150 g ekşi maya + 550 g su + bir tutam şeker karıştır 5 dakika kadar beklet
760 gr beyaz un ekle kuru yer kalmayana kadar tahta yada sağlam silikon bir spatulayla karıştır
1 buçuk saat streçli beklesin kabın içinde
16 g tuz az miktar su içinde eriterek hamurun üstüne ekle, iyice hamurun yemesi için yanlardan çekiştirip üste katlama yöntemi ile 2-3 dakika oyna
Yarın saat streçli kapta beklet
Elleri nemlendirip hamuru 2 yanından kedi kaldırır gibi kaldırıp alta katlanmasını sağla, saat yönünde çevirerek bunu 4 defa her kenara uygula
Bu işlemi en az 4 saat boyunca her yarım saatte bir tekrarla
Kullandığın una oda sıcaklığına göre hamur sana ben hazırım diyecektir bunuda elinle ufak bir noktadan çektiğinde kopmadan homojen olarak uzuyorsa glutenlerimiz oluştu, son şekil vermeye hazırdır,
Tezgahı unlayıp kaptan ters çevirerek hamuru indir,
Kare şeklinde kenarlardan çekerek hamuru tezgaha yay, asla bastırma hamura, elle kenardan çekilecek
Daha sonra iki kenardan orta noktaya, diğer iki kenardan önceki katladığının üstüne katla, sonra rulo şeklinde bastırmadan sar,
Yanlardaki boşlukları dikiş yapar gibi çimdikleyerek kapat
Hamur kazıyıcıyla alttan elinle destekle yuvarlak yapmaya çalış, yağlı fırın kağıdı üstüne koyarak, hamuru büyüttüğüm kabın içine koyabilirsin, streçle 1 saat beklesin
250 derece alt üst fansız olarak en az 5,5 lt büyüklüğünde bir döküm tencereyi kapağıyla beraber 30 dakika ısıt,
Sonra dinlenen hamuru yağlı kağıtla beraber ısınmış tencere içine koy, jilet yada bıçakla sıradan basit bir çizik atıp hemen kapağı kapa fırına gönder
40 dakika sonra kapağı aç
Renginden memnunsan hazırdır,
Değilse sürekli bakarak 3-4 dakika daha pişirebilirsin, dikkat et hemen kararabilir
Bu süreçte ben çokça kabarmayan ekmek yaptım, çokça elimi yaktım ama yılmadım. Kendi reçetemi bu şekilde buldum. Bu oda sıcaklığı unun kalitesine göre değişiyor. İlerde un markasını değiştirdikçe sende hamurun dilinden anlayıp ona göre şekil vereceksin. Tavsiyem bir marka belirle ve hep onu kullan. Türkiyedeyken Hatap marka alırdık fena değildi, uygun buldukça Söke’de alırdım.
Kusura bakma hocam senli benli oldu ama burada ağzım “siz biz bey hanım..vs” unuttu

Umarım sende güzel ekmekler yapar sevdiklerinle paylaşırsın.