Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Midea ve Klima Meraklıları Lokali

Şimdi abi benim aklıma ilk gelen soğutma yükü sorunu oldu ama malum ben profsyonel klimacı olmadığım için işin uzmanı olan @mbirol
ustamı aradım ve yazdıklarını birebir okudum.
Isıtma yükü ile soğutma yükü ayrı ele alındığı için uzun uzun istişare ettik. İnce boruda karlama normalde hiç olmaması lazım ama bazı klimalarda ilk çalıştırmada kısa süreli olabiliyor ve bunu sorun olarak görmüyoruz ancak bunun sonradan devam etmesi veya tekrarlaması sorun elbette.

Lafı uzatmadan olasılıkları yazayım fakat bunlar bence sizin de aklınız agelmiş konulardır biliyorum
Sorunun temel sebebi soğutulmuş olup ortam sıcaklığını alıp dışarı çıkması gereken soğutucu akışkanın soğuğu ortama bırakıp, ortamdaki sıcağı almadan soğuk halde geri dönmesi gibi görünüyor.
Filtre tıkanması (Sizde mümkün değil biliyorum)
Cross fan devrinin kompresör frekansı ile senkronize çalışmaması (Kompresör çok basıyor ama cross fan devri düşük kalıyor)
Kılcal veya exp çıkışında olması gereken patlamanın yetersiz akışkan ve düşük basınç kaynaklı erken patlaması nedeniyle bu tarz sorunların oluştuğu geçmiş tecrübelerinden de hareketle ustamızın yorumları arasında.

Sizde ne çıkacak bu durum merak ettim açıkçası fakat sanki önünde sonunda bir akışkan eksikliğine bu işin ucu çıkacak gibi :alala
Abi biz cihazı komple vakumlayip dış ünite bilgi kartında yazan 1440 Gr R32 yerine 2 adt 700 Gr toplam 1400 Gr R32 verdik. Burda bir sıkıntı yoktu. Ve karlama da yoktu. Boru bağlantı sırasında İnce borunun ucundaki havsali kısım biraz yamuk gibiydi taktık bu sıkıntı çıkarır ama bakalım diye ben biraderi uyardım bile. Gazi verdik test ettik tmm. Yaklaşık 24 saat sonra birader boruları komple buzla kaplı dedi. Kontrol ettiğinde benim bahsettiğim ince bağlantı yerinden klima kapalı iken bariz duyulacak şekilde gaz kaçağı oluşmuş. 2 tüp 350 TL den 700 TL'lik gaz verince sıfırdan yapmayalım dedi eksilen kısmı tamamlariz diye 1 tüp daha almış gelmiş. Bağladık biraz gaz verdik ince borudaki karlama gitti biraz daha verdikbu sefer kısa bir süre kalın borudaki karlama gitti ama geri geldi. Bu esnada inverter olduğu için motor devri değişiyor tabi bundan kaynaklı diye 3cu tüpün tamamını verdik. Turbo modda basınç 4 barın altına inmiyor. Kapalı konuda iken de 16 bar i geçmiyor. (Denge durumunda). İşte kaçak durumunda ne kadar gaz eksildi bilmediğimiz için üzerine ekledik ama sanki biraz fazla ekledik gibi geldi bana. Aklıma likit gelen gaz yeterinde ısı alıp buharlasamadigi için dönüş borusu ( kalın boru üzerinde) de ısı almaya devam ettiği için karliyor gibi ama emin olamadım. Son çare riske girip azar azar gazı salmak olacak. Bu karlama sorunu düşük kademede olmuyor. Orta ve yüksek komresor kademesinde oluyor ve baya karlama oluyor.

