Neler yeni

Uclan USTYM 4K PRO UHD Enigma2 Uydu Alıcısı İncelemesi + Çözümler

mrplt

Araştırmacı
Kadim Üye
Katılım
7 Mar 2023
Mesajlar
158
Çözümler
1
Tepki puanı
218
Puanları
43
Konum
Kanada
Konu biraz uzun olacak. İnternette Enigma2 uydu alıcıları ile ilgili istemeyeceğiniz kadar bilgi var, fakat bir kısmı Türkçe veya İngilizce değil, bir kısmı çok eski ve bir kısmını görmek için üye olmak veya para vermek gerekiyor. Elimden geldiğince bir konu altında bütün bilgileri toplamak istedim, zira saatlerce uğraştım bilgileri bulabilmek için.

Herkese tekrardan merhabalar,

Uzun süre kullanılabilecek ve yazılım desteği olacak bir uydu alıcısı arayışındayken Enigma/Enigma2 cihazların hala satışta olduğunu gördüm. Vu+ vs. cihazlar çok pahalı, fakat amazon.com.tr'de Almanya'da satılan Ustym 4K PRO UHD cihazını gördüm ve satın aldım.
20 Nisan 2023 tarihinde siparişini verdiğim cihaz 30 Nisan 2023 tarihinde teslim edildi, bugün kurulumunu yaptım.
617J1l7TkML._AC_SL1500_.jpg

31kaFCxSKcL._AC_.jpg


Teknik Özellikler: Hisilicon Hi3798MV200 4 çekirdekli işlemci, 1 gigabyte RAM, 8 gigabyte hafıza, bir DVB-S2X ve bir DVB-C/DVB-T2 tuner.
Aslına bakarsanız işlemci ve RAM konusunda Next'in Innova 4K modeliyle neredeyse tıpatıp aynı. O zaman neden böyle bir cihaz aldım?
  • Türkiye'de satılan çoğu uyduda DVB-S2 tuner varken bu uydularda sinyal aktarımının daha verimli olduğu DVB-S2X tunerler kullanılıyor.
  • Her ne kadar teknik özellikler konusunda çok farklı olmasa da, Enigma2 bir uydu alıcısı olduğu için inanılmaz bir yazılım desteği var.
  • Aynı cihaza 4+1(microSD kart üzerine) farklı işletim sistemi kurulabiliyor.
  • Yine aynı şekilde Enigma2 olduğu için bilgisayardan rahatça kontrol/müdahale etme opsiyonunuz var.
  • CI girişi var (modül yok bu cihazda)
  • USB 3.0 portu var.
  • HbbTV desteği var*

Bu cihaz Octagon SF8008 modeliyle neredeyse tıpatıp aynı. Yalnızca o modelde çift DVB-S2X tuner var. Benim işime yaramadığı için ve bu model biraz daha ucuz olduğu için bu modeli tercih ettim. Hem uClan hem Octagon Alman markası gibi gözüküyor, tabi ki iki cihaz da Çin'de üretiliyor. uClan cihazları Doğu Avrupa'da yaygın gibi gözüküyor.

YORUMLAR:

Öncelikle cihaz çok stabil. Kayıt da yapsanız, 4K yayın da izleseniz, bilgisayar üzerinden uyduyla uğraşsanız da yavaşlamıyor, takılmıyor. Bir tek maç vs. yayını olmayan yasal IPTV hizmetimi eklerken benim yaptığım bir hata dolayısıyla cihazı kitledim, o zaman da bir yeniden başlatma ile iş çözüldü.

Cihazın kasası metal, kalitesini beğendim. Fakat cihazın ayakları cihazın ortasında kalmış, masanın üstünde dengeli durmuyor. Fazla dokunmayacağınız bir cihaz için önemli değil bence, en kötü ihtimalle altına iki parça kauçuk konulur. Kumandası da hiç fena değil. Televizyonu kontrol etmek için de tuşları var fakat daha ayarlamadım.

Tuner ayarını yapmak kolay değil.

4K kanallar arasında geçiş 1.5 saniye gibi. 1080p kanallar arasındaki geçiş de 1 saniye civarında.

Wi-Fi çok iyi çalışıyor. YouTube, Netflix vs. izlemek eklentiler ile mümkün fakat ben denemedim. IPTV kanalları uydu kanallarından hızlı açılıyor, çok beğendim.

HbbTV desteği orta karar. Sayfaları gayet iyi açıyor fakat dizi vs. izlemek isterseniz çok başarılı bulmadım.

Kayıt sistemi de çok iyi çalışıyor. Hem EPG üzerinden, hem manuel olarak hem de bilgisayar/telefon üzerinden kayıt ayarlayabiliyorsunuz. USB 3.0 portu olduğu için takılma vs yaşamadım ben.

Timeshift için birkaç ayar yapmak gerekiyor, aşağıda anlattım. Ayarları yaptıktan sonra stabil çalışıyor. Bu arada timeshift için flash bellek veya SSD yerine kesinlikle bir harici hard disk almanızı öneririm. Uzun ömürlülük konusunda daha iyi olacaktır.

HDMI-CEC desteği var. Yani uyduyu kapattığınız zaman televizyonu da otomatik kapatabilir, açtığınızda otomatik açabilirsiniz. Ses kontrollerini de tek kumanda ile halledebilirsiniz.

