Günaydın Adem bey, klimalarla ilgili de yorumlarınızı gördüm. Ben geçen yıl Dayrelax INFINI XTXM35R A++ 12.000 BTU Inverter Duvar Tipi Klima satın aldım. Bu klima hakkındaki görüşlerinizi de merak ediyorum. İyi bir seçim olmuş mu acaba
Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.
Günaydın, Evet klima hakkında bilgim var ve bu bahsi geçen Dayrelax klima aslında benim yıllardır testlerini yapıyor olduğum MIDEA klimaları üreten MIDEA fabrikası tarafından üretilen klimalardır. Aynen Daylux Airfel Uğur vs gibi klimların da Midea da üretildiği gibi.Günaydın Adem bey, klimalarla ilgili de yorumlarınızı gördüm. Ben geçen yıl Dayrelax INFINI XTXM35R A++ 12.000 BTU Inverter Duvar Tipi Klima satın aldım. Bu klima hakkındaki görüşlerinizi de merak ediyorum. İyi bir seçim olmuş mu acaba
Seve seve her zamanÇok teşekkür ediyorum Adem bey, yine mükemmel bir açıklama yapmışsınız, elinize sağlık .![]()
Çok teşekkür ediyorum. ? O zaman mantıklı olan klimayı aç kapa yapmak yerine uzun süreli açık bırakmakSeve seve her zaman
Hatta şu an aç kapa ve 24 saat arasında kullanım tüketim farkı testlerini yeni bitirdim.
Aynı klima ile aynı evde aynı odada aynı kış koşullarında 24 saat 22 derecede kullandığım klima 150kw tüketmişken kapat/aç şeklind ekullanınca 140kw tüketti
Kapat/aç yaptığımızda oda ısınana kadar çektiğimiz eziyet ise yanımıza kâr kaldı![]()
Arçeliği severim, ekolojik serisi de bizim gibi dar gelirli vatandaşlar için kurtarıcı gibi diyebilirim ancak bir Midea, Dayrelax vs olmaları için kat etmeleri gereken daha çok yol olduğunu da belirtmekisterimAdem bey, çok soru soruyorum, ama diğer klimamda 18325 Ekolojik Inverter Klima 18000 BTU/h, sanırım dayrelax arçelik ten iyi gibi görünüyor açıklamalarınıza göre ?
Temelde gerek yaz gerekse kış koşullarında kapatırsanız zarar edersiniz. Belki madden değil gibi olsa da uzun vadede hem çektiğiniz eziyet hem de parasal anlamda zarar ediyorsunuz.Çok teşekkür ediyorum. ? O zaman mantıklı olan klimayı aç kapa yapmak yerine uzun süreli açık bırakmak
Merhaba; Hiçbir olumsuz etkisi olmaz.Adem bey, kışın merkezi sistem doğalgaz olduğu için klima çalıştırmıyorum. Sadece yazın klima kullanıyorum, kışın klimanın çalışmaması olumsuz etki edermi klimaya
Klimayı ısıtmaya hep turbo modunda kınamak tüketimi artırır mi? airfel klimam ilk başta turbo modu 20 dk sonra otomatik kapatiyordu şimdi hic kapatmıyor. Tüketimi ne kadar etkiler .ısıtmaya fan max olması iyi bisey ama tüketimi çok etkiliyor tahminimceTemelde gerek yaz gerekse kış koşullarında kapatırsanız zarar edersiniz. Belki madden değil gibi olsa da uzun vadede hem çektiğiniz eziyet hem de parasal anlamda zarar ediyorsunuz.
Soğutmada kapatmanızı hadi belki serinlemek kolay olduğu için anlarım desem de (Yine de anlayamam çünkü klimalar soğutmada ısıtmaya nazaran çok çok çok daha az tüketim yaparlar) ısıtmada klima kapatmak teknolojik intihar gibi bir şeydir aslında.
Çünkü kütle sıcaklığı denen kavramı biz halen halkımız analatamadık, bir türlü de anlatamıyoruz.
Bakın kendi testlerimden rakamsal örnekler vereyim size.
24 saat aktif kullandığımd aklima sadece ilk 24 saat dolayında yüksek frekansta yani ÇOK ELEKTRİK TÜKETEREK çalışır çünkü kütle sıcaklığını dengelemesi zaman alır.
''Kütle sıcaklığı nedir?'' dersek gayet basit bir cevabı var. Biz klima ile HAVAYI ısıtırız ancak şuna dikkat etmek gerekir.
5 gün boyunca hiç ısıtılma yapılmamış bir ev düşünün, şehir dışından geldiniz, dışarısı 13, evin içi 9 dereceye kadar düşmüş.
Evin içerisindeki hava 9 derece ise, evin içerisindeki koltuk kaç derecedir? Kapı? Halı? Televizyon? Duvarlar? Tavan? bunlar da hep 9 derecedir tabi ki pencerelerde iç yüzey dış yüzey farklıdır ve pencereler hep daha iç kısımlara nazaran daha soğuktur.
Klimamızı açtık, dedik ki ''bize burauyı 22 derece yap ısınalım''
Klima nereyi ısıtıyor? Havayı.
Burada Termodinamik 2 numaralı yasayı hatırlayalım. Kainatta ısı transferi her zaman sıcaktan soğuğa şeklinde olur ve bu kaide hiç bir zaman değişmez.
Hmmm, Biz havayı ısıtmmaışmıydık az önce? Evet. Nereye gitti o sıcaklık peki?
Bakınız klima havayı ısıtır, hava ise duvarları koltukları kapı pencereyi ısıtmaya çalışır. Daha doğrusu amaç ısıtmak değil ama kainatın kuralı yerine geliyor, sizin insan beyni ve teknolojisi ile ısıttığınız HAVA, evin duvarlarına kapı penceresine evin tenceresine yani ortamda olan her KÜTLE unsuruna kayıyor.
Bu ne demek? Sizin ELEKTRİK TÜKETEREK ısıttığınız hava aslında o an için hibir işe yaramıyor demek. Hatta bırakın işe yaramayı, ısınmakiçin açtığınız klima yaklaşık 60 derece dolayında sıcak hava üflüyor olomasına rağmen siz evin içerisindeki esinti ve sıcak/soğuk yer değişimindne olan sirkülasyon nedeniyle aksine üşüyorsunuz.
Ne zamana kadar devam eder bu döngü? 60 derecelik klima çıkış sıcaklığı ortamda baskın gelip duvarlar 9 dereceden 10 11 12 13 14 15 diye ağır ağır yükselleme başladıkça bu sefer klima frekansını aşağı öekmeye başlar 58 55 53 51 derken 48 41 vs o dolaylarda üfleme yapmaya başlar bu da demektir ki ilk çalıştırdığınızdan çok çok daha az elektrik tüketiyor.
Kütle sıcaklığı dengelendiğinde (Duruma koşula coğrafyaya ve dışarıdaki sıcaklık değerine göre değişkendir) bu sefer klima kendisini bir dengeye oturtur ve orada seyretmeye devam eder.
Ne demiştik, kendi evimdeki testlerden örnek verecektim.
Kapat aç kullanma testlerimde baktım dış ortam sıcaklığı geceleri 3-7 - 11 arası değişiyor, evin iç ortamı ise hiç kullanılmayan odalarda 9-10, kullanılan odalarda 13 14 derece dolaylarında seyrediyor çünkü evde ne iç ne de dış izolasyon yok.
Ben klimayı açıp erken ısıtsın diye ayarı 24 26 gibi bir değer belirliyorum. Bu esnada bakıyorum klima 1500 watt/h dolaylarında tüketim yapıyor. Çünkü klimanın sensörleri yorumlama yapıyor diyorlar ki ''kanka dışarısı 7, içerisi 14, adam istiyor 24 26 vs, Alooo kompresör, Allah ne verdiyse yardır git''
Bu komutu duyan kompresör soğutucu akışkanı mümkün olan en yüksek değerde sıkıştırabilmekiçin mümkün olan en üst frekansa çıkıyor gazlıyor da gazlıyor.
Sıcaklık yükselmeye ve aradaki makas aralığı kapanmaya başladığında frekans düşecek ama düşün ki ben gece 12 de yatarız diye saat 10 da klimayı açıyorum oda ısınsın amaçlı, yahu bırak 2 saati, 4 saat geçse o duvarlardaki soğuk kesinlikle ama kesinlikle gitmiyor. Eeee? saatte 1500 watt ile günde 4 saat çalıştı diyelim. gitti mi bizim 6kw.
Tabi başındna sonuna 1500 watt olmadığı için sen bunu 5kw olarak kabul et, ve ayda 150kw hepimize hayırlı olsun.
Peki o 4 saat sonund adiyelim ben klimayı kapattım, Dışarıdaki sğuk hava basıncına yenik düşen duvarlar ve iç ortam günün kalan kısmında eski haline geri dönüyor, ÜŞÜDÜM diyen ev sahibi klimayı yine açıyor ve o yüksek tüketim en baştan yine başlıyor.
Peki ben 22 derecede sabit bıraktığımda ne yapıyor? ilk 1-2 gün yüksek seyreden frekans kalan 28 gün tıngır mıngır ilerliyor. yayınladığım tüm sonuçlarda da göreceğiniz üzere saatte 180 200 watt gibi değerler ile ayda yine 150kw tüketiyor.
Tabi bu yatak odası kliması ve ayar 22, siz bunu 23 24 25 yaptığınızd adurum daha farklı olur.
Yalnız burada da devreye şu girer FOLLOW ME özelliği aktif 22 ile pasif 22 arasında çok fark var onu da belirteyim. Aktif durumda kumandanın olduğu seviyeyi 22 yapana kadar uğraşır, pasifken ise klimanın üstündeki sensörüe atanmış tolerans değeri kadar hareket eder ve bu da tüketimi etkiler.
Klima kullanımı ve tüketim değerleri bana kalsa okullarda ders olarak bile anlatılmalı çünkü hakikaten toplumumuz bu konuda oldukça bilinşçsiz.
Sürekli turbo kullanmak başka şey (ki zaten bir süre sonra devre dışı kalıyor) Fanı sürekli yüksek devirde kullanmak başka şey (ki sıklıkla kullandığım yöntemdir)Klimayı ısıtmaya hep turbo modunda kınamak tüketimi artırır mi? airfel klimam ilk başta turbo modu 20 dk sonra otomatik kapatiyordu şimdi hic kapatmıyor. Tüketimi ne kadar etkiler .ısıtmaya fan max olması iyi bisey ama tüketimi çok etkiliyor tahminimce
Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.
Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.
Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.
Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat
Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.
Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.
Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.
Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için temel çerezleri ve deneyiminizi geliştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.