Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Teknik Soru Araç multimedya teypte sıkıntı

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Talebe
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Talebe

Araştırmacı
Araştırmacı
Marka Model Bilgisi
Ford
Merhaba
Ford focus 2007 model aracımızin orijinal teypinin yerine multimedya denilen ekran teyplerden taktırdık.
Multimedya araç teypi kontak anahtarına bağlı. Multimedya teyplerde açma kapama anahtarı yok. Araba anahtarını çalışmadan önceki birinci konuma getirince açılıyor. Kontağı kapatınca kapanıyor.
Bizim araca takdirdigimiz teyp çalışırken kilitleniyor. Ses kesiliyor komut almıyor. Araç anahtarı cikarilirsa bile açık kalıyor. Ancak reset deliğine iğne ile basilirsa kapanıyor ve araç calistirilinca kendine geliyor.
Bu teyp normalde kontağa bağlı olarak çalışırken kilitlenince neden kontak anahtarı cikarilsa bile açık kalıyor. Kilitlenmedigi zaman kapanan teyp tabiri caizse kilitlendiginde nereden elektrik alıyor?
Teypi bağlayan servise kontrol ettirdik. Servis bağlantıları kontrol etti ve sorun yok dedi ama sorunumuz devam ediyor.
Sayın ustalarimiz @Fikoloji @Tesla @Adem Helvacı sizce sorunun kaynağı ne olabilir?
Herkese iyi çalışmalar diliyorum.

Konuda bilgili değilim ama açıkça bağlantı hatası olduğu belli. Sonuçta dediğiniz gibi kontağa bağlı kontak kapatinca enerjiyi kesmeli.
Misal ben MP3 player bağlamıştım 12v kontak bulmuştum kontağı kapatınca gidiyor ve enerji kesiliyor du

Kontağa bağlı olan kısım açma kapama sinyalini aldığı yer olmalı. Onun haricinde üstünde sürekli enerji kalıyor olması doğru değil. Elektriksel bağlantı hatası var. Aküden daimi enerji alıyor ki almamalı. Kilitlendiğinde açık kalmasının tek sebebi bu. Bağlantı yapılırken daimi enerji verilmiş, teyp kontak döndüğü zaman çalışmaya ayarlanmış. Aynı şekilde siz kapattığınızda da kontaktan yine sinyal alıp kapatıyor. Öncelikle bunun bağlantı olarak değişmesi gerekir. İki kademe kontakta gerekirse ilk kademede enerji alır ikincisinde de aç kapa sinyalini alacak şekilde ayarlanmalı.

Kilitlemesi konusunda da benzer bir durumu yaşamıştım. Teypte bir ısınma var mı ya da bunu yaşadığınız günler yoğun güneş alan günler ise yine teyp ısınıyor olabilir. Bendeki kilitlenme sorunu ısınma kaynaklı olmuştu. Dışarıdan ilk bakışta belli değildi ama girişlere dokunduğum zaman ısınmayı fark etmiştim.

Merhaba

Araç multimedyanızın özellikleri içinde hırsızlık için görüntü kaydetme, sensör algılama gibi işlemler varsa
multimedyanın hafızası kaybolmaması için direk sigorta üzerinden devamlı enerji alır.
Modeline göre teyp-beyin devamlı haberleşmesi gerekir CANBUS ondan enerji vardır.
Kontak çevirdiğinizde multimedyanın bekleme konumundan, çalışmaya gitmesi için tetik sinyali gider ve açılır.

resimdeki gibi
Pin 15 sürekli multimedyadaki bekleme enerji harcar. Otomobilin 1ay sonra akü bitmesi, marş alama sebebi
Pin 16 kontak açıldı tetik komudu vermesidir.

RadioSchema.png

android sistem olunca kilitlenmesi normaldir. TV gibi onunda sürüm kalitesi olanlar var.
sitesinden güncel sürüm varmı kontrol edin.