Bilgisayar/telefon üzerinden rahatça cihazı kumandayla kontrol eder gibi kontrol edebilirsiniz. Ayrıca bütün ayarlarını yine bilgisayardan değiştirebilir, herhangi bir programı da kayıt ettirebilirsiniz. Kanalları da buradan düzenleyebiliyorsunuz.

Bu cihazda OpenATV 6.4 var. OpenATV 7.3 çıkmış fakat ben daha güncellesem mi bilemedim. Güncellemeler konusunda araştırma yapmam lazım. Cihazda multiboot desteği var, yani örneğin ben 6.4 yazılımını cihazdan silmeden 7.3 yükleyebiliyorum. Aynı şekilde yine açık kaynaklı başka sistemler de yükleyebiliyorum üstüne. Android yüklenir mi bilmem, ama ben Androidli cihaz istemiyordum zaten.

KURULUM

Enigma2 cihazlara alışık değilim, fakat alışmak uzun sürmedi. Enigma2 Linux tabanlı bir sistem, ve Enigma2 üzerine geliştirilmiş bir sürü farklı sistem var. Bu cihaz OpenATV 6.4 yüklü şekilde geliyor. İlk kurulum sayfasında kırmızı tuşa basarak dil değiştirebiliyorsunuz, ve Türkçe mevcut. Tuner ayarı dışında ilk kurulum çok kolay. Tuner ayarı için de merkezi sistemle uydu yayını alanlar için yapılması gereken ayarlar bunlar, ben başka türlü çalıştıramadım.

OCTAGON2 TURKSAT.png
Sonrasında iki opsiyonunuz var: ya otomatik/kör tarama ile kanal taratacaksınız, ya da hazır bir kanal listesi alıp cihaza yükleyeceksiniz. Benim önerim taramayı uydu üzerinden yapıp düzenlemeyi bilgisayardan yapmak. Bu da çok kolay.

Öncelikle uyduyu internete bağlamak lazım. Bu da Ağ Ayarları kısmından yapılıyor (ilk kurulum esnasında da internete bağlanayım mı diye soruyor) Bu arada çift antenli olduğu için internet çekimi konusunda yalnızca 2.4Ghz ağları desteklemesine rağmen hiçbir sorunu yok.

Sonrasında Ağ Ayarları kısmından yine bir şifre belirlemeniz lazım. Bu şifreyi internet üzerinden uyduya bağlanırken kullanacaksınız. Burada yaptığınız şey aslen şu: televizyonda gördüğünüz arayüzün altında aslında Linux işletim sistemli bir bilgisayar var, ve bu bilgisayara erişim için bir şifre belirlemeniz gerekiyor. Daha önceki versiyonlarda bu şifre "0000" olarak geliyormuş, fakat kötü niyetli erişimi engellemek için varsayılan şifreyi kaldırmışlar. Hazır buradayken uydu alıcısının IP adresini de not edelim bir yere.

Bundan sonra bilgisayara geçebiliriz. Enigma2 ilk aşamada Dreambox cihazlarda kullanıldığı için ismi hala değişmemiş DreamboxEdit adlı programı indiriyoruz. (Buradan) Türkçe dil desteği de var, ve gayet iyi çalışıyor.
Screenshot 2023-05-01 160718.png
DreamBoxEdit programını açtıktan sonra ilk adım ayarlara gelmek. Oraya uydu alıcısının IP adresini yazacağız. Portlara dokunmaya gerek yok, kullanıcı adı "root" şifre de sizin belirlediğiniz şifre olacak. Sonrasında ayarları kaydedip çıkacağız. Üstteki büyük ikonlardan soldan üçüncüye basacağız ve DreamBox'tan al tuşuna basacağız. Böyle yapınca bütün kanal listeleri bilgisayarınıza gelecek. Burada taşıma vs. hareketleri yapabilir, istediğiniz kadar kişisel liste ekleyebilirsiniz.
Bu cihazların kanal listeleri akıllıca yapılmış. Her kanal bir çiçek gibi, ve kanal listeleri buket olarak adlandırılmış. Ben TÜRKSAT adında bir buket oluşturdum ve taranmış bütün TV kanallarını oraya koydum. Sonrasında Favori kanallar diye ikinci bir buket oluşturup oraya favorilerimi koydum. Bir bukette birden fazla uydudan kanal ekleyebilirsiniz, hatta IPTV kanalları da ekleyebilirsiniz. Yine bu uygulama ile herhangi bir buketteki kanala sağ tıklayıp "alternatif link" ekleyebilirsiniz. Bu ne işinize yarar? Örneğin uydu yayını yağmur vs. sebepten dolayı gitti, uydu alıcısı otomatik olarak internetten yayına geçebilir.
Bütün taşıma işlemlerinizi vs yaptıktan sonra önce kaydet ikonuna basarak kaydetmeniz, sonrasında da yine soldan üçüncü ikona basıp Dreambox'a gönder demeniz gerekiyor. Transfer işlemi bittikten sonra uydu alıcınızda kanalları göreceksiniz.
 

mrplt

Araştırmacı
Kadim Üye
Katılım
7 Mar 2023
Mesajlar
158
Çözümler
1
Tepki puanı
218
Puanları
43
Konum
Kanada
BİLGİSAYARDAN KONTROL
Kanalları yüklemek için kullandığımız IP adresini internet tarayıcınıza yazarsanız yine cihazın web arayüzüne ulaşabilirsiniz.
800px-Webif-001.png

Burada yapılabileceğiniz şeyler:
  • Televizyonda görülen ekranı bilgisayarda görmek. (menüler vs. dahil) Yalnızca ekran görüntüsü almak için yapılmış bir sistem, o yüzden hem akıcı değil hem de ses aktarmıyor. Yine de benim gibi kurulumu uzaktan yapıyorsanız birebir.
  • Televizyonda izlenen yayını bilgisayarda da izlemek. Üstteki fotoğrafta OpenWebif yazan yerin hemen altında hangi televizyon kanalı açıksa onun ismi yazar. Ona basarsanız bilgisayarınıza bir m3u dosyası iner. Bu dosyayı açarsanız o kanalın yayınını bilgisayarınızda görürsünüz. Bir odadan başkasına geçerken televizyon izlemeye devam etmek isteyenler için birebir.
  • Kumanda kısmından uyduyu kontrol etmek.
  • Kanal listelerini düzenlemek (dreamboxedit programını tercih ederim)
  • Uydu ayarlarını değiştirmek.
  • Başka şeyler de vardır ama ben bunları gördüm.
IPTV ayarlama
Öncelikle başka bir konuda yazdığım gibi, maç yayını yapan IPTVler yasal değildir. Fakat yalnızca ulusal kanalların olduğu bir IPTV aboneliğim olduğu için bunu kullandım.

Şimdi bu konuda iki opsiyon var. Size verilen IPTV linklerinde type=xyz yazan bir kısım oluyor. Eğer o type kısmı enigma2 ile başlıyorsa işiniz çok kolay. Başlamıyorsa yapılması gereken bir iki ekstra etap var.
Başlamadığını varsayalım. Bendeki mesela type=m3u_plus. Öncelikle cihaza bir eklenti indirmemiz gerekiyor. İndirdiğimiz eklentinin yaptığı iş, bize tek bir link halinde verilen kanal listesini açıp cihaza eklemek. Tabi bu kanal listesi arada güncellendiği için bu eklenti onu da kontrol ediyor. Menü tuşuna basıyoruz, Eklentilere geliyoruz, sonrasında extensions kısmı altında jedimakerxstream veya jedixstreammaker paketini bulup yüklüyoruz. Yükledikten sonra eklentiyi çalıştırıyoruz. Playlists kısmına gelip Add playlist diyoruz. Oradaki boşlukları doldurup kaydet diyoruz, ve sonrasında eklenti bize kanalları buluyor. Genelde bu kanallar listelere bölünmüş oluyor, bize hangi listeleri eklemek istediğimizi soruyor. Onları da seçtikten sonra ekleme işlemi tamamlanıyor. Sonra settings kısmına gelip auto-update özelliğini açıyoruz ki eklenti IPTV listesindeki değişiklikleri takip etsin. Sonra eklentiden çıkıyoruz ve hazırız.

Doldurmamız gereken boşlukları kumandadan doldurmak zor. Klavye bağlayabilirsiniz veya benim yaptığım gibi yapabilirsiniz. Dediğim gibi bu cihazlar Linux çalıştırdığı için bilgisayarımız üzerinden IPTV linkini gönderebiliyoruz cihaza. Yalnız kanal ayarlamaktan biraz daha zor, çünkü özel bir programı yok.
En basit yöntemi olan PuTTY üzerinden yapmayı ele alalım. İndirdiğimiz eklentiden exit tuşu ile çıkalım. Öncelikle buradan indiriyoruz (indirmeniz gereken versiyon çok büyük bir ihtimalle 64-bit x86). İndirip yükledikten sonra bize yine IP adresi soracak, uydunun IP adresini yazıyoruz. Bağlantı şekli kısmından SSH'i seçip Connect'e basıyoruz. Bize kullanıcı adı ve şifre soracak, kullanıcı adımız root, şifremiz de daha önce belirlediğimiz şifre. Bu arada biz şifre yazarken ekranda şifreyi göstermeyecek, yıldız vs. de koymayacak.
Sonrasında şu komutu yazıyoruz: (Bu kod, cihaza indirdiğimiz eklentinin kullandığı IPTV linklerinin bulunduğu dosyayı açıyor)
Bash:
nano /etc/enigma2/jediplaylists/playlists.txt
Sonrasında IPTV linkinizi kopyalayın ve bu dosyaya yapıştırın. Yapıştırmak için sağ tık yapmanız yeterli olacaktır. Sonrasında Control+X tuşlarına basıyoruz, kaydetmek için Y tuşuna basıyoruz ve sonrasında tekrar Enter'a basıyoruz. Tekrar eklentiyi açtığımız zaman linkimizi orada göreceğiz. Bu linkin üstüne gelip yeşil tuşa basıyoruz ve etapları takip ediyoruz.

Eğer type kısmı enigma2 ile başlıyorsa eklentiyi yüklemenize gerek yok. Fakat yine PuTTY uygulamasını açıyor, ve kullanıcı adı ve şifremizi girene kadar yukarıdaki etapları takip ediyoruz. Sonrasında şu kodu kopyalıyoruz:
Kod:
wget -O /etc/enigma2/iptv.sh "IPTV_LINKIMIZ" && chmod 777 /etc/enigma2/iptv.sh && /etc/enigma2/iptv.sh
Bu kod da bizim IPTV linkimizi cihazımıza gönderiyor. Sonrasında kullanıma hazır oluyor.
 

mrplt

Araştırmacı
Kadim Üye
Katılım
7 Mar 2023
Mesajlar
158
Çözümler
1
Tepki puanı
218
Puanları
43
Konum
Kanada
Timeshift ve Kayıt
Her ne kadar teknik olarak cihazın kendi hafızasını timeshift için kullanabiliyor olsanız da kesinlikle yapmamanızı öneriyorum. Timeshift sürekli diske veri yazıp okuyan bir sistem o yüzden cihazın kendi hafıza çipinin ömrünü kısaltacaktır. Timeshift yüzünden 3 tane flash bellek hurda etmiş biri olarak kesinlikle bir harici hard disk almanızı öneriyorum. Bazı cihazların içinde SATA HDD yeri oluyor, o cihazların içine direkt olarak hard disk takabilirsiniz tabi.
Öncelikle yapmanız gereken iki ayar var. Ayarların ilki hard diski uydunun okuyabileceği bir şekilde formatlama. FAT32 formatı okuyor olabilir, ama Linux bir cihaz olduğu için ext4 gibi bir sistemin daha başarılı çalışacağını düşünüyorum. (Benim yaptığım ayarlarda seçemiyorsunuz zaten) Ayarlar-Depolama Aygıtları-Sıfırlama(?) seçeneklerine gelip hard diski seçiyoruz. Sonra evet deyip hard diski formatlıyoruz. Sonrasında yine Ayarlar'a gelip Kayıt ve Zaman Kaydırma'ya basıyoruz ve Kayıt Kaydırma Ayarlarına basıyoruz. Burada yapmamız gereken ayarları şu fotoğraf üstünden anlatacağım. (Ayarlar fotoğraftaki gibi değil)
1682974849709.png
İlk iki satır timeshift ve kaydın yapıldığı dosyaları gösteriyor. Siz de benim gibi harici bir sürücüye kayıt yapıyorsanız böyle gözükür. Üçüncü ayar, otomatik kayıt ayarı kapalı olacak. Eğer açık olursa izlediğiniz her kanalı otomatik olarak kayıt eder ve silmez. Bu da hard diskin çok kısa sürede dolmasına sebep olur. 4. ayar önemli. Ben bunu iki saniye olarak ayarladım (Türkçe çevirisi 2 ikinci olarak yapılmış, second hem saniye hem de ikinci demek olduğu için). İzlediğim herhangi bir uydu kanalı açtığımın 2. saniyesinden itibaren belleğe alınmaya başlıyor. Geri almak istersem tuşa basıp alabiliyorum, veya durdurma tuşuna basıp durdurabiliyorum. Tabi bu ayarı 10 saniye, 5 dakika veya 10 dakika da yapabiliyorsunuz. Yalnız benim anladığım kadarıyla bu ayarın canlı yayını durdurabilmek için "devre dışı" konumundan başka bir konuma alınması gerekiyor. Yoksa yayını durdurmuyor.
 

mrplt

Araştırmacı
Kadim Üye
Katılım
7 Mar 2023
Mesajlar
158
Çözümler
1
Tepki puanı
218
Puanları
43
Konum
Kanada
Yaklaşık bir hafta önce öğrenmeye başladığım ve bugün kurulumunu yaptığım bir cihaz ile ilgili anlatabileceklerim şu an için bunlar. Hala yapacaklarım ve çözmem gereken şeyler var. Fakat bu kadar bilgiyi burada toplamamın sebebi uyducuların yaklaşık 15 senedir bu cihazlarla ilgili bilgileri kullanıcılara devlet sırrıymış gibi vermemesi. Hala internette bu bilgileri bulmak zor. Açık kaynak yazılım olmasının artısı yazılım desteği, eksisi de dokümantasyon olmaması. Cihazın içinden çıkan kullanım kılavuzu değil başlangıç kılavuzu. Yani yalnızca kabloların nereye takılacağını gösteriyor.

Unuttuğum bir eksi yön de Türkçe çeviri %85-90 oranında yapılmış. Bazı detay ayarlar anlaşılmıyor, bazıları da Almanca kalmış. Ama günlük olarak kullandığınız her şey Türkçeye çevrilmiş. Bir de TKGS desteği yok.

Yapmam gerekenler:
  • HbbTV sistemini dizi bölümlerini oynatabilir hale getirmek.
  • Cihaza bağlı harddiski bilgisayarlara ağ sürücüsü olarak eklemek, ve bilgisayardan kayıtlı film ve dizileri izleme olanağı sağlamak.
  • OpenATV 6.4 ile 7.3 arasındaki farkları öğrenip güncelleme ile ilgili bir sorun olup olmayacağını öğrenmek.
  • Router üzerinden cihaza port açıp ev ağının dışından da hem televizyon izleme hem de kayıt yapma olanağı sağlamak.
 

osmanke

Müdavim
Kadim Üye
Katılım
27 Ocak 2023
Mesajlar
1,662
Tepki puanı
3,517
Puanları
113
Konum
TR
Web sitesi
turkvod.com
Yaklaşık bir hafta önce öğrenmeye başladığım ve bugün kurulumunu yaptığım bir cihaz ile ilgili anlatabileceklerim şu an için bunlar. Hala yapacaklarım ve çözmem gereken şeyler var. Fakat bu kadar bilgiyi burada toplamamın sebebi uyducuların yaklaşık 15 senedir bu cihazlarla ilgili bilgileri kullanıcılara devlet sırrıymış gibi vermemesi. Hala internette bu bilgileri bulmak zor. Açık kaynak yazılım olmasının artısı yazılım desteği, eksisi de dokümantasyon olmaması. Cihazın içinden çıkan kullanım kılavuzu değil başlangıç kılavuzu. Yani yalnızca kabloların nereye takılacağını gösteriyor.

Unuttuğum bir eksi yön de Türkçe çeviri %85-90 oranında yapılmış. Bazı detay ayarlar anlaşılmıyor, bazıları da Almanca kalmış. Ama günlük olarak kullandığınız her şey Türkçeye çevrilmiş. Bir de TKGS desteği yok.

Yapmam gerekenler:
  • HbbTV sistemini dizi bölümlerini oynatabilir hale getirmek.
  • Cihaza bağlı harddiski bilgisayarlara ağ sürücüsü olarak eklemek, ve bilgisayardan kayıtlı film ve dizileri izleme olanağı sağlamak.
  • OpenATV 6.4 ile 7.3 arasındaki farkları öğrenip güncelleme ile ilgili bir sorun olup olmayacağını öğrenmek.
  • Router üzerinden cihaza port açıp ev ağının dışından da hem televizyon izleme hem de kayıt yapma olanağı sağlamak.

mrplt öncelikle foruma hoşgeldin ve cihazın hayırlı olsun ama sen bu cihazla ilgili forumları bulamamıssın diyeceğim,ki ben bu tüm uydu cihazlarının çıkış tarıhinden beridir ilgiliyim bu ve buna benzer tüm cihazların forumlarında hem üye hem yönetici konumundayım ve kimsenin,de bilgi sakladığı falanda yok şunuda söyleyeyim her cihaz her yazılımı kabul etmiyor cihazında çökme olur,ki anladığım kadarıyla yurt dışı kaynaklı serviste yaptırma ücretli olur,ki kullanıcı hatası olursa zaten ücret alırlar hangi yazılımları kabul ettiğini öğrenmeni tavsiye ederim en iyi öğrenebileceğin forumların linki buraya atıyorum kendi forumuda var ücretsiz üyelik yaparak ustalara bilgi sorarak öğrenebilirsin ayrıca bu tür enigma cihazların hemen hepsi dreambox ve wu kaynaklı programları ve yazılımları kullanırlar ben yıllarca kullandım ama şuan emin ol sadece basit stabil çalışan küçük bir cihaz kullanıyorum evet bu cihazlar çok özellikli ve sağlam cihazlardır ama yanlış bir yazılım sonucunda maalesef hüsran hele,ki aliexpres menşeeli ise kopya yani klon cihaz oluyorlar çok dikkatli olmalısın güle,güle kullan iyi günlerde.​

 

mrplt

Araştırmacı
Kadim Üye
Katılım
7 Mar 2023
Mesajlar
158
Çözümler
1
Tepki puanı
218
Puanları
43
Konum
Kanada

mrplt öncelikle foruma hoşgeldin ve cihazın hayırlı olsun ama sen bu cihazla ilgili forumları bulamamıssın diyeceğim,ki ben bu tüm uydu cihazlarının çıkış tarıhinden beridir ilgiliyim bu ve buna benzer tüm cihazların forumlarında hem üye hem yönetici konumundayım ve kimsenin,de bilgi sakladığı falanda yok şunuda söyleyeyim her cihaz her yazılımı kabul etmiyor cihazında çökme olur,ki anladığım kadarıyla yurt dışı kaynaklı serviste yaptırma ücretli olur,ki kullanıcı hatası olursa zaten ücret alırlar hangi yazılımları kabul ettiğini öğrenmeni tavsiye ederim en iyi öğrenebileceğin forumların linki buraya atıyorum kendi forumuda var ücretsiz üyelik yaparak ustalara bilgi sorarak öğrenebilirsin ayrıca bu tür enigma cihazların hemen hepsi dreambox ve wu kaynaklı programları ve yazılımları kullanırlar ben yıllarca kullandım ama şuan emin ol sadece basit stabil çalışan küçük bir cihaz kullanıyorum evet bu cihazlar çok özellikli ve sağlam cihazlardır ama yanlış bir yazılım sonucunda maalesef hüsran hele,ki aliexpres menşeeli ise kopya yani klon cihaz oluyorlar çok dikkatli olmalısın güle,güle kullan iyi günlerde.​

Cevabın için teşekkür ederim, öncelikle gönderdiğin linklerin çoğuna cihazı almadan da baktım. turk-dreamworld'e geçen hafta üye dahi olunamıyordu (onay maili gelmedi). Forumların çoğunda ta 2006-2007 yılında olan "linklere bakmak için üye olmak, teşekkür göndermek veya cevap yazmak" zorundalığı var. Bu işe sıfırdan giren biri 50 tane siteye bakıp hepsine üye olup cevap yazana kadar almaktan vazgeçer. Maalesef Türk forum kültüründe olan bu durum eski sitelerde düzelmedi. uydumaxsat.com sitesinde Türkçe harften çok saçma sapan ikonlar var.
Kimse artık belirli bir forumun müdavimi olmuyor. Google'a yazıyorsunuz bir soruyu, cevabını bulursanız bir forumda güzel, bulamazsanız (ki bu konuda bulamıyorsunuz) yapacak bir şey yok. Ama ben 2023 yılında 50 tane foruma üye olup dilenci gibi soru soracağıma kendi araştırmamı kendim yapar (ki yaptım zaten) başkaları da yararlansın diye yazarım.

Kimse bilgi saklamıyor demenin bir alemi yok, gönderdiğiniz linklerde (u2c ve dreamosat hariç) ya ücretsiz IPTV/CCCAM kaynakları ya da yalnızca imaj dosyaları var. Alelade bir YouTube videosundan bulduğum (Dijitalevren TV, kendilerine Türk uydu forumlarına ettiğim teşekkürün 10 katını ediyorum) tuner ayarlarıyla çalıştırdım uyduyu. Hangi sitede var bunlar? Benim tahminim bu insanlar uyduyu uyducudan alıyorlar, onlar temel ayarlarını yapıyor, kalanı, yani "oyuncak" olan kısmı forumlarda zaten var. Türkçe sitelerin çoğunda IPTV ve CCCAM dışında doğru düzgün soru soran da yok. Çünkü insanlar bu cihazları belirli işler yapsın diye alıyorlar (dediğim gibi cccam vs.) ve asıl özellikler insanların fazla umrunda değil. Sorulan soruların çoğu da en iyi ihtimalle 2013-2014 yılından.

Kimsenin emeğini hor görmüyorum ben, ama kimseye de emeğimi hor gördürtmem. Kimse şu uyduların tuner kurulumu ile ilgili forumlara yazmamış. Belki türk-dreamworld'de vardır oraya da üye olunmuyor, ben ne yapayım! Forumlar bilgi paylaşım yeridir, biz bilgi paylaşılmasın diye elimizden geleni yapıyoruz. Bir saat uğraştım tuner için, yarım saate yakın da timeshift için uğraştım. HbbTV ile ilgili bir tane yararlı Türkçe paylaşım bulamadım. IPTV ile ilgili de m3u linkleriyle ilgili güncel bir paylaşım bulamadım.

Yazılım konusunda PDA zamanından beri bilgim var o yüzden kafama göre cihaza yazılım atmam, siz merak etmeyin. Bozulursa da ben tamir ederim onda da sıkıntı yok. Bilerek aldım ben zaten. Adam Amerika'da Octagon SF8008 almış, her şeyini YouTube'a koymuş.

Amerika'yı baştan keşfettim demiyorum kimseye, ama araştırdım, bunları buldum, insanlarla paylaştım. Yine de güzel dileklerin için teşekkür ederim.
 

mrplt

Araştırmacı
Kadim Üye
Katılım
7 Mar 2023
Mesajlar
158
Çözümler
1
Tepki puanı
218
Puanları
43
Konum
Kanada
Üst üste mesaj yazıyorum ama yanlış anlaşılmak istemiyorum. Bazılarının üye alımına pratikte kapalı olmasından da belli olacağı şekilde bu forumlar kendi gruplarına hizmet veriyorlar, üyeler de bu durumdan memnun. Bu tür niş konularda şaşırmıyorum böyle olmasına zaten. Benim gibi bu işe yeni girenler için ortalıkta fazla bilgi yok, varsa da erişemiyorum. Ben de bunları yazmaya karar verdim. Dünyanın herhangi bir yerinde satılan bir uydu alıcısının ANA İŞLEVİ tuneri ile uydu yayını almaktır, bununla ilgili internette HİÇBİR bilgi yoksa eğer ben maalesef biraz artniyet ararım. İnternette uyducuya soruyorsunuz hangi pluginleri yüklüyorsunuz diye, adam hepsini yükleriz diyor. İnsanlar yardım etmek isteseler de para kazanma gayesi var doğal olarak. Ben şimdi bu uyduyu uyducuya götürseydim en az 50 lira para alacaktı.

Bakın @osmanke , profilinizde bulunan turkvod.com sitesinde TurkVOD plugini ile ilgili bulamadığınız bilgileri İngilizce sitelerde bulabiliyorsunuz. Eskiden bir forumda paylaşılanı başka forumlar çalardı, biliyorum, ama yıl olmuş 2023, olaylar öyle bir yere gelmiş ki bilgi bulmanız mümkün değil. Biri bir konu açmış benim sorduğum soruyu sormuş, cevap olarak biri sinirli bir şekilde "bak konusu açılmış zaten" demiş. Açılan konuda (ki soruyu soran kişiden 2 sene önce açılmış) doğru düzgün bilgi yok.

Ben bu cihazı kafama göre imaj atmak için değil, istediğim özellikleri verdiği için aldım. Hatta gidip 13000 liraya Vu+ Duo 4K SE almayı bile düşündüm. Bilgisayar Mühendisiyim ben, Linux tabanlı bir cihazın kullanımı benim için zor bir iş değil. Yazılım geliştirme işinin bir numaralı kuralı da araştırma yaparak öğrenmektir. Forumlarda adminlik yapmasam da uzun süre bazı forumların aktif üyesi oldum, araştırdım, insanlara elimden geldiğince yardımcı olmaya çalıştım. Burada da yapmak istediğim buydu. Sizin hoşunuza gitmeyecek bir şey söylediysem kusuruma bakmayın, ama durum ortada.
 

emurat

Süper Üye
Kadim Üye
Katılım
6 Mar 2023
Mesajlar
869
Tepki puanı
1,453
Puanları
93
BİLGİSAYARDAN KONTROL
Kanalları yüklemek için kullandığımız IP adresini internet tarayıcınıza yazarsanız yine cihazın web arayüzüne ulaşabilirsiniz.
800px-Webif-001.png

Burada yapılabileceğiniz şeyler:
  • Televizyonda görülen ekranı bilgisayarda görmek. (menüler vs. dahil) Yalnızca ekran görüntüsü almak için yapılmış bir sistem, o yüzden hem akıcı değil hem de ses aktarmıyor. Yine de benim gibi kurulumu uzaktan yapıyorsanız birebir.
  • Televizyonda izlenen yayını bilgisayarda da izlemek. Üstteki fotoğrafta OpenWebif yazan yerin hemen altında hangi televizyon kanalı açıksa onun ismi yazar. Ona basarsanız bilgisayarınıza bir m3u dosyası iner. Bu dosyayı açarsanız o kanalın yayınını bilgisayarınızda görürsünüz. Bir odadan başkasına geçerken televizyon izlemeye devam etmek isteyenler için birebir.
  • Kumanda kısmından uyduyu kontrol etmek.
  • Kanal listelerini düzenlemek (dreamboxedit programını tercih ederim)
  • Uydu ayarlarını değiştirmek.
  • Başka şeyler de vardır ama ben bunları gördüm.
IPTV ayarlama
Öncelikle başka bir konuda yazdığım gibi, maç yayını yapan IPTVler yasal değildir. Fakat yalnızca ulusal kanalların olduğu bir IPTV aboneliğim olduğu için bunu kullandım.

Şimdi bu konuda iki opsiyon var. Size verilen IPTV linklerinde type=xyz yazan bir kısım oluyor. Eğer o type kısmı enigma2 ile başlıyorsa işiniz çok kolay. Başlamıyorsa yapılması gereken bir iki ekstra etap var.
Başlamadığını varsayalım. Bendeki mesela type=m3u_plus. Öncelikle cihaza bir eklenti indirmemiz gerekiyor. İndirdiğimiz eklentinin yaptığı iş, bize tek bir link halinde verilen kanal listesini açıp cihaza eklemek. Tabi bu kanal listesi arada güncellendiği için bu eklenti onu da kontrol ediyor. Menü tuşuna basıyoruz, Eklentilere geliyoruz, sonrasında extensions kısmı altında jedimakerxstream veya jedixstreammaker paketini bulup yüklüyoruz. Yükledikten sonra eklentiyi çalıştırıyoruz. Playlists kısmına gelip Add playlist diyoruz. Oradaki boşlukları doldurup kaydet diyoruz, ve sonrasında eklenti bize kanalları buluyor. Genelde bu kanallar listelere bölünmüş oluyor, bize hangi listeleri eklemek istediğimizi soruyor. Onları da seçtikten sonra ekleme işlemi tamamlanıyor. Sonra settings kısmına gelip auto-update özelliğini açıyoruz ki eklenti IPTV listesindeki değişiklikleri takip etsin. Sonra eklentiden çıkıyoruz ve hazırız.

Doldurmamız gereken boşlukları kumandadan doldurmak zor. Klavye bağlayabilirsiniz veya benim yaptığım gibi yapabilirsiniz. Dediğim gibi bu cihazlar Linux çalıştırdığı için bilgisayarımız üzerinden IPTV linkini gönderebiliyoruz cihaza. Yalnız kanal ayarlamaktan biraz daha zor, çünkü özel bir programı yok.
En basit yöntemi olan PuTTY üzerinden yapmayı ele alalım. İndirdiğimiz eklentiden exit tuşu ile çıkalım. Öncelikle buradan indiriyoruz (indirmeniz gereken versiyon çok büyük bir ihtimalle 64-bit x86). İndirip yükledikten sonra bize yine IP adresi soracak, uydunun IP adresini yazıyoruz. Bağlantı şekli kısmından SSH'i seçip Connect'e basıyoruz. Bize kullanıcı adı ve şifre soracak, kullanıcı adımız root, şifremiz de daha önce belirlediğimiz şifre. Bu arada biz şifre yazarken ekranda şifreyi göstermeyecek, yıldız vs. de koymayacak.
Sonrasında şu komutu yazıyoruz: (Bu kod, cihaza indirdiğimiz eklentinin kullandığı IPTV linklerinin bulunduğu dosyayı açıyor)
Bash:
nano /etc/enigma2/jediplaylists/playlists.txt
Sonrasında IPTV linkinizi kopyalayın ve bu dosyaya yapıştırın. Yapıştırmak için sağ tık yapmanız yeterli olacaktır. Sonrasında Control+X tuşlarına basıyoruz, kaydetmek için Y tuşuna basıyoruz ve sonrasında tekrar Enter'a basıyoruz. Tekrar eklentiyi açtığımız zaman linkimizi orada göreceğiz. Bu linkin üstüne gelip yeşil tuşa basıyoruz ve etapları takip ediyoruz.

Eğer type kısmı enigma2 ile başlıyorsa eklentiyi yüklemenize gerek yok. Fakat yine PuTTY uygulamasını açıyor, ve kullanıcı adı ve şifremizi girene kadar yukarıdaki etapları takip ediyoruz. Sonrasında şu kodu kopyalıyoruz:
Kod:
wget -O /etc/enigma2/iptv.sh "IPTV_LINKIMIZ" && chmod 777 /etc/enigma2/iptv.sh && /etc/enigma2/iptv.sh
Bu kod da bizim IPTV linkimizi cihazımıza gönderiyor. Sonrasında kullanıma hazır oluyor.
Hocam hayırlı olsun. Ciahazı kaça aldınız?
Hocam birde eskiden İnternet düzgün olmadığında bu cihazları kullanırdık da, Şimdi Android Boxlar var her türlü uygulama var. Uygulama desteği sınırsız. İstediğin zaman istediğin şeyi izliyorsun. IPTV kanalları var. Uyduya ve bir sürü çanağa bağlı olmadan Tüm dünyadaki kanalları izleyebiliyorsun. Bu cihazlar eskide kalmadı mı?
 

mrplt

Araştırmacı
Kadim Üye
Katılım
7 Mar 2023
Mesajlar
158
Çözümler
1
Tepki puanı
218
Puanları
43
Konum
Kanada
Hocam hayırlı olsun. Ciahazı kaça aldınız?
Hocam birde eskiden İnternet düzgün olmadığında bu cihazları kullanırdık da, Şimdi Android Boxlar var her türlü uygulama var. Uygulama desteği sınırsız. İstediğin zaman istediğin şeyi izliyorsun. IPTV kanalları var. Uyduya ve bir sürü çanağa bağlı olmadan Tüm dünyadaki kanalları izleyebiliyorsun. Bu cihazlar eskide kalmadı mı?
2750 liraya geldi, 2000 lira kadar Amazon hediye kartı vardı, toplam ödediğim miktar 750 TL oldu.
Kesinlikle katılıyorum söylediklerinize, düzgün bir Android Box'la istediğiniz uygulamayı izleyebilirsiniz. Bu cihaz zaten şu an bir Android TV'ye bağlı. Fakat televizyonun kullanıldığı yerde istenen tek şey canlı yayını durdurabilmek, onu da televizyon yapmıyordu. IPTV'de canlı yayını durdurabildim fakat geri-ileri alamadım. Öyle olunca 4K bir uydu alıcısı almak gerekti. Sütten ağzım yandığı için özelliklerini net kontrol etmeden bir uydu alıcı almak istemedim, satılan 4K Android uydu alıcılarında da timeshift özelliğini göremedim.
Hem dedim hazır almışken hem görüntü kalitesi iyi hem de IPTV kanallarını uydu kanallarının altına dizebileceğim bir cihaz alayım. Bilgisayardan kontrol vs. de ufak tefek artılar oldu. Ama ben bu cihazı başka uydular üzerinden 3-5 kanal daha izleyebileyim diye almadım, dediğiniz gibi internette bugün istediğiniz her şey mevcut. Bunlara Netflix YouTube falan da yükleniyormuş ama onları yüklemek gibi bir niyetim de yok.

Bu cihaz yerine 1400 lira civarına Next Innova 4K alabilirdim, fakat her ne kadar Next'in yazılım desteğini sevsem de kendilerinden en son aldığım uydu alıcısının yazılımlarla stabil hale gelmesi 1.5 seneyi bulmuştu. Bir de internette inceleme videolarını bulamadım.
 

H.YILDIRIM

Süper Üye
Kadim Üye
Katılım
17 Şub 2023
Mesajlar
689
Çözümler
2
Tepki puanı
2,024
Puanları
93
Yaş
62
Konum
T.C.İZMİR
Sn.@mrplt öncelikle merhaba foruma hoş geldiniz.Cihazınız hayırlı olsun,güle güle kullanın.Emek harcayıp bilgi vermişsiniz teşekkürler. :ok :bye
 

memed3

Yeni Üye
Yeni Üye
Katılım
5 Tem 2023
Mesajlar
1
Tepki puanı
1
Puanları
3
Merhaba. İnceleme ve verdiğiniz bilgi için teşekkürler. Bu cihazi Ustym 4K PRO UHD gecen sene amazon uzerinden almıştım. E2 işletim sistemi merakı yüzünden. Sonuçta E2 yi kullanmıyorum dennyos yi kullanıyorum. E2 cok ugrastiriyor. Ayriyetten android cihaz var iptv android cihazdan kullanıyorum. Multiboot sistemini kurdum 16 tane ayri E2 kurma imkanı +4 tanede hafizasinda 20 tane sistem kurabiliyorum ama E2 yi şu an kullanmıyorum. Andftp diye bir program var telefona kurdum pc olmadan yonetebiliyorum.
 
Üst