Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Midea ve Klima Meraklıları Lokali

Pano konusu sıkıntı ya

ben sabah tekrar açıp bakayım o toprak kablosuna buatta ne yapmışlar diye :)
Oturduğunuz katın durumu ne kaçıncı kat. Ev müstakil mi apartman mı. Benim arkadaşın yaptığı gibi sondan geriye toprak yapabilirsiniz. Klimanın montajlandigi yerin aşağısında toprak zemin varsa bir elektrik malzemesi satan yerden bakır çubuk alın (o iş için hazır satılır) onu toprağa mümkün olduğunca çakın komple gömülürse iyi olur. Tepesinde veya yanında kablo bağlanacak yer olur. Oraya varsa elinizdeki herhangi bir 2,5 luk yoksa sarı yeşil renk tek antigron (tek damar) yeteri kadar kablo alıyorsunuz. Fotoğrafını paylaştığıniz buata dışardan o toprak kablosunu geçirebiliyor saniz buata ulaştırın oradan hem klimaya hemde diğer cigazlara toprak çekin. Bu ata direk çekemezseniz klimanın dış unitesindeki toprak hattına bağlayın. Zaten içeri giren sarı yeşil kablo ile aynı yere bağlı olacağı için buatta görünen sarı yeşil kabloyu içeriye ilastirabildiginiZ heryere toprak çekin. Kesinlikle nötr den sıfırlama yapmayın. Toprak can güvenliği için gerekli. Özellikle çamaşır makinası şohben kettle gibi metal yüzeyi ve suya temas eden cihazlarda topraksız kullanım çok büyük risk. Kaçak akım sigortası da yoksa kesinlikle ve kesinlikle topraktan önce kaçak akım sigortası taktırın. Elektrik te tasarruf can alır. Bu sebeple masraf olarak görmeyin.

O topraklamayı ben de fark ettim de ellemedim şimdilik. Sadece fotoğraf için açmıştım buatı. Ayrıca dış üniteden de kablo renklerini kontrol etmeme gerek var mı ?
Buatta toprak kablo boşta ise dış üniteyi de kontrol edebilirseniz iyi olur. Toprak simgesini biliyorsanız bağlantı yerinde simge ile işaretlenmiştir. L faz N nötr

@Adem Helvacı abi topraklama konusu sence ne derece önemli mesela klima da topraklama olmazsa ne olabilir?
Veya termosifon da topraklama olmazsa ne olabilir veya kettle buzdolabı çamaşır makinesi?
Rica etsem bizi bu konuda aydınlatır mısın

Örneğin Babamların evdede topraklama yoktu klimalarının elektrik bağlantısını yaparken dikkatimi çekti sabah birgün elektrik sel bir arıza durumunda adamlar gelip topraklamaya suç bulursa şaşmam klimanın topraklama ucu boş kaldı alamadım çünkü alacak yer yok:alala
Günaydın.

Abi özellikle günümüz teknolojisi ile üretilen ürünler değerlendirildiğinde SON DERECE önemli bir konudur topraklama meselesi.
Hatta size şöyle bir örnek vereyim müsaadenizle. Hatırlarsanız ''Bu ne rezil montaj'' diye bir Arçelik montaj videosu yayınlamıştım ve dış ünitede bir metal parçayı servisin ''Gereksiz'' diye takmadığını hatta attığını göstermiştim. O kapak midea klimalarda da var, hatta dur gidip benim AEP de söküp göstereyim şu an yazmayı bırakıp kalkmam lazım gelince devam ederim :D

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini ayarlamak üzere izninize ihtiyacımız olacak.
Daha ayrıntılı bilgi için çerezler sayfamıza bakın.

Evet şu videoyu senin için çektim abi bak orada gördüğün metal kapak basit bir metal olsun veya koruma sağlasın diye koyulmuyor aslında bir nevi elektromanyetik alan ve/veya radyofrekans alan etkileşimi amacı ile de ekleniyor çünkü klimalarımız haberleşmeyi artık eskiden olduğu gibi sadece gerilim yani voltaj ile yapmıyor. data ve clock bilgileri yani kod taşıyan sadece tek bir adet kablo üzerinden çok ciddi bir haberleş sağlıyor iç ve dış üniteler kendi aralarında. Sırf bu haberleşmede dış dünyadaki radyofrekans ve elektromanyetik alan etkisi haberleşmeyi olumsuz etkilemesin diye dahi bu kapaklar önem arz ediyor. Bu kapakları biz 1970 80 90 larda üretilen CRT tv lerde de her zaman görürdük ve RF muhafaza kapağı kapatılmamış olan tv lerde osilasyon dediğimiz görüntü sorunları ile karşılaşırdık. Hatta ilk nesil inverter klimalarda haberleşme kabloları mutlaka ferit nüve içerisinden geçirilirdi filtrelemek için. Vestel servisi olduğum ilk yıllardaki inverter klimalarda ferit nüve takılı olmayan tesisatlarda ER06 hata kodu aldığını dahi hatırlıyorum.

Şimdi Topraklamanın önemini bu bilgilerden hareketle size şu şekilde aktarayım. Topraklama sadece ürün ve sizin güvenliğiniz için değil aynı zamanda ürününüzün stabil çalışması için de çok gerekli zira eğer topraklama yok veya kötüyse, ne yazık ki haberleşmede kodlamalar şaşırabiiyor, sensörler hatalı bilgi aktarabiliyor veya sensörün doğru aktardığı bilgi hatalı yorumlanabiliyor sistem tarafından. Fabrika testlerinde bunların tespitleri kesinlikle yapılmış bu nedenle sabit ve stabil bir topraklama kesinlikle her elektronik ürün için artık eskisinden çok daha önemlidir.

Hatta bütün evlerde standart koruma topraklaması var olmasına rağmen artık günümüzde fonksiyon topraklaması kavramının da tartışmaya açılması gerekir diye düşünüyorum.

Hatta sevgili dostumuz @ByCilo evinde yaptığımız kontrollerde de bendeki profesyonel donanım o tesisatın kullanıma uygun olmadığını belirtmişti. Halbuki evdeki her ürün çatır çatır çalışıyor ve elektrikçi de kontrolleri sonrası ''Burada her şey normal'' demişti, DT9052 nin uygun olmadığını söylemesi sonrası yaptığımız nötr toprak arası MM ölçümünde ise 9,63 voltlara çıkan gerilim olduğunu görmüştük. 3 voltu geçmemesini tercih ederiz normalde.

Günaydın.

Abi özellikle günümüz teknolojisi ile üretilen ürünler değerlendirildiğinde SON DERECE önemli bir konudur topraklama meselesi.
Hatta size şöyle bir örnek vereyim müsaadenizle. Hatırlarsanız ''Bu ne rezil montaj'' diye bir Arçelik montaj videosu yayınlamıştım ve dış ünitede bir metal parçayı servisin ''Gereksiz'' diye takmadığını hatta attığını göstermiştim. O kapak midea klimalarda da var, hatta dur gidip benim AEP de söküp göstereyim şu an yazmayı bırakıp kalkmam lazım gelince devam ederim :D

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini ayarlamak üzere izninize ihtiyacımız olacak.

Evet şu videoyu senin için çektim abi bak orada gördüğün metal kapak basit bir metal olsun veya koruma sağlasın diye koyulmuyor aslında bir nevi elektromanyetik alan ve/veya radyofrekans alan etkileşimi amacı ile de ekleniyor çünkü klimalarımız haberleşmeyi artık eskiden olduğu gibi sadece gerilim yani voltaj ile yapmıyor. data ve clock bilgileri yani kod taşıyan sadece tek bir adet kablo üzerinden çok ciddi bir haberleş sağlıyor iç ve dış üniteler kendi aralarında. Sırf bu haberleşmede dış dünyadaki radyofrekans ve elektromanyetik alan etkisi haberleşmeyi olumsuz etkilemesin diye dahi bu kapaklar önem arz ediyor. Bu kapakları biz 1970 80 90 larda üretilen CRT tv lerde de her zaman görürdük ve RF muhafaza kapağı kapatılmamış olan tv lerde osilasyon dediğimiz görüntü sorunları ile karşılaşırdık. Hatta ilk nesil inverter klimalarda haberleşme kabloları mutlaka ferit nüve içerisinden geçirilirdi filtrelemek için. Vestel servisi olduğum ilk yıllardaki inverter klimalarda ferit nüve takılı olmayan tesisatlarda ER06 hata kodu aldığını dahi hatırlıyorum.

Şimdi Topraklamanın önemini bu bilgilerden hareketle size şu şekilde aktarayım. Topraklama sadece ürün ve sizin güvenliğiniz için değil aynı zamanda ürününüzün stabil çalışması için de çok gerekli zira eğer topraklama yok veya kötüyse, ne yazık ki haberleşmede kodlamalar şaşırabiiyor, sensörler hatalı bilgi aktarabiliyor veya sensörün doğru aktardığı bilgi hatalı yorumlanabiliyor sistem tarafından. Fabrika testlerinde bunların tespitleri kesinlikle yapılmış bu nedenle sabit ve stabil bir topraklama kesinlikle her elektronik ürün için artık eskisinden çok daha önemlidir.

Hatta bütün evlerde standart koruma topraklaması var olmasına rağmen artık günümüzde fonksiyon topraklaması kavramının da tartışmaya açılması gerekir diye düşünüyorum.

Hatta sevgili dostumuz @ByCilo evinde yaptığımız kontrollerde de bendeki profesyonel donanım o tesisatın kullanıma uygun olmadığını belirtmişti. Halbuki evdeki her ürün çatır çatır çalışıyor ve elektrikçi de kontrolleri sonrası ''Burada her şey normal'' demişti, DT9052 nin uygun olmadığını söylemesi sonrası yaptığımız nötr toprak arası MM ölçümünde ise 9,63 voltlara çıkan gerilim olduğunu görmüştük. 3 voltu geçmemesini tercih ederiz normalde.
Abi benim topraklama mahalledeki trafo çalışması sonrası standart değerlerine geldi 2v 3v gidip geliyor. Bende hatırlatayım.. 😁🙋🏼‍♂️

Abiler tahmin ettiğimiz gibi topraklama boştaymış.
39386ACD-EF41-4F7C-9B69-9F7495DAE479.jpeg

Dış ünite de böyle
88B9E8BA-D986-41D7-AFA9-07F96311784C.jpeg

Abiler, sizin kullandığınız akıllı prizlerde üst alt voltaj eşiği ayarı ve ayrıca elektrik kesintisi sonrası gecikmeli enerji verme ayarı var mıdır, varsa hangisidir?
Bana bugün teslim edilen Powerful prizde bu durum var.
testlerini yayınlayacağım yakında.
gerilim, güç ayarlaması yanısıra süre desteği de mevcut.

Abiler tahmin ettiğimiz gibi topraklama boştaymış. Ekli dosyayı görüntüle 13911
Dış ünite de böyle Ekli dosyayı görüntüle 13912
Aşağıdaki linkini verdiğim çubuktan alarak topraklama yamanı tavsiye ediyorum. Yukarda dış ünitedeki sarı yeşil kablonun bağlı olduğu yere bu topraklama çubuğundan gelen kablo ile beraber bağlıyorsunuz. Buattaki bittiği noktadan da diğer cihazlara bağğlantı yapmanı tavsiye ederim. Özellikle şohben çamaşır makinası varsa bunların toprak bağlantısını yapın.

Bu topraklama çubuğunun ucuz olanları içi demir veya alüminyum dışı bakır kaplama oluyor. 1000 tl ve üzeri olanlar komple bakır olur.

Bana bugün teslim edilen Powerful prizde bu durum var.
testlerini yayınlayacağım yakında.
gerilim, güç ayarlaması yanısıra süre desteği de mevcut.
Abi sizin bahsettiğiniz powerful akıllı mı, anlık ve genel güç tüketimi gözüküyor mu? Baktım ama akıllı priz şeklinde olanını goremedim. Bir model var o da sanırım Cata 9187'nin aynısı. Ama catanın iki katı fiyatı. Bendeki Cata'da bu özellikler var fakat akıllı prizlerde de var mıdır acaba diye sormak istedim, akıllı prizlerde anlık tüketimi ve genel tüketimi de görebilmek için daha iyi olurdu diye.

Buda benim dış ünite bağlantısı topraklama kablosundaki toprak pabucu nu kendim bağlamıştım
Screenshot_2024-03-16-17-57-51-94_92460851df6f172a4592fca41cc2d2e6.jpg
IMG_20240316_17580617.jpeg

Günaydın.

Abi video ve açıklama için teşekkür ederim o metal kapağın ne olduğunu bilmiyordum sayende öğrenmiş olduk 🙏

Abi sizin bahsettiğiniz powerful akıllı mı, anlık ve genel güç tüketimi gözüküyor mu? Baktım ama akıllı priz şeklinde olanını goremedim. Bir model var o da sanırım Cata 9187'nin aynısı. Ama catanın iki katı fiyatı. Bendeki Cata'da bu özellikler var fakat akıllı prizlerde de var mıdır acaba diye sormak istedim, akıllı prizlerde anlık tüketimi ve genel tüketimi de görebilmek için daha iyi olurdu diye.
Yok abi akıllı prizlerden değil o. Bir kısa video çektim sizin bu sorunuz üzerine. fırsatım olursa bugün yayınlarım.
Akıllı priz olarak bu desteği Ewelink akıllı prizleri veriyor ama gerilim üst değeri yüksek değil sanırım 240 ile sınırlıydı, bir saniye yine de telefonumdan bağlanıp evdeki prizde bir güncelleme var mı kontrol edeyim.

Evet girdim baktım bir güncelleme yok, son durum şu şekilde ve açılışta süre sınırlaması bunda yok.

1710603517396.jpeg
1710603532131.jpeg
1710603547164.jpeg

Şımart Wifi akıllı priz de kullanıyorum ama onda bu detayların 5 de 1 i bile yok.

Yok abi akıllı prizlerden değil o. Bir kısa video çektim sizin bu sorunuz üzerine. fırsatım olursa bugün yayınlarım.
Akıllı priz olarak bu desteği Ewelink akıllı prizleri veriyor ama gerilim üst değeri yüksek değil sanırım 240 ile sınırlıydı, bir saniye yine de telefonumdan bağlanıp evdeki prizde bir güncelleme var mı kontrol edeyim.

Evet girdim baktım bir güncelleme yok, son durum şu şekilde ve açılışta süre sınırlaması bunda yok.

Ekli dosyayı görüntüle 13927 Ekli dosyayı görüntüle 13928 Ekli dosyayı görüntüle 13929

Şımart Wifi akıllı priz de kullanıyorum ama onda bu detayların 5 de 1 i bile yok.
Abi süper bişi bu ha hemen denemek isterim
Voltaj üst sınırı koymak istiyorum bazen sert çıkışlar oluyor

Son düzenleme:

Trend içerikler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri