Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

1997 Polo AEE araç Stop etme arızası hk.

tokaypartlak

Meraklı
Meraklı
Merhaba forum severler.

2023 yılında eşim için ilk arabası olarak almış olduğum 1997 model AEE motor otomatik vites polo aracım mevcuttu. Herşey başlarda güzel giderken, 2023 yılının sonuna doğru ilk sitemim başladı. Aracı Aydın' dan İstanbul' a kadar da çok rahat bir şekilde getirmiştim. Eski model olduğu için sıkıntılarının da çıkacağını biliyordum. Bu arabaların kronik denen ancak dilinden anlamayan ustalar olduğunu ve bu yüzden de kronik olduğunu yaklaşık 1 sene gibi bir sürede uzun denemelerim sonucunda deneyimledim. Bu süre zarfında bir kaç tamirci arkadaşım, eşim ve ben de yeterince yıprandık. İnternette aramalarım sonucunda AEE motor denince kronik stop etme, devir dalgalanması, ışıklarda durunca arabanın çalışmaması vs vs gibi bir sürü örnekleriyle de karşılaştım. Kendim de makine mühendisi olduğum için teorik bilgileri de aslında bu ve buna benzer arabalarda almıştık. Okulda edindiğim bilgileri de burada hatırladım diyebilirim. Lakin haftanın minimum 5 günü (ağır bakım sürecinde olduğumuzda 6 nadiren de olsa 7 olduğu olabiliyor.) çalıştığım için yoğun İstanbul koşturmasında bu sürecin uzamasının bir nedeni de benim işe yoğunlaşamayışımdandır.

Şimdi sıkıntıları sırasıyla sıralamak gerekirse aracımızın ilk arızası günün birinde çalışmaması ile oldu. Bu sorun eşimin içerideki tavan aydınlatma ışığını açık bırakması nedeniyle oldu. Sonra sanırım benim de yaptığım hatalardan dolayı veya arabanın dışarıda kalmasından ardı arkası da kesilmedi. Aküyü söktüm, eve getirdim önce kontrollerini yaptım sonra şarj ettim. Sonra yine kontrollerini yaptım ve voltaj durumu iyi olduğuna kanaat ettikten sonra arabaya taktım 1 tur kullandım ve eşime arabayı teslim ettim. Aradan 1-2 hafta geçmeden bir gün iş yerinde iken eşim "arabanın yolda giderken stop ettiğini ve çalışmadığını" söyledi. Arkadaşım bulunduğu lokasyona yakınlarda çalıştığı için onu aradım ve arabanın yanına geldiğinde arabanın ateşleme almadığını sorunun ateşleme bobini olabileceğini söyledi. Gidip ateşleme bobini ile distribütör arasındaki kabloyu alıp gelmiş taktı ve çalıştı. Eski arabadır zamanı gelmiştir dedik hafta sonu da tüm kabloları ve distribütör kapağını, tevzi makarasını, ateşleme bobini ve bujileri de değiştirdik beraber. 1-2 hafta geçmeden araba yine yolda kaldı. (Bu arada eşim günlük 10km kadar yol yapmıyordur. ) Benim çalıştığım yer ile oturduğum yer arası 45 km kadar olduğu için eşim beni aradığında hemen yanında olamadığım zamanlar oluyor. Bu da en başta söylediğim yıprandık kelimesindeki arkadaşımı yine aramak zorunda kaldım. (arkadaşım her ne kadar her seferinde "tabi bana söyleyeceksin" dese de onu da yorduğumun farkındaydım.) Yanına gittiğinde arabaya hiçbir şey yapmadan çalıştığını söyledi. Allah Allah dedik ve arabayı sanayiye çektik. Bu sefer tamirci başka bir arkadaşa bıraktık arabayı. Hava filtresinden tutun da boğaz kelebeğine kadar her şeyi tek tek söktük ve temizledik. Hava filtresini de değiştirdik. Tabi burada şunu da unutmamak lazım. Ben her seferinde şunu bulduk bunu değiştirdik derken, araba eski olduğundan; parçaları parçacıya gidip hemen alamıyorsunuz. Gidiyorsunuz sipariş veriliyor varsa geliyor, yoksa bekliyoruz bulunuyor ve alınıyor. 1 hafta beklediğim zaman da oldu. Hatta bu parça bu denilip şase vs aynı diye gönderilen parçanın yanlış olduğu ve yeni parçayı beklediğimiz zaman da oldu. Gün geçtikçe araba daha fazla stop etmeye başladı ve her seferinde daha fazla stres oluyorduk. Olur olmaz yerde kalıyordu eşim arabayı kullanırken. En sonunda satalım diye etrafa bile haber vermeye kaldık bu şekilde kabul edecek olan olursa diye. Eşim öğretmen olduğu için de yaz tatilinde ve ara tatillerde arabayı da pek kullanmaz. Hatta aldığımızdan bu yana 15 ayda 10bin km yol yapmışız. Bunun ilk 4-5 bini ben yaptım diyebilirim arabayla.

