Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Sandviç panel üzeri klima dış ünite titreşim sorunu

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Ugur851
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Ugur851

Yeni Üye
Yeni Üye
Merhabalar, Dairenin çatısı sandviç panel ile imal edilmiş. Geçen sene aldığım kaira 18k btu klimanın dış ünitesi de fotoğraflarda göreceğiniz gibi çatı üzerine yerleştirildi. Klima çalışırkende ara verip tekrar çalışırken de çok fazla titreşim ve uğultu hissediliyor. Bu sorunu nasıl çözebilirim sizce?

IMG_20240222_183800.jpg

IMG_20240222_183639.jpg

Merhabalar, Dairenin çatısı sandviç panel ile imal edilmiş. Geçen sene aldığım kaira 18k btu klimanın dış ünitesi de fotoğraflarda göreceğiniz gibi çatı üzerine yerleştirildi. Klima çalışırkende ara verip tekrar çalışırken de çok fazla titreşim ve uğultu hissediliyor. Bu sorunu nasıl çözebilirim sizce?

Ekli dosyayı görüntüle 13046

Ekli dosyayı görüntüle 13045
Uygulama noktası nedeniyle rezonans ile titreşim katlanarak aşğılara iniyor. Çözmesi kolay değil heleki sandviç panle ve metal aksamı bulunan bir yapı üzerinde iken. Mevcut ayaklara takılan takozlar o yere göre çok sert geliyor ve dolayısıyla tüm titreşim aşağıya iniyor. Ayrıca klimanın eğimli durması iyi değil. Hem drenaj konusunda hemde sistemde dolaşan yağın birikmesi nedeniyle.

İlk çözüm duvarlar sandviç değilse duvara taşıttıra bilirsiniz. Çatıdan kayma söz konusu olmazsa sandviç panelden söküp ayak altına geniş ve yumuşak kauçuk parçalar koyarak bir miktar azaltabilirsiniz. Panellerin üzerinde kuş gezse rahat duyacağınız bir yapısı olduğu için işiniz zor.

Kesinlikle yanlış bir çözüm uygulanmış. Bir süre sonra komşularla da papaz olmaya başlarsınız. Zamanla mevcut silikon ve sızdırmaz malzeme güneş, su, donma sebebiyle çatlayacak ve özelliğini kaybedip alt katlara daha çok zarar verecektir. Çevredeki binalara da bakınca bir tek sizin böyle bir uygulamaya gerek duyduğunuz gözüküyor.

Çözüm olarak ya çatının üçgen duvarına monta edeceksiniz, ya da bina dış cepheye monte edilecek. Üçgen bölüm dediğim yer aşağıdaki görselde mevcut muhtemelen açılıdır orası ama askı aparatında açı için ayar vidaları mevcut olması lazım . Evler o kadar Eskişehir duruyor ki :D dış cephe 2 kat mantolama olabilir. bu da dış cepheye montajı zorlaştırır.

Ekli dosyalar

• Ekran görüntüsü 2024-02-23 093320.png
    Ekran görüntüsü 2024-02-23 093320.png
    419.4 KB · Görüntüleme: 40

Ekli dosyayı görüntüle 13046

Ekli dosyayı görüntüle 13045
Üçgen duvara kalın profille ayak yapılacak başka çözüm yok maalesef.

Yanıtlarınız için çok teşekkür ederim. Atıyorum 3metre metal profil kestirsem iki tane altlarına komple kauçuk uygulayıp yüzey alanını artırsam bir işe yarar mı acaba?

@İRFAN bey duvarlar klimayı taşıyamaz diye buraya koydular sanırım. Klimanın yanındaki duvariçinde metal profil var içi boş, göstermelik bir şey yani. Çatının eğimini ölçtüm 16derece, 16 derecelik üçgen metal bir sehpa yaptırıp üstüne monte etsem, çatıya yapıştırırken yine titreşim yaşarım sanırım. Ya da kalın kauçuklardan geniş bir şekilde uygulasam işe yarar mı dersiniz?

@janavar Duvarlar malesef sağlam değil, yine sandviç panel altındaki gibi demir profillerden yapılıp üstü dış cephe pvc gibi bir şeyle kapatılmış. Bina dışına monte ederiz bir şekilde ama her seferinde manitou, vinç bir şey çağırıp müdahale etmek gerekir diye düşünüyorum. Aydın burası o yüzden soğuktan çok sıcağa önlem almamız gerekiyor :) Günısının altına taşıtsam olur mu sizce, alttaki ayaklara monte etseler.

@Faruk KATI
O duvar sağlamlık açısından uygun görünmüyor maalesef.

Montaj baştan yanlış böyle eğimli montaj olur mu? 🤔 Klima garantisi devam ediyorsa yetkili servisi çağırın yaptığı işi düzeltsin.

Günısı altına profil eklenip üstüne koyulabilir fakat günısının montaj şekli statiği ne alemdedir bilinmez. Az ses olsun derken, titreşim daha çok artıp, daha çok gürültü bile yapabilir. Ayrıca su depolarının yüksekliği ve için hep dolu oluşu göz önüne alınıp klima motoru ve su deposu içindeki su bir şekilde rezonansa girse komple yapıyı sökebilir :D

Dış cephede vinçlik bir durum olacağını sanmıyorum. pencere altına çok rahat monte edilir. Düzgün bir montaj olması durumunda öyle zırtpırt kontrolü yapılması gereken bir cihaz değil. En nihayetinde kapalı bir sistem. Merak etmeyin montaj ekiplerinin çok değişik yöntemleri var montaj yapılırken.

güneşten mümkün oldukça az etkilensin derseniz de en azından bir nebze gölge olması adına üzerine plexi veya metal sac kestirip ekletebilirsiniz.

Ekli dosyalar

• 9857_cilgin-klima-montajlari_395565.jpg
    9857_cilgin-klima-montajlari_395565.jpg
    50.9 KB · Görüntüleme: 28
  • 9857_cilgin-klima-montajlari_616802.jpg
    9857_cilgin-klima-montajlari_616802.jpg
    53.9 KB · Görüntüleme: 19
  • CMN1ReIWgAAycOm.jpg
    CMN1ReIWgAAycOm.jpg
    17.1 KB · Görüntüleme: 18
  • indir (1).jpg
    indir (1).jpg
    6.4 KB · Görüntüleme: 31
Yanıtlarınız için çok teşekkür ederim. Atıyorum 3metre metal profil kestirsem iki tane altlarına komple kauçuk uygulayıp yüzey alanını artırsam bir işe yarar mı acaba?

@İRFAN bey duvarlar klimayı taşıyamaz diye buraya koydular sanırım. Klimanın yanındaki duvariçinde metal profil var içi boş, göstermelik bir şey yani. Çatının eğimini ölçtüm 16derece, 16 derecelik üçgen metal bir sehpa yaptırıp üstüne monte etsem, çatıya yapıştırırken yine titreşim yaşarım sanırım. Ya da kalın kauçuklardan geniş bir şekilde uygulasam işe yarar mı dersiniz?

@janavar Duvarlar malesef sağlam değil, yine sandviç panel altındaki gibi demir profillerden yapılıp üstü dış cephe pvc gibi bir şeyle kapatılmış. Bina dışına monte ederiz bir şekilde ama her seferinde manitou, vinç bir şey çağırıp müdahale etmek gerekir diye düşünüyorum. Aydın burası o yüzden soğuktan çok sıcağa önlem almamız gerekiyor :) Günısının altına taşıtsam olur mu sizce, alttaki ayaklara monte etseler.

@Faruk KATI
Kauçuğu geniş yap dememin sebebi yumuşak kaucuk kolay ezilir. Yüzey alanın arttırabilirsek birmiktar dayanır ama dikkat edin geniş kauçuk koyarsanız kauçuğa eşit yük sağılması için kauçuk ile klima ayağı arasına sert ve mümkünse kauçuk genişliğinde mdf sunta laminant ne bulursanız bir malzeme koyun. Mantığı fil ayağı gibi geniş yüzeye ağırlığı yayıp kauçuğu ezdirmemek.

Bunu yapsanız bile ben tiz seslerin azalacağını ama uğultunun hala bir miktar devam edeceğini düşünüyorum.

Borunun da duvardan girdiği nokta hariç dış ünitenin gövdesine veya başka yere temas etmediğinden emin olun.

@ByCilo garantisi devam ediyor, farklı bir yetkili servis gelip kontrol etti dün ama montajla ilgili bir şey söylemedi. Kurulum yapan servisi de arayayım bakalım.

@janavar Gerçekten fazladan ağırlığı hesap etmemiştim çok mantıklı, umarım sağlam yapmışlardır :) Pencere altı değil maalesef akşam eve gittiğimde fotoğraf çekip atayım, binanın yan tarafı olduğu için eğilerek klimayı koymak falan tehlikeli olur onu da istemem açıkçası, duvara monte edelim derlerse vinç kiralarım. Ama çok garip yöntemleri olduğu doğru :)

@İRFAN Boruları akşam kontrol edeceğim. Mantığı kavradım ilk onu denemek istiyorum açıkçası olmadı montaj yerini değiştireceğim. Yük taşımaya uygun görünen çeşitli kauçuklar buldum internette bunlar örnek olması açısından uygun olabilir mi?

Bu tarz montaj şekillerinde ara tabla yöntemi de uygulanabilir fakat titreşimin iletiminin %100 kesilmesi mümkün değil.
Ara tabla yönteminde önce klimanın tabanı kadar (Ayakları montajlanabilecek genişlikte) bir ara tabla kesilip o tabla yumuşak ama geniş tabanlı vibrasyon önleyiciler ile çatıya montajlanıp sonra klima o tabla üzerine kendi vibrasyon takozları ile montajlanabilir.

Ayrıca. Tabla altına eklenecek olan takoz mantıklı nesnelerde eğimli olan taraf da yüsektilebilir.

@Faruk KATI
Önlü arkalı karkas iskelet yapılacak duvara. Onun üstüne sabitlenecek. O sacın üstünde her türlü titreşecektir.

@Faruk KATI
Ya ra mazz..... O titreşimi kesemezsin. Dış ünitenin sacla bağlantısını kesmen lazım. Duvara önlü arkalı demir profil yapıp birbirine tijlerle sabitleyerek bir iskelet yapılabilir. Çizimi yapıp ekleyeceğim az sonra

Alelacele çizdim açıklamak için. Çizimin kötü demeyin bilgiyi alın yeter 🤣
İçerden görünüş bu. Artık ayakları bu iskelete monte edersiniz. Böylece sağlam olur hem de ses aktarımı olmaz.
IMG_20240223_125651.jpg
Bu da binanın dışından
IMG_20240223_125655.jpg

Son düzenleme:
Titreşim işine girince her şey değişir.
Öncelikle ne yaparsanız yapın titreşimi azaltmanın belli yöntemleri var.
1. Sönümleyici eleman kullanımı
Bu şu an sizde pek işe yaramaz çünkü açık alanda olduğundan o malzemeler bir süre sonra özelliklerini yitirecektir.
2. Cismin kütlesini arttırmak
Ünitenin ağırlığını değiştiremeyeceğiniz için bu durumda büyük bir kütleye sabit bağlamak gerekir. O panelin altı büyük ihtimal boş. Bu nedenle de zil gibi davranıyor. Güneş panellerini de sandviç panele taşıtmamışlardır diye umuyorum. Mantıken onların bağlantı yerkerinin altından kutu profil geçiyor olması lazım. Onlara bağlayacağınız bir sehpa üstüne koyarsanız nispeten çözebilirsiniz.

Çok teşekkür ederim önerileriniz için. Garip bir şekilde dün akşam 2 3 saat(saat 18.00-21.00 arası gibi) hiç ses/titreşim olmadan çalıştı gece tekrar ses yapmaya başladı. Gece yapmasını da hava iyice soğuduğunda metal bir miktar büzüştüğü için yapıyor diye yorumladım. İlk önce dış üniteyi güneş panellerinin olduğu yere taşıyacağım @aeronics beyin dediği gibi kutu profillere taşıtmışlardır, hem de kütleyi artıracağı için 30kiloluk dış ünite o kadar büyük bir parçayı sallayamaz diye düşündüm. Klimayı kauçuk ayaklarla bir profile profili de yine kauçuk ayaklarla günısıları taşıyan demir ayaklara bağlayacağım. Böylelikle titreşimi keserim diye düşündüm. @Adem Helvacı beyin dediği gibi çift takozlu sistem olacak, o arada eğim işini de çözmüş olurum. Bu şekilde çözmezsem de @Faruk KATI önerisini uygulayacağım. ikini seçenek olarak tercih etmemin sebebi ortadaki demir ayaklar daha sağlam gibi geldi bana, kenardaki profil daha esnek. Kıymetli önerileriniz için tekrar teşekkür ederim.

Çok teşekkür ederim önerileriniz için. Garip bir şekilde dün akşam 2 3 saat(saat 18.00-21.00 arası gibi) hiç ses/titreşim olmadan çalıştı gece tekrar ses yapmaya başladı. Gece yapmasını da hava iyice soğuduğunda metal bir miktar büzüştüğü için yapıyor diye yorumladım. İlk önce dış üniteyi güneş panellerinin olduğu yere taşıyacağım @aeronics beyin dediği gibi kutu profillere taşıtmışlardır, hem de kütleyi artıracağı için 30kiloluk dış ünite o kadar büyük bir parçayı sallayamaz diye düşündüm. Klimayı kauçuk ayaklarla bir profile profili de yine kauçuk ayaklarla günısıları taşıyan demir ayaklara bağlayacağım. Böylelikle titreşimi keserim diye düşündüm. @Adem Helvacı beyin dediği gibi çift takozlu sistem olacak, o arada eğim işini de çözmüş olurum. Bu şekilde çözmezsem de @Faruk KATI önerisini uygulayacağım. ikini seçenek olarak tercih etmemin sebebi ortadaki demir ayaklar daha sağlam gibi geldi bana, kenardaki profil daha esnek. Kıymetli önerileriniz için tekrar teşekkür ederim.
O zaman aralığında misafir veya sayıca çok insan varsa içeride klima termostat yapmış ve çalışmamıştir. Ayrıca ser değerine ulaşıp kendini kisabiliyorsa yine titresim azalıyor.

O zaman kolay gelsin demek kalıyor 🥰

Başlığı açalı bir seneyi geçmiş. Güncelleme paylaşmak istedim.
Klimayı güneş enerjisi altına taşıdım, eksi ayakları da yanda göreceksiniz. Titreşim sorunu neredeyse bitti diyebilirim ama klimanın uğultusu tabi ki değişmedi, ben de uğultu sesine mecburen alıştım. Kauçuk ayakları da olabildiği kadar büyük seçtim ama bu muhtemelen doğru seçim değildi :)

Uğultu için de aslında sanviç panel altında yaklaşık 20cm'lik bir boşluk var üşenmediğim bir gün odanın tavanındaki kaplamayı söküp oraya 10cm taş yünü koymayı düşünüyorum ama inanılmaz üşendiğim bir iş :) Yandan kesitini de paintte çizmeye çalışayım biraz daha anlaşılabilir olsun.

Ekli dosyalar

• IMG_20250418_161735.webp
    IMG_20250418_161735.webp
    112.4 KB · Görüntüleme: 29
  • Adsız.webp
    Adsız.webp
    44.1 KB · Görüntüleme: 31
Başlığı açalı bir seneyi geçmiş. Güncelleme paylaşmak istedim.
Klimayı güneş enerjisi altına taşıdım, eksi ayakları da yanda göreceksiniz. Titreşim sorunu neredeyse bitti diyebilirim ama klimanın uğultusu tabi ki değişmedi, ben de uğultu sesine mecburen alıştım. Kauçuk ayakları da olabildiği kadar büyük seçtim ama bu muhtemelen doğru seçim değildi :)

Uğultu için de aslında sanviç panel altında yaklaşık 20cm'lik bir boşluk var üşenmediğim bir gün odanın tavanındaki kaplamayı söküp oraya 10cm taş yünü koymayı düşünüyorum ama inanılmaz üşendiğim bir iş :) Yandan kesitini de paintte çizmeye çalışayım biraz daha anlaşılabilir olsun.
başlığa uzun süredir girmemişim benim çizim işe yaramış galiba :)

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri