Benim kızdığım şu. Madem alüminyum boru kullanıyorsun artık eyvallah ne diyelim. Ama ben daha sağlam ve performanslı olduğunu düşündüğüm bakır boru istiyorum. De ki kardeşim bakır boru istersen daha maliyetli benim için farkını verirsin. İsteyen farkını verir taktırır. Zor mu değil bence.
Yani Amerika'yı baştan keşfetmeye gerek var mı? Bu kadarını düşünemiyorlar mı?
Ben bunda her zaman art niyet ararım kimse kusura bakmasın.
Arçelik-Beko efendi bakır borudan da kazan bir şey dediğimiz yok. Hem ucuz malzeme, hem de pahalı ürün. Yıllardır yerli almamak için direniyorum. Yabancı olanlar çok pahalı olmaya başladı. Yerliye şans verelim diyoruz ama illa midemiz bir bulanacak. Kafada bu her an bozulur mu soru işareti duracak.
Sen ismine-bilinirliğine güveneceğine, kalitene-sorunsuzluğuna-desteğine güvensene bizde rahat rahat alalım.
Yabancı olanların çok pahalı olmaya başlama sebebi yabancıların kendisi değil.
Devlet açık açık istemiyor aslında onların bu ülkede satılmasını , ''satılacaksa da ben de ona göre ek vergi koyarım'' diyor.
LG çakalı mesela klimalarını LG diye satıyor ama yine de klimalar Arçelik fabrikasından çıkıyor.
Yani ben şimdi Mitsubishi Electric klimanın bile Noviro Hare Enviro gibi yerli montaj olanlarını değil de Legendera ve Krigaminezen gibi modellerini yani gerçek orijinal montaj olanlarını istiyorken neden Arçelik fabrikasından çıkmış LG klimaya para vereyim ki diye düşünürüm.
Diğer yandan bir düşünün bakalım neden o klimalar dışarıdan gelmiyor da Arçelik fabrikalarında Arçeliğin kullandığı kompresörler ile üretilip sahaya sürülüyor?
Çünkü dışarıdan onu KLİMA olarak getirirse Devlet onlara daha kapıda %25 bindiriyor antidamping vergisini.
LG efendi ne yapıyor? dışarıdan bunu KLİMA olarak getirteceğine kasa kompresör evap kondenser olarak getirtip burada montajlatıyor, hoooop %25 antidamping gitti, Hoooop üstüne %8 de yerli üretim teşviki geldi ooooh Allah bereket versin.
O halde birisi bana izah etsin, İthal gelen klimalar yerlilere oranla %33 daha yüksek maliyetle geliyorsa, nasıl oluyor da ithal klimalar ile yerli klimalar arasındaki fark ile bu %33 birbiri ile örtüşmüyor?
GREE X 20.000tl komple klima olarak geliyor
LG X 18.000tl ama burada üretiliyor.
Yani bir daha düşünmek lazım aslında kimin pahalı mal sattığını.
Bu arada Arçelik servisleri isterseniz bedeli karşılığında bakır boru kullanırlar bunun önünde bir engel yok, garantiyi de etkilemez fakat size boryu vermezler yani alüminyum olan hakkınızı size bırakamıyorlar. gereksiz bir macera olur. Diğer yandan bir Arçelik servisi arkadaşı aradım az evvel sizin konuyu teyit etmek için, ''Abi alüminyum fakat Arçelik piyasadaki alüminyumlardan kullanmıyor, çok kaliteli bir boru kullanıyoruz, yıllardır kullanıyoruz ve bugüne kadar hiçbir terslikle karşılaşmadık'' diyor. Servisin beyanıdır taktir sizin elbette.