Rica ederim hocam. Hevesim gerçeklere uygun değilse tabi bunu öğrenmek benim hevesimi kırmaz tam tersi mutlu olurum. Cevap için teşekkür ederim.
Peki ne kadar bütçe ve hangi cihazların alınmasını önerirsiniz?
Öncelikle iyi bir kahve içmek için (espresso, filtre vb. fark etmeksizin) bir öğütücü gerekir. Zira çekilmiş kahveler, tazeliğini çok kısa sürede yitirir.
Espresso özelinde konuşmak gerekirse de;
iyi değirmen > iyi makine teorisi geçerlidir. Yani değirmenin iyi olması, makineden daha önemlidir.
Espresso denilen içecek kabaca belli bir miktarda kahvenin içinden, belli bir basınçta
25-30 saniyede geçen suyla demlenen likittir. Standartı genelde
18 gram kahveden,
36 gram çıktı almak üzerinedir. Bunu da ideal olarak
9 bar basınçla elde etmek gerekir. Su sıcaklığı ise genelde 90-93 derece arası olur.
Değirmen yoksa: 18 gram kahve üzerinden anlatalım. Örneğin hazır aldığınız öğütülmüş kahveden 36 gr çıktıyı 20 saniyede aldınız, kahve underextract; yani az çözünmüş olur. Bu durumda öğütümü inceltip suyu daha yavaş geçirmeniz gerekir ki standart süreye ulaşabilin. Değirmen yoksa bunu yapamazsınız.
Değirmen yetersizse: Öğütümü bir kademe incelttiniz ama bu kez de 35 saniyede bitti diyelim. Yine olmaz. Overextract denilen fazla çözünme durumu oluşur.
İyi değirmenden kastım şu: Öğütücüde kademeler arası mikron değişim değerleri ne kadar az ise, o kadar hassas öğütüm yapar. Bu özellik, kahve çekirdeğini espressoya kalibre etmek için olmazsa olmazdır. Ek olarak öğütülen kahvenin tanecik boyutu olabildiğince birbirine eş olmalı ki demleme homojen ve tat ideal olsun. Yoksa küçük olan taneler çok, büyük taneler az çözünüp tutarsız tatlara neden olur.
Özetle iyi değirmen; iyi kahve için bir gerekliliktir. Espresso için ise
ŞARTTIR.
Makine konusuna gelirsek, ideal olan değerleri mümkün olduğunca yakalayabileceğimiz makine yeterli makinedir. Yani
9 bar basınç verecek,
90-93 derece arası sıcaklığı kazandan çıkıp başlıktan damlayana kadar koruyabilecek, alacağınız likit miktarını manuel olarak kontrol edebileceğiniz makine edinmek gerekir. Bunun giriş seviyesi ve geliştirmeye/modlamaya açık olanı
Gaggia Classic Pro (şimdilerde
evo olarak güncellenen modeli de var) adındaki cihazdır. Daha üstlerde ise çok çeşitli marka-model mevcut.
Bu makinenin;
-Kazanlı olması sıcaklık tutarlılığı konusunda artıdır (çoğu ufak makine termoblok sistemdir; yani suyu geçiş esnasında ısıtır ve giriş seviyesi cihazlarda bu ısı korunamaz)
-Manuel akış kontrolü yapılır. (kahve miktarına göre likit çıktını siz belirlersiniz.)
-Portafiltre çapı 58 mm'dir ki bu ölçü profesyonel cihazlardaki standart ile aynıdır.
Şimdilik diyeceklerim bu kadar. Sorunuz olursa bildiğimce yardımcı olurum. Espresso, kahve işinin nirvanası ve maalesef buna orantılı olarak da giriş masrafı yüksek.