Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Teknik Soru Kombi oda termostatı

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

BerkTas

Araştırmacı
Araştırmacı
Marka Model Bilgisi
Demirdöküm Atromix kombi
Selamlar,
Kuzen yazın yeni evine Demirdöküm Atromix kombi taktırdı. Bütün uyarılarıma rağmen oda termostatı maliyetinden kaçtı. Şimdi kış geldi ve neden bu konuda uyardığımı anladı. ilk sorum oda termostatını dışardan alıp biz taksak garanti bozulur mu? İkinci sorum hangi marka yada model Oda termostatı almalı. Bu konuda biraz araştırma yaptığımda kablosuz 2 seçenek gördüm. 1. Seçenek Demirdökümün termostadı, Gücü anakart üzerindeki 24v çıkışından alıyor. 2. Seçenek RCON diye yerli bir marka, gücü dışarıdan alıyor. Benim gönlüm fiyatından ekran büyüklüğünden dolayı 2. den yana ancak sizin bu konudaki önerileriniz ve düşüncelerinizde önemli.

1. Seçenek
Montaj videosu
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini ayarlamak üzere izninize ihtiyacımız olacak.
Daha ayrıntılı bilgi için çerezler sayfamıza bakın.

2. Seçenek
Montaj videosu
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini ayarlamak üzere izninize ihtiyacımız olacak.

Fiyattan ziyade işe yararlık önemli. Kendi kullandığım Baymak Logi'yi tavsiye etmiyorum. Mümkünse programlanabilir ya da telefondan kontrol edilebilir (wifi özellikli) olursa çok daha iyi olur.

Fiyattan ziyade işe yararlık önemli. Kendi kullandığım Baymak Logi'yi tavsiye etmiyorum. Mümkünse programlanabilir ya da telefondan kontrol edilebilir (wifi özellikli) olursa çok daha iyi olur.
Bu devirde en mantıklısı o ama evde anne ve baba kaldığından wifi veya internet yok onun için o modellere bakamıyorum.

kablosuz termostadların kablolulara göre stabil olmadığını, veri sapması olduğunu okumuştum. kendim bosch condense 2000 kombide bosch CR50 termostad kullanıyorum ve çok memnunum..

Aynı arayış içinde bende bulunmaktayım yeni aldığım evde kombide termostatsız kurulum yaptırmış müteahhit bende bir termostat alıp kendim takarsam herhangi bir sıkıntı olur mu ve hangi cihaz daha verimli olur onun arayışı içerisindeyim

Demirdöküm Migo alınabilir. Basit olsun derseniz Demirdöküm Exacontol Select.
Migo 9.800-11.000 TL arası muhtemelen kalitelidir ama gerçekten bu kadar para vermeye değer mi? Zaten kullanacağımız yerde Wifi yok. Exacontrol select ise kablolu olmasına rağmen 2.000 TL üstü fiyat benim kablosuz iki alternatifimde bunlardan ekonomik.

Migo 9.800-11.000 TL arası muhtemelen kalitelidir ama gerçekten bu kadar para vermeye değer mi? Zaten kullanacağımız yerde Wifi yok. Exacontrol select ise kablolu olmasına rağmen 2.000 TL üstü fiyat benim kablosuz iki alternatifimde bunlardan ekonomik.
Kombi markası ne ise o markanın termostatlarından almak daha mantıklı. Başka markalarla uyum sorunu yaşayabilirsiniz. Ayrıca yetkili servise de sormak lazım başka marka termostat takınca cihaz garanti dışı kalır mı diye.

Başka marka termostat garanti dışı bırakmaz. Fakat uyumlu mu değil mi diye dikkat etmek lazım. Kombilerdeki termostat mantığı genellikle şudur.

kombide kart üzerinde veya ayrı bir klemens bulunur. Bu kombinin kullanma kılavuzunda da belirtilir. Bazılarında bu klemensin uçlarında köprü vardır. O köprüyü oradan söküp oraya termostat bağlanır.

O köprü bağlı olduğu sürece kombi çalışır, yapılan en büyük hatalardan birisi de termostatı sökünce o klemens uçlarına tekrar köprü yapmamaktır, termostatı söktüm kombi çalışmıyor şikayetleri buradan gelir.

On-Off termostatlar hemen her kombiye bağlanabilir. On Off termostatlardaki mantık şudur. Diyelim ki kombi 55 derece (sistem suyu sıcaklığı) ayarlı. Normalde böyle olunca kombi sistemdeki suyu kendi mantığına göre ısıtınca kombi kapanır. Oda içinin kaç derece olduğu kombiyi ilgilendirmez, o çıkan ve giren suyun sıcaklığına bakar ona göre çalışır. Fakat bunu yaparken elektriği işte o klemensteki köprülerden birinden geçirir. Biz o klemensteki köprüyü çıkarıp oraya termostat bağlayınca o termostat köprü görevi görür. Yani elektrik kablosuna anahtar bağlamak gibi düşünebiliriz oda termostatını.

Termostatı bağladık. On-Off termostat. 23 dereceye ayarlı. Şöyle çalışır, kombideki su sıcaklığı 55 dereceye ayarlıydı, oda içindeki sıcaklık 23 derecenin altındaysa termostat köprüyü / anahtarı kapatarak elektrik geçişine izin verir ve kombi çalışır. Termostatsız 55'te nasıl çalışıyorsa o şekilde çalışır. Ne zaman ki oda sıcaklığı 23'ün üstüne çıktı, termostat elektrik akışını keserek kombiyi durdurur. On-Off termostatlarda tüm mantık buna dayanır.

Önemli nokta şu, kombi su sıcaklığına göre hareket etmeye devam ediyor, sistemi ona göre kurulu. Biz araya sadece bu sistemin çalışmasını ya da çalışmamasını kontrol edecek bir eleman ekledik. E su sıcaklığı 55'e ayarlıyken kombi suyu ısıttı tamam ben ısındım dedi kendini kıstı ya da kapattı. E oda 23 olmadı? Kombi çalışmaz durur. Bu yüzden ona göre bir su sıcaklığı belirlemek gerekir. Aynı durum termostatın yüksek ayarlanması için de geçerli. Yani kombi, suyu ısıtıp o sıcak suyla odayı ayarlayacak şekilde termostatla uygun dereceye ayarlanmalıdır. Bu evden eve değişir. Tüm On-Off termostatlarda çalışma mantığı bu.

Opentherm termostatlara gelmeden önce ise kombilerin çalışma tipinden bahsetmek gerekir. Kimi sabit şekilde yanar durur sadece. Kimi de suyun sıcaklığına göre alev seviyesini yükseltip alçaltır. Eski tip kombiler genelde yan-dur şeklinde çalışırken yeni kombilerin çoğu alevi suya göre kısıp açar. Bunu ocağın altındaki ateşi kısmak ya da yükseltmek olarak da düşünebiliriz. Ya da klimalardaki kompresörün yüksek ya da alçak düzeyde çalışması gibi. Opentherm termostatlar sadece alevin ayarlanabilir olduğu kombilere takılır. Opentherm termostatlardaki bağlantı şekli daha farklıdır, sadece köprü görevi gören iki kablo değil aynı zamanda sıcaklık haberleşmesinin olduğu kablolar da gerekir. Opentherm termostatlar odanın sıcaklık durumuna göre kombiye "gazın altını aç" ya da "gazı biraz kıs" gibi komutlar da vererek daha kompleks bir şekilde çalışma mantığı izler, odayı ayarlanan sıcaklığa (örnek 23 dereceye) getirene kadar gazı açıp kısarak ve kombi sıcaklık suyunu ve alevi ayarlayarak çalışır.

Eğer kombi kendinden gaz/alev seviyesini ayarlayabiliyorsa, on-off termostat ile alev ayarlanmasını yine yapar, fakat bunu su sıcaklığına göre yapar, oda sıcaklığına göre değil. Opentherm termostatta ise bunu oda sıcaklığına göre yapar.

Genel olarak termostatların çalışma mantığı budur. Bunun üstüne wifi, programlanabilme, saat ayarı gibi özellikler getirilerek ürünler oluşturulur. Piyasadaki oda termostatlarının çoğu on-off olup çok eski bir ürün değilse hemen hemen her kombiye bağlanır. Opentherm'ler ise kombiye uyumlu mu değil mi diye ayrıca kontrol etmek gerekir.

Önemli olan on-off termostat kullanılacaksa burada dikkat edilmesi gereken husus düzgün çalışıp çalışmadığı. Oda sıcaklığını düzgün ölçüyor mu, hassasiyet ve kalibrasyonu nasıl bunlar önemli.

@Adem Helvacı abi ufak bir cevap vereyim dedim termostatların mantığını baştan sona anlattım. Bu durum hep böyle mi oluyor? :tara:tara

Şimdi Demirdöküm müşteri hizmetleri ile görüştüm kendi oda termostatını kullanmanız önerilir ana karta bağlanacağı için servis yapmalı diyor. Biz yaparsak kombinin garantisi bozulurmu dedim. Demirdöküm Oda termostatının garantisinin başlaması için servisin gelip takması lazım dedi. Kombi garantisi ile ilgili birşey demekten ısrarla kaçındı.

Şimdi Demirdöküm müşteri hizmetleri ile görüştüm kendi oda termostatını kullanmanız önerilir ana karta bağlanacağı için servis yapmalı diyor. Biz yaparsak kombinin garantisi bozulurmu dedim. Demirdöküm Oda termostatının garantisinin başlaması için servisin gelip takması lazım dedi. Kombi garantisi ile ilgili birşey demekten ısrarla kaçındı.
DemirDöküm'ün RF 6001'ini alabilirsiniz basit bir şey olsun derseniz. Ya da Exacontol Select olabilir. Serviste gelir takar.

Şimdi Demirdöküm müşteri hizmetleri ile görüştüm kendi oda termostatını kullanmanız önerilir ana karta bağlanacağı için servis yapmalı diyor. Biz yaparsak kombinin garantisi bozulurmu dedim. Demirdöküm Oda termostatının garantisinin başlaması için servisin gelip takması lazım dedi.
Çok zor bir işlem değil fakat böyle işlerden hiç anlamayan, ampul bile değiştiremeyenler olduğu için elbette servis bağlamalı diyorlar. Çoğu servisin, servisliğini yaptığı marka dışında başka bir marka ürün satması-servisliğini yapması yasak. Bu markadan markaya değişiyor. O nedenle başka bir ürün bağlantısı yaptırmak için yetkili servis dışındaki yerlere başvurmak gerekebiliyor. Ama eli kontrol kalemi tutan biri de bağlayabilir elbette. MARS markası fiyat olarak piyasanın altında kalmış. Daha doğrusu diğerleri yükselmiş. 2-3 yıl kadar önce baktığımda Mars markasının fiyatı yüksekti, diğer kombi markalarının termostatlarına göre.

Kombi garantisi ile ilgili birşey demekten ısrarla kaçındı.
Bilmiyorum mu desin? :hihi

Bir uygulama örneği
Bugün yayınlandı
Fırın termostatı ile oda sıkalığını ölçme
Dereceyi ondalıklı kısma bölmek

Bir uygulama örneği
Bugün yayınlandı
Fırın termostatı ile oda sıkalığını ölçme
Dereceyi ondalıklı kısma bölmek

Çok hassas bir cihazmış bu, aslında evet oda termostatının çalışma mantığı da aynı bu şekilde. Ama ısınıp soğuması geç oluyor. Baymak Logi'den örnek vermek gerekirse, İç sıcaklığı 22.1 22.3 22.4 gibi şekilde gösteriyor. Ayarlama kısmında ise 22.0 22.5 23.0 şeklinde ayarlanıyor. Ayrıca çalışma aralığı da 0.5 derece. Yani 23 yapınca 23.5'e kadar ısıtıyor duruyor, 22.5 olunca tekrar çalışıyor. Yani oda içini hep 1 derecelik bir aralıkta tutuyor.

Fakat durum şu, ben bu cihazın doğru şekilde ölçtüğünü düşünmüyorum. İçini de söküp baktım sıcaklığı algılaması için ön kapağın altında ufak bir tel var. O da plastiğin ısınma ya da soğumasına göre değişiyor. Cihazı elime alınca bile 1 1.5 derece birden ısındı gösteriyor. Bu nedenle bunun ısınıp soğuması geç oluyor, aslında oda içi 2 derece düştüğünde bu arkadaş daha yeni 1 derece düştü gibi gösteriyor. Videodaki ürün ise çok hassas olduğu için 0.1 ya da 0.2 derecelik bir sapmada çalışıp çalışmamata tetiklerden kararsız kalmasından belli. 0.5 derecelik bir hassasiyet iyi aslında gerçek oda termostatında olduğu gibi. Fakat adam akıllı ölçmesi lazım içerideki anlık sıcaklığı, işte Logi orada biraz başarısız kalıyor bana göre. İçerisi 20 derece olsa da bu arkadaş daha 21.5 22 gösteriyor sonra yavaş yavaş soğuyor. O nedenle videodakinin hassasiyetini sevdim.

Civalı bir termometre alıp aslında bunun denemesini yapmak istiyorum. Bakalım ne kadar hassas, değişimlere ne kadar çabuk tepki verebiliyor.

Klima kumandasındaki ortam sıcaklığı göstergesi, dijital saatteki sıcaklık göstergesi, oda termostatındaki gösterge. Hiçbir zaman bu üçü birbiriyle aynı olmuyor yan yana durmalarına rağmen. Aralarında en kötü 0.5 derecelik bazen 1 derecelik bir fark var. Birinin 21.4 dediğine diğeri 22.1 diyebiliyor.

Fakat durum şu, ben bu cihazın doğru şekilde ölçtüğünü düşünmüyorum. İçini de söküp baktım sıcaklığı algılaması için ön kapağın altında ufak bir tel var. O da plastiğin ısınma ya da soğumasına göre değişiyor. Cihazı elime alınca bile 1 1.5 derece birden ısındı gösteriyor. Bu nedenle bunun ısınıp soğuması geç oluyor, aslında oda içi 2 derece düştüğünde bu arkadaş daha yeni 1 derece düştü gibi gösteriyor.
Yazlıkta tadilatta duvara UFO ısıtıcı tepede, yatak başında termostat takmak istedim.
Daha tadilat bitmedi. denemesini yapamadım.
ama bahar aylarında duvar ısıssını daha çok ölçecek gibi geliyor. Odanın havasından çok duvarın ısındığında ısıtmayı durduracak gibi duruyor.
gövde ızgarasından hava ne kadar girecekki hava akımından dereceyi algılayıp

Ekli dosyalar

• termostatdis.JPG
    termostatdis.JPG
    57.5 KB · Görüntüleme: 9
  • termostatic.JPG
    termostatic.JPG
    75.9 KB · Görüntüleme: 9
Ben General HT150 kullandıydım gayet de işimi gördü. Evde wifi yok çok da kompleks bir şey istemiyorsanız en basit ürün işinizi görür. Önemli olan doğru ölçmesi. Bir de bu ürünlerde (hepsi aynı mıdır bilemedim) çalışma aralığı var. Yarım derece yukarı aşağı oynuyordu. Biraz keyfimi kaçıran oydu ama yine de iş gördü.

Ben de COSA marka akıllı oda termostatı aldım. Kombim beko, cosa nın beko ile anlaşması var, hatta beko da satıyor cosa akıllı termostatları. Sipariş verdim bekodan, beko servisi geldi taktı ürünü, kurulumunu da yaptık. Oda termostatı mobil yani odalara taşıyabilirsiniz ya da duvara da sabitleyebilirsiniz. Bu arada COSA nın gördüğüm avantajı hassasiyeti 0.1 derece yani oda sıcaklığını 22.9 dereceye ayarlayabiliyorsunuz. Oda sıcaklığı 22.9 a gelince dur ve 22.4 derecede kombiyi çalıştır şeklinde komut girebiliyorsunuz. Ayrıca sıcaklık kalibrasyon işini de ayarlamışlar, telefondan artı ya da eksi şu kadar derece diye ayar yapabilirsiniz. Bende küçük bir oda termometresi vardı onunla beraber yan yana koydum, arada 0.2 derece gibi fark vardı ona göre kalibrasyonunu yaptım. Örnek olarak hedef sıcaklığı 22.8 yapıyorum, 22.9 da çalışmayı durdur emri veriyorum. Oda sıcaklığı kombi çalışmayı durdurunca da artmaya devam ediyor, 23.2 veya 23.3 e kadar ısınıyor bizim oda sonra düşmeye başlıyor. Uygulamadan da takip edebilmek güzel ancak geliştirilmesi gereken yerler var tabi ki uygulamadan. Bu arada oda termostatını evin modemden en uzak alanına yerleştirdim ama herhangi bir kesinti veya çekmeme gibi bir durum olmadı. Bu arada ben mobil kullandığımdan pille çalışıyor alet, 3 adet aaa pildi sanırım, pilleri yeni değiştirdim ve 7 kullanmış oldum pilleri.

Çok zor bir işlem değil fakat böyle işlerden hiç anlamayan, ampul bile değiştiremeyenler olduğu için elbette servis bağlamalı diyorlar. Çoğu servisin, servisliğini yaptığı marka dışında başka bir marka ürün satması-servisliğini yapması yasak. Bu markadan markaya değişiyor. O nedenle başka bir ürün bağlantısı yaptırmak için yetkili servis dışındaki yerlere başvurmak gerekebiliyor. Ama eli kontrol kalemi tutan biri de bağlayabilir elbette. MARS markası fiyat olarak piyasanın altında kalmış. Daha doğrusu diğerleri yükselmiş. 2-3 yıl kadar önce baktığımda Mars markasının fiyatı yüksekti, diğer kombi markalarının termostatlarına göre.

Bilmiyorum mu desin? :hihi
Üstad Mars S20 baya iyi gözüküyor. Hem ısı kalibrasyonu, Hem de çalışma aralığı ayarlanabilir durumda RF bozulduğunda şaseyi sürekli sağlayan bir tuş da var. Ayrıca donma modunu da diğerlerinde görmedim.

Üstad Mars S20 baya iyi gözüküyor. Hem ısı kalibrasyonu, Hem de çalışma aralığı ayarlanabilir durumda RF bozulduğunda şaseyi sürekli sağlayan bir tuş da var. Ayrıca donma modunu da diğerlerinde görmedim.

Mars ve General markalarını öneriyorlar. Ama hassasiyet ve doğruluğu ne kadardır bilmiyorum.

Ben de COSA marka akıllı oda termostatı aldım. Kombim beko, cosa nın beko ile anlaşması var, hatta beko da satıyor cosa akıllı termostatları. Sipariş verdim bekodan, beko servisi geldi taktı ürünü, kurulumunu da yaptık. Oda termostatı mobil yani odalara taşıyabilirsiniz ya da duvara da sabitleyebilirsiniz. Bu arada COSA nın gördüğüm avantajı hassasiyeti 0.1 derece yani oda sıcaklığını 22.9 dereceye ayarlayabiliyorsunuz. Oda sıcaklığı 22.9 a gelince dur ve 22.4 derecede kombiyi çalıştır şeklinde komut girebiliyorsunuz. Ayrıca sıcaklık kalibrasyon işini de ayarlamışlar, telefondan artı ya da eksi şu kadar derece diye ayar yapabilirsiniz. Bende küçük bir oda termometresi vardı onunla beraber yan yana koydum, arada 0.2 derece gibi fark vardı ona göre kalibrasyonunu yaptım. Örnek olarak hedef sıcaklığı 22.8 yapıyorum, 22.9 da çalışmayı durdur emri veriyorum. Oda sıcaklığı kombi çalışmayı durdurunca da artmaya devam ediyor, 23.2 veya 23.3 e kadar ısınıyor bizim oda sonra düşmeye başlıyor. Uygulamadan da takip edebilmek güzel ancak geliştirilmesi gereken yerler var tabi ki uygulamadan. Bu arada oda termostatını evin modemden en uzak alanına yerleştirdim ama herhangi bir kesinti veya çekmeme gibi bir durum olmadı. Bu arada ben mobil kullandığımdan pille çalışıyor alet, 3 adet aaa pildi sanırım, pilleri yeni değiştirdim ve 7 kullanmış oldum pilleri.
Cosa da güzel marka. Forumda yanılmıyorsam Osman Abi @osmanke incelemişti. Fiyatları biraz yüksekti diğer ürünlere göre.

Hoşuma giden bir video
Eskilerin mini tabletler bu iş için kullanılır mı?

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri