Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Hepsiburada Efsane Kasım Rezaleti

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

umut3513

Hidroforlardan Sorumlu Forum Bakanı
Araştırmacı
Merhaba arkadaşlar 10 Kasım 2023 tarhinde hepsiburada üzerinden grundik marka bir ses sistemi satın aldım. ben aldığım da 1798 tl olan ürün 14 kasıma kadar 1600 tl den satıldı. ( Satıcı Grundik Türkiye). Bugün satıcıya mesaj attım ürünümü ne zaman göndereceksiniz diye en kısa zamanda diye mesaj attılar. az önce ise ürünümün iptal edildiği para iadesi yapıalcağı söylendi. mh yi aradığımda gidip yasal hakkımı kullanmamı söylediler ve sabaha kadar satışta olan ürünü satışta kapattılar ama ben benden sonra 1600 tl ye satıldığının ekran görüntüsünü almıştım hepsi mevcut Resmen paramı 1 hafta kullanıp iade ettiler . Şimdi thh ye versem kazanırmıyım ve sona hepsiburada firmasının itraz etmesi durumunda mahkeme ne tür bir karar verebilir. @Adem Helvacı abi özellile tavsiyeni bekliyorum.

Düzenleme: Arkadaşlar forumun kıymetini bilelim gerçekten gücü fazla pek bilmiyoruz ama büyük siteler burayı biliyor ve takip ediyor ve bence şikjayetvardan daha güçlü bir forum olduk :) hepsiburada genel müdürlük konu linkini gösterip @NBKpro nun verdiği akılla başka sitelerde aynı satıcı tarafından ürünün satışta olduğunu gösterdim ve hepsiburada beni haklı buldu aradaki farkı o üründe geçerli olmak üzere hediye çeki oalrak tanıladı :)

Son düzenleme:
Merhaba arkadaşlar 10 Kasım 2023 tarhinde hepsiburada üzerinden grundik marka bir ses sistemi satın aldım. ben aldığım da 1798 tl olan ürün 14 kasıma kadar 1600 tl den satıldı. ( Satıcı Grundik Türkiye). Bugün satıcıya mesaj attım ürünümü ne zaman göndereceksiniz diye en kısa zamanda diye mesaj attılar. az önce ise ürünümün iptal edildiği para iadesi yapıalcağı söylendi. mh yi aradığımda gidip yasal hakkımı kullanmamı söylediler ve sabaha kadar satışta olan ürünü satışta kapattılar ama ben benden sonra 1600 tl ye satıldığının ekran görüntüsünü almıştım hepsi mevcut Resmen paramı 1 hafta kullanıp iade ettiler . Şimdi thh ye versem kazanırmıyım ve sona hepsiburada firmasının itraz etmesi durumunda mahkeme ne tür bir karar verebilir. @Adem Helvacı abi özellile tavsiyeni bekliyorum.
Bende teknosadan bir laptop almıştım. Ürünü gönderirken sıkıntı olmuş sonrada 2 gün içinde laptop fiyatı 2 bin TL artmıştı. THH başvuruda bulundum ilk fiyattan teknosadan laptobu aldım. Başka konularda bir çok kez THH başvuruda bulunmuş biri olarak en hızlı dönüş bu başvurumda olmuştu. Şuan ürünüz satışta olmadığı için süreç biraz uzun sürebilir ancak bir ay içerisinde ürünü tedarik etmek veya mislini tedarik etmek zorunda. Ürüne çok acil ihtiyacınız yoksa THH başvuru yapın. Hepsiburadalık çok bir durum olmadığını düşünüyorum sonuçta faturayı satıcı kesiyor o sadece aracı.

Bende teknosadan bir laptop almıştım. Ürünü gönderirken sıkıntı olmuş sonrada 2 gün içinde laptop fiyatı 2 bin TL artmıştı. THH başvuruda bulundum ilk fiyattan teknosadan laptobu aldım. Başka konularda bir çok kez THH başvuruda bulunmuş biri olarak en hızlı dönüş bu başvurumda olmuştu. Şuan ürünüz satışta olmadığı için süreç biraz uzun sürebilir ancak bir ay içerisinde ürünü tedarik etmek veya mislini tedarik etmek zorunda. Ürüne çok acil ihtiyacınız yoksa THH başvuru yapın. Hepsiburadalık çok bir durum olmadığını düşünüyorum sonuçta faturayı satıcı kesiyor o sadece aracı.
hepsiburada üzerinde ürün satışta başka satıcılarda ancak hepsiburada mh bana ürünün fiyatı arttı o yüzden firma tedarik etmiyor diye bilgi verdi dedim şikayet kaydı oluşturun hayır onuda yapamayız diyorlar birde aynı olay n11 de başıma geldi n11 başka satıcıdan tedarik edip ürünümü gönderdi bunalr değişik bir şey olmıuş. Peki thh için hepsiburadayımı yoksa satıcı grundik Türkiyeyimi muhatap alacağım.

hepsiburada üzerinde ürün satışta başka satıcılarda ancak hepsiburada mh bana ürünün fiyatı arttı o yüzden firma tedarik etmiyor diye bilgi verdi dedim şikayet kaydı oluşturun hayır onuda yapamayız diyorlar birde aynı olay n11 de başıma geldi n11 başka satıcıdan tedarik edip ürünümü gönderdi bunalr değişik bir şey olmıuş. Peki thh için hepsiburadayımı yoksa satıcı grundik Türkiyeyimi muhatap alacağım.
Satıcı kim ise ilk muhatap o oluyor, o nedenle "Grundig Türkiye" yani Arçelik Pazarlama AŞ. ilk muhatap alınacak kişi.

Aynı ürün Grundig Türkiye Trendyol sayfasında ( https://www.trendyol.com/magaza/grundig-turkiye-m-106271?sst=0 )

ya da Grundig'in kendi sitesinde satıştaysa onu da muhakkak ekleyin THH dosyasına.

Ondan önce de Arçelik Pazarlama AŞ ile iletişime geçin derim ben. Biraz kararlı olduğunu göstermek ve para iadesi istemediğini belirtmek işe yarayabilir.

Bu gibi durumlarda işte hepsiburada, trendyol, n11 gibi sitelerin de sorumlu olması için bas bas bağırıyoruz işte. Ben ürünü cartcurt elektronik ya da tırt spot gibi bir yer satıyor diye almadım ki, Hepsiburada'ya güvenip de aldım. Marketten bir Ülker Çikolatalı Gofret alınca nasıl muhatapım marketse ve market de sorumluysa, aynı şekilde bunda da hem ürünü sattırıp sonra "bana ne gardaş, git tedarikçiyle uğraş" diyen bu pazaryerlerinin de sorumluluğu olması lazım. Bu pazar yerleri de satıcılara "benim sitem üzerinden sattığın her ürünü teslim edeceksin, stokta 50 tane varsa 50 tane sat, 100 tane değil, eğer o yönden bir şikayet alırsam sana satış yaptırmam" demesi lazım.

Fakat bu sitelerin kuralları vs. hep dürüst satıcıya zarar ettirme peşinde. Bazı satıcıların paylaştığı kadarıyla, keyfi iadeler yüzünden satıcı bırakın maliyeti karşılamayı zarar etmiş bile, herif 4 tane kazak almış içlerinden en beğendiğini alıp diğer 3ünü iade etmiş. Ya da iki ürün isteyip diğerinin içindeki parçaları alıp, kırık dökük bir şekilde iade edenler, son satış fiyatı 50 TL olan bir ürünü alıp sonra iade edip 60 TL kargo ödetenler vs. bir ton iş. Ben bunlara da bir kısıtlama getirilmesini öneriyorum. Böyle yapanın yüzüne de söylüyorum. Bilinçli şekilde ürün alıp, bazısına zarar verip keyfi olarak iade edenlere.

Dürüst tüketici ve dürüst satıcı kaybediyor böyle yerlerde. Nerde açıkgözler uyanıklar var e-ticaret onlara yarıyor.

Arçelik'e de sormak lazım, ya kardeşim sen koskoca Arçelik'sin, bu ülkenin en büyük, marka değeri en yüksek elektronik şirketi olarak sen de böyle ucuz dandik satıcılar gibi muamele yapacaksan kapat git bütün fabrikalarını.

Her ne kadar Devlet tarafınd akarşılığı olmasa da biz bas bas bağırıyoruz senelerdir.

''Yaptırım olmazsa olmaz'' diyoruz ve bu sözümüzün arkasındayız ama dün çok güzel bir gelişme oldu.

03.06.2019 tarihinde yapılan bir başvuruda, mahkeme kararıyla tespit edilen alacağın enflasyon karşısında yitirilen değerinin karşılanmaması nedeniyle mülkiyet hakkının ihlal edildiği iddiası öne sürülmüştü.

Tabi ki Ankara 4. İdare Mahkemesinin de dahil olduğu oldukça uzun bir yargılama süresi sonunda Anayasa Mahkemesinin 16/3/2022 tarihinde yapmış olduğu toplantı nihai sonucu belirlemiş oldu.

Olay çok uzun olsa da önemli kısımları şuraları

25. Başvurucunun alacağına hak kazandığı tarihten ödeme tarihine kadar geçen süredeki enflasyon oranları dikkate alındığında mülkiyet hakkı kapsamında değerlendirilen söz konusu alacağın değer kaybına uğratıldığı anlaşılmaktadır. Belirtilen değer kaybı oranı gözetildiğinde müdahaleyle başvurucuya şahsi olarak aşırı ve olağan dışı bir külfet yüklendiği, bu sebeple söz konusu müdahalenin kamunun yararı ile başvurucunun mülkiyet hakkının korunması arasında kurulması gereken adil dengeyi başvurucu aleyhine bozduğu sonucuna varılmıştır (benzer yöndeki değerlendirmeler için bkz. Ferda Yeşiltepe, § 75).

26. Açıklanan gerekçelerle Anayasa’nın 35. maddesinde güvence altına alınan mülkiyet hakkının ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir.

C. 6216 Sayılı Kanun'un 50. Maddesi Yönünden

27. Başvuruda tespit edilen hak ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasında hukuki yarar bulunmaktadır. Bu kapsamda kararın gönderildiği yargı mercilerince yapılması gereken iş, yenidenyargılama işlemlerini başlatmak ve Anayasa Mahkemesini ihlal sonucuna ulaştıran nedenleri gideren, ihlal kararında belirtilen ilkelere uygun yeni bir karar vermektir (30/3/2011 tarihli ve 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un 50. maddesinin (2) numaralı fıkrasında düzenlenen bireysel başvuruya özgü yeniden yargılama kurumunun özelliklerine ilişkin kapsamlı açıklamalar için bkz. Mehmet Doğan [GK], B. No: 2014/8875, 7/6/2018, §§ 54-60; Aligül Alkaya ve diğerleri (2), B. No: 2016/12506, 7/11/2019, §§ 53-60, 66; Kadri Enis Berberoğlu (3) [GK], B. No: 2020/32949, 21/1/2021, §§ 93-100).

28. Öte yandan ihlalin niteliğine göre yeniden yargılamanın yeterli bir giderim sağlayacağı anlaşıldığından başvurucunun tazminat taleplerinin reddine karar verilmesi gerekir.

VI. HÜKÜM

Açıklanan gerekçelerle;

A. Mülkiyet hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın KABUL EDİLEBİLİR OLDUĞUNA,

B. Anayasa'nın 35. maddesinde güvence altına alınan mülkiyet hakkının İHLAL EDİLDİĞİNE,

C. Kararın bir örneğinin mülkiyet hakkının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere Ankara 4. İdare Mahkemesine (E.2019/202, K.2019/957) GÖNDERİLMESİNE,

D. Başvurucunun tazminat taleplerinin REDDİNE,

E. 364,60 TL harç ve 4.500 TL vekâlet ücretinden oluşan toplam 4.864,60 TL yargılama giderinin başvurucuya ÖDENMESİNE,

F. Ödemenin, kararın tebliğini takiben başvurucunun Hazine ve Maliye Bakanlığına başvuru tarihinden itibaren dört ay içinde yapılmasına, ödemede gecikme olması hâlinde bu sürenin sona erdiği tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için yasal FAİZ UYGULANMASINA,

G. Kararın bir örneğinin Adalet Bakanlığına GÖNDERİLMESİNE 16/3/2022 tarihinde OYBİRLİĞİYLE karar verildi.

Yani özetle deniyor ki, Devletin resmi enflasyonu bile %60 70 80 olduğu bir ortamda bu tarz davalarda belirlenen fazin %9 olması kabul edilir değildir.
Yani bundan sonra bu tarz durumlarda hak iddia ederken malın kendisi temin edilemiyorsa dahi, satış vaat edip gerçekleştirmeyenlere karşı malın temini yerine ücret iadesinin enflasyon oranında faiz ile iadesi yönde talep yöneltilebilir aklınızda bulunsun.

@Adem Helvacı abi gerçekten çok güzel bir gelişme en azından artık elimizde ürün yok yalanı ile işin içinden sıyrılamayacaklar tamam kardeşim ürün yoksa malın güncel satış fiyatını ver diyebileceğiz bu gerçekten çok ama çok güzel bir gelişme sabah sabah ağzından bal damladı gerçekten çok mutlu oldum umarım bir sıkıntı çıkmaz kararla ilgili:) @NBKpro az önce hepsiburada şikayetvar birimi aradı burada ki konuyu bile dile getirdim onlarda ellerinden birşey gelmediğini ama konuyu genel müdürlüğe aktaracağını söyledi hemen arkasında genel müdürlükten aradılar konuyu onlarada anlattım genel müdürlük de beni haklı buldu çünkü ürün aynı satıcıda 2 gün öncesine kadar satışdaydı sonra başka bir satıcıda 4088 tl ile satıldığını aradaki 3077 tl yi kupon olarak vereceğini söyledi bende gerek yok teknosa satıcısı 3199 tl ye satıyor aynı ürünü diye belirtip ürün kodunu verdim kadın birden mutlu oldu teşekkür etti ve 1475 tl lik hediçe çeki tanımladı ben özellikle sadece o üründe geçerli olmasını istedim başka bir şey istemiyorum dedim zaten stok koduna göre tanımlı dedi peki grundik firması başka yerde bu ürünü satıyor diye söyleyince o bizle grundik arasında dedi teşekkür etti bana ve kapattık. Aslında onlarda biliyor haklı olduğumuzu umarım arada ki farkı alırlar grundikden.

Mülkiyet hakkı taşınır veya taşınmaz bir eşya hakkında hak sahibine kullanma (usus), yararlanma (fructus) ve tasarruf (abusus) yetkisi veren mutlak ayni bir haktır.

Ayni bir hak nedir ise, taşınır veya taşınmaz mallar üzerinde hakkın sahibine egemenlik yetkisi veren, herkese karşı ileri sürülebilen haklardır.

Dolayısıyla, mülkiyet hakkı ekonomik değeri olan ve parayla ölçülebilen her türlü mal varlığını kapsar.

Bizde anayasa 35. maddede (ilk kez 61 anayasasinda yer aldı), AB'de ise Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinine 1 Nolu Ek protokolün 1. maddesinde yer almaktadır.

En çok Kıbrıs savaşından sonra ülkemizin karşılaştigi dava türü olmuştur.

Kat mülkiyeti, fikri sinai haklar gibi durumlarinin dışında şahsi görüşüm 2010'lu yıllardan itibaren diger hususlarda da mülkiyet hakkinin ihlali davalari artış göstermiştir.

Burada mahkeme enflasyon sebebiyle paranın degerini kaybetmesini mülkiyet hakkina sokmuştur.

Çok daha uzun yazılacak bir konu İstanbul 24. İcra Hukuk Mahkemesi kripto parayı bile taşınır mal saymisken para veya kısaca ekonomik değeri olan herseyden doğan uyuşmazliklarda kafanın bir yaninda mülkiyet hakkinin ihlali olabilecegi olmalidir.

Mülkiyet hakkı taşınır veya taşınmaz bir eşya hakkında hak sahibine kullanma (usus), yararlanma (fructus) ve tasarruf (abusus) yetkisi veren mutlak ayni bir haktır.

Ayni bir hak nedir ise, taşınır veya taşınmaz mallar üzerinde hakkın sahibine egemenlik yetkisi veren, herkese karşı ileri sürülebilen haklardır.

Dolayısıyla, mülkiyet hakkı ekonomik değeri olan ve parayla ölçülebilen her türlü mal varlığını kapsar.

Bizde anayasa 35. maddede (ilk kez 61 anayasasinda yer aldı), AB'de ise Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinine 1 Nolu Ek protokolün 1. maddesinde yer almaktadır.

En çok Kıbrıs savaşından sonra ülkemizin karşılaştigi dava türü olmuştur.

Kat mülkiyeti, fikri sinai haklar gibi durumlarinin dışında şahsi görüşüm 2010'lu yıllardan itibaren diger hususlarda da mülkiyet hakkinin ihlali davalari artış göstermiştir.

Burada mahkeme enflasyon sebebiyle paranın degerini kaybetmesini mülkiyet hakkina sokmuştur.

Çok daha uzun yazılacak bir konu İstanbul 24. İcra Hukuk Mahkemesi kripto parayı bile taşınır mal saymisken para veya kısaca ekonomik değeri olan herseyden doğan uyuşmazliklarda kafanın bir yaninda mülkiyet hakkinin ihlali olabilecegi olmalidir.
Hocam bu kararı yayınlayan Avıukat Bey ile görüştüm.
Tüketici Hakem Heyetleri olarak bu karara atıfta bulunup gerekçeli karar yazıp yazamayacağımızı sordum.
İyi bir gerekçeli karar, sağlam dayanaklar ile atıfta bulunursanız kesinlikle hem yazabilri hem de tüketicinin hakkını almasını sağlayabilirsiniz cevabını aldım.
Şimdi 23 ündeki toplantımızda hem Baro Temsilcisi hem de Ticaret Odası temsilcisi iki Avukat ile de konuyu istişare edip bu konuda örnek bir hakem heyeti kararı yazmayı önereceğim bakalım nasıl bir sonuç ile karşılaşacağız.

Hocam bu kararı yayınlayan Avıukat Bey ile görüştüm.
Tüketici Hakem Heyetleri olarak bu karara atıfta bulunup gerekçeli karar yazıp yazamayacağımızı sordum.
İyi bir gerekçeli karar, sağlam dayanaklar ile atıfta bulunursanız kesinlikle hem yazabilri hem de tüketicinin hakkını almasını sağlayabilirsiniz cevabını aldım.
Şimdi 23 ündeki toplantımızda hem Baro Temsilcisi hem de Ticaret Odası temsilcisi iki Avukat ile de konuyu istişare edip bu konuda örnek bir hakem heyeti kararı yazmayı önereceğim bakalım nasıl bir sonuç ile karşılaşacağız.
Bence de yerinde olur. Savunmalarda normlar hiyerarşisinde en ustten yani Anayasadan dayanakla aşağı normlara gitmenin faydali olacağını duşunuyorum. O kadar karar gordumki siz yönetmelik, genelge diyorsunuz ama kararin esası anayasa oluyor. Mülkiyet hakki da buna esas olacaktir.

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri