Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

THH Kararına İtiraz

KnifeRex

Meraklı
Meraklı
Merhaba, THH'nin lehime verdiği bir karar firma itiraz etmiş, tüketici mahkemesine başvurmuş. Ben bu ürünü almak istemiyorum, uzun zaman geçti zaten THH'ye başvuru yapalı. Bu davadan çekilebilir miyim? Artı olarak vekalet ücretini vs. benim ödememi istemişler dava dosyasında, benim bildiğim maksimum THH şikayetindeki ürün ücretinin %15'i kadar mahkeme ücreti vs. çıkıyordu. @Adem Helvacı hocam siz bilgilisiniz bu konularda, mahkeme aleyhime karar verirse ne kadar bir ücret öderim?

Vekalet ücreti onların avukat masraflarını içeriyor. Bir dava açtığınızda dava dilekçenizde tüm avukatlık ve mahkeme ücretlerini karşı taraftan talep edebiliyorsunuz. Davayı açan da siz olmadığınız için davadan çekilmeniz mümkün olamayacaktır.
Peki toplamda ne kadar masraf öderim tahmini olarak bir bilginiz var mı? Davaya konu ürünün fiyatı 1500 TL.

Hakem Heyetinin Gerekçeli kararını ekleme şansınız varsa daha objektif yorumlama şansımız olur zira konunun mahkemeye taşınmış olması illa sizin kaybedeceğiniz anlamına da gelmez.

Ayrıca Avukatlık vekalet ücretlerinin nispi oranda ödenmesi söz konusudur.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 70. maddesinin 6. fıkrasına göre, Tüketici Hakem Heyetlerinin tüketici lehine verdiği kararlara karşı açılan itiraz davalarında, kararın iptali durumunda tüketici aleyhine, avukatlık asgari ücret tarifesine göre nispi tarife üzerinden vekâlet ücretine hükmedilir.

Bu hüküm uyarınca, tüketici hakem heyeti kararının bozulması durumunda, tüketicinin karşı tarafa vekalet ücreti ödeme yükümlülüğü doğar.
Bu vekalet ücreti, davanın değeri ve davadaki uyuşmazlığın niteliğine göre belirlenir.

Yargıtay'ın bu konudaki kararları da bu yöndedir.
Yargıtay, Tüketici Hakem Heyeti kararının bozulması durumunda, tüketicinin karşı tarafa vekalet ücreti ödeme yükümlülüğü olduğunu kabul etmektedir.

Örneğin, Yargıtay 11. Hukuk Dairesi'nin 2021/398 E. ve 2021/1480 K. sayılı kararında, tüketici hakem heyeti kararının bozulması durumunda, tüketicinin karşı tarafa vekalet ücreti ödeme yükümlülüğü olduğu kabul edilmiştir.

Tabi burada Baronun belirlediği asgari Avukatlık ücretleri devreye girer ve sanırım Ağustos veya Eylül ayında bu ücretler daha yeni neredeyse iki katına çıkmıştı.

Şu noktada sizin zaten çekilebilme gibi bir durumunuz da söz konusu olmaz. Bana göre gerek de olmaz.

Hakem Heyetinin Gerekçeli kararını ekleme şansınız varsa daha objektif yorumlama şansımız olur zira konunun mahkemeye taşınmış olması illa sizin kaybedeceğiniz anlamına da gelmez.

Ayrıca Avukatlık vekalet ücretlerinin nispi oranda ödenmesi söz konusudur.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 70. maddesinin 6. fıkrasına göre, Tüketici Hakem Heyetlerinin tüketici lehine verdiği kararlara karşı açılan itiraz davalarında, kararın iptali durumunda tüketici aleyhine, avukatlık asgari ücret tarifesine göre nispi tarife üzerinden vekâlet ücretine hükmedilir.

Bu hüküm uyarınca, tüketici hakem heyeti kararının bozulması durumunda, tüketicinin karşı tarafa vekalet ücreti ödeme yükümlülüğü doğar.
Bu vekalet ücreti, davanın değeri ve davadaki uyuşmazlığın niteliğine göre belirlenir.

Yargıtay'ın bu konudaki kararları da bu yöndedir.
Yargıtay, Tüketici Hakem Heyeti kararının bozulması durumunda, tüketicinin karşı tarafa vekalet ücreti ödeme yükümlülüğü olduğunu kabul etmektedir.

Örneğin, Yargıtay 11. Hukuk Dairesi'nin 2021/398 E. ve 2021/1480 K. sayılı kararında, tüketici hakem heyeti kararının bozulması durumunda, tüketicinin karşı tarafa vekalet ücreti ödeme yükümlülüğü olduğu kabul edilmiştir.

Tabi burada Baronun belirlediği asgari Avukatlık ücretleri devreye girer ve sanırım Ağustos veya Eylül ayında bu ücretler daha yeni neredeyse iki katına çıkmıştı.

Şu noktada sizin zaten çekilebilme gibi bir durumunuz da söz konusu olmaz. Bana göre gerek de olmaz.
Kaybetme ihtimalim yüksek gibi. Hatalı fiyat dolayısıyla firma siparişimi iptal etmişti onun için başvurmuştum. Ben sanırım burada bir konu daha açmıştım bu konuyla alakalı mükerrer başvuru ile ilgili. İki kez başvuru olmuştu sistemdeki sorun nedeniyle (bir tanesinde fiyat kısmını yanlış girdiğim için başvuruyu geri çekmiştim ama sistem kabul etmemiş.) Bunlardan birisine red kararı birisine de kabul kararı vermiş tüketici hakem heyeti bu yüzden firma itiraz etti birkaç detay daha var tabii ki, bundan dolayı kazanmam biraz zor gibi.

Bu mahkeme-savunma işlerinden de hiç anlamıyorum, savunma vermem gerekir mi peki ve nasıl verebilirim? Duruşma tarihi vs. yazmıyor UYAP'ta.

Kaybetme ihtimalim yüksek gibi. Hatalı fiyat dolayısıyla firma siparişimi iptal etmişti onun için başvurmuştum. Ben sanırım burada bir konu daha açmıştım bu konuyla alakalı mükerrer başvuru ile ilgili. İki kez başvuru olmuştu sistemdeki sorun nedeniyle (bir tanesinde fiyat kısmını yanlış girdiğim için başvuruyu geri çekmiştim ama sistem kabul etmemiş.) Bunlardan birisine red kararı birisine de kabul kararı vermiş tüketici hakem heyeti bu yüzden firma itiraz etti birkaç detay daha var tabii ki, bundan dolayı kazanmam biraz zor gibi.

Bu mahkeme-savunma işlerinden de hiç anlamıyorum, savunma vermem gerekir mi peki ve nasıl verebilirim? Duruşma tarihi vs. yazmıyor UYAP'ta.
Duruşmalı görüleceğini sanmıyorum davanın. Sn Hakim Dosyaya bakar ve dosya üzerinden karar verir bana göre.

Muhtemelen size gelecek olan karar yazısında şu satırları göreceksiniz.

"Mahkeme, mümkün olan hallerde tarafları duruşmaya davet etmeden dosya üzerinden karar verir" şeklindeki HMK 320/1 maddesi dikkate alınarak taraflarca sunulan veya mahkememizce talep edilen belgelerin dosyanın esası hakkında karar verilmesine yeterli görülmesi nedeniyle duruşma açılmadan dosya üzerinde inceleme yapılması suretiyle karar verilmesi yoluna gidilmiştir.

Duruşmalı görüleceğini sanmıyorum davanın. Sn Hakim Dosyaya bakar ve dosya üzerinden karar verir bana göre.

Muhtemelen size gelecek olan karar yazısında şu satırları göreceksiniz.

"Mahkeme, mümkün olan hallerde tarafları duruşmaya davet etmeden dosya üzerinden karar verir" şeklindeki HMK 320/1 maddesi dikkate alınarak taraflarca sunulan veya mahkememizce talep edilen belgelerin dosyanın esası hakkında karar verilmesine yeterli görülmesi nedeniyle duruşma açılmadan dosya üzerinde inceleme yapılması suretiyle karar verilmesi yoluna gidilmiştir.
Anladım Adem Bey çok teşekkür ederim cevaplarınız için. Davanın seyri hakkında buradan bilgi veririm başkaları da böyle bir durumla karşılaşırsa bilgilendirme olmuş olur.

Çok mutlu oluruz zira bizim için bu durumçok kıymetli gerçekten.
Selamlar Adem hocam, bugün ara karar elime ulaştı. Davacının icra durdurma talebini kabul etmişler. Sizin yazdığınız gibi Basit Yargılama Usulü ile yargılama yapılacakmış, duruşma vs. olmayacak. Ancak tebligatın üstünde bu şekilde bir yazı var. Cevap dilekçesi sunmazsam bir sorun olmaz sanırım, zaten davayı kazanma ihtimalim çok düşük.

Ekli dosyalar

• WhatsApp Görsel 2023-10-27 saat 16.18.13_de72a2c7.jpg
    WhatsApp Görsel 2023-10-27 saat 16.18.13_de72a2c7.jpg
    34.5 KB · Görüntüleme: 22
Selamlar Adem hocam, bugün ara karar elime ulaştı. Davacının icra durdurma talebini kabul etmişler. Sizin yazdığınız gibi Basit Yargılama Usulü ile yargılama yapılacakmış, duruşma vs. olmayacak. Ancak tebligatın üstünde bu şekilde bir yazı var. Cevap dilekçesi sunmazsam bir sorun olmaz sanırım, zaten davayı kazanma ihtimalim çok düşük.
Dava ile ilgilenmemek dava masraflarından kurtulmuş sayılmazsınız.
Kararda direneceksiniz ki mahkeme masrafları size kalmasın.

Dava ile ilgilenmemek dava masraflarından kurtulmuş sayılmazsınız.
Kararda direneceksiniz ki mahkeme masrafları size kalmasın.
Hocam itiraz edebileceğim bir durum yok olsa ederdim. %99 onlar haklı, karışık bir durum var. Mahkeme masrafı ürün bedelinin %15'i ise sorun değil zaten.

Kim %15 dedi.
Şehrinizin önce karşı tarafının baro ücret tarifesine bakınız. en başta o var.

Halen karar çıkmadı. Ne kadar sürede sonuçlanır bu dava?

Mahkeme sonuçlandı karşı taraf haklı bulundu. Karşı tarafın avukatının vekalet ücretini ödeyeceğim ancak avukata ulaşamadım. Bu ödemeyi nasıl yapabilirim. Bilgisi olan var mı?

Mahkeme sonuçlandı karşı taraf haklı bulundu. Karşı tarafın avukatının vekalet ücretini ödeyeceğim ancak avukata ulaşamadım. Bu ödemeyi nasıl yapabilirim. Bilgisi olan var mı?
Hocam bir işi bilene sormadan girmeyin böyle işlere tüketici zararlı çıkıyor yazık günah.

Avukat vs tutulması lazım vsvsvs. kesinlikle bir "kesin görüş" alınmalıdır.

Geçmiş olsun tekrardan umarım yüksek bir ücret çıkmaz.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri