Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ev almak.

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Serra
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Serra

İnce Eleyen
Kadim Üye
Geçenlerde bir konuda bahsetmiştim.
Apartmanımız riskli çıktı belediye bir test daha istedi.
Bu arada tabii yapılacakları bir, iki arkadaş araştırıyor.
Güçlendirme (ben karşıyım), yeniden hiç para vermeden küçük daireler.
Veya hakkımızı bir müteahhite satmak.
Ben evde yokken kapımız çalınmış 2.500.000 TL teklif edilmiş.
Müteahhit bize daire başı bu parayı verecek. Binamızı yıkıp yerine 20 adet 1+1 daire yapacak.
Oturanların büyük çoğunluğu paraya razı. Kardeşim para yerine 2 adet 1+1 versin diyor (sanmam).
Şimdi asıl zorluk daire aramak. Parayı alır almaz hemen uygun 3 daire almayı olmazsa 2 daire alıp kiraya vermeyi düşünüyorum.
Alma konusunda acaba diyorum peşin mi alsam yoksa uygun banka kredisi ilemi alsam.
Param bankada gelir getirir bir kısmı ile krediyi öderim.
Düşünceleriniz nedir acaba.

Geçenlerde bir konuda bahsetmiştim.
Apartmanımız riskli çıktı belediye bir test daha istedi.
Bu arada tabii yapılacakları bir, iki arkadaş araştırıyor.
Güçlendirme (ben karşıyım), yeniden hiç para vermeden küçük daireler.
Veya hakkımızı bir müteahhite satmak.
Ben evde yokken kapımız çalınmış 2.500.000 TL teklif edilmiş.
Müteahhit bize daire başı bu parayı verecek. Binamızı yıkıp yerine 20 adet 1+1 daire yapacak.
Oturanların büyük çoğunluğu paraya razı. Kardeşim para yerine 2 adet 1+1 versin diyor (sanmam).
Şimdi asıl zorluk daire aramak. Parayı alır almaz hemen uygun 3 daire almayı olmazsa 2 daire alıp kiraya vermeyi düşünüyorum.
Alma konusunda acaba diyorum peşin mi alsam yoksa uygun banka kredisi ilemi alsam.
Param bankada gelir getirir bir kısmı ile krediyi öderim.
Düşünceleriniz nedir acaba.
bankaların faiz oranı çok fazla siz bakmayın merkez bankasının faiz indirdiğine sadece politika. ayrıca bir arkadaşım aldı ziraatten 0.99 ile 1 milyon. 10 sene ödeyecek 14 bin küsür demişti. şuan için biraz fazla olabilir ama eğer enflasyon bu hızla giderse ileriki senelerde uygun ödeme koşulu olacaktır tıpkı 1 sene önce kredi ile ev alanlar şuan bedava taksit ödüyor.

DEVLETİN BU ÇARPIK DÜZENİ ORTADAN KALDIRMASI LAZIM

1 - BİNA ALTINDA DÜKKAN MARKET OLMAYACAK (MARKET VE DÜKKANLAR BELLİ BİR YERDE OLACAK)
2 - BİNA YIKILIP MÜTEAHHİT TARAFINDAN AYNI YERE BİNA YAPILMAYACAK
3 - OTOPARK + ÇOCUK PARKI (TOPLANMA ALANI) OLMAYAN YERE İSKAN VERMEYECEKSİN
4 - ALT YAPI OLMADAN BİNA İNŞAATINA BAŞLANMAYACAK
5 - 1. DERECE DEPREM BÖLGESİNDE C40 ALTINDA BETON DÖKTÜRMEYECEKSİN (İMALATTA C35 BETON ISMARLAYIP SULANDIRARAK BETONU C20 C25 SEVİYESİNE DÜŞÜYORLAR)
6 - BİNALAR BİRBİRİNE YAKIN OLMAYACAK BİNALAR ARASINDAKİ MESAFE BİNA YÜKSELİĞİNİN 1,5 KATI OLACAK

BU ÇARPIK DÜZEN BU ŞEKİLDE DÜZENLENİR

1680283423285.png

1680283995066.png

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE DENETİM MEKANİZMASI

İnşaat sektöründe her mühendisin oda kaydı vardır

1 - Yapı Denetim Firmaları Kaldırılacak (Günümüzde müteahhit hem müteahhitlik yapıyor hem de yapı denetim firması olarak çalışıyor)

2 - Müteahhittin asla mühendisi olmayacak sadece gönderilecek olan mühendislerin ücretlerini yatıracak iş süresine göre o paranın tamamını Devlete yatıracak çalışan mühendis asla madur edilmeyecek gönderilen mühendis sahada darp edilirse inşaatın kapısına kilit vurulup darp eden kişi hiçbir zaman inşaat sektöründe çalışamayacak Müteahhit mühendisle anlaşamazsa müteahhit tekrar işin başlangıcına göre 2 kat para yatırarak devlet tekrar oda aracılığıyla mühendis sayınını 2 kata çıkararak inşaat sahasına mühendis gönderecek müteahhit kendi kafasına göre hareket etmemesi için cezasına katlanacak (denetim 2 katına çıkacak)

3 – Mühendis maaşını odadan alacak mühendis seçimini devlet ve oda yapacak (3 kağıtçılığın dönmemesi için oda 20 kişi seçecek devlet kurayla 3 kişiyi görevlendirecek)

4 – Belediyelerin imar şubeleri kapatılacak imar işlerini devlet ve oda üyeleri belirleyecektir.

5 – Beton örnekleri beton dökülürken ve karotla alınacak ikisi karşılaştırılacak

6 – 3000 m² altı inşaatlarda 1 inşaat mühendisi + 1 makine mühendisi + 1 Elektrik Mühendisi + 1 Mimar + 1 Altyapı mühendisi bulundurma zorunluğu olacak

3000 - 10000 m² arası inşaatlarda 2 inşaat mühendisi + 2 makine mühendisi + 1 Elektrik Mühendisi + 1 Mimar + 1 Altyapı mühendisi bulundurma zorunluğu olacak

10000 - 50000 m² altı inşaatlarda 3 inşaat mühendisi + 2 makine mühendisi + 1 Elektrik Mühendisi + 1 Mimar + 1 Altyapı mühendisi bulundurma zorunluğu olacak

50000 - 500000 m² altı inşaatlarda 4 inşaat mühendisi + 3 makine mühendisi + 3 Elektrik Mühendisi + 2 Mimar + 2 Altyapı mühendisi bulundurma zorunluğu olacak

BU ŞEKİLDE DENETİM YAPILIRSA 100000 BİNADA 1 TANE BİNA YIKILMAZ HERKES BİNADAN RAHAT VE CANLI ŞEKİLDE ÇIKAR

Son düzenleme:
Parayı bankaya koymanızı tavsiye etmem çünkü para direk eriyor bitiyor ev arsa gibi bişeye yatırım yapmalısınız satma kararı alırsanız.

Parayı bankaya koymanızı tavsiye etmem çünkü para direk eriyor bitiyor ev arsa gibi bişeye yatırım yapmalısınız satma kararı alırsanız.
Banka 62.000 TL faiz veriyor.
Aldığım krediyi 34.000 TL olarak ödeyeceğim.
Hiç değilse 3 yıl böyle yaparım.
3 yıl sonra enflasyon ile borç erir düşündüm.
Belki bir kısmı ile altın alırım.
Amacım nakit parayı eve bağlamamak.