Abi biz cihazı komple vakumlayip dış ünite bilgi kartında yazan 1440 Gr R32 yerine 2 adt 700 Gr toplam 1400 Gr R32 verdik. Burda bir sıkıntı yoktu. Ve karlama da yoktu. Boru bağlantı sırasında İnce borunun ucundaki havsali kısım biraz yamuk gibiydi taktık bu sıkıntı çıkarır ama bakalım diye ben biraderi uyardım bile. Gazi verdik test ettik tmm. Yaklaşık 24 saat sonra birader boruları komple buzla kaplı dedi. Kontrol ettiğinde benim bahsettiğim ince bağlantı yerinden klima kapalı iken bariz duyulacak şekilde gaz kaçağı oluşmuş. 2 tüp 350 TL den 700 TL'lik gaz verince sıfırdan yapmayalım dedi eksilen kısmı tamamlariz diye 1 tüp daha almış gelmiş. Bağladık biraz gaz verdik ince borudaki karlama gitti biraz daha verdikbu sefer kısa bir süre kalın borudaki karlama gitti ama geri geldi. Bu esnada inverter olduğu için motor devri değişiyor tabi bundan kaynaklı diye 3cu tüpün tamamını verdik. Turbo modda basınç 4 barın altına inmiyor. Kapalı konuda iken de 16 bar i geçmiyor. (Denge durumunda). İşte kaçak durumunda ne kadar gaz eksildi bilmediğimiz için üzerine ekledik ama sanki biraz fazla ekledik gibi geldi bana. Aklıma likit gelen gaz yeterinde ısı alıp buharlasamadigi için dönüş borusu ( kalın boru üzerinde) de ısı almaya devam ettiği için karliyor gibi ama emin olamadım. Son çare riske girip azar azar gazı salmak olacak. Bu karlama sorunu düşük kademede olmuyor. Orta ve yüksek komresor kademesinde oluyor ve baya karlama oluyor.
İnverter klimalardaki en büyük sorun sabit devirli kompresör olmaması nedeniyle eski taktiklerin işe yaramıyor olması ne yazık ki.
Bize servis talimatlarında inverter klimalardaki basınç ölçümlerinde servis bağlantısı yapıp sabit frekansta çalıştırmamızı sağlıyorlardı klimalarda. Böylece yayınladıkları bültende yazılı olan değerdeki basınca göre hareket edebiliyorduk.

Başta 40 gramlık bir eksik sapma varken şimdi ne kadar fazla sağma var onu bilmiyoruz ve bu durum ciddi sıkıntı.

@mbirol ustamı bir daha etiketleyeyim belki akşam vakit bulup bakabilir.

Merhabalar. Daha önce klima tavsiyesi için başlık açmıştım, sayın Adem Helvacı önerisini paylaşmıştı. O başlığı hortlatmak yerine lokale bir güncelleme yazmak istedim. Güvenli limana sığınıp Xtreme Save 12 lik klimayı aldım. Kurulumu Nazilli servisi Abdullah ustanın ekibi yaptı. Gelen elemanlar efendi ve işlerine hakimdiler, forumda konuşulan detaylara dikkat edilerek montajı yaptılar. Vakum da yapıldı. Kullanmaya başladım, her şey güzel olacak :)

Midea'nın 6 yıllık garantinin bakım şartına bağlı olması üzücü olmuş. Her sene standart temizliği kendimiz yapsak 3 yılda bir servise bakım yaptırsak olmaz mıydı? Beni memnun etmedi bu detay açıkcası...

Merhabalar. Daha önce klima tavsiyesi için başlık açmıştım, sayın Adem Helvacı önerisini paylaşmıştı. O başlığı hortlatmak yerine lokale bir güncelleme yazmak istedim. Güvenli limana sığınıp Xtreme Save 12 lik klimayı aldım. Kurulumu Nazilli servisi Abdullah ustanın ekibi yaptı. Gelen elemanlar efendi ve işlerine hakimdiler, forumda konuşulan detaylara dikkat edilerek montajı yaptılar. Vakum da yapıldı. Kullanmaya başladım, her şey güzel olacak :)
Çok sevindim hocam hayırlı uğurlu olsun güle güle kullanın inşallah 🙋

@muhammet göl teşekkür ederim hocam. @roxbee konuyu açmışken aklıma şöyle bir soru geldi. Garanti belgesinde 3 yıl cihaz, 5 yıl kompresör garantili yazıyor. Her yıl bakım şartı +3 yıl cihaz ve +1 yıl kompresör garantisi için mi yoksa tüm 6 yıl için mi şart acaba.

