Günaydın.
Abi özellikle günümüz teknolojisi ile üretilen ürünler değerlendirildiğinde SON DERECE önemli bir konudur topraklama meselesi.
Hatta size şöyle bir örnek vereyim müsaadenizle. Hatırlarsanız ''Bu ne rezil montaj'' diye bir Arçelik montaj videosu yayınlamıştım ve dış ünitede bir metal parçayı servisin ''Gereksiz'' diye takmadığını hatta attığını göstermiştim. O kapak midea klimalarda da var, hatta dur gidip benim AEP de söküp göstereyim şu an yazmayı bırakıp kalkmam lazım gelince devam ederim
Evet şu videoyu senin için çektim abi bak orada gördüğün metal kapak basit bir metal olsun veya koruma sağlasın diye koyulmuyor aslında bir nevi elektromanyetik alan ve/veya radyofrekans alan etkileşimi amacı ile de ekleniyor çünkü klimalarımız haberleşmeyi artık eskiden olduğu gibi sadece gerilim yani voltaj ile yapmıyor. data ve clock bilgileri yani kod taşıyan sadece tek bir adet kablo üzerinden çok ciddi bir haberleş sağlıyor iç ve dış üniteler kendi aralarında. Sırf bu haberleşmede dış dünyadaki radyofrekans ve elektromanyetik alan etkisi haberleşmeyi olumsuz etkilemesin diye dahi bu kapaklar önem arz ediyor. Bu kapakları biz 1970 80 90 larda üretilen CRT tv lerde de her zaman görürdük ve RF muhafaza kapağı kapatılmamış olan tv lerde osilasyon dediğimiz görüntü sorunları ile karşılaşırdık. Hatta ilk nesil inverter klimalarda haberleşme kabloları mutlaka ferit nüve içerisinden geçirilirdi filtrelemek için. Vestel servisi olduğum ilk yıllardaki inverter klimalarda ferit nüve takılı olmayan tesisatlarda ER06 hata kodu aldığını dahi hatırlıyorum.
Şimdi Topraklamanın önemini bu bilgilerden hareketle size şu şekilde aktarayım. Topraklama sadece ürün ve sizin güvenliğiniz için değil aynı zamanda ürününüzün stabil çalışması için de çok gerekli zira eğer topraklama yok veya kötüyse, ne yazık ki haberleşmede kodlamalar şaşırabiiyor, sensörler hatalı bilgi aktarabiliyor veya sensörün doğru aktardığı bilgi hatalı yorumlanabiliyor sistem tarafından. Fabrika testlerinde bunların tespitleri kesinlikle yapılmış bu nedenle sabit ve stabil bir topraklama kesinlikle her elektronik ürün için artık eskisinden çok daha önemlidir.
Hatta bütün evlerde standart koruma topraklaması var olmasına rağmen artık günümüzde fonksiyon topraklaması kavramının da tartışmaya açılması gerekir diye düşünüyorum.
Hatta sevgili dostumuz
@ByCilo evinde yaptığımız kontrollerde de bendeki profesyonel donanım o tesisatın kullanıma uygun olmadığını belirtmişti. Halbuki evdeki her ürün çatır çatır çalışıyor ve elektrikçi de kontrolleri sonrası ''Burada her şey normal'' demişti, DT9052 nin uygun olmadığını söylemesi sonrası yaptığımız nötr toprak arası MM ölçümünde ise 9,63 voltlara çıkan gerilim olduğunu görmüştük. 3 voltu geçmemesini tercih ederiz normalde.