Banka 62.000 TL faiz veriyor.
Aldığım krediyi 34.000 TL olarak ödeyeceğim.
Hiç değilse 3 yıl böyle yaparım.
3 yıl sonra enflasyon ile borç erir düşündüm.
Belki bir kısmı ile altın alırım.
Amacım nakit parayı eve bağlamamak.
Valla ben o kadar derin bu işlerden anlamam ama akşamüstü buna benzer bir muhabbet bizim evde olunca ondan parayı yatırım yapın dedim bizde zamanında bi yer satılmıştı ev alınabiliyordu boşver ne yapacaz dediler almadılar sonra para bankada durdu pul oldu gitti şuan öyle duruyor bankanın verdiği parada bişeye yaramıyor ondan yatırım yaparsanız en azından para değer kaybı olmaz diye söyledim :)

Valla ben o kadar derin bu işlerden anlamam ama akşamüstü buna benzer bir muhabbet bizim evde olunca ondan parayı yatırım yapın dedim bizde zamanında bi yer satılmıştı ev alınabiliyordu boşver ne yapacaz dediler almadılar sonra para bankada durdu pul oldu gitti şuan öyle duruyor bankanın verdiği parada bişeye yaramıyor ondan yatırım yaparsanız en azından para değer kaybı olmaz diye söyledim :)
Yok ben parayı pul etmem, hele boş boş bankada hiç tutmam. ?
Amacım 3 daire almak.
Ama bakalım nereden.
Menderes, Torbalı veya bizim İzmirin meşhur İzbanının yakınından bir yerden.

Açık olarak diyeyim ki ben ev alacağım ama nakit para ile değil kredi ile.
Nakiti başka işte kullanacağım.
Oğlum stüdyo kurmak istiyor o işe başlayabiliriz.

Yok ben parayı pul etmem, hele boş boş bankada hiç tutmam. ?
Amacım 3 daire almak.
Ama bakalım nereden.
Menderes, Torbalı veya bizim İzmirin meşhur İzbanının yakınından bir yerden.
:) Hayırlısı olsun artık umarım aradığınızı evi bulursunuz. Bizim buradaya bakın isterseniz buralarda güzeldir. ( Güzelbahçe ^^ )

Ülkemizde ki gibi enflasyon olan bir ülkede kredili ev almak ballı kaymak gibidir. 10 yıllık kredi çekersiniz taksitleriniz sabit, 5 yıl vergi de ödemezsiniz. Her yıl ev minimum %15-20 arası artar. 5. yıl sonunda daireyi satıp yeni bir daire de alınır farklı yatırım da yapılır. Hatta 2 daire alınıp birini de kiraya verebilirsiniz.
Kredili ev alımı ile ilgili bir çalışmam vardı kendi çapımda, eğer isterseniz bir ara paylaşabilirim.

Öncelikle tl olarak bankaya para koymak ile parayı çöpe atmak arasında fark yok. Hele faizini alayım demek parayı 2 kat çöpe atmak. Eğer bir yatırım planı var ise tl de kalacağına direk kullanılıp, kredi ile birşey almak bu ülkede aşırı mantıklı.
Enflasyonist ortamda siz ne kadar yüksek faizden kredi çekerseniz çekin birşey farketmeyecektir. Alacağınız zamlar ve paranız değersizliğiyle krediler eriyecektir. En mantıklı senaryo bankadan kredi çekip ev veya araba gibi şeyler alıp, nakitte tutuğunuz parayı ya hızlıca değerlendirmek yada euro, dolar, altın gibi nispeten iyi olan yatırım araçlarına yönlendirmek. Faiz işine girmek bu ülkede mantıklı değil. Bizde bileşik faiz sistemi olduğunda alacağınız faiz enflasyon altı kalacaktır.

Öncelikle tl olarak bankaya para koymak ile parayı çöpe atmak arasında fark yok. Hele faizini alayım demek parayı 2 kat çöpe atmak. Eğer bir yatırım planı var ise tl de kalacağına direk kullanılıp, kredi ile birşey almak bu ülkede aşırı mantıklı.
Enflasyonist ortamda siz ne kadar yüksek faizden kredi çekerseniz çekin birşey farketmeyecektir. Alacağınız zamlar ve paranız değersizliğiyle krediler eriyecektir. En mantıklı senaryo bankadan kredi çekip ev veya araba gibi şeyler alıp, nakitte tutuğunuz parayı ya hızlıca değerlendirmek yada euro, dolar, altın gibi nispeten iyi olan yatırım araçlarına yönlendirmek. Faiz işine girmek bu ülkede mantıklı değil. Bizde bileşik faiz sistemi olduğunda alacağınız faiz enflasyon altı kalacaktır.
Biliyorum.
Faizde para tutmak bile %28 zarar deniyor.
62.000 TL faiz 34.000 TL ödemek ise pek umursamam.
Ama yinede paramı çöp yapmam alacağım evleri anında kiraya vereceğim için bir kısmı zaten kiradan, diğer kısmı 3 yıl için faizden gelir demiştim.
Çeşitli senaryolar var kafamda.
Biri oğluma verip değerlendirmek. ?

Ülkemizde ki gibi enflasyon olan bir ülkede kredili ev almak ballı kaymak gibidir. 10 yıllık kredi çekersiniz taksitleriniz sabit, 5 yıl vergi de ödemezsiniz. Her yıl ev minimum %15-20 arası artar. 5. yıl sonunda daireyi satıp yeni bir daire de alınır farklı yatırım da yapılır. Hatta 2 daire alınıp birini de kiraya verebilirsiniz.
Kredili ev alımı ile ilgili bir çalışmam vardı kendi çapımda, eğer isterseniz bir ara paylaşabilirim.
YouTube bir abimiz var kredili yaşam konusunda uzman.
Bende uzman.
Farkımız o video çekiyor ben çekmiyorum. ?

Bence tüm bunlara cevap verebilmek için şunu bilmek gerek;

A- Bugün bu evi kaça satabilirsiniz (hakkaniyetli olarak uçup kaçmadan)

B- Diyelim ki veriyor sizin yeni 1+1 dairenizi bitince kaça satacağınızı hesaplayın.

C- 2,5 Milyonla ev alamıyorsanız ne kadar toplamda kredi faizi ödeyeceğinizi hesap edin.

Formül şöyle; B-C=x A=y

Eğer x ≌ y ve x<y ise uzak durun rahatınızı bozmayın

Eğer x > y ve x değeri y’nin 7 katına kadar olan sonuçlarda rahatınızı bozmayın

Eğer x > y ve x değeri y’nin 7 katından büyükse Sat Sat Sat ?

Karışık olduysa A,B,C değerlerini yazın tekrar bakalım.

Bence tüm bunlara cevap verebilmek için şunu bilmek gerek;

A- Bugün bu evi kaça satabilirsiniz (hakkaniyetli olarak uçup kaçmadan)

B- Diyelim ki veriyor sizin yeni 1+1 dairenizi bitince kaça satacağınızı hesaplayın.

C- 2,5 Milyonla ev alamıyorsanız ne kadar toplamda kredi faizi ödeyeceğinizi hesap edin.

Formül şöyle; B-C=x A=y

Eğer x ≌ y ve x<y ise uzak durun rahatınızı bozmayın

Eğer x > y ve x değeri y’nin 7 katına kadar olan sonuçlarda rahatınızı bozmayın

Eğer x > y ve x değeri y’nin 7 katından büyükse Sat Sat Sat ?

Karışık olduysa A,B,C değerlerini yazın tekrar bakalım.
3 yıl önce 238.000 TL ye aldığım daire şimdi 2.250.000 TL ye satılıyor.
Yer olarak çok iyi olduğu için.
Satmazsam bile büro olarak kiraya verebilirim.
Amaç 1 verip 5 almak. ?

3 yıl önce 238.000 TL ye aldığım daire şimdi 2.250.000 TL ye satılıyor.
Yer olarak çok iyi olduğu için.
Satmazsam bile büro olarak kiraya verebilirim.
Amaç 1 verip 5 almak. ?
Müteahhit fıkrasını biliyorsanız hatırlayın aman faka basmayın, bu devirde okadar haneye sıcak para verip, dünya masrafla inşaata girecek, geri dönüşü ona en az 2 seneyi bulacak. Bu adam ya batar yada batar :)

Trend içerikler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri