Dün akşama doğru Arçelik beni de aradı. Daha önce konuştuğumuz hanımefendi "arge ekibi" tarafından hazırlanan cevabı okudu. Mail atmasını veya whatsapp'tan yazmasını, not alamadığımı söyledim. Mikrofon kesildi, yanındaki arkadaş herhald eizin vermedi. Neyse, tekrar ettirerek anahatları not aldım. Panel 120 Hz, Uygulamalarda vb 120 Hz. HDMI üzerinden 4K@60 olarak bağlansa bile "URSA BOARD" (tekrar tekrar kodlattım, aynen böyle dedi) onu 120 Hz olarak dönüştürüyormuş.
Sonuç tahmin ettiğim gibi çıktı. Vestel, Hisense, LG vb bir sürü datasheet ve service manual'dan doğruladığım üzere, Anakarttan geçen 60 Hz sinyal panele gitmeden önce arada FRC (frame rate conversion) yongası/kartı tarafından 120 Hz'e dönüştürülüp panel 120 Hz olarak çalıştırılıyor. Bir çeşit MEMC yani. Datasheetler'den öngördüğümüz üzere, cihazın mediatek işlemcisi 4K@60 MEMC destekliyor. 120 'ye tamamlama işi de FRC üzerinden.
Piyasada 4K@120 destekleyen işlemciler var. Ama herhalde böylesi daha maliyet etkin oluyor ki bir çok firma bu şekilde üretiyor. Bu arada, mediatek'in 8K@120 destekli işlemcileir var, onlar da FRC kullanıyor. Zira bu çözünürlükte hızda hdmi 2.1 bant genişliği yetmiyor.
4K@120 diyen başka markalar da belki arka planda FRC kullanıyor, araştırmak lazım. Şahsen kendi adıma çok önemli görmüyorum. 30'dan 60'a dönüştürmede çok şey fark eder ama 60'dan 120'ye MEMC/FRC ile ulaşmanın gerçek 120'den o kadar farkı olmayacaktır. Nvidia da bu işe girdiğine göre
Bu arada, ağır çekim yapıp gözlemledim. 120 Hz çalışırken ekranda kırpışma yok. Hızlıca backlight açıp kapatıp araya siyah kare atma gibi numaralar yok. Gayet 120 Hz gibi yani.
Vakit bulursam biraz denemeler yapacağım. 4K gerçekten "efektif" 120'mi?

Şu testufo'nun uygulaması olsaydı keşke. Web biraz sıkıntı.