Elektrikte FAZ Kesilmesi Ne Demektir? başlıklı yazımızı sizleri bilgilendirmek için kaleme aldık. Hepinizin FAZ ile ilgili bildiği bazı bilgiler elbette vardır ancak gerçekte Elektrikte FAZ Kesilmesi Ne Demektir? diye merak ediyorsanız sizlere kısa bir yazı ile açıklamak isterim. Bugün yani 22 Eylül 2022 tarihinde Youtube da yüklemiş olduğum ”Faz kesilmesi neticesi klima sorunları” içerikli videomda kıymetli RUHİ Taner hocam ”Keşke Faz nedir onu da açıklasaydın” diye yazınca bu detayları girmek de farz oldu :) Öncelikle belirtmek gerekir ki Ülkemizde her evde 3 FAZ yok. Yeni yapılarda çoook uzun yıllardır yönetmelik gereği şart olsa da güzelülkemizde halen tek fazlı çalışan eski yapılar ve hatta çok tehlikeli olmasına rağmen TOPRAKLAMA HATTI OLMAYAN evler de halen mevcut.
Bu yazımızda profesyonel elektrik bilgileri değil, halk gözü ile faz nedir, 3 fazın birisi veya ikisi giderse ne olur onu izah edeceğiz. Şu linkte bulacağınız videoyu önce izlemenizi tavsiye ederim, bu yazı sonrasında daha etkili olacaktır.
Bahsi geçen videoda gördüğünüz üzere çalışıyor görünen, ekranında rakamlar harfler beliren ancak çalışmayan bir klima var. PC01 hata kodu üzerine kendi kendime ”ne oluyor buna?” diye düşünürken gözüm birden enerji monitörüne takıldı ve şebekeden gelen elektriğin
TS-EN50160 sayılı standartta olduğu gibi 230V değil 84V 112V gibi değerlerde gördüm. Elbette ki klimalardan birisinin ekranında PC 01 yani Prcotect Current 1 protocol uyarısı ve diğerinde E6 yani Error 6 numaralı protokol belirmesi gayet normaldi bu durumda. Yine videoda göreceğiniz üzere yaptığım ölçümlerde, evimize giren 3 ayrı fazın birisinin arıza yapmış olduğunu gördüm. İşte dostlar bakınız 3 ayrı faz buradaki en önemli unsur çünkü eskiden evlerimiz sadece FAZ ve NOTR bağlantıları ile tesisat döşenirken sonra Faz+Nötr+Toprak ve uzun yıllar önce devreye giren yönetmelik ile artık her eve 3 ayrı faz + Nötr + toprak tesisatı çekilmektedir. Özel elektrik dağıtım şirketlerinin kendi trafolarından binalara verdikleri bu 3 ayrı faz, evinizde her bölgeye ayrı ayrı dağılmakta ve böylece tek bir faza bütün yük binmemektedir. Videoda görüldüğü üzere fazlardan 2 si normal geldiği için onların bağlı bulunduğu ürünler çalışırken, bir faz sorunlu olduğundan dolayı o faza bağlı olan 2 klima 1 televizyon ve belli başlı aygıtlar çalışmamaya başladı. Ben bu binaya sıfır hali ile taşındım ve 6 sene oldu. 6 senedir elektiğin kalitesinde zerre kadar değişen bir durum olmadı, hep aynı rezalet :)
Halbuki Çamaşır makinesi Buzdolabı Bulaşık Makinesi ve diğer odaların klimaları çalışıyordu.
İşte 3 Faz konusu ve fazların birisinde sorun oluşması neticesi evlerimizin bir bölümünde elektrik varken diğerlerinde olmamasının temel açıklaması bu. Bu fazların bazen ampulleri besleyeni gider, evde hiçbir odanın ışığı yanmaz ama prizlerdeki bütün aygıtlar çalışır mesela :)
Geniş bir zamanımda topraklamanın önemi ve faz nötr gibi konuların derin teknik detaylarını da sizlere seve seve yazarım dostlar. Bir gün sorunsuz ve kesintisiz elektrik kullanabilmek dileklerimle :)
Emeğine sağlık sevgili dostum. Şu anda yeni binalardaki her daireye artık üç faz verildiğini de senden öğrenmiş oldum. Oturduğum bina yaklaşık 30 yıllık bir bina ve normalde bizim apartmanda dairelere bölünmüş durumda. Yani 8 dairede üçü bir faz, diğer üçü diğer faz ve ikisi diğer bir faz olmak üzere. Çok güzel bir konuya da değinmişsin: Maalesef daha hala topraklamanın önemi yeterince kavranmış değil. Özellikle yeni başlayan köye yerleşip, köy hayatı yaşama furyasında, kaçak yapılaşmanın da getirisiyle bu tür standar uygulamalar gözardı ediliyor. Topraklamadan bahsederken, kablo standartlarından da bahsederseniz, çok yerinde bir emek olur. Kolaylıklar ve şans diliyorum. Sağlıcakla kalın.
Çok güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş, teşekkürler.
Rica ederiz Tevfik Hocam, desteğiniz için biz teşekkür ederiz :)