Merhaba değerli üyeler,
Forumdan da tavsiye edilen ürünler arasında olması sebebiyle bu hafta başında Siemens KG76PAIC0N model bir buzdolabı satın aldım ve kurulumu yapıldı. Tercihimde panasonic kompresörlü olması yanı sıra piyasadaki en düşük yıllık enerji tüketimine ve en düşük sese sahip olması etikili olmuştu.
Öte yandan bu ekonominin performansa nasıl yansıyacağı konusunda da endişelerim vardı. Zira kişisel merakım gereği, eski buzdolabımda da genellikle vakumlu ambalajda et dinlendiriyorum ve bazen bunun süresi 4-6 haftayı bulabiliyor. Eski buzdolabım Whirlpool ARC 4198 marka model Embraco kompresörlü güzel bir dolaptı ve soğutucu bölümü minimum 1 dereceye ayarlanabiliyordu. Ben de ayrıca kahvaltılık tabir edilen 0 derece bölmesini kullanıyordum bu dinlendirmeler için. Şimdiye kadar da çok memnundum, ekstra soğuk bölmesinde 0'ın biraz altı biraz üstü dereceleri görüyordum ancak artık dolabımız 15 seneye ulaştı ve bu son sıcaklarda biraz kararsız olduğunu gözlemledim ve zamlar daha da bastırmadan dolabı yeniledim.
Yeni dolap gelince en merak ettiğim bu bölümdeki performansı oldu. Soğutucu bölüm gördüğüm kadarıyla minimum 2 dereceye ayarlanabiliyor. Ben de ilk bir iki gün bu derecede tuttum ve sonrasında teste başladım. Barbekümde kullandığum buluta kayıt yapabilen birkaç probelu bir gıda termometrem var. Birini soğutucu bölümdeki orta rafa diğerini ise 0 derece çekmecelerinden birine sabitledim ve yaklaşık 20 saatlik kayıt aldım. Bu süre zarfında kapağı açıp kapamada çok hassas davrandık. Çok kısa süreler bir kaç kez açılıp kapandı.
Genel olarak sonuç beni bir miktar şaşırttı çünkü gözlemlediğim sıcaklıklar düşündüğümün biraz üzerinde. İlk defa grafik şeklinde kayıt aldığım için kompresörün devreye girip çıkma döngülerini de net bir şekilde ilk kez görmüş oldum. 20 saatlik test içinde orta raf minimum 1,2 dereceyi, ekstra soğuk çekmecesi de minimum 0,6 dereceyi görmüş. Bu şekilde bakınca sorun yok gibi görünse de bunlar çok kısa süre gördüğü minimum sıcaklık değerleri, kompresörün devreden çıktığı zaman dilimlerinde ise rahatlıkla orta raf 5-5,5 dereceleri, alt çekmece ise 4-4,5 dereceleri görüyor. Gece kapak açılmadığı zaman bile bu sıcaklıklara çıkmasına izin veriyor içindeki program ya da her ne ise. 15 saniye aralıklarla alınan toplam 5246 adet ölçümün excelden ortalamasını aldığımda ise tüm bu teste çıkan ortalama değerler, orta raf 4,04 derece, alt çekmece ise 3,07 derece olarak hesaplanıyor.
Sonuç olarak soğutucu bölüm 2 dereceye ayarlanmış olmasına rağmen çıkan bu değerler beni bir miktar hayal kırıklığına uğrattı. Termometreleri özelikle raf ve çekmecenin ortasına, hiç bir şeye temas etmeyecek ve ucu havada duracak şekilde bantlamıştım. Bundan kaynaklı bir yanlış ölçüm olamaz. Dün akşam ise yabancı bir youtube kanalında bu testin kompresör çalışma döngülerinden kaynaklı dalgalanmalardan arındırmak için dolapta içinde su dolu bir kaba batırılmış probelarla yapılması tavsiyesini gördüm. Bu sabahtantan itibaren ise o teste başladım. Sonuçlarını ayrıca paylaşırım.
Üstadlar bu tablo ile ilgili görüşlerini paylaşırsa çok memnun olurum. Daha detaylı sonuçları incelemek isteyen olursa diye bu test sonuçlarına ait linki aşağıda paylaşıyorum.
Selamlar.
SONUÇ LİNKİ
Cloud Service for ThermoWorks IoT Devices
cloud.thermoworks.com
Ekli dosyayı görüntüle 6093