaşırken sıklıkla kullandığım veya Youtube videolarımda sıkça dile getirdiğim COF yazısı veya söylemi nedir bunu açıklayacağım.

COF diye yazılan, Chip On Film anlamına gelen, COF veya KOF diye söylenen, TV anakart üzerindeki dataların panele ulaşması adına anakarttan Tcon karta, Tcn karttan ise adres satır kodlaması yapılarak BUFFER kartlar üzerinden COF lar aracılığı ile her bir pixele ulaştırılan verilerin aktarıcısıdır COF denen unsur.

Tcon kart olmayan modellerde Tcon kartın yapması gereken adres satır kodlamasını anakart üzerindeki işlemci yapar ve anakarttan direkt olarak Buffer Board denen Tampon kartlarına aktarılan bu veriler COF aracılığı ile pixellere gider. Görsel bir örneği şu şekilde verebiliriz.

COF NEDİR?

Gördüğünüz gibi COF zaten adı üstünde olduğu gibi bir filmin üzerine mühendislik ile yerleştirilmiş bir chiptir. Dolayısı ile filmin üstündeki chip (çip) anlamında Chip On Film denmiştir.

Bu COF denen donanım üzerinden panel içerisindeki hücrelerin çalışması için gerekli olan gerilimler geçmekle birlikte görüntünün alınabilmesi için 3 temel voltaj (gerilim) bu chip üzerinden transfer olur. Çok derin detaylara bu yazımızda girmeye gerek olmamakla birlikte VDD AVDD VCC gibi gerilimler bu COF üzerinde bulunan chip üstünden belli bir akım ile geçer ve dolayısı ile bir ısınma meydana gelir.

Ben bir panel üzerindeki COF sayısı ve COF ebatını bu nednele önemserim çünkü panelin çözünürlük değeri, ebatı ve cof sayısı kesinlikle birbiri ile orantılı unsurlardır. Örnek vermek gerekirse eğer, FHD 55” bir panelde 2 milyon hücre bulunurken UHD 55” bir panelde 8 milyon hücre bulunur (Küsüratları yazmadım) Dolayısı ile 2 milyon hücreyi kontrol etmek için 4 COF kullanmak ile 8 milyon hücreyi kontrol etmek için 4 COF kullanmak akıl ve mantıkla bağdaşmaz.

Teknik olarak kullanılmasına engel yoktur ancak sakınca vardır. Bakınız günümüz genel ağırlıklı 55” panel üretimlerinde 12 adet COF kullanılır. Nadir bazı ekonomik modellerde ise 6 COF kullanılır, bazılarında 8 COF kullanılır ve hatta hatırlayınız, Philips 58” bir UHD panelde 6 adet COF kullandığı için oldukça tepki göstermiş ve demiştik ki ”MARKA DEĞERİ adı altında insanlara ucuz paneller ile üretilmiş ürünleri pahalıya satıyorlar” İlgili detayları merak edenler şu yazımızı okuyabilirler

Ne demiştik? Teknik olarak engel yok ancak sakınca var demiştik. 55” UHD panelin 4 COF ile üretildiğini dahi gördüm ben, yani teknik olarak üretilmesinde sakınca olmamakla birlikte sakıncası şu görselden gayet net şekilde anlaşılabilir.

COF Yıpranması Deformasyon

Bu görseli bugüne kadar ürettiğim içeriklerde hep kullandım, Bu COF malzemelerini bizzat kendi ellerimle iki ayrı üründen skötüm ve özellikleri ise aslında iki COF malzemesinin de aynı sürelerde çalışmış olan ve birisi 6 diğeri 12 COF olan 55” UHD panellerden sökülmüş olmasıdır. Size ”sizce hangisi 6 COF” diye sormama gerek var mı?

Chip üzerinden geçen gerilim ve akım çipin o kadar ısınmasına yol açmış ki çip artık kendi etrafını deforme etmiş, dikkat ederseniz sadece adet olarak düşük değil, aynı zamanda çiplerin ebatlarında da farklılık var. Bu yüksek ısı deformasyonları ağırlıklı olarak LG panellerde görülür, bu bilgiyi dilerseniz panel tamircisi arkadaşlardan teyit edebilirsiniz çünkü diğer üreticilerinaksine LG her zaman için düşük çip adeti kullanır panel üretimlerinde. Yani LG nin tv üretiminde bildiğimiz donanım kalitesi ne yazık ki her zaman panellere yansımıyor.

COF adetlerinin yüksek olmasının en önemli nedenilerinden birisi, çip başına düşen yük sayısını azatmasıdır. Soldaki COF ile sağdaki COF üzerinden geçen gerilim ve akım aynı olmasına rağmen soldakinin adet olarak az olması, erken deforme olmasına neden olmuştur.

Sadece sayı değil ebatlara da odaklandığımız belirtmiştim hatırlarsanız, ebat konusunu ise şu şekilde açıklayabilirim.

COF Ebatları

Yukarıdaki görselde göreceğiniz üzere COF lar da kendi içlerinde değişir o nedenle sizlere sadece sayı üzerinden değerlendirme yapmıyorum tv seçimleriniz esnasında. Kullanılan COF da bizim için önemli.

Panel detaylarını verdiğim gibi çok yakın zamanda sizlere COF detalarını da vereceğim, Önce şimdiye kadar paylaştığım teknik bilgileri hazmedin :)

Merak ettiğiniz her detay için SORU SOR bölümümüzü kullanabilirsiniz.

Cof Nedir?

Cof yani Chip On Film panel dediğimiz görüntüyü görmemizi sağlayan hücre ile PCB dediğimiz kart arasındaki bağlantıyı sağlayan çok ince filmlerin adıdır.

Cof Sayısı Nedir?

Cof yani Chip On Film panel dediğimiz görüntüyü görmemizi sağlayan hücre ile PCB dediğimiz kart arasındaki bağlantıyı sağlayan çok ince filmlerin sayısını ifade eder.

Cof Sayısı Neden Önemlidir?

Cof sayısı arttıkça her bir Cof’un üzerinden geçen yük azalır. Bu da her bir Cof’un dolayısıyla panelin ömrünün Cof’tan kaynaklanan durumlardan arızalanma riskini azaltır. Yani bir nevi ömrünü uzatır.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık