Şu devamlı ccleaner ile temizlik yaptığımız, kayıt defterini düzenlettiğimiz 6 ayda bir yavaşlayan sistem mi ?

Prefect miydi neydi ? devamlı içindekileri artık şeyleri sildikçe hızlanıyordu falan, döneminde güzeldi ama o dönem için geçerli. Güzel miydi ? evet güzeldi. Windows 7 ondan bence daha güzeldi. 8 çıkınca tabi ufaktan modasını kaybettirmeye çalıştı microsoft, 8.1 ile birşeyler daha denedi bunlarda başlat yoktu biliyorsun, 10 ile mecbur geri getirdiler.

Mesela hala bu başlat olayında microsoft geleneksel takılıyor çünkü ellediği kurcaladığı an tepki çekiyor. Çünkü macos gibi apple gibi yerleşik değil. Apple mesela dayatıyor diyor ki bunu böyle kullanacaksınız işinize gelirse ? gelmezse kullanma diyor bırakıyor. Elinde adamın imkanda yok dur format atayım windows kurayım diyemiyor ki artık ? eskiden vardı o yöntem bootcamp ile intel işlemcilerde windows kurardınız macbooklara ama 7 saatlik pil ömrü 2 saat olurdu, fan açmayan arada fanı açan alet devamlı 6000 devirde fanı çalıştırır cayır cayır ısınırdı.
Ios ve android tarafı da böyle aslında, windows tarafı vs mac os apple tarafı gibi düşünebilirsin. Apple iphone da kullanıcılar genelde sisteme yazılıma kullanılabilirliğe deneyime para veriyor. Android tarafında ise donanıma para veriyorsunuz. Windows pc de de böyle donanıma para verirsiniz. Çünkü 3 binlik telefonla 70 bin liralık telefonun temelde işletim sistemi aynı, pazarlanabilecek tek şey donanım o kadar. Ama iphone da böyle değil. Apple diyor ki benim pro res işlemim işte şuyum buyum yeni iphone pro modellerinde var. Neydi bu kaza algılama sistemi, arabada kaza yapıyorsun otomatik acil çağrı yapıyor bu mesela sadece 14 lerde var. Böyle böyle ufak tefek çok fark var ve apple bunları pazarlıyor.
Değer konusu var. Apple telefonlar altın gibi maşallah. Ha bire zam geliyor ve 2. eli de çok kuvvetli. En basiti
https://www.akakce.com/cep-telefonu...-aksesuarsiz-kutu-siyah-fiyati,911258417.html iphone 11 kağıt üstünde 720p 60 hz ips ekranlı 4 gb bellekli 64 gb depolamalı ve pili de 3100 mah cihaz ve bugün hala 22 23 bin liraya satılıyor. Ve bu cihaz 2019 model.

2. elde yurt dışı olmayanları yani resmi tr cihazları
https://www.sahibinden.com/iphone-1...ing=price_asc&a109392=1244290&a101170=1121850 14 binden kapıyı açıyor. Adam garantisi bitmiş telefonu 14 lere satıyor.
Muadil samsungta amiral gemisi denilen cihaz koyalım önüne, s10 mesela 2019 çıkışlı cihaz ve desteği geçen sene kesildi.
https://www.akakce.com/cep-telefonu/en-ucuz-samsung-galaxy-s10-128-gb-fiyati,252136386.html şöyle var ama bunlar telefoncu satışı olan toplanmış cihazlar genelde. Peki 2. eli nasıl ?
https://www.sahibinden.com/samsung-galaxy-s10-cep-telefonu?date=30days&sorting=price_asc 4500 5000 arası geziyor kapıyı aralıyor tabi kırığı çıkışı olmayanlar. Bilerek bu arada 30 gün seçtim çünkü bir ilan 30 günden fazla duruyorsa demek ki satılmamıştır. Şimdi durum böyle, s10'u kim tercih eder ? iphone 11 daha cezbedici duruyor.
Ki birde samsung ile apple piyasa ve 2. el piyasası kıyası yaptık, apple vs oppo yapsak ? yada apple vs general mobile yapsak ? çok trajikomik sonuçları olurdu.

apple vs xiaomi yapsak ? orada birde şu değişken var, xiaomi telefonlara imei atılabiliyor. Bootloader açıp imei bilgisi değiştirilebiliyor hatta rsa koruması olduğundan artık çok basit değil içi açılıp ufacık bir işlemden sonra gene değişebiliyor kaçak piyasasında zaten değeri de düşük. Bu sefer işte ne oluyor tr garantili xiaomi cihaz aldıysanız ilerde güncellemek için satmak istediğinizde zaten eskidiğinden talep olmuyor değeri düşüyor ve de imei atılmış cihazlar yüzünden iyice değeri ölüyor ilk verdiğiniz para boşa gitmiş gibi oluyor. Ama bir iphone sahibi öyle değil. Ben hiçbir iphone modelinde böyle değeri düşen ölümüne düşen bir model görmedim. Hala 5s var koysam eminim onu da 1 hafta içinde satarım.

Ona bile talep vardır. Hani android vs apple tarafında böyle de bir ayrım var.
Mesela gene bir izin mevzusu var. Android 10 sistemde verdiğiniz izinler çok geneldi, mesela diyelim bir app'e dediniz ki benim galerime erişsin bu izin o uygulamada ölene kadar veriliyor, kullandın sıkıldın bıraktın silmedin duruyor ama o uygulama arkada güncelleniyor o izin vasıtası ile senin galerini emcüklüyor. 13 de bu kalktı, artık izinler sonsuza kadar değil belirli süre geçince izinler otomatik siliniyor. Bunun gibi ufak tefek çok farklar oluyor. Doğru bugün android 10 telefonu hala kullanabilirsiniz ama işte sadece kullanılabilirsiniz. Güncel olmayacak.