Son 2 haftadır biraz daha az yoğunum diğer zamanlara göre şu arabaya bir bakayım bakalım neyi varmış dedim. Önce aldım ölçü aletini elime mekanikçi olan arkadaşın yanını tuttum. Tek başıma yapmamın zor olacağı işler için 1 kişiye daha ihtiyacım vardı. Aküyü ölçtük 12.6V civarıydı ki normal gibi geldi, sonra park farklarını yaktık 12.2-12.1V a kadar düştü bir anda. 30sn kadar bekledik 12V un altına düştü. Emin olamadık marşa basarken kaça düşecek acaba dedik. Marşa bastık ki 10V a düştüğünü gördük. Hemen yeni bir akü ile deneme yapalım dedik bir akü taktık ve denedik. Marşa da bassam farı da açsam akü 12V un altına düşmüyor. Benzinli özellikle distribütörlü arabalar için, dizellerde olmayan bir husus vardır. Dizel arabada arabayı çalıştır, aküyü sök götür çalışır. Ama benzinli arabada akü voltajı düşükse ya da hücrelerinde kısmi çökme varsa arabanın ateşleme tarafında güç kaybı bile olabiliyor özellikle eski nesil arabalarda. Çünkü yetiştirmesi gereken elektrik enerjisini alternatör yüksek kapasitede çalışarak önce arabaya, sonra yardımcı sistemlere (varsa klima, far vs) harcıyor. Aküyü değiştirdiğimde arabanın çekişi bile değişti. Alternatörün ne kadar yorulduğunu zorlandığını arabanın çalışma sesinden bile anladım. Artık herhalde stop etmez araba dedim ki akü değiştikten 1 gün sonra yine yolda kaldı araba ama marşa bastığı gibi de ya da distribütör kapağını söküp tevzi makarasını zımparalayınca çalışıyordu. Bugün itibari ile bu iş böyle olmamalı boğaz kelebeği adaptasyonuna bir bakalım dedim. Bunun kronik arızasıydı internette öyle yazıyordu. Aldım arabayı sanayiye giderken yine yolda kaldım ve yarım saat kadar da çalıştıramadım yağmurun altında. Distribütör kapağını söktüm içini temizledim ettim sanayiye kadar gittim. Ustaya arabayı gördüğünde "kardeş ben bu arabalara bakmayalı 5-6 seneyi geçti ama genelde distribütörden çıkıyor arıza" dedi. Onun da orijinali lazım ama o da üretilmiyor. Çıkma bulmaya çalış şanslı isen ve arızasız ise değiştirince düzelir dedi.

Bastım gittim mekanikçi arkadaşın oraya tek tek kabloları elden geçirdik. (Neden elektrikçi olanlara gitmediğime gelirsem, daha önce denedim ama hep "abi bunlar sıkıntılı ve en az 15-20 bin para harcarsın uğraşma boşuna "diyen kendine göre usta olan insanlar yüzünden bırakamadım arabayı onlara.) Daha öncede sanayide dönen her esnaf için geçerli olmayan ama yaşandığına tanıklık olduğum yaptık dese de yapmadıkları için.

Sabah 10-10.30 civarı aşağıya atacağım distribütör ün zannediyorum adı HALL sensörüymüş ama aslında bir proximity switch görevi gören eksantrikten devir okuyan bir sensörün kablosunun 2 sinin kopmak üzere olduğunu ve kasisten veya sarsıntıdan o iki kablo arasındaki omajın veya şase yapmasından dolayı arabanın stop ettiğini tahmin ettik. Bunu da araba bugün stop edince devir selamlar gibi hareket edince fark ettim. Soketin orayı oynatınca da araba zaten stop eder gibi oldu ve tamam sanırım burası dedik. Soketi yerinden çıkardık bir baktık ki neredeyse elimizde kalacaktı kabloları. Soketi bulmak ise ayrı bir uğraşı oldu. Sanayide sormadığım dükkan kalmadı en son başka sanayide bulduk. Gittim aldım bağlantıları yaptık ve yaklaşık 40-50km boyunca İstanbul trafiğinde bilenler bilir Torium-Tüyap arasında rampa aşağı ve yukarı gittim gittim geldim defalarca. 1 kez olsun stop etmedi araba. Uzun oldu ama 1 sene uğraşın sonucunda belki de en başından beri bu sıyrık veya kopuk olan kabloları görmeyişimiz, internetten araştırdığımız veya tamircilere gittiğimizde bizi başka yerlere de yoğunlaştırışları nedeniyle bu kadar uzun sürede anca çözebildik.

Yazdıklarım da uzun oldu ama bu süreçteki deneyimlerimi başkaları da yaşayacağı zaman hem masraftan hem de en basitinden kendisinin de bakabileceği için sizlere bu konuyu yazmak istedim. Önce en basit olanın (Maliyet açışından) kabloların olduğunu unutmayın. Kablo arızasını bulmak benim açımdan samanlıkta iğne aramak gibi. Özellikle kompleks yapılar için. Eliniz yatkınsa ya da tanıdık, güvendiğiniz bir usta varsa özellikle bu tarz arızalarda kablolara baktırmanızı tavsiye ederim. Arabaların eski oluşu doğru, bu eski olması mekanik ömrünün pek çok parçasında değiştirilmesi gerektiği anlamına da geliyor doğrudur. Ancak bizlerin veya geçmişte yapılan baştan savma işlerden dolayı orası burasını oynayan ustaların -sözüm meclisten dışarı- yüzünden özellikle büyükşehirlerde arabaları bilinmedik kişilere vermek istemiyor insanlar. Umarım bu şekilde bir arıza yaşamazsınız veya yaşarsanız bu yazı biraz olsun sizlere yardımcı olabilir.

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2024-09-21 at 10.51.46.jpeg
    WhatsApp Image 2024-09-21 at 10.51.46.jpeg
    93.5 KB · Görüntüleme: 11
  • WhatsApp Image 2024-09-21 at 10.51.22.jpeg
    WhatsApp Image 2024-09-21 at 10.51.22.jpeg
    95.2 KB · Görüntüleme: 13
  • WhatsApp Image 2024-09-21 at 15.48.47.jpeg
    WhatsApp Image 2024-09-21 at 15.48.47.jpeg
    101.2 KB · Görüntüleme: 12
  • WhatsApp Video 2024-09-21 at 15.48.47.mp4
    2.5 MB
hiç detay okumadan eksantrik sensörü konumlandırma hatası aklıma geldi

Dünyada böyle bir gerçeklik var artık. Ben ustayım diyenler asla gerçek usta değiller. Youtube ve forumlar sayesinde güvendiğimiz arabaların problemlerini öğrenip çözebiliyoruz iyiki. Geçmiş olsun sizede sonunun iyi bittiğine sevindim. Aşağıdaki görselde BMW mühendislerinin akıl edemeyip Kanadalı kendine tamirci diyen birinin yaptığı uygulama yüzünden arabam yap filtre kapağından yağ fışkırtarak Serpentin kayışını çıkarttı. Sonra araba resmen tek tek devreleri kapadı, şarj edemedi, klima durdu, direksiyon hidroliği kapandı, şanzuman hatası oluştu. Kendim yeni kayış, motor yağı eklemesi, yağ filtre kapağı yenisi (tork anahtarı alarak 50Nm olarak sıkmak gerektiğini söylememe rağmen yapmamışlardı, ben yaptım) değiştirdim ve 7 aydır çok şükür tık yok, biniyorum. Demem o ki yok BMW iyi değil yok şu araba kronik lafları bana artık çok inandırıcı gelmiyor. Kötü şöför ve kötü tamirci denkleminden birine maruz kalmanız halinde arabalar bu duruma geliyor.

