Sandisk'in piyasada en çok yaygın modeli benim hakem düdüğü dediğim cinsleri. Cruzer Blade modelleri. Bunlar herhangi bir kart üzerine yerleştirilmiş donanımlardan oluşmuyordu. Bildiğiniz Micro SD kart gibi ufak bir şey. Sadece ucundaki pinler Micro SD kart değil USB formatında. Basit ve ucuz olması için üretilmiş bir model. İçini kırıp söktüğümde ben de şaşırmıştım. Hatta hoşuma gitti kasasını söküp o ufacık şeyi kullanmaya başladım. Bu modelden 2-3 tane var kullanıyorum. Daha önce de defalarca alıp kaybettiğim ya da bozduğum bir model. Yeni cinslerinde sanırım USB 3.0 destekli ve kart halinde bir yapıya dönüştürülmüş.
Bir de şu fırıldaklı modeller var. Çindeki herhangi bir fabrikada üretilebilen cinsten. Bunlara da universal kasa diyebiliriz. Bir ucu USB diğer ucu MicroUSB olanından var. Lisedeyken almıştım daha kullanıyorum fakat gidici gibi. A101'den Hi-Level marka olanını almıştım. USB ucunun lehimleri açılmıştı orayı biraz toparladım. Yazma hızı olarak iyice yavaşladı. Önemsiz dosyalar için, bilgisayardan TV'ye bir şeyler atmak gibi işler için kullanıyorum. Bunların üstünde herhangi bir marka görebilirsiniz. Hatta promosyoncularda istediğiniz şeyi kolayklıkla yazdırabilirsiniz. İçinde hangi çipin hangi nand yongası veya kontrolcünün bulunduğu bilinmez. Yarı yolda bırakabilir, yıllarca da gidebilir. Bunlar biraz da Kingston Data Traveler 101 modelinin benzeri.
Kingston ve Toshiba (Kioxia) markaları bu işlerde bir tık daha iyidir. Kingston markasının da Data Traveler ismiyle Flaş Diskleri mevcut. Seviyorum bu ürünleri. Çocukluğumun ürünleri denebilir. Babadan ısrarla teknolojinin son harikası bu ürün alınır ve içine oyun atması için okuldaki arkadaşa verilir, ertesi gün arakdaştan alınır ve eve getirilir. 512 MB mavi, 1 GB kri-kahve, 2 GB yeşil-sarı, 4 GB mor (buna sahip olan aşırı zengindi)
İlk modelleri şundandı, halen daha kullanan vardır muhtemelen, görenler de hatırlar. 5 yıl garanti ve 10 yıl ömür veriliyordu bunlara. Sonra bunun ucu kızaklı modeli DT-G2 ve ucu kapaklı bombeli olan modeli DT-G3 çıkmıştı. Halen daha kullanıyorum mesela var bende, bozulmuyor.
Tabi Kingston modelleri bunlarla da sınırlı değil. Halen daha piyasada USB 3.0 destekleyen ve desteklemeyen modeller var. Kingston'un USB 3.2 destekli ürünleri var güncel olarak. Önerilebilir bir marka bence.
Diğer bir önerilecek marka bence TOSHIBA / KIOXIA. Evet eskiden Toshiba markasıyla bildiğimiz bu USB ve disk ürünleri şimdi Kioxia markasıyla piyasada. Güzel ürünler, yine üstte anlattığım Kingston'u kaybettiğim zaman aldığım ve genellikle Windows format işlemlerinde kullandığım, defalarca iso dosyaları yazdırdığım bir Toshiba var elimde. Bu da o kadar hor kullanmama rağmen halen daha hayatta. Bana kalırsa bu da Önerilebilir bir marka.
İçine mp3 atıp arabada dinlemelik tarzı hepsi iş görür. Gerçi artık o tarz uygulamalar da haliyle gittikçe azaldı fakat yine de var. Onun haricinde aliexpress'ten sipariş edip üstüne istenilen markayı bastırarak satılan ürünler aşırı uzun ömürlü olmayabiliyor.
Bu nedenle Kingston, Kioxia, hiç olmazsa Sandisk'in iyi olan ürünlerinden birisi iş görür. USB 3.2 - USB 3.1 olursa daha güzel olur hatta.
Koşarak uzaklaşmak gereken ürünler de ne idüğü belirsiz, üstüne istenen marka yazılan sahte 1 TB, 2 TB boyutundaki ürünler. E-Ticaret sitelerinde de var. Bunların boyutları gerçek değil, dosyalar her an çöp olabiliyor. 32 - 64 GB'lık ürünü yazılımla 2 TB yapsalar da hem aşırı yavaş oluyor, hem de birbirinin üstüne yazdığı için sürekli 120 GB bile veri alamıyor aslında. Dosyalar çöp olabiliyor anında.