Valla Adem abi bizim bir dönem ev sahibi olma maceramız oldu yani ben doğduktan ve sonraki 5 6 sene de evet evimiz vardı arabamız da vardı. Babayı kaybettik ağır borçlar birikti derken annem de devlet memuruydu emekli olmak zorunda kaldı. O dönemde tam 2000 krizi patlak vermişti, tabi verilen ikramiye ile bırak ev almayı araba dahi alınamıyordu. Çok net hatırlayamıyorum ama 5 bin lira gibi bir rakamdı. Evlerde o dönem izmirin en ücra köşelerinde böyle garip garip mahallelerde adını sanını duymadığımız yerlerde 15 bin liradan başlıyordu. Ama tabi 60 yıllık evler bilmemne hisseleri falan öyle evlerdi. O para ne oldu tabi kiraya çıktık mecbur 1 sene mi ne kira parası oldu bize o kadar. E zaten bankası osu busu kredi falan hayatta vermiyordu. Kredi alman için o dönem yani sağlam iş adamı olman lazımdı. Yada işte ticaretle uğraşıyor olman lazımdı. Öyle memur emeklisi işçi bunlara asla kredi verilmiyordu. Hani kredi çekip krediyi maaştan ödeyip ikramiyeye katıp bir oda bir salon başımızı sokacak ev dahi bulamamıştık öyle hatırlıyorum. Şeyi hatırlıyorum ama 70 model arabalar döküntüler alınıyordu o kadar. Vosvos alınabiliyordu mesela.
O dönemden yani 2000 lerden beri hep kiracıyız. Belki 30 a yakın da ev değiştirdik. Ya çevreden ya ev sahiplerinden yada maddi sıkıntılardan vs. Hani bu dünyada zaten kiracıyız mala mülke tapmıyoruz ama insanın abi kümes kadar da olsa bir kendi yeri olması lazım. Çünkü abi hayat bu yani, bugün allah korusun kaza geçirirsin yatalak olursun veya çalışamazsın, ama en kötü birtane evin vardır kapalı odada olsa yatarsın o odada bitti. Ama evin yoksa abi komple sokaktasın. 2000 sene önce de barınma ve gıda sorunu vardı bugün sene 2024 ve hala daha barınma ve gıda sorunu var. Dünyada bolluk bereket akıyor böyle zebil gibi akıyor. Hani biz iphone diyoruz oo 100 bin lira falan, ya onu amerikada herif verizon faturalı hattına verizon gel diyor bana 2 3 sene taahhüt ver sana her ay 50 dolara vereyim bunu şak diye alıyorsun. Krediler bilmemneler sıfır faize yakın. Araba alacaksın aynı şekilde. Diyor ki 500 dolar ver üstünü aylık 250 dolar yapayım 5 sene öde al arabayı. E maaş 1500 2000 dolar zaten minimum alım gücü öyle yüksek ki adamın sokakta kalma gibi derdini geçtim gitse mcdonalds'a 2 3 dolara hamburger menüsü var ya alır doyar. Ki ara eleman hizmetli görevli bunlar amerika gibi ülkelerde havada kapılıyor.
En kötüsü abi al birtane araba kamyon vs birde çim biçme arabası al, ha bire çim biç ya amerikada sadece bu işi yap para havadan para kazanırsın. Redditte bir konu vardı baya oluyor ama 2 sene falan çocuk abi 10 küsür yaşında diyor ki ben 3 hafta kadar çim biçtim sadece para biriktirdim herif kaç bin dolarlık sistem dizmiş kendine bunu diyor sadece çim biçerek yaptım. O sistem burada o dönem 50 60 bin liraydı. Ne haldeyiz abi düşün işte varlık içinde yokluk çektiriliyoruz süründürülüyoruz eziliyoruz.