IMG_8589.jpeg

Olması gereken tek conta ve sadece soldaki konum, sağdaki eski ve gereksiz conta.

Dünyada böyle bir gerçeklik var artık. Ben ustayım diyenler asla gerçek usta değiller. Youtube ve forumlar sayesinde güvendiğimiz arabaların problemlerini öğrenip çözebiliyoruz iyiki. Geçmiş olsun sizede sonunun iyi bittiğine sevindim. Aşağıdaki görselde BMW mühendislerinin akıl edemeyip Kanadalı kendine tamirci diyen birinin yaptığı uygulama yüzünden arabam yap filtre kapağından yağ fışkırtarak Serpentin kayışını çıkarttı. Sonra araba resmen tek tek devreleri kapadı, şarj edemedi, klima durdu, direksiyon hidroliği kapandı, şanzuman hatası oluştu. Kendim yeni kayış, motor yağı eklemesi, yağ filtre kapağı yenisi (tork anahtarı alarak 50Nm olarak sıkmak gerektiğini söylememe rağmen yapmamışlardı, ben yaptım) değiştirdim ve 7 aydır çok şükür tık yok, biniyorum. Demem o ki yok BMW iyi değil yok şu araba kronik lafları bana artık çok inandırıcı gelmiyor. Kötü şöför ve kötü tamirci denkleminden birine maruz kalmanız halinde arabalar bu duruma geliyor.

Ekli dosyayı görüntüle 20278
Olması gereken tek conta ve sadece soldaki konum, sağdaki eski ve gereksiz conta.
Geçmiş olsun hocam. Valla dediğiniz gibi kötü tamirciler sayesinde usta olacağız sanırım.

Öncelikle yaşanan süreci tahmin edebiliyorum. Ne kadar sıkıntılı ve can sıkıcı olduğu aşikar.

Aslında vakti olan, boş zamanlarında hobileriyle uğraşacak zamanı olan biri olsanız. Bu süreç en başından 1 hafta içinde tespit edilip sorun giderilirdi.

maalesef bizim halkımızın genel sorunu okumamak (eğitim öğretimden bahsetmiyorum).

Buzdolabı alırız, çamaşır makinesi alırız, TV alırız, telefon alırız, İLAÇ alırız. Ama bir kez olsun, o kullanma kılavuzunu okumayız.

Bu durum otomobil için daha da önem teşkil etmekte. O kadar ayrıntı püf noktalar ve araç ömrünü uzatacak ayrıntılar var ki. Anlatamam... Ben aldığım aracın servis uygulamasına üye olup kablo şemalarına kadar öğrendim. Hangi sorun için hangi çözüm yapılacağı (yetkili servislerin sırasıyla izlemesi gereken yollar) ezberledim :)

Sizin soruna gelince, eminim ki özellikle yabancı forumlarda sizin bu yaşadığınız sorunu yaşayan hatta sizin paylaştığınız görsellerin aynısını paylaşıp çözümü anlatan içerikte vardır. Ama tabi bunun için ciddi zaman ayırmak ve küçücük bilgiyi ortaya çıkarmak çok zor.

Elbette internette bilgi kirliliği inanılmaz fazla. Burada da tecrübe, mantık ve aramayı genişletip benzer durumlar karşısında farklı çözümlerin sonuçlarını analiz edebilmek gerekiyor.

Demem o ki , ne alırsanız alın, özellikle bu ürün elektronik, mekanik bir ürün ise öncesinde yaşanabilecek sorunlar, çözümler, alternatif çözümler hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor.

Öncelikle yaşanan süreci tahmin edebiliyorum. Ne kadar sıkıntılı ve can sıkıcı olduğu aşikar.

Aslında vakti olan, boş zamanlarında hobileriyle uğraşacak zamanı olan biri olsanız. Bu süreç en başından 1 hafta içinde tespit edilip sorun giderilirdi.

maalesef bizim halkımızın genel sorunu okumamak (eğitim öğretimden bahsetmiyorum).

Buzdolabı alırız, çamaşır makinesi alırız, TV alırız, telefon alırız, İLAÇ alırız. Ama bir kez olsun, o kullanma kılavuzunu okumayız.

Bu durum otomobil için daha da önem teşkil etmekte. O kadar ayrıntı püf noktalar ve araç ömrünü uzatacak ayrıntılar var ki. Anlatamam... Ben aldığım aracın servis uygulamasına üye olup kablo şemalarına kadar öğrendim. Hangi sorun için hangi çözüm yapılacağı (yetkili servislerin sırasıyla izlemesi gereken yollar) ezberledim :)

Sizin soruna gelince, eminim ki özellikle yabancı forumlarda sizin bu yaşadığınız sorunu yaşayan hatta sizin paylaştığınız görsellerin aynısını paylaşıp çözümü anlatan içerikte vardır. Ama tabi bunun için ciddi zaman ayırmak ve küçücük bilgiyi ortaya çıkarmak çok zor.

Elbette internette bilgi kirliliği inanılmaz fazla. Burada da tecrübe, mantık ve aramayı genişletip benzer durumlar karşısında farklı çözümlerin sonuçlarını analiz edebilmek gerekiyor.

Demem o ki , ne alırsanız alın, özellikle bu ürün elektronik, mekanik bir ürün ise öncesinde yaşanabilecek sorunlar, çözümler, alternatif çözümler hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor.
Hocam dediklerinize katılıyorum ben de. Ama yabancı ya da yerli sitelerde hatta en çok bu konu DonanımHaber e taşınmış orada da herkes boğaz kelebegi, distribütör vs vs yazmış. Kimse Hall sensorunden bahsetmemiş. Ya da ben denk gelmedim diyelim. Bu şekilde yazan olmayınca ben de yazayım dedim yarın bir gun birine lazım olur diye.

Hocam dediklerinize katılıyorum ben de. Ama yabancı ya da yerli sitelerde hatta en çok bu konu DonanımHaber e taşınmış orada da herkes boğaz kelebegi, distribütör vs vs yazmış. Kimse Hall sensorunden bahsetmemiş. Ya da ben denk gelmedim diyelim. Bu şekilde yazan olmayınca ben de yazayım dedim yarın bir gun birine lazım olur diye.
Ben sizin azminize hayran kaldım. Yazıyı noktasına virgülüne kadar okudum. Umarım sizin bu yazdıklarınız başka kullanıcılara referans olur.

Merhaba aracınız la ilgili tüm sorunların cevabı aşağıda linkini verdiğim sitede. Bi göz atın isterseniz..https://www.vwtr.net/forum/polo-6n-b98.0/

Geçmiş olsun bolca.. Youtube'da bir video gördüm ilk başta siz sandım.Sonra araç renoymuş

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini ayarlamak üzere izninize ihtiyacımız olacak.
Daha ayrıntılı bilgi için çerezler sayfamıza bakın.

Benzer bir sorunu dizel araçta krank konum sensörü yüzünden yaşadık. Çalışan araba birden çalışmaz oluyor, arıza da göstermiyor iyi bir ustaya denk gelmek cidden önemli.

Geçmiş olsun bolca.. Youtube'da bir video gördüm ilk başta siz sandım.Sonra araç renoymuş

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini ayarlamak üzere izninize ihtiyacımız olacak.
Daha ayrıntılı bilgi için çerezler sayfamıza bakın.
Müsait vaktimde bunu da izleyeceğim. Zaten boş vakitlerimde özellikle polo için çok fazla şey izliyordum belki bir şeyler kaparım diye. Bilgi bilgidir. Belki küçük de olsa bir nüans kazandırır insana. Kesinlikle izleyeceğim teşekkür ederim.

Trend içerikler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri