Samsun ‘da yaşıyorum. Bir kat malikimiz 18 bin btu (Arçelik firmasından emekliymiş) Arçelik ekolojik invertör taktırmış . Keşke 24 bin btu taktırsaydım dediğini duydum. Onun tavsiye ile bir başka kat malikimizde aynı kattayız 24 bin btu ekolojik invetnor modelini taktırdı.
Yanlış anlaşılsın istemem fakat BTU değerine tek belirleyici olarak bakmayın lütfen.
Bahsettiğiniz 24.000btu klimaların içerisinde kullanılan kompresörün kalorisi düşük kaldığı için yetmiyor.
ben 29m2 salonda 12 lik klima ile bütün kış ayarı 24 bile yapamadım, neden? Çünkü kullanılan donanım kaliteli, yüksek kalorili ve iyi bir mühendisliğe sahip. Kaldı ki zor olanı ısıtmaktır, ısıtmada bu performansı veren makinenin soğutmasını siz düşünün, enerji verimliliği de cabası. Sevgili
@ByCilo dostumuzun vurguladığı husus çok önemli.
Farklı bir bakış açısı ile ne demek istediğimizi izah edelim.
Dikkat ederseniz çamaşır makinesi satın alan herkes sürekli ''Kaç kilogram?'' diye sorar. Birkaç istisna hariç siz çamaşır makinesi satın alırken ''Kaç litre?'' diye soranı duydunuz mu hiç? Halbuki KG kadar ve hatta bazı noktalarda kilogramdan çok çok daha önemli konudur litre meselesi.
Demek ki neymiş? Konu sadece KG olmadığı gibi konu sadece BTU da değilmiş.
Siz eğer Xm2 alana klima araştırırken sadece btu üzerinden değerlendirme yaparsanız çok yanılırsınız. Burada kullanılan donanım, kalite, mühendislik gibi birçok DAHA ÖNEMLİ detay söz konusu.
Hatta size önerdiğim LG markasından da bir örnek vereyim müsaadenizle. Bu örneği birçok kere verdim ama bunlar bilinen ve ispatlanmış gerçekler olduğu için sürekli anlatıyoruz.
Biz incelemek üzere satınaldığımız 24.000BTU LG klimayı söktük parçaladık.
Bakın içerisinde kullanılan kompresör ne çıktı.
Peki bu bize ne anlatıyor bir de ona bakalım.
Yukarıdaki tabloda bu kompresörün kapasitesinin 5700watt olduğunu görüyorsunuz. Bu da demektir ki 1watt=3,41btu olduğuna göre 5700x3,41=19437BTU
Şimdi biz buna şu gözle de bakabiliriz. ''Vay sahtekârlar, bize 24.000btu diye sattıkları klima 19.500BTU çıktı''
Fakat öyle bakmıyorzu zira variable dediğimiz değişken devirli kompresörlerde frekans ile oynayıp nominal kapasitesinin üstüne zorlayıp istenen btu değerini yakalayabiliyorsunuz klimalarda ve bu bilinen bir yöntemdir fakat bir değer aralığı da olmalıdır.
Mesela vestel efendi geçmiş yıllarda bana göre ciddi bir shtekârlık yapıp 18.000BTU diye sattığı klimalarda 10912BTU nominal değere sahip kompresör kullanmıştı. Şimdi neticede 18.000BTU sonucunu veriyor muydu? Veriyordu fakat düz yolda
Önüne minicik bir rampa çıktığında bayılır kalır ve normalin 3 katı elektrik tüketirdi.
Peki aynı segment olmasa da aynı BTU sınıfında üretim yapan ve
@ByCilo dostumuzun örnek verdiği Midea markasının 24.000BTU olanında ne yapmışlar?
7420watt kapasitede kompresör kullanmışlar. o halde bunu da hesaplayalım ve 7420x3,41=25302BTU sonucunu görüyoruz.
O halde lütfen bana şu sorunun cevabını verin, isim olarak her iki klima da 24.000BTU olmasına rağmen sizce SONUÇ olarak performans, verimlilik ve sarfiyat yönünde sizce bu iki klima aynı olabilir mi?
Yukarıda size ''BTU tek belirleyici değildir'' dediğim gibi klimada kompresör de tek belirleyici değildir ama EN ÖNEMLİ belirleyicidir.
Haaa Ben size gidin Midea alın demiyorum kaldı ki Mideanın a 18 lik diye satılan klimasnda kullanılan kompresör 15500btu nominale sahipti yanılmıyorsam. benim size anlatmaya çalıştığım husus, kabul edilir değerlerin dışına çıkıp üretim yapan ve isim oyunları ile mal satan firmalara dikkatinizi çekmeye çalışmak.
Yani dışarıdan bakıldığında PAHALI ABİ YEAAAA dediğimiz klimaların pahalı olmalarının nedenleri ve bu pahanın da tüketici adına ciddi olumlu sonuçları var bunları bilmek lazım.
Bakınız benim Bacanağım 45m2 ticari işletmesinde hava perdesiz şekilde ve kapısı açık halde yaz döneminde 18.000BTU midea klima kullanıyor.
Aynı bacanağım 27m2 salonunda Arçelik Ekolojik 18.000btu klima kullanıyor. Sonra bana diyor ki ''Bacanak evdeki klima neden işyerindeki gibi soutmuyor? Hem de Mideanın Prime modeli yani Xtreme falan da değil.
İşte Arçelik satın aldığınızda 12 lik klimanın yeteceği yere 18, 18in yeteceği yere 24 alır ve sonuçlarına katlanırsınız o nedenle satın almadan önce ince eleyip sık dokumanız gerekir.