Merhaba; Konuyu iki ayrı kulvarda değerlendirebiliriz.
Birincisi , ülkemizde ucuza satılan klimaların neden ucuza satıldığını insanlarımızın araştırması gerektiğini yıllardır vurguluyoruz. Bunun bir kısmı Hükumetin vergi politikaları olsa da diğer bir kısmı ise bunu forsat bilen firmaların hakikaten donanımdan eksiltmeye gitmeleridir (Hadi ben çaldılar demeyeyim)
Basit bir örneği elimizdeki somut verilerden paylaşabilirim. Elimizdeki somut veriler diyorum çünkü Müdea adı geçtiğinde herkes reklam yapıyoruz zannediyor, halbuki 3 ayrı modeli birden elimizde testte, LG klimaya ise sahibiz o nedenle bunları kıyasladık.
24.000BTU Midea klimanın üretiminde kullanılan kompresörün KW değeri üzerinden BTU hesabı yaptığımızda 25.000BTU ortalamalı bir değer ile karşılaşırken,
24.000BTU LG klimanın üretiminde kullanılan kompresörün KW üzerinden BTU hesabını yaptığımızda ise 19.500BTU sonucuna ulaşıyoruz.
Bir taraf 24.000BTU diye sattığı klimaya 25.000BTU kapasiteli kompresör kullanırken diğer taraf ise 24.000BTU kapasiteli klimasına 19.500BTU kapasiteli kompresör kullanmış.
Bir diğer örneğimizi ise yine somut verileri elimizde olan Vestelden örnek verebiliriz. 18.000BTU diye millete sattıkları klimanın üzerinden çıkan kompresörün nominal değeri ne yazık ki 10.912BTU çıktı.
Bakınız, firmaların BTU sonucuna ulaşmak için yaptıkları donanımsal ve yazılımsal değişiklikler BTU alamında istedikleri sonuca ulaşmalarını sağlarken diğer taraftan birçok konuda fire vermelerine neden oluyor. Mesela enerji verimliliği, mesela sessizlik, mesela konfro koşulları vs.
İşte bu nedenle klima satın alırken sadece kurulum (Satın alma) maliyetine değil aynı zamanda İşletme (Kullanırken tükettikleri) maliyeti de hesaplanmalıdır. Amortisman hesabı yapıldığında ortalama 3 yıl içerisinde o aradaki farkı kaliteli klimaların kapattığını defalarca ispat ettik.
Arçelik klima iyidir hoştur ancak neden ucuza satılıyor sorgulanması gerekir
Vestel klima hem iyi değildir hoş değildir hem de ucuza satılır ama başınıza dert alırsınız.
LG nin her modeli alınmaz
Samsung satın alırken düşünmek gerekir
Midea iyidir ama tam kusursuz değildir
Gree iyidir ama her modeli alınmaz.
Daikin Sensira modelleri mesela alınmaz, adı Daikin kendi değil.
Mitsubishi Electric dahi Yerlileşme adı altında kendini bozdu biz daha ne diyelim ki?
Gelelim rakamsal verilere.
Yıllardır bunları takip eden ve kayıt altına alan birisi olarak belirteyim ki dış ortam 12 dereceyken iç ortam sıcaklığını 20 derece istediğimde klima eğer korumaya geçti ise 30 derece ile 33 derece arasında üfler, 21-22-23 gibi değerlere çıktığımda ise bu üfleme sıcaklığının dış ortama göre değişken olacak çekilde 40-41-42 dolaylarında olduğunu aylarca yıllarca her ortamda gözlemledim.
Bizim yaşadığımız ortamlar, gerek ev ve gerekse ofisimizde her yerde dereceler var, aynı zamanda log olarak da bunlara dataloggerlar ile kayıt altına alıp belli aralıklarla halka paylaşıyoruz.
Ekli dosyayı görüntüle 830Ekli dosyayı görüntüle 831Ekli dosyayı görüntüle 832
Bu fotoları, bu mesajı yazarken oturduğum yerden çektim. Burada gördükleriniz haricinde kuzey cephede, doğu cephede belli noktalarda yine dereceler var ve biz bütün gün ama bütün gün bu gözlemleri yapıyoruz. Evde yatak odası salon mutfak klimaları keza aynı şekilde.
Diğer tarafı ise klima ile ISINMAK kavramının aslında sorunlu bir kavram olduğu gerçeğidir.
Açık konuşalım dostlar klima aslında ısınmak için üretilmiş bir ürün değil, ayrıca fizik kuralları gereği klima ile yani ÜFLEMELİ bir aygıt ile ısınmak ciddi sorunlar doğurur mesela sizin yaşadığınız sorunu ben yatak odası klimamda yaşıyorum, neden? Sebebi gayet açık, çünkü yatak odası olduğu için çok sıcak istemiyorum. Dünya sağlık örgütü sahi sağlıklı uyku sıcaklığının ortam anlamında 18 derece olduğunu belirtiyor çünkü üzerimizde bir yorgan var ve vüct sıcaklığımız içeride hapis durumda.
Tamam bunda sorun yok ben yine de 20 dereceye ayarlayıp uyuyorum fakat klima termostata girdiğinde minimal döngüdeki üflemesi bu sefer sanki yaz ayında üzerime vantilatör üflüyormuş gibi etki oluşturuyor. Veya sizlerin belirttiği gibi düşük derecelerde klimanın ağzından 30 derece çıkıyor ama iki metre uzakta duran bana o hava 30 derece gelmiyor ki, ortam sıcaklığını suratıma üfleyip vantilatör etkisi yapmış oluyor bu nedenle birçok markada bu sorunu tam anlamı ile çözebilmeniz mümkün değil.
Yani bugün ME de alsanız belli oranda bu sorunu yaşarsınız.
Ben nasıl çözdüm?
Açıkçası benim bu sorunu çözmemde bana Midea yardımcı oldu ve kendimce şöyle bir taktik ürettim. Klimanın 40 lı değerlerde üflemesi için 1 veya 2 derece yukarı taşıyorum ayarı, dış ortama göre sentez yaptığı için bu sefer 30 lu değerlere düşürmüyor frekansı. Termostata geçtiğinde ise Midea Teknik Müdüründen aldığım bir kodu klimama girip, Termostata girdiğinde minimal döngü yapmasını iptal ettim yani fan tamamen duruyor
Bunun bir sakıncası oldu, minimal döngü durduğu için sensör algılamada gecikebiliyor o nedenle ben de bu sefer FOLLOW ME özeliğini aktif ettim. İç ortam sıcaklığını klimanın üzerindeki sensörden değil, kumandanın olduğu konumdan alıyor o nedenle artık bu da benim için bir sorun olmaktan çıktı, mutlu mesut gidiyoruz
Klima flapının yere bakması, bu yeterli gelmiyor ise bir hava yönlendirici (Salonumdaki klimamda kullanıyorum) yine alternatif çözümler olarak görülebilir.
Bana göre en temel sorun aslında ilk satırlarda yazdığım durum. Yani üretimde materyalden eksiltme yapmaya devam eden ürünler daha çok konfor sorunu oluşturuyorlar.