Neler yeni

Makita XPH14 / DHP486 18V Akülü Darbeli Matkap İncelemesi

mrplt

Araştırmacı
Kadim Üye
Katılım
7 Mar 2023
Mesajlar
158
Çözümler
1
Tepki puanı
218
Puanları
43
Konum
Kanada
Önsöz: “Matkap” kelimesi “delme aracı” demektir ve aslında karşılığı bugün bizim “matkap ucu” olarak adlandırdığımız şeydir. Bugün “matkap” olarak adlandırdığımız elektrikli el aletlerinin asıl ismi “breyz” olmakla birlikte, bu kelimenin kökenini bulamadım. Tabi artık “matkap” kelimesi elektrikli el aletinin ismi oldu, “matkap ucu” kelime öbeği de dilimize kazandırıldı. Babam buna çok dikkat ederdi (artık o da pes etti), o yüzden ne zaman “matkap ucu” desem içimden “aslında bunun adı matkap” diye bir uyarı geliyor :)

Herkese tekrardan merhabalar, yine bir el aleti incelemesi ile karşınızdayım. Kendime darbeli bir matkap arayışına girdim ve bir gün beklemediğim kadar ucuza Makita’nın XPH14Z akülü darbeli matkabını satın aldım. Yaklaşık 2800 TL gibi bir fiyata (yurtdışı) makinenin kendisini almış oldum.

Makita bir Japon firması olmakla birlikte matkap Çin’de üretilmiş. Nerede üretildiği benim için önemli değil, fakat bir detay olarak vermek istedim.

Orijinal 18V 5Ah bataryalar da yaklaşık 2200TL’ye satılıyor (yurtdışı). Piller Singapur’da, akünün kendisi de Çin’de üretilmiş.

1711695149995.png

Herhangi bir matkap alırken dikkat edilmesi gereken 2, darbeli matkap alırken ise dikkat edilmesi gereken 3 nokta var. Devir sayısı, tork ve (darbeli matkaplar için) darbe sayısı. İdeal olan durum üç verinin de iyi olması. Eğer bir cihazın yüksüz haldeki devir sayısı yüksek fakat torku düşük ise, delme/vidalama yaptığınız anda cihaz güçten düşecek ve devri ciddi anlamda düşecektir. Aynı şekilde tork yüksek, devir düşük ise delme/vidalama işi çok uzun sürecektir. Darbe sayısının yüksek olması da doğal olarak darbeli delme performansını ciddi anlamda yükseltir.

Bu makine, Makita’nın en güçlü 18 volt matkabı. XPH14Z Amerika’da satılan modeli iken, dünyanın kalanında aynı cihaz DHP486 olarak satılıyor. Elimde şu an ikisi de var.

1711695199426.png

Kutu içeriğinde neredeyse hiçbir şey yok. Benim aldığım XPH14Z kutu ile dahi gelmedi, bir poşetin içinde matkabın kendisi, tutma aparatı ve derinlik ölçeri geldi.

1711695218510.png

Eğer bataryalı halde set olarak alırsanız da böyle bir kutu ve kumaş bir çanta ile geliyor:

1711695237325.png
1711695252276.png

Makinenin genişliği 6.6, uzunluğu ise 17.8 santimetre. Benzer klasmandaki cihazlara kıyasla daha geniş fakat kısa, bu da dar alanlarda çalışmayı kolaylaştırıyor. Aküsüz haldeki ağırlığı 1650 gram, 5 amper-saatlik bir akü ile ağırlığı yaklaşık 2290 gram.

Gelelim teknik özelliklere:

XPH14Z’nin torku 141Nm olarak belirtilmişken DHP486’nın torku 130Nm. İki cihaz da aslında aynı, aradaki tork farkının sebebini çözemedim. Makita’nın internet sitesi çok iyi değil, o yüzden sanıyorum bir yerde bir hata yapılmış.

1711695268166.png

İki vitesli bir matkap. İlk viteste devir düşükken (0-550rpm) tork yüksek, ikinci viteste de devir yüksekken (0-2100rpm) tork düşük. Devir saatimle ölçtüğüm zaman 1. Viteste 520 devir/dakika, 2. Viteste ise 2050 devir/dakika gibi bir sonuç aldım. Yani söylenen veriler az çok doğru.

Darbe hızı da ilk viteste maksimum 8250 vuruş/dakika iken, ikinci viteste maksimum 31500 vuruş/dakika olarak verilmiş.

Birinci (yüksek torklu) vites genelde vidalama için kullanılırken, ikinci (yüksek devirli) vites darbeli veya darbesiz delme için kullanılır.

Kömürsüz bir makine. Kömürsüz motorlardan kıvılcım çıkmaz, en kolay anlama yolu da budur. Genel olarak bu motorların daha uzun ömürlü olduğu söylenir, fakat kendim denememiş olsam da kömürlü motorların kömür değişiminin kolay ve çok ucuz olduğu söyleniyor.

1711695284658.png

Makinenin boyunu kısaltmak için mandreni gövdeye gömmüşler. Matkabın üstündeki mandren 13lük, metal ve otomatik kilitlenme özelliğine sahip. Plastik mandrenlerde genelde matkap ucunu sağlam oturtmak için iyice sıkmanız gerekir, ama eğer yaptığınız iş çok zorlayıcı ise mandren zamanla gevşer. Bu cihazda otomatik kilitleme özelliği var, yani mandreni biraz sıkıştırdıktan sonra bir “tık” sesi geliyor, biraz daha sıktığınızda da iki “çıt” sesi çıkıyor ve mandren sıkılmış oluyor. Tabi bir sıkma mekanizması olmadığı için mandrenin iki parçalı olmasına da gerek olmuyor, bu da mandreni sıkma ve gevşetme işini daha da kolaylaştırıyor.

Matkabın 21 tork seviyesi var. Delme ve darbe modlarını da sayarsak toplam 23 kademe var. Hoşuma giden yanı, delme ve darbe modlarını 1. Kademenin soluna koymuşlar. Normalde en son kademeden sonraya koyarlar bu modları. Tork zinciri 12. Seviyeye kadar çok kaliteli hissettiriyor, sonrasında ise biraz zor geçiyor üst kademelere.

1711695306722.png

Artık her akülü matkapta olan hız ayarlı tetik ve dönüş yönü ayarlama özelliği bu cihazda da var. Zaten bunlar artık özellikten sayılmıyor. Vites geçişleri de gayet kaliteli hissettiriyor.

1711695326290.png

Yine her matkapta olan LED ışık, bu cihazda da var. Bu makinenin avantajı, üstünde iki tane LED var o yüzden diğer cihazlara göre çok daha parlak bir ışık yayıyor. Tetiğe basınca ışık yanıyor, bıraktıktan 7-8 saniye sonra da sönüyor. Fakat bu tarz bir cihazda o ışığın parlaklığını ayarlayabilmek, veya devre dışı bırakabilmek isterdim.

Gelelim performansına:

Basit ev işleri için gücü tabi ki fazlasıyla yeterli, fakat hem büyük hem de ağır bir cihaz olduğu için sizi yorabilir. Eğer yalnızca ev işleri için böyle bir cihaz almayı düşünüyorsanız daha hafif ve kompakt bir makine, daha iyi olabilir.

Ahşaba vidalama yaptığımız zaman bu makinenin performansını hissedebiliyorsunuz. Elimdeki diğer cihazlara göre çok daha hızlı bir şekilde vidalama yapabiliyorum. Özellikle yüksek devirli viteste denedim, ki normalde çok güçlü olmayan cihazlar kalın ve uzun vidalar ile bu viteste vidalama yapıldığı zaman bayılır. Bu makine bana mısın demedi.

Aynı şekilde 10luk bir matkap ucu ile ahşap delmeyi denediğim zaman her iki viteste de herhangi bir sorun yaşamadım. Daha önce incelemesini yaptığım SGS Plus mesela yüksek devirli viteste bu delme işini yapamamıştı.

Gelelim darbeli delmeye. Bu cihazları test etmek için geçen gün bir beton blok aldım, sertliğini vs. bilmiyorum maalesef. Üst üste 3-4 delik açtım, ve açıkçası performansından fazlasıyla memnun kaldım. SGS Plus delemedi, ama şaşırmadım zira o cihaz teknik özelliklerinden dolayı ancak bir “yarı darbeli” matkap olabilir. Bu cihazları daha objektif bir şekilde test edebilmek için bir sistem üzerinde çalışıyorum, onu yaptığım zaman çok daha iyi bir şekilde bu deneyimimi aktarabileceğim.

1711695349102.png

Darbeli delme konusunda en hoşuma giden durum, makinenin hiç ısınmaması oldu. Yukarıdaki SGS Plus normal kullanımda da zorladığınız zaman ısınıyor. Diğer JSD-Hope marka Makita replikası olan cihazın performansı iyi (onu da inceleyeceğim), fakat onun da mandreni ve metal gövdesi 2-3 darbeli delme sonrasında ısınıyor. Makita’da böyle bir ısınma görmedim.

Sonuç olarak, eğer sıklıkla matkap kullanmanız gerekiyorsa ve zorlayıcı işler yapıyorsanız, böyle bir cihaz uzun yıllar boyunca size hizmet edecektir. Malzeme kalitesi iyi, teknik özellikleri açıkçası bir akülü darbeli matkaptan bugün alınabilecek en üst seviyede. Darbe özelliğini kullanacaksanız da yeterli olacaktır, fakat şöyle bir not bırakacağım.

Bugün alabileceğiniz en basit kablolu darbeli matkap dakikada 44000 darbe vuruyor. Yani bu Makita’dan neredeyse %50 daha fazla. Zira devir sayısı da öyle. Sürekli darbeli modda kullanacaksanız ve portatif olması sizin için önemli değilse kablolu bir matkap çok daha isabetli olacaktır.

Sorularınız varsa cevaplayabilirim, okuduğunuz için teşekkür ederim.

Sonsöz: Normalde marka takıntısı olan biri değilim, zaten birçok markasız ürün de kullanıyorum. Fakat yine de şöyle bir ayrım yapayım:

En alt seviye ürünler (Ev işleri için ama çok güç gerektirmeyen): Markasızlar, Attlas vs. (Sürekli kullanacaksam Attlas alırım markasızlar yerine)

Ev işleri için: Yeşil Bosch, Mavi Einhell, Black&Decker, KLEco (?), Mac Allister, Skil (eskiden Bosch'un alt markasıydı), Ryobi vs.

Yarı profesyonel (Profesyonel işlerde çok zorlanmadan, veya güç gerektiren ev işlerinde kullanmak için) : Kırmızı Einhell, Mavi Bosch (Professional yazar ama profesyonel klasmandakilerle rekabet etmesi zor), KLPro, Stanley, Erbauer (?), Ridgid/AEG, CAT (Catpower değil) vs.

Profesyonel: DeWalt (söylenenin aksine tam profesyoneldir), Makita, Milwaukee (genelde rakiplerinden güçlü ürünler üretir), Hilti vs.

(Stanley Black&Decker firması, Black&Decker, Stanley ve DeWalt markalarının sahibidir. Üç klasmanda da ürün üretirler. Amerikan firmasıdır.

TTI firması, Ryobi, Ridgid/AEG ve Milwaukee markalarının sahibidir. Bu grup da üç klasmanda da ürün üretir. Merkezleri Amerika’da olmakla birlikte Hong Kong firmasıdır.)
 

Ekli dosyalar

  • 1711695170826.png
    1711695170826.png
    953.1 KB · Görüntüleme: 0

kartal34

Daikin Emura Tester
İnceleyenler Kulübü
Katılım
7 Eyl 2023
Mesajlar
60
Tepki puanı
101
Puanları
18
Bu güzel inceleme için teşekkürler.
Makita gerçekten tüm seri ve modellerde hakkını veren ender firmalardan biridir, asıl kendini ispat ettiği alan marangoz işlerinde kullanılan ürünleridir.
10 Senedir DeWalt 12 volt çift akülü darbeli bir modelini kullanmaktayım, hala ilk günkü gücünde ve bir sorun hiç yaşamadım.
Makitanın değişik bir kaç ürününü kullandım, Bosch pro serilerini de kullandığım oldu, bana sorulsa tercih olarak ilk sıraya Makitayı koyarım, sonra çok memnun kaldığım DeWalt derim. Milwaukee hiç kullanmadım ama güçlü bir dünya markası olduğunu söyleyebilirim. Üst düzey bu gibi ürünler maalesef dolar kuru ve vahşi enflasyon sebebiyle pek alınası değil, siz çok iyi fiyata almışsınız. Güle güle kullanın.
 

REMZİ96

Klimatör
Kadim Üye
Katılım
28 Nis 2023
Mesajlar
1,474
Çözümler
2
Tepki puanı
1,994
Puanları
112
Konum
Gaziantep
Önsöz: “Matkap” kelimesi “delme aracı” demektir ve aslında karşılığı bugün bizim “matkap ucu” olarak adlandırdığımız şeydir. Bugün “matkap” olarak adlandırdığımız elektrikli el aletlerinin asıl ismi “breyz” olmakla birlikte, bu kelimenin kökenini bulamadım. Tabi artık “matkap” kelimesi elektrikli el aletinin ismi oldu, “matkap ucu” kelime öbeği de dilimize kazandırıldı. Babam buna çok dikkat ederdi (artık o da pes etti), o yüzden ne zaman “matkap ucu” desem içimden “aslında bunun adı matkap” diye bir uyarı geliyor :)

Herkese tekrardan merhabalar, yine bir el aleti incelemesi ile karşınızdayım. Kendime darbeli bir matkap arayışına girdim ve bir gün beklemediğim kadar ucuza Makita’nın XPH14Z akülü darbeli matkabını satın aldım. Yaklaşık 2800 TL gibi bir fiyata (yurtdışı) makinenin kendisini almış oldum.

Makita bir Japon firması olmakla birlikte matkap Çin’de üretilmiş. Nerede üretildiği benim için önemli değil, fakat bir detay olarak vermek istedim.

Orijinal 18V 5Ah bataryalar da yaklaşık 2200TL’ye satılıyor (yurtdışı). Piller Singapur’da, akünün kendisi de Çin’de üretilmiş.

Ekli dosyayı görüntüle 14460

Herhangi bir matkap alırken dikkat edilmesi gereken 2, darbeli matkap alırken ise dikkat edilmesi gereken 3 nokta var. Devir sayısı, tork ve (darbeli matkaplar için) darbe sayısı. İdeal olan durum üç verinin de iyi olması. Eğer bir cihazın yüksüz haldeki devir sayısı yüksek fakat torku düşük ise, delme/vidalama yaptığınız anda cihaz güçten düşecek ve devri ciddi anlamda düşecektir. Aynı şekilde tork yüksek, devir düşük ise delme/vidalama işi çok uzun sürecektir. Darbe sayısının yüksek olması da doğal olarak darbeli delme performansını ciddi anlamda yükseltir.

Bu makine, Makita’nın en güçlü 18 volt matkabı. XPH14Z Amerika’da satılan modeli iken, dünyanın kalanında aynı cihaz DHP486 olarak satılıyor. Elimde şu an ikisi de var.

Ekli dosyayı görüntüle 14462

Kutu içeriğinde neredeyse hiçbir şey yok. Benim aldığım XPH14Z kutu ile dahi gelmedi, bir poşetin içinde matkabın kendisi, tutma aparatı ve derinlik ölçeri geldi.

Ekli dosyayı görüntüle 14463

Eğer bataryalı halde set olarak alırsanız da böyle bir kutu ve kumaş bir çanta ile geliyor:

Ekli dosyayı görüntüle 14464
Ekli dosyayı görüntüle 14465

Makinenin genişliği 6.6, uzunluğu ise 17.8 santimetre. Benzer klasmandaki cihazlara kıyasla daha geniş fakat kısa, bu da dar alanlarda çalışmayı kolaylaştırıyor. Aküsüz haldeki ağırlığı 1650 gram, 5 amper-saatlik bir akü ile ağırlığı yaklaşık 2290 gram.

Gelelim teknik özelliklere:

XPH14Z’nin torku 141Nm olarak belirtilmişken DHP486’nın torku 130Nm. İki cihaz da aslında aynı, aradaki tork farkının sebebini çözemedim. Makita’nın internet sitesi çok iyi değil, o yüzden sanıyorum bir yerde bir hata yapılmış.

Ekli dosyayı görüntüle 14466

İki vitesli bir matkap. İlk viteste devir düşükken (0-550rpm) tork yüksek, ikinci viteste de devir yüksekken (0-2100rpm) tork düşük. Devir saatimle ölçtüğüm zaman 1. Viteste 520 devir/dakika, 2. Viteste ise 2050 devir/dakika gibi bir sonuç aldım. Yani söylenen veriler az çok doğru.

Darbe hızı da ilk viteste maksimum 8250 vuruş/dakika iken, ikinci viteste maksimum 31500 vuruş/dakika olarak verilmiş.

Birinci (yüksek torklu) vites genelde vidalama için kullanılırken, ikinci (yüksek devirli) vites darbeli veya darbesiz delme için kullanılır.

Kömürsüz bir makine. Kömürsüz motorlardan kıvılcım çıkmaz, en kolay anlama yolu da budur. Genel olarak bu motorların daha uzun ömürlü olduğu söylenir, fakat kendim denememiş olsam da kömürlü motorların kömür değişiminin kolay ve çok ucuz olduğu söyleniyor.

Ekli dosyayı görüntüle 14467

Makinenin boyunu kısaltmak için mandreni gövdeye gömmüşler. Matkabın üstündeki mandren 13lük, metal ve otomatik kilitlenme özelliğine sahip. Plastik mandrenlerde genelde matkap ucunu sağlam oturtmak için iyice sıkmanız gerekir, ama eğer yaptığınız iş çok zorlayıcı ise mandren zamanla gevşer. Bu cihazda otomatik kilitleme özelliği var, yani mandreni biraz sıkıştırdıktan sonra bir “tık” sesi geliyor, biraz daha sıktığınızda da iki “çıt” sesi çıkıyor ve mandren sıkılmış oluyor. Tabi bir sıkma mekanizması olmadığı için mandrenin iki parçalı olmasına da gerek olmuyor, bu da mandreni sıkma ve gevşetme işini daha da kolaylaştırıyor.

Matkabın 21 tork seviyesi var. Delme ve darbe modlarını da sayarsak toplam 23 kademe var. Hoşuma giden yanı, delme ve darbe modlarını 1. Kademenin soluna koymuşlar. Normalde en son kademeden sonraya koyarlar bu modları. Tork zinciri 12. Seviyeye kadar çok kaliteli hissettiriyor, sonrasında ise biraz zor geçiyor üst kademelere.

Ekli dosyayı görüntüle 14468

Artık her akülü matkapta olan hız ayarlı tetik ve dönüş yönü ayarlama özelliği bu cihazda da var. Zaten bunlar artık özellikten sayılmıyor. Vites geçişleri de gayet kaliteli hissettiriyor.

Ekli dosyayı görüntüle 14469

Yine her matkapta olan LED ışık, bu cihazda da var. Bu makinenin avantajı, üstünde iki tane LED var o yüzden diğer cihazlara göre çok daha parlak bir ışık yayıyor. Tetiğe basınca ışık yanıyor, bıraktıktan 7-8 saniye sonra da sönüyor. Fakat bu tarz bir cihazda o ışığın parlaklığını ayarlayabilmek, veya devre dışı bırakabilmek isterdim.

Gelelim performansına:

Basit ev işleri için gücü tabi ki fazlasıyla yeterli, fakat hem büyük hem de ağır bir cihaz olduğu için sizi yorabilir. Eğer yalnızca ev işleri için böyle bir cihaz almayı düşünüyorsanız daha hafif ve kompakt bir makine, daha iyi olabilir.

Ahşaba vidalama yaptığımız zaman bu makinenin performansını hissedebiliyorsunuz. Elimdeki diğer cihazlara göre çok daha hızlı bir şekilde vidalama yapabiliyorum. Özellikle yüksek devirli viteste denedim, ki normalde çok güçlü olmayan cihazlar kalın ve uzun vidalar ile bu viteste vidalama yapıldığı zaman bayılır. Bu makine bana mısın demedi.

Aynı şekilde 10luk bir matkap ucu ile ahşap delmeyi denediğim zaman her iki viteste de herhangi bir sorun yaşamadım. Daha önce incelemesini yaptığım SGS Plus mesela yüksek devirli viteste bu delme işini yapamamıştı.

Gelelim darbeli delmeye. Bu cihazları test etmek için geçen gün bir beton blok aldım, sertliğini vs. bilmiyorum maalesef. Üst üste 3-4 delik açtım, ve açıkçası performansından fazlasıyla memnun kaldım. SGS Plus delemedi, ama şaşırmadım zira o cihaz teknik özelliklerinden dolayı ancak bir “yarı darbeli” matkap olabilir. Bu cihazları daha objektif bir şekilde test edebilmek için bir sistem üzerinde çalışıyorum, onu yaptığım zaman çok daha iyi bir şekilde bu deneyimimi aktarabileceğim.

Ekli dosyayı görüntüle 14470

Darbeli delme konusunda en hoşuma giden durum, makinenin hiç ısınmaması oldu. Yukarıdaki SGS Plus normal kullanımda da zorladığınız zaman ısınıyor. Diğer JSD-Hope marka Makita replikası olan cihazın performansı iyi (onu da inceleyeceğim), fakat onun da mandreni ve metal gövdesi 2-3 darbeli delme sonrasında ısınıyor. Makita’da böyle bir ısınma görmedim.

Sonuç olarak, eğer sıklıkla matkap kullanmanız gerekiyorsa ve zorlayıcı işler yapıyorsanız, böyle bir cihaz uzun yıllar boyunca size hizmet edecektir. Malzeme kalitesi iyi, teknik özellikleri açıkçası bir akülü darbeli matkaptan bugün alınabilecek en üst seviyede. Darbe özelliğini kullanacaksanız da yeterli olacaktır, fakat şöyle bir not bırakacağım.

Bugün alabileceğiniz en basit kablolu darbeli matkap dakikada 44000 darbe vuruyor. Yani bu Makita’dan neredeyse %50 daha fazla. Zira devir sayısı da öyle. Sürekli darbeli modda kullanacaksanız ve portatif olması sizin için önemli değilse kablolu bir matkap çok daha isabetli olacaktır.

Sorularınız varsa cevaplayabilirim, okuduğunuz için teşekkür ederim.

Sonsöz: Normalde marka takıntısı olan biri değilim, zaten birçok markasız ürün de kullanıyorum. Fakat yine de şöyle bir ayrım yapayım:

En alt seviye ürünler (Ev işleri için ama çok güç gerektirmeyen): Markasızlar, Attlas vs. (Sürekli kullanacaksam Attlas alırım markasızlar yerine)

Ev işleri için: Yeşil Bosch, Mavi Einhell, Black&Decker, KLEco (?), Mac Allister, Skil (eskiden Bosch'un alt markasıydı), Ryobi vs.

Yarı profesyonel (Profesyonel işlerde çok zorlanmadan, veya güç gerektiren ev işlerinde kullanmak için) : Kırmızı Einhell, Mavi Bosch (Professional yazar ama profesyonel klasmandakilerle rekabet etmesi zor), KLPro, Stanley, Erbauer (?), Ridgid/AEG, CAT (Catpower değil) vs.

Profesyonel: DeWalt (söylenenin aksine tam profesyoneldir), Makita, Milwaukee (genelde rakiplerinden güçlü ürünler üretir), Hilti vs.

(Stanley Black&Decker firması, Black&Decker, Stanley ve DeWalt markalarının sahibidir. Üç klasmanda da ürün üretirler. Amerikan firmasıdır.

TTI firması, Ryobi, Ridgid/AEG ve Milwaukee markalarının sahibidir. Bu grup da üç klasmanda da ürün üretir. Merkezleri Amerika’da olmakla birlikte Hong Kong firmasıdır.)
Eihnell, Bosh, Cat, Dewalt, Stanely bu 5 markadan ev işlerinde kullanmak için önereceğiniz darbeli cihaz var mı 12 veya 18 volt arasında çok fark var mıdır bütçem 3 bin civarı evde zaten çok iş olmuyor oyüzden ömürlük gider mi bana bu cihazlar. Pili içinde çantalı bir model tercihimdir
 

Murat ALA

Moderator
Moderator
Katılım
21 Şub 2023
Mesajlar
8,921
Çözümler
45
Tepki puanı
10,307
Puanları
213
Konum
Ankara
Eihnell, Bosh, Cat, Dewalt, Stanely bu 5 markadan ev işlerinde kullanmak için önereceğiniz darbeli cihaz var mı 12 veya 18 volt arasında çok fark var mıdır bütçem 3 bin civarı evde zaten çok iş olmuyor oyüzden ömürlük gider mi bana bu cihazlar. Pili içinde çantalı bir model tercihimdir
Bosch ya da Dewalt olabilir bence.
 

