O işi soba çözer abi ?
Remzi giller güneşe ateş ediyor gibi bir durum var ?
Abi bir gün bir tüketici evine gitmiştim şikayet nedeniyle.
Adam klimam ısıtmıyor diye iade talebinde bulunmuş, yerinde tespit yapalım dedik.
Klimaya baktım Hotpoint. adam 31 de çalıştırıyor, içerisi 34 derece olmuş ve muhterem diyor ki ''Abi ısıtmıyor''
Sahda solda değersiz bir vazo aradım kafasına geçirmek için
Adam öncesinde kömür sobası kullanıyormuş, hayatında ilk defa klima ile ısıtma yapmak istemiş, üflemeli bir aygıt ile ısıtma yapmaya kalkınca tabi sobanın verdiğini vermesi mümkün olmadığı için sonuşç hüsran oluyor. O değil de, o ne biçim algoritma kardeşim nasıl 34 derece yaptın içeriyi
Dün de yazmıştım bugün yine yazayım, Ben yıllardır 22 de4 23 de kullanıyorum dediğimde insanlar klimanın düşük tükettiğini göstermek için yapıyorum zannediyordu.
Biri vardı MHI klimasını 27 de kullanıyorken şimdi aynı evde ME klima var ve bana 24 yapamadığını söyüyor ki burada da yazmış. Ben de evimde 24 yapamıyorum halen klimamı, bekliyorum ağır kış bastırınca 24 25 yaparım diye düşünüyorum.
Klimanın rakamsal olarak içeriyi 34 göstermesinin orada adam için önemi yoktu çünkü evin içerisinde ir yüksek basınç ile alçak basınç akış etkisi yaşanıyordu izaolasyon zaafiyeti nedeniyle.
Burada Pascall yasasını hatırlamak lazım. Direkt olarak olmasa da dolaylı yoldan bağlantısı var zira evlerimizin duvarları ve camları soğuk yani klimadan çıkan sıcak havadan daha düşük sıcaklığa sahiptir. Bu nedenle, duvarlardaki soğuk havanın basıncı, klimadan çıkan sıcak havanın basıncından daha düşüktür. Bu durum tabi ki duvarlardaki soğukluğun klimadan çıkan sıcak havaya doğru akmasına neden olur ve bu akış yüksek basınç ile alçak basınç etkisi oluşturur.
Özellikle klimanın doğrudan duvarlara doğru yönlendirildiği durumlarda daha belirgin hale gelir bu durum. O nedenle ısrarla KÜTLE SICAKLIĞI deyip duruyoruz.
Duvarlardaki soğukluk ortadan kalkmadıkça yani izolasyon zaafiyeti sorunu çözülmedikçe klimadan çıkan sıcak hava, duvarlardaki soğuk havayı daha da yoğunlaştırır ve basınç farkı daha da artar.
Şimdi burada da devreye ne girer? KALORİ.
Kömürün vereceği kalori ile klimanın ağzından çıkan kalori hiçbir zaman tartışılmaz dahi.
Kömür durumu tolere eder ama klima edemez ve bu basınç akışı etkisi de insanı içeride bir hava sirkülasyonu var gibi rahatsız eder ki cross fan pervanesi nedeniyle zaten var olan hava akımı etkisine, yüksek/alçak basınç etkisi de dahil olunca çekilmez olur.
Diyeceğim o ki, geçen sohbette de yazdığım gibi benim evin duvarları da sıfır izolasyon ve ben salon klimamda tüketimin yüksek olmasını da buna bağlıyorum.
Yani bir evde kolay kolay 29m2 salon olmuyor dostlar, tek bir sırada neredeyse 6 metre duvar var daha ne diyeyim. Diğer ceğhedeki 6 metrede ise 3 adet pencere var, diğer kısa olan duvarda yine 3 adet pencere, kapının olduğu kısa duvar ise 3 metre dolaylarında. Tavan zaten safi beton, 1 gram yalıtım yok. Beni kurtaran yani içeride rahat yaşamamı sağlayan tek unsur klimanın verimliliği.
O kişi 1450 rakımda klima ile rahat ediyor diyoruz ama onda da izolasyon yok. Haa bu arada benim 29m2 de 12 lik klima, O kişinin 18m2 de 18 lik klima kullandığını da unutmamak lazım.