Multimadyayı tamamen kapatmak isterseniz direksiyon altına mesela 15pime giden kablodan anahtar koyarak yapabilir

sigorta kutusundaki multimedya soketine ek yaparak
fotodakinin hem sigortalı hem de anahtarlı modeli ile
reset için kesme işlemi yaparsınız.
613-Rk14jjL._SL1001_.jpg

Kontağa bağlı olan kısım açma kapama sinyalini aldığı yer olmalı. Onun haricinde üstünde sürekli enerji kalıyor olması doğru değil. Elektriksel bağlantı hatası var. Aküden daimi enerji alıyor ki almamalı. Kilitlendiğinde açık kalmasının tek sebebi bu. Bağlantı yapılırken daimi enerji verilmiş, teyp kontak döndüğü zaman çalışmaya ayarlanmış. Aynı şekilde siz kapattığınızda da kontaktan yine sinyal alıp kapatıyor. Öncelikle bunun bağlantı olarak değişmesi gerekir. İki kademe kontakta gerekirse ilk kademede enerji alır ikincisinde de aç kapa sinyalini alacak şekilde ayarlanmalı.

Kilitlemesi konusunda da benzer bir durumu yaşamıştım. Teypte bir ısınma var mı ya da bunu yaşadığınız günler yoğun güneş alan günler ise yine teyp ısınıyor olabilir. Bendeki kilitlenme sorunu ısınma kaynaklı olmuştu. Dışarıdan ilk bakışta belli değildi ama girişlere dokunduğum zaman ısınmayı fark etmiştim.
Tamamen doğru teşhis. Isınıyor ve ısınınca kilitleniyor... İğne ile resetlenince açılıyor...

Son düzenleme:
Tamemen doğru teşhis. Isınıyor ve ısınınca kilitleniyor... İğne ile resetlenince açılıyor...
Bu şekilde ısınan ve kilitlenen bir cihaz araç içinde direk enerjiye bağlı olmamalı benim görüşümle. Farz edin kilitlendi ve fark etmediniz. Enerji çekmeye ve ısınmaya devam ediyor ama siz arabadan indiniz. Araç güneş altında ısınacak cihaz ısınmaya daha da devam edecek. Sonu hoş bitmeyebilir.

@Beril Hanim siz ısınma sorununu nasıl çözdünüz?
Çözemedim. Benim sonradan takılan bir teyp değildi. Aracın kendi üstündeki teypte yaşıyordum bu sorunu. Tek yaptığım önlem yolda giderken usb ve kulaklık girişlerini kontrol edip (metal bölgesine dokunup) az biraz ısınma varsa kapatıp soğumasını bekliyordum. Soğuduktan sonra açıyordum tekrar. Benim tek avantajım kontak kapandığında cihaz da kapanıyordu.

Çözemedim. Benim sonradan takılan bir teyp değildi. Aracın kendi üstündeki teypte yaşıyordum bu sorunu. Tek yaptığım önlem yolda giderken usb ve kulaklık girişlerini kontrol edip (metal bölgesine dokunup) az biraz ısınma varsa kapatıp soğumasını bekliyordum. Soğuduktan sonra açıyordum tekrar. Benim tek avantajım kontak kapandığında cihaz da kapanıyordu.
Kontağı kapatsanızda elektrik ana hattan geliyor.
Aküden bağlantı kesilince radyo kodu istemesi lazım.
Otomobil tamamen elektriksiz kaldıktan sonra tekrar kutuplar bağlanınca radyo kodu istemiyorsa ancak o zaman tamamen kapandığı anlaşılır.
Ama 20 yaşında olmadıkça otomobilde radyo hattı kapanmıyor. Belki istisnalar olabilir.

Kontağı kapatsanızda elektrik ana hattan geliyor.
Aküden bağlantı kesilince radyo kodu istemesi lazım.
Otomobil tamamen elektriksiz kaldıktan sonra tekrar kutuplar bağlanınca radyo kodu istemiyorsa ancak o zaman tamamen kapandığı anlaşılır.
Ama 20 yaşında olmadıkça otomobilde radyo hattı kapanmıyor. Belki istisnalar olabilir.
Evet yeni model araçlar için doğru. Akü değişiminde de radyo kodu olmadan tekrar çalışmaz örneğin. Ancak 2007 Focus'dan bahsettiğimiz için kesiyordur diye düşündüm ben. Ki sonradan takılan multimedya cihazın istememe ihtimali var.

Evet yeni model araçlar için doğru. Akü değişiminde de radyo kodu olmadan tekrar çalışmaz örneğin. Ancak 2007 Focus'dan bahsettiğimiz için kesiyordur diye düşündüm ben. Ki sonradan takılan multimedya cihazın istememe ihtimali var.
Orijinal Teypi (RDS6000) elektrik kesintisinde kodla çalışıyor.
Bu multimedyanin öyle bir talebi yok

Orijinal Teypi (RDS6000) elektrik kesintisinde kodla çalışıyor.
Bu multimedyanin öyle bir talebi yok
Bu güzel aslında. Kilitlenme olayını çözmek belki daha zor ama en azından aracı korumak adına kontak kapalıyken aküden enerji almasına engel olunabilir. Eski teyp bağlantısından değil de kontak üzerinden geçirilerek çekilecek bir hatla çözülebilir.

Opel miydi araç? Bizim eski Opel araçlarda da aynı problem vardı.

@Talebe hocam multimedya soğukken marş bastınız açıldı, hemen kontak kapattınız kapanıyor mu? Eğer öyleyse araçta problem yok tape arızalı.

@Talebe hocam multimedya soğukken marş bastınız açıldı, hemen kontak kapattınız kapanıyor mu? Eğer öyleyse araçta problem yok tape arızalı.
Bence de zaten multimedya arızalı. @evrenatabek in dediği gibi Android ise takılmalar olabilir. Kilitlenmeler de mümkün. Belki ucuz bir versiyon ya da güncellemesi yeterli değil. İşlemcisi zayıf kaldı vs hepsi olabilir. Kiralık araçlarda çok denk geldim kilitlenip ekranın iptal olmasına. Ama multimedyadan daha önemlisi aracı korumak. Sadece ekran kilitlendi diye kapalı araçta yangın çıksa tatsız olur.

Bence de zaten multimedya arızalı. @evrenatabek in dediği gibi Android ise takılmalar olabilir. Kilitlenmeler de mümkün. Belki ucuz bir versiyon ya da güncellemesi yeterli değil. İşlemcisi zayıf kaldı vs hepsi olabilir. Kiralık araçlarda çok denk geldim kilitlenip ekranın iptal olmasına. Ama multimedyadan daha önemlisi aracı korumak. Sadece ekran kilitlendi diye kapalı araçta yangın çıksa tatsız olur.
Sırf bu problemler birde aracın hata kodlarını okuyabilmek adına (ıvır zıvırın sensörü var, hiç sevmiyorum arıza ışığıyla araç kullanmayı) şimdiki aracıma taktırmadım bu android yeni sistemden. Aracın usb ve aux girişlerine aux/bluetooth özellikli bir aparat bağlayıp telefondan dinliyorum youtube. Gayette fazlasıyla tatminkar. Çözüm 5 dolar Aliexpress :)

Sırf bu problemler birde aracın hata kodlarını okuyabilmek adına (ıvır zıvırın sensörü var, hiç sevmiyorum arıza ışığıyla araç kullanmayı) şimdiki aracıma taktırmadım bu android yeni sistemden. Aracın usb ve aux girişlerine aux/bluetooth özellikli bir aparat bağlayıp telefondan dinliyorum youtube. Gayette fazlasıyla tatminkar. Çözüm 5 dolar Aliexpress :)
Aynı şeyi şantiye aracında yaptım ben de. Biraz kopma oluyor telefonla konuşurken ama 5 dolara da kopar yaa :D

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri