İnverter kompresör için sıkıntı diyen servisin servislik yetkinliği sorgulanmalı hiç kusura bakmasınlar zira belli ki teknolojisen oldukça uzaklar.
Şimdi müsaade ederseniz öncelikle size şunu izah edeyim, inverter kompresörler DC gerilim ile çalışan değişken devirli motolardır.
Eski nesil on off yani sizin ustanızın bahsettiği ve daha iyi olduğunu iddia ettiği motorlar ise klasik sargılı, AC 220 volt ile çalışan sabit devirli motorlardır.
Sabit devirli motorlarda şebeke yükü direkt olarak kompresörün üzerindedir yani çebekenin her dalgalanması kompresörün de gücünü ve kendisini etkiler. DC motorlarda ise yani inverter kompresörde şebekenin AC geriliminin bu kompresörler kesinlikle direkt ilişkisi yoktur çünkü bunlar bir ikaz ve bir de ana sargıdan oluşan eski motorlardan değil 3 sargılı motordur. Ayrıca arada bu motorun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayacak olan bir inverter kartı bulunur bütün kontrolü o kart yapar.
Eski sistem kompresörlü ürünlere 10 yıl kompresör garantisi verilmezken, inverter kompresörlü birçok budolabına firmalar 7 veya 10 yıl gibi garanti veriyorlar çünkü arıza yapmayacağını, şebekeden dolayı yanmayacağını biliyorlar.
Eski nesil yani on off kompresörler her ilk kalkışlarında Demeraj akımı asılırlar bu da yüksek enerji tüketmelerine ve şebekeden gereksiz yüksek güç çekmelerine neden olur ki zaten klima veya kompresörler devreye girdiğinde evlerimizdeki tavan lambalarının bir anlık kısılıp açılmalarının da nedeni bu dur. İnverter kompresörlerde ise easy start teknolojisi bulunur yani sistemden açşırı güç çekmez, yüksek elektirk de tüketmezler.
Samsung İnverter kompresörlü buzdolabımın 1 senelik tüketim verilerini yayınladım mesela. ayda 30kwh bile tüketmemiş. eski on off buzdolabımda her ay 54 ile 60kwh arası enerji tüketiyordum mesela.
Şimdi 30kwh ile 60kwh arasında 30x2.80=84 lira ve 60x2.80=168 lira üzerinden hesaplarsak senelik birisine senelik 1008 Lira öderken diğerine senelik 2016 lira ödüyorum anlamadım yani ben şimdi her sene 1000tl daha az enerji tüketti diye mi inverter kompresör kötü oluyor? Şebeke geriliminden daha az etkilendiği için mi inverter kompresör daha kötü oluyor veya dolabın ihtiyacı olduğu kadar soğukluk üretmek için i,htiyaç olduğu kadar çalıştığı için mi inverter kompresör kötü oluyor acaba?
Eski klimacılar bilir, X marka klimanın yetkili servisi on off klimalarda her ay en az 40 kompresör değiştiriken yeni nesil inverter kompresörlü klimalarda senede 1 tane ya değişir ya değişmez. Ayda 40 kompresör değiştirmek yerine sende 1 kompresör değiştirmek ustanın ekmeğine taş koyduysa onu bilemem ama tüketici adına çok makul ve faydalı bir sonuç olduğu tartışılmaz gerçek.
Haaaa usta şu şekilde bakmış olabilir olaya. ''İnverter kompresörler çok kötü, eskiden ayda 10 kompresör değiştirirdik şimdi işler kesat, lanet olsun inverter kompresöre'' mantığı ile bakmışsa adam haklı ona lafım yok ama tüketici için inbverter kompresör bulunmaz nimettir.
Vakit olsa ben size inverter ile klasik kompresör arasındaki fayda zarar ilişkisine dair 6 safa yazı yazarım her şekilde her koşulda sizin usta yalancı çıkar çok üzgünüm.
Diğer yandan bu bahsi geçen buzdolaplarının içinde, o priz regülatörlerin içindeki sisemin 10 katı gelişmiş düzenekler bulunur. Tabi ki Buzdolabının önüne de bir güvenlik unsuru koymak mantıklı haklısınız ancak sistemin nasıl çalıştığını da bilmenizi isterim o nedenle açıklama gereği duydum