Faruk KATI

Forumun Dinamik Yüzü 😉
Kadim Üye
Katılım
30 Nis 2023
Mesajlar
3,108
Çözümler
2
Tepki puanı
4,606
Puanları
113
Konum
Samsun-Atakum
Web sitesi
atakumtesisat.net
Eihnell, Bosh, Cat, Dewalt, Stanely bu 5 markadan ev işlerinde kullanmak için önereceğiniz darbeli cihaz var mı 12 veya 18 volt arasında çok fark var mıdır bütçem 3 bin civarı evde zaten çok iş olmuyor oyüzden ömürlük gider mi bana bu cihazlar. Pili içinde çantalı bir model tercihimdir
Bence armut kafa boschlara bak.
 

Faruk KATI

Forumun Dinamik Yüzü 😉
Kadim Üye
Katılım
30 Nis 2023
Mesajlar
3,108
Çözümler
2
Tepki puanı
4,606
Puanları
113
Konum
Samsun-Atakum
Web sitesi
atakumtesisat.net
Bu güzel inceleme için teşekkürler.
Makita gerçekten tüm seri ve modellerde hakkını veren ender firmalardan biridir, asıl kendini ispat ettiği alan marangoz işlerinde kullanılan ürünleridir.
10 Senedir DeWalt 12 volt çift akülü darbeli bir modelini kullanmaktayım, hala ilk günkü gücünde ve bir sorun hiç yaşamadım.
Makitanın değişik bir kaç ürününü kullandım, Bosch pro serilerini de kullandığım oldu, bana sorulsa tercih olarak ilk sıraya Makitayı koyarım, sonra çok memnun kaldığım DeWalt derim. Milwaukee hiç kullanmadım ama güçlü bir dünya markası olduğunu söyleyebilirim. Üst düzey bu gibi ürünler maalesef dolar kuru ve vahşi enflasyon sebebiyle pek alınası değil, siz çok iyi fiyata almışsınız. Güle güle kullanın.
Ben mümkün olduğu kadar mavi boschtan şaşmayanlardanım. sebebi de biz biraz ağır işte kullanıldığı için olası bozulma durumunda tamir kolaylığı. Düşünün yani 2.26yı askerde tüfek söküp toplar gibi kendim söküp toplayabiliyorum. Parçası da bol. Makita da denedik mesela 11kg kırıcı olarak, fakat asla boschlar kadar dayanmadı. Ayrıca makitanın herhangi bir devresi bozulursa kuvvetle muhtemeldir ki tamir edemezsiniz. Bunlar iş yeri tecrübesi olan biri olarak söyleyebileceklerim.
 
Son düzenleme:

dmc178

Meraklı
Yeni Üye
Katılım
23 Ocak 2024
Mesajlar
51
Tepki puanı
31
Puanları
18
aldığınız link var mı
 

Faruk KATI

Forumun Dinamik Yüzü 😉
Kadim Üye
Katılım
30 Nis 2023
Mesajlar
3,108
Çözümler
2
Tepki puanı
4,606
Puanları
113
Konum
Samsun-Atakum
Web sitesi
atakumtesisat.net

REMZİ96

Klimatör
Kadim Üye
Katılım
28 Nis 2023
Mesajlar
1,474
Çözümler
2
Tepki puanı
1,994
Puanları
112
Konum
Gaziantep

Sinemaks

Meraklı
Yeni Üye
Katılım
8 May 2023
Mesajlar
70
Tepki puanı
40
Puanları
18
Önsöz: “Matkap” kelimesi “delme aracı” demektir ve aslında karşılığı bugün bizim “matkap ucu” olarak adlandırdığımız şeydir. Bugün “matkap” olarak adlandırdığımız elektrikli el aletlerinin asıl ismi “breyz” olmakla birlikte, bu kelimenin kökenini bulamadım. Tabi artık “matkap” kelimesi elektrikli el aletinin ismi oldu, “matkap ucu” kelime öbeği de dilimize kazandırıldı. Babam buna çok dikkat ederdi (artık o da pes etti), o yüzden ne zaman “matkap ucu” desem içimden “aslında bunun adı matkap” diye bir uyarı geliyor :)

Herkese tekrardan merhabalar, yine bir el aleti incelemesi ile karşınızdayım. Kendime darbeli bir matkap arayışına girdim ve bir gün beklemediğim kadar ucuza Makita’nın XPH14Z akülü darbeli matkabını satın aldım. Yaklaşık 2800 TL gibi bir fiyata (yurtdışı) makinenin kendisini almış oldum.

Makita bir Japon firması olmakla birlikte matkap Çin’de üretilmiş. Nerede üretildiği benim için önemli değil, fakat bir detay olarak vermek istedim.

Orijinal 18V 5Ah bataryalar da yaklaşık 2200TL’ye satılıyor (yurtdışı). Piller Singapur’da, akünün kendisi de Çin’de üretilmiş.

Ekli dosyayı görüntüle 14460

Herhangi bir matkap alırken dikkat edilmesi gereken 2, darbeli matkap alırken ise dikkat edilmesi gereken 3 nokta var. Devir sayısı, tork ve (darbeli matkaplar için) darbe sayısı. İdeal olan durum üç verinin de iyi olması. Eğer bir cihazın yüksüz haldeki devir sayısı yüksek fakat torku düşük ise, delme/vidalama yaptığınız anda cihaz güçten düşecek ve devri ciddi anlamda düşecektir. Aynı şekilde tork yüksek, devir düşük ise delme/vidalama işi çok uzun sürecektir. Darbe sayısının yüksek olması da doğal olarak darbeli delme performansını ciddi anlamda yükseltir.

Bu makine, Makita’nın en güçlü 18 volt matkabı. XPH14Z Amerika’da satılan modeli iken, dünyanın kalanında aynı cihaz DHP486 olarak satılıyor. Elimde şu an ikisi de var.

Ekli dosyayı görüntüle 14462

Kutu içeriğinde neredeyse hiçbir şey yok. Benim aldığım XPH14Z kutu ile dahi gelmedi, bir poşetin içinde matkabın kendisi, tutma aparatı ve derinlik ölçeri geldi.

Ekli dosyayı görüntüle 14463

Eğer bataryalı halde set olarak alırsanız da böyle bir kutu ve kumaş bir çanta ile geliyor:

Ekli dosyayı görüntüle 14464
Ekli dosyayı görüntüle 14465

Makinenin genişliği 6.6, uzunluğu ise 17.8 santimetre. Benzer klasmandaki cihazlara kıyasla daha geniş fakat kısa, bu da dar alanlarda çalışmayı kolaylaştırıyor. Aküsüz haldeki ağırlığı 1650 gram, 5 amper-saatlik bir akü ile ağırlığı yaklaşık 2290 gram.

Gelelim teknik özelliklere:

XPH14Z’nin torku 141Nm olarak belirtilmişken DHP486’nın torku 130Nm. İki cihaz da aslında aynı, aradaki tork farkının sebebini çözemedim. Makita’nın internet sitesi çok iyi değil, o yüzden sanıyorum bir yerde bir hata yapılmış.

Ekli dosyayı görüntüle 14466

İki vitesli bir matkap. İlk viteste devir düşükken (0-550rpm) tork yüksek, ikinci viteste de devir yüksekken (0-2100rpm) tork düşük. Devir saatimle ölçtüğüm zaman 1. Viteste 520 devir/dakika, 2. Viteste ise 2050 devir/dakika gibi bir sonuç aldım. Yani söylenen veriler az çok doğru.

Darbe hızı da ilk viteste maksimum 8250 vuruş/dakika iken, ikinci viteste maksimum 31500 vuruş/dakika olarak verilmiş.

Birinci (yüksek torklu) vites genelde vidalama için kullanılırken, ikinci (yüksek devirli) vites darbeli veya darbesiz delme için kullanılır.

Kömürsüz bir makine. Kömürsüz motorlardan kıvılcım çıkmaz, en kolay anlama yolu da budur. Genel olarak bu motorların daha uzun ömürlü olduğu söylenir, fakat kendim denememiş olsam da kömürlü motorların kömür değişiminin kolay ve çok ucuz olduğu söyleniyor.

Ekli dosyayı görüntüle 14467

Makinenin boyunu kısaltmak için mandreni gövdeye gömmüşler. Matkabın üstündeki mandren 13lük, metal ve otomatik kilitlenme özelliğine sahip. Plastik mandrenlerde genelde matkap ucunu sağlam oturtmak için iyice sıkmanız gerekir, ama eğer yaptığınız iş çok zorlayıcı ise mandren zamanla gevşer. Bu cihazda otomatik kilitleme özelliği var, yani mandreni biraz sıkıştırdıktan sonra bir “tık” sesi geliyor, biraz daha sıktığınızda da iki “çıt” sesi çıkıyor ve mandren sıkılmış oluyor. Tabi bir sıkma mekanizması olmadığı için mandrenin iki parçalı olmasına da gerek olmuyor, bu da mandreni sıkma ve gevşetme işini daha da kolaylaştırıyor.

Matkabın 21 tork seviyesi var. Delme ve darbe modlarını da sayarsak toplam 23 kademe var. Hoşuma giden yanı, delme ve darbe modlarını 1. Kademenin soluna koymuşlar. Normalde en son kademeden sonraya koyarlar bu modları. Tork zinciri 12. Seviyeye kadar çok kaliteli hissettiriyor, sonrasında ise biraz zor geçiyor üst kademelere.

Ekli dosyayı görüntüle 14468

Artık her akülü matkapta olan hız ayarlı tetik ve dönüş yönü ayarlama özelliği bu cihazda da var. Zaten bunlar artık özellikten sayılmıyor. Vites geçişleri de gayet kaliteli hissettiriyor.

Ekli dosyayı görüntüle 14469

Yine her matkapta olan LED ışık, bu cihazda da var. Bu makinenin avantajı, üstünde iki tane LED var o yüzden diğer cihazlara göre çok daha parlak bir ışık yayıyor. Tetiğe basınca ışık yanıyor, bıraktıktan 7-8 saniye sonra da sönüyor. Fakat bu tarz bir cihazda o ışığın parlaklığını ayarlayabilmek, veya devre dışı bırakabilmek isterdim.

Gelelim performansına:

Basit ev işleri için gücü tabi ki fazlasıyla yeterli, fakat hem büyük hem de ağır bir cihaz olduğu için sizi yorabilir. Eğer yalnızca ev işleri için böyle bir cihaz almayı düşünüyorsanız daha hafif ve kompakt bir makine, daha iyi olabilir.

Ahşaba vidalama yaptığımız zaman bu makinenin performansını hissedebiliyorsunuz. Elimdeki diğer cihazlara göre çok daha hızlı bir şekilde vidalama yapabiliyorum. Özellikle yüksek devirli viteste denedim, ki normalde çok güçlü olmayan cihazlar kalın ve uzun vidalar ile bu viteste vidalama yapıldığı zaman bayılır. Bu makine bana mısın demedi.

Aynı şekilde 10luk bir matkap ucu ile ahşap delmeyi denediğim zaman her iki viteste de herhangi bir sorun yaşamadım. Daha önce incelemesini yaptığım SGS Plus mesela yüksek devirli viteste bu delme işini yapamamıştı.

Gelelim darbeli delmeye. Bu cihazları test etmek için geçen gün bir beton blok aldım, sertliğini vs. bilmiyorum maalesef. Üst üste 3-4 delik açtım, ve açıkçası performansından fazlasıyla memnun kaldım. SGS Plus delemedi, ama şaşırmadım zira o cihaz teknik özelliklerinden dolayı ancak bir “yarı darbeli” matkap olabilir. Bu cihazları daha objektif bir şekilde test edebilmek için bir sistem üzerinde çalışıyorum, onu yaptığım zaman çok daha iyi bir şekilde bu deneyimimi aktarabileceğim.

Ekli dosyayı görüntüle 14470

Darbeli delme konusunda en hoşuma giden durum, makinenin hiç ısınmaması oldu. Yukarıdaki SGS Plus normal kullanımda da zorladığınız zaman ısınıyor. Diğer JSD-Hope marka Makita replikası olan cihazın performansı iyi (onu da inceleyeceğim), fakat onun da mandreni ve metal gövdesi 2-3 darbeli delme sonrasında ısınıyor. Makita’da böyle bir ısınma görmedim.

Sonuç olarak, eğer sıklıkla matkap kullanmanız gerekiyorsa ve zorlayıcı işler yapıyorsanız, böyle bir cihaz uzun yıllar boyunca size hizmet edecektir. Malzeme kalitesi iyi, teknik özellikleri açıkçası bir akülü darbeli matkaptan bugün alınabilecek en üst seviyede. Darbe özelliğini kullanacaksanız da yeterli olacaktır, fakat şöyle bir not bırakacağım.

Bugün alabileceğiniz en basit kablolu darbeli matkap dakikada 44000 darbe vuruyor. Yani bu Makita’dan neredeyse %50 daha fazla. Zira devir sayısı da öyle. Sürekli darbeli modda kullanacaksanız ve portatif olması sizin için önemli değilse kablolu bir matkap çok daha isabetli olacaktır.

Sorularınız varsa cevaplayabilirim, okuduğunuz için teşekkür ederim.

Sonsöz: Normalde marka takıntısı olan biri değilim, zaten birçok markasız ürün de kullanıyorum. Fakat yine de şöyle bir ayrım yapayım:

En alt seviye ürünler (Ev işleri için ama çok güç gerektirmeyen): Markasızlar, Attlas vs. (Sürekli kullanacaksam Attlas alırım markasızlar yerine)

Ev işleri için: Yeşil Bosch, Mavi Einhell, Black&Decker, KLEco (?), Mac Allister, Skil (eskiden Bosch'un alt markasıydı), Ryobi vs.

Yarı profesyonel (Profesyonel işlerde çok zorlanmadan, veya güç gerektiren ev işlerinde kullanmak için) : Kırmızı Einhell, Mavi Bosch (Professional yazar ama profesyonel klasmandakilerle rekabet etmesi zor), KLPro, Stanley, Erbauer (?), Ridgid/AEG, CAT (Catpower değil) vs.

Profesyonel: DeWalt (söylenenin aksine tam profesyoneldir), Makita, Milwaukee (genelde rakiplerinden güçlü ürünler üretir), Hilti vs.

(Stanley Black&Decker firması, Black&Decker, Stanley ve DeWalt markalarının sahibidir. Üç klasmanda da ürün üretirler. Amerikan firmasıdır.

TTI firması, Ryobi, Ridgid/AEG ve Milwaukee markalarının sahibidir. Bu grup da üç klasmanda da ürün üretir. Merkezleri Amerika’da olmakla birlikte Hong Kong firmasıdır.)
Bosch gsb 185li(50nm) ve KLpro kldm18b(60nm) Bosch tek 2ah akü, KLpro ise 2.5ah çift akü arasında siz olsanız hangisini alırdınız?
 

mrplt

Araştırmacı
Kadim Üye
Katılım
7 Mar 2023
Mesajlar
158
Çözümler
1
Tepki puanı
218
Puanları
43
Konum
Kanada
Cevap vermekte geç kalmışım, kusura bakmayın.
Yalnızca şunu söylemek istedim. Cat (Catpower değil, bildiğimiz iş makinesi markası Cat) ürünleri kendileri tarafından üretilmiyor. Positec adlı Çin merkezli bir firma tarafından üretiliyor. Kalite olarak Stanley/Einhell ayarında olmalı. Şahsen kullanmadım.

@Sinemaks nerede/nasıl kullanacaksınız acaba?
 
Üst