@muhammet göl teşekkür ederim hocam. @roxbee konuyu açmışken aklıma şöyle bir soru geldi. Garanti belgesinde 3 yıl cihaz, 5 yıl kompresör garantili yazıyor. Her yıl bakım şartı +3 yıl cihaz ve +1 yıl kompresör garantisi için mi yoksa tüm 6 yıl için mi şart acaba.
Hocam merhaba, sitesinde şöyle yazıyor;

" - Garanti süresi, malın teslim tarihinden itibaren başlar ve 3 yıldır. (Bu süre 2 yıldan az olamaz).

- 6 Yıl / 8 Yıl Garanti, kurulumu ve yılda bir kez bakımı FG Europe Yetkili Servisleri tarafından yapılan Midea markalı belirli model duvar tipi split klimalar için geçerlidir. "

Anladığım kadarıyla her yıl servise bakım yaptırmazsak 3 yıl garanti geçerli yaptırırsak 6/8 yıl geçerli oluyor. Dışarıdan ilk defa midea klimayı almak isteyen kişi siteyi incelemediği sürece 6 yıl garantinin şartlara bağlı gerçekleştiğini maalesef bilemeyecek. Keşke garanti süresini direkt 6 yıl yazacaklarına şartlara bağlı olarak 6/8 yıl garanti yükseltilebilir deselerdi daha mantıklı olurdu böylesi hiç şeffaf bir yaklaşım değil bence.

İnverter klimalardaki en büyük sorun sabit devirli kompresör olmaması nedeniyle eski taktiklerin işe yaramıyor olması ne yazık ki.
Bize servis talimatlarında inverter klimalardaki basınç ölçümlerinde servis bağlantısı yapıp sabit frekansta çalıştırmamızı sağlıyorlardı klimalarda. Böylece yayınladıkları bültende yazılı olan değerdeki basınca göre hareket edebiliyorduk.

Başta 40 gramlık bir eksik sapma varken şimdi ne kadar fazla sağma var onu bilmiyoruz ve bu durum ciddi sıkıntı.

@mbirol ustamı bir daha etiketleyeyim belki akşam vakit bulup bakabilir.
Gaz şeklinde bir miktar gaz saldık. Birkaç müdahale ile şu an iyi gibi ama ileride ne gösterir bilemeyeceğim.

Herkese günaydın @Adem Helvacı abi bakım ücretleri konusunda bilgin var mı? Midea için gruba özel yada direk FG sayfası üzerinde bir kampanya işimize yarar diye düşünüyorum. 😃 Bu arada klima tertemiz garanti koşulları açısından konuya değindim temizlik olursa bizimki formalite temizlik olur. 😃

Herkese günaydın @Adem Helvacı abi bakım ücretleri konusunda bilgin var mı? Midea için gruba özel yada direk FG sayfası üzerinde bir kampanya işimize yarar diye düşünüyorum. 😃 Bu arada klima tertemiz garanti koşulları açısından konuya değindim temizlik olursa bizimki formalite temizlik olur. 😃
Abi bak iyi akıl ettin. Ben bunu firma ile bir görüşeyim zira bunun ilk 1-2 senesinin formalite yani 6 yıl garanti hakkını kaybetmeme bakımı olduğu ortadayken yazın göbeğine denk gelen bakımların eylül ekime ertelenmesini sorun etmeyecek bir tolere sağlasınlar ve bu bakımlar için de bir kampanya yapsınlar mesela, güzel olur bence ama bakalım kabul ederler mi? :ok

Adem abi benim bölgenin elektrik dalgalanma sorunu olayı genişliyor mahalle artık tepki vermeye başladı dün 2 kişi birden şikayet için aradılar umarım düzelir.
Karşı komşunun Demirdöküm klima var hataya düşüyormuş buna kombileri de dahil yan komşu da ışıkların lip lip etmesinden dolayı aramış Ayrıca bende destek vereceğimi ölçüm aleti ile kayıt tuttuğumu belirttim dedim gerekirse komple toplanalım gidelim dilekçe imza vs ne gerekiyorsa yapalım.
bakalım neler olacak.

Maalesef elektrik dağıtım özelleştirildikten sonra elektrik firmaları hiç yatırım yapmıyorlar devlet te bunlara bir yaptırım uygulamıyor! nedendir bilinmez demeyeceğim nedeni hepimiz biliyoruz aslında..
En son Diyarbakır'da yatırım ve bakım yapılmayan elektrik tellerinin koparak çıkardığı yangında çoluk çocuk 15 vatandaşımız hayatını kaybetti, buna bile doğru düzgün tepki koyamıyoruz.! Bu yangın acaba bizim buralarda olsa ve bu kadar vatandaş hayatını kaybetse tepki nasıl olurdu gerçekten merak ediyorum.
Şehir içi bina daire girişlerine, bir konuda @Adem Helvacıoğlu üstadımızın bu konuda bahsettiği çok basit sigorta gibi bir şeyi müteahhitlere zorunlu kılamıyor nihayetinde bir yönetmelik ile çözülecek bir şeydi zannedersem..

Midea'nın 6 yıllık garantinin bakım şartına bağlı olması üzücü olmuş. Her sene standart temizliği kendimiz yapsak 3 yılda bir servise bakım yaptırsak olmaz mıydı? Beni memnun etmedi bu detay açıkcası...
Malına güvenen Mitsubishi Electric gibi 10 sene şartsız garanti verir. Gree'de de aynı garanti şartları var. Normal 3 yıl, bakımla 6.

Hadi parayı geçtim ki o bile baya tutacaktır (bu sene 650 idi) bu kadar liyakatsız servis çalışanlarının olduğu bir ülkede ben neye güvenerek bakım yaptıracağım. Adamlar sağlam cihazı bozarlar bakım yaparken sonra al başına belayı. Daha geçenlerde şikayet sitesinde böyle bir şikayet görmüştüm. O yüzden ben bakım işine bulaşacağımı sanmıyorum.

Hayırlı olsun güle güle kullanın

Yukarıdaki linkte kurulum sırasında gereken şeyleri adem abi söylemiş ordan kopya çekebiliriz.

Vakum süresi ile ilgilide daha önce yorum vardı ama bir türlü bulamadım arama çubuğundan.

Süre ile ilgili ustalar derki vakum motoru güçlü ise 5 dk yine yeterlidir ama tâbi fazlasının zararı yoktur vakum sırasında servise meşrubat ikram edip sohbet ilede katkı yaparak en azından azda olsa süre uzatılabilir 😀

Aldığım klimanın kitapçığında vakumlama en az 15 dakika diyor.

1719405379985.png

Aldığım klimanın kitapçığında vakumlama en az 15 dakika diyor.

Ekli dosyayı görüntüle 17110
Kullanma kılavuzları aslında yasal sorumluluktan kurtulma kitabıdır :)
Biz bile komisyon olarak ''Kılavuzda yazıyo rmu?'' diye bakıyoruz zira hukuki zorunluluk.
O nedenle kılavuzlarda yazanların büyük kısmı aslında ''ben demiştim'' diyebilmek içindir.
Diyelim ki 25 metre tesisat çekildi, en az 15 dakika ifadesine göre hareket eden tüketici ''15 dakika oldu yeter'' diye de düşünebilir o nedenle süre belirtilmesi bence doğru değil ama en tatjmin edici bilgi şekli de o oluyor maalesef. Biz de ister istemez süre belirtiyoruz ama boru çapına ve metresine, motorun CFM değerine göre yapıyoruz yorumlarımızı. Kullanma kılavuzları iyi güzel de çok genel geçer ve yazmış olamk için oluyor.

Aynı kullanma kılavuzunu 9 12 18 24 hepsine basıyorlar mesel abilgi adı altında ama 9 luk ile 24 lüğün boru çapları arasınd abile dünya kadar fark ve bu da toplam m3 değerini etkiler.

Yine de evet 15 dakika bilgisi bilinçaltına bu şekilde kodlandı herkesin .ok

Aslına bakarsanız benim yazdığım ve hiçbir KESİNLİK belirtmeyen 20 satır yazı yerine kullanım kılavuzundaki ''15 dakika olmalı'' ifadesi tüketici için daha tatmin edici ve bağlayıcı oluyor :ok

Trend içerikler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri