Bu konuyla ilgili şöyle bir örnek vereyim, arkadaşımın Samsung marka televizyonunda film izliyoruz. Film çok akıcı, ben şaşırdım, içimden diyorum ki, ya acaba bu filmi 60fps filan mı çekmişler... Fakat tüm bu akıcılığa rağmen, nedense her iki saniyede bir "hıçkırıyor" film. Hıçkırma dediğim "anlık" bir donma. Donmayı ben fark ediyorum ama arkadaşlar fark etmediler. Arada elime kumandayı alıp kurcalamaya başladım. Bazı geliştirici ayarları kapattıktan sonra o "hıçkırığı" ortadan kaldırdım. Fakat o hıçkırık ortadan kalkınca, film tekrar çekildiği kare hızı olan 24fps'ye geri göndü. Yani o ilk baştaki bahsettiğim "akıcılık" gitti. Sonradan yaptığım araştırma sonucu öğrendim ki, bazı yeni ve yüksek tazeleme hızına sahip olan televizyonlar, eğer ayarlarda açılmış ise, televizyonun tazeleme hızı eğer izlenen yayının tazeleme hızından yüksek ise, aradaki boşlukları benzer karelerle dolduruyormuş. Yani bir sonraki kareye kadar, bir önceki karenin aynısını ekrana tekrar tekrar yansıtıyor. Ya da bir sonraki kare ile bir önceki karenin "ortalamasını" alıp onu ekrana yansıtıyor. Böylece atıyorum 24fps bir yayın izlerken (sinema filmleri %99 oranında 24fps çekilir), sanki 60fps gibi akıcı izliyorsunuz. Fakat sanırım 60 ya da 120, 24'e tam olarak bölünemediğinden, yazılımsal bir kısıtlama ortaya çıkıyor ve yayın bir anlığına benim "hıçkırık" ismini verdiğim bir donma yapıyor. İşte burada bir seçim yapılması lazım. Ya o hıçkırığı kabullenip daha akıcı bir yayın izleyeceksiniz, ya da o hıçkırığı yok etmek için gelen yayının tazeleme oranı ne ise o oranda izleyeceksiniz. Arkadaşım sanırım alıştığı için o hıçkırığı hiç farketmiyordu. Tam tersine ben o ayarı kapatınca görüntünün akıcılığının gittiğini fark etti. Bana kalsa ben akıcılıktan taviz verip o donmayı yok ederdim.
Maç yayınlarının hangi fps ile yapıldığını bilmiyorum. 60fps ile yapılıyor ise, 120 fps bir televizyonda oldukça akıcı olarak oynaması lazım. Size tavsiyem bir usb belleğe deneme amacı ile 60 fps ve 120 fps videolar atıp televizyonda oynatın. Eğer hala akıcılıkta sorun yaşıyor iseniz yetkili servisle iletişime geçin.
FPS = kare/saniye