Bunu şöyle izah edeyim hem sohbet olsun.
Ben bu testleri ilk gördüğüm yıllarda da bugün de hep aynı obje ana unsur olarak kabul edilir, Yani karanlık gökyüzündeki tam ay görseli. O görseli baz aldığınızda gözünüzde şunu canlandırın.
AY orada duruyor panelde görüntü olarak, görebilmeniz için ışık, ışık için de BLU sisteminin çalışması lazım.
BLU sisteminiz BOTTOM ise alttan, Edge ise yandan, Direct ise arkadan bir SÜREKLİ ışık veriyor.
Sürekli kısmı burada çok önemli çünkü mevcut TFT LCD tv lerde en çok sorun teşkil eden durum sürekli ışık kaynağıdır çünkü TFT LCD nin temel prensibinde ışığın kontrolü likit kristallerdedir. Onlar birer ışık valfi olarak çalışır, açık ise ışığa geçiş var, ışığa geçiş var ise size de görüntü var, kapalı ise ışığa geçiş yok, ışığa geçiş yok ise size de görüntü yok düz mantığı.
Bu ışık kaynağının bottom da olsa, edge de olsa, direct de olsa
sürekli olması sorunun temelidir.
Sonra karartma teknolojisini devreye aldılar fakat özellikle edge ve bottom ledlerde ayın olduğu bölümdeki chipleri aktif bırakıp diğer ledleri kapatsalar dahi ayın olduğu orta tarafta blok halinde aydınlatma kendisini belli ediyordu, edge olursa bu sefer aynı sorun yatay olarak göze batıyordu. Direct olunca ise mevcut barlardaki chip sayıları yetersiz kaldığı için istenen başarı elde edilemiyordu. Tüm bunlar sorun teşkil edince bir önceki mesajımda da belirttiğim o 2007 gibi yıllarda o ayın arkasına denk gelen kısımdaki ledleri sıklaştırıp başarı elde etmek istediler ortaya FALD panel çıktı. Bugün halen kullanıyoruz bu teknolojiyi, chipler büyük olunca istenen lokal karartmalar yapılamadığından bu sefer chipleri küçültmek istediler oldu size miniled.
Ben de istesem şimdi gidip google dan bir foto bulur buraya eklerim ama benim tarzım değil, kendi tarzım ile anlatmayı seviyorum. O yüzden size ilk okul 4 üncü sınıf seviyesinde bir tv ekranı, ay ve ledleri cizeyim elimden geldiğince.
Aşağıdaki ilk görseli fald panel, ikinciyi ise miniled olarak düşünün.
Fald panelde ay olarak kabul ettiğimiz yuvarlak çizginin hatlarını belirlemek için ona en yakın ledleri yakıp gerisini kapalı bıraktığımızı düşünün.
Miniledde aynı mantık ile hareket edin.
Fald olanda yuvarlağa yakın ve uzak olan kesişmelerdeki ledler ile miniledde bunun ne kadar daha sıklaştığına bakın.
Miniled olmasına rağmen yine de fire verdiği yerler oluyor.
İşte bahsi geçen sorunun en temel nedenlerinden sadece birisi ama en önemlisi bu.
Ekli dosyayı görüntüle 901Ekli dosyayı görüntüle 902