Nanocell Panel Nedir? Diye merak edip geldiniz ancak baştan uyarayım ki eğer bu yazımızdan önce Quantumdot Panel Nedir? yazımızı okudunuz ise hiç boşa yorulmayın çünkü bu yazı o yazının aynı içeriğinin farklı marka versiyonudur zira aslında kullanılan teknoloji tabanı aynı fakat kullanılan terminoloji farklıdır. Bildiğiniz üzere aynı konu IPS ADS gibi kavramlarda da geçerlidir, Kristal hücrelerin dizilimindeki farklılığı belirleyen bu isimlerde IPS olanın sahibi LG iken ADS olanın sahibi ise BOE Display‘dir. İşte bahsi geçen Quantum ve Nano gibi simler de temelde aynı katman üzerindeki değişikliği ve bu değişiklik sayesinde elde edilen yüksek ışık ve ışığın değer değişimi kaynaklı daha fazla sayıda elde edilen renk tonları sonucu ortay abu isimlendirmeler çıkmıştır. Aynı çalışmayı Samsung Quantumdot, LG ise Nanocell olarak isimlendirmiştir ancak elbette ki taban aynı olsa da temelde belli uygulama farklılıkları var bu nedenle daha ilerleyen zamanlarda iki firma teknolojilerini birleştirip bunu bir de MİNİLED ile destekleyip ortaya QNED Miniled gibi kavramları çıkardılar.
Bazı teknoloji sitelerindeki yazılarda ”NanoCell TV’de de 4K televizyonlara benzer ekran özelliği vardır.” gibi ifadeler okuduğumda herkesin düştüğü yanılgıya teknoloji yazarlarının da düştüğünü görüyorum çünkü şurada kullanılan ifade aslında ortada sanki BAŞKA BİR PANEL varmış gibi sonuç çıkarıyor olsa da ortada özel veya başka bir panel yok temel anlamda. zaten var olan panele eklenmiş yeni bir katman dışında bir durum değil burada anlatılanlar. 4K televizyonlara benzer ekran özelliği ne demek yahu? birisi açıklayabilirse çok sevinirim. bir defa bu ürünler zaten 4K da değil UHD, çünkü 4K olması için 4096×2160 olması gerekir halbuki bu paneller 3840×2160. Tamam doğru, neticede 2160 verdikleri için ortak isim ile anılıyorlar ancak ne olursa olsun bu tv UHD ise UHD denmelidir. Öte yandan bu yeni bir ekran değildir sadece var olan panel ile (Kodlar dahi aynı) ilerlenip BLU bölümüne yeni bir katman eklenmiştir ve eklenmiş olan bu katman sayesinde normalde 3 ayrı tonda gördüğünüz yeşili 30 ayrı tonda görüyorsunuz gibi düşünün. Olay Bu :)
Sitelerde ne kadar çok vakit geçirirseniz o kadar iyi mantığınınaksine bizler sizlere bir konuda KISA VE NET olan bilgiyi anına paylaşmak istiyoruz ki sizler için en kıymetli unsur olan zamanı sevdiklerinize ayırın.
Kısa ve net bilgiler paylaştığımız başka yazılarımızda görüşmek üzere :)
Öncelikle emekleriniz için teşekkür ederim. Ama aklıma bi soru takıldı. Anlaşılan panellerde bi değişiklik yok. Qled yada nanocel. Ancak aydınlatmanın yani miniled denilen aydınlatma bu panellerde ne gibi bi artışı oluyor. Bi oled havası yakalanıyor mu
Güzel yorumunuz ve desteğiniz için teşekkür ederiz. Miniled aydınlatmanın avantajı bölgesel ışıklandırma ve karartmayı çok daha iyi yapabiliyor olması bir de siyahları daha iyi sunabiliyor olması. Bunun dışında OLED kalitesi ya da çok bariz bir fark yaratmıyor henüz.
Adem bey severek takip ediyorum sizi, sadece bir düzeltme yapmak istiyorum,
3840*2160 asıl olarak 4*1920*1080 piksel dolayısı ile 4K, UHD zaten 2160p ve üzerine söyleniyor, bildiğim kadarıyla 4096*2160 sinema endüstrisinde kullanılan projeksiyon çözünürlüğü.
https://en.wikipedia.org/wiki/4K_resolution (yazının 142 adet referansı var, ilk paragrafta bulabilirsiniz 3840 ile 4096 yatay pikselin farkını.)