Başka marka termostat garanti dışı bırakmaz. Fakat uyumlu mu değil mi diye dikkat etmek lazım. Kombilerdeki termostat mantığı genellikle şudur.
kombide kart üzerinde veya ayrı bir klemens bulunur. Bu kombinin kullanma kılavuzunda da belirtilir. Bazılarında bu klemensin uçlarında köprü vardır. O köprüyü oradan söküp oraya termostat bağlanır.
O köprü bağlı olduğu sürece kombi çalışır, yapılan en büyük hatalardan birisi de termostatı sökünce o klemens uçlarına tekrar köprü yapmamaktır, termostatı söktüm kombi çalışmıyor şikayetleri buradan gelir.
On-Off termostatlar hemen her kombiye bağlanabilir. On Off termostatlardaki mantık şudur. Diyelim ki kombi 55 derece (sistem suyu sıcaklığı) ayarlı. Normalde böyle olunca kombi sistemdeki suyu kendi mantığına göre ısıtınca kombi kapanır. Oda içinin kaç derece olduğu kombiyi ilgilendirmez, o çıkan ve giren suyun sıcaklığına bakar ona göre çalışır. Fakat bunu yaparken elektriği işte o klemensteki köprülerden birinden geçirir. Biz o klemensteki köprüyü çıkarıp oraya termostat bağlayınca o termostat köprü görevi görür. Yani elektrik kablosuna anahtar bağlamak gibi düşünebiliriz oda termostatını.
Termostatı bağladık. On-Off termostat. 23 dereceye ayarlı. Şöyle çalışır, kombideki su sıcaklığı 55 dereceye ayarlıydı, oda içindeki sıcaklık 23 derecenin altındaysa termostat köprüyü / anahtarı kapatarak elektrik geçişine izin verir ve kombi çalışır. Termostatsız 55'te nasıl çalışıyorsa o şekilde çalışır. Ne zaman ki oda sıcaklığı 23'ün üstüne çıktı, termostat elektrik akışını keserek kombiyi durdurur. On-Off termostatlarda tüm mantık buna dayanır.
Önemli nokta şu, kombi su sıcaklığına göre hareket etmeye devam ediyor, sistemi ona göre kurulu. Biz araya sadece bu sistemin çalışmasını ya da çalışmamasını kontrol edecek bir eleman ekledik. E su sıcaklığı 55'e ayarlıyken kombi suyu ısıttı tamam ben ısındım dedi kendini kıstı ya da kapattı. E oda 23 olmadı? Kombi çalışmaz durur. Bu yüzden ona göre bir su sıcaklığı belirlemek gerekir. Aynı durum termostatın yüksek ayarlanması için de geçerli. Yani kombi, suyu ısıtıp o sıcak suyla odayı ayarlayacak şekilde termostatla uygun dereceye ayarlanmalıdır. Bu evden eve değişir. Tüm On-Off termostatlarda çalışma mantığı bu.
Opentherm termostatlara gelmeden önce ise kombilerin çalışma tipinden bahsetmek gerekir. Kimi sabit şekilde yanar durur sadece. Kimi de suyun sıcaklığına göre alev seviyesini yükseltip alçaltır. Eski tip kombiler genelde yan-dur şeklinde çalışırken yeni kombilerin çoğu alevi suya göre kısıp açar. Bunu ocağın altındaki ateşi kısmak ya da yükseltmek olarak da düşünebiliriz. Ya da klimalardaki kompresörün yüksek ya da alçak düzeyde çalışması gibi. Opentherm termostatlar sadece alevin ayarlanabilir olduğu kombilere takılır. Opentherm termostatlardaki bağlantı şekli daha farklıdır, sadece köprü görevi gören iki kablo değil aynı zamanda sıcaklık haberleşmesinin olduğu kablolar da gerekir. Opentherm termostatlar odanın sıcaklık durumuna göre kombiye "gazın altını aç" ya da "gazı biraz kıs" gibi komutlar da vererek daha kompleks bir şekilde çalışma mantığı izler, odayı ayarlanan sıcaklığa (örnek 23 dereceye) getirene kadar gazı açıp kısarak ve kombi sıcaklık suyunu ve alevi ayarlayarak çalışır.
Eğer kombi kendinden gaz/alev seviyesini ayarlayabiliyorsa, on-off termostat ile alev ayarlanmasını yine yapar, fakat bunu su sıcaklığına göre yapar, oda sıcaklığına göre değil. Opentherm termostatta ise bunu oda sıcaklığına göre yapar.
Genel olarak termostatların çalışma mantığı budur. Bunun üstüne wifi, programlanabilme, saat ayarı gibi özellikler getirilerek ürünler oluşturulur. Piyasadaki oda termostatlarının çoğu on-off olup çok eski bir ürün değilse hemen hemen her kombiye bağlanır. Opentherm'ler ise kombiye uyumlu mu değil mi diye ayrıca kontrol etmek gerekir.
Önemli olan on-off termostat kullanılacaksa burada dikkat edilmesi gereken husus düzgün çalışıp çalışmadığı. Oda sıcaklığını düzgün ölçüyor mu, hassasiyet ve kalibrasyonu nasıl bunlar önemli.
@Adem Helvacı abi ufak bir cevap vereyim dedim termostatların mantığını baştan sona anlattım. Bu durum hep böyle mi